Ο Δίας στην αστρολογία

Ο αρχετυπικός ρόλος της ενέργειας του Δία, είναι να αυξήσει την συνειδητότητα, την κατανόηση και την επίγνωση, μέσα από εμπειρίες και γνώση, που διευρύνουν τους πνευματικούς και φυσικούς ορίζοντες, αλλά και δια μέσου του υλικού πεδίου της ζωής. Είναι ο πρώτος πλανήτης που ανήκει στην κοινωνική τετράδα, και αφορά στην συμμετοχή μας στο κοινωνικό στερέωμα του κόσμου μέσα από τις γνώσεις, την ηθική και τα πιστεύω μας, και γενικότερα την δυνατότητα ευρύτερης αντίληψης,  και θεώρησης που έχει να κάνει με την αναζήτηση σκοπού στην ζωή.  Συμβολίζει δηλαδή το πως δίνουμε νόημα και προοπτική στην ζωή μας και πόσο ανοιχτοί είμαστε να γνωρίσουμε και να εξερευνήσουμε τον κόσμο.

Η ενέργεια του έχει να κάνει με την επέκταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο φυσικό και στο νοητικό πεδίο. Η έννοια του σκοπού στη ζωή, διαμορφώνεται μέσα από την συμβολική ερμηνεία του Δία. Ουσιαστικά ο Δίας μας κατευθύνει προς την διεύρυνση (οριζόντων) και δυνατοτήτων. Ταξείδια, ιδέες-ιδεολογίες, γνώση, θρησκεία είναι τα μέσα για να επεκτείνουμε τις διαστάσεις του «κόσμου» που ήδη γνωρίζουμε, και να διαμορφώσουμε τις αλήθειες, πεποιθήσεις και φιλοσοφία ζωής μας, μέσα από το άνοιγμα και την προοπτική, που προσφέρουν. Το αίσθημα δυνατότητας, ελπίδας, ευγνωμοσύνης και ευρύτερων στόχων ενδυναμώνονται και μπορούμε έτσι να οραματιστούμε αλλά και να δώσουμε νόημα στην ζωή. Ας μην ξεχνάμε την μυθολογική διάσταση του Δία, ο οποίος γαλουχήθηκε από την Αμάλθεια με γάλα και μέλι, και ο είχε στην διάθεση του την αφθονία καθώς του αποδόθηκε το βασίλειο του ουρανού και λατρεύτηκε περισσότερο από όλους τους θεούς.

Η αναζήτηση της αλήθειας και η ανάγκη επέκτασης, να μπορέσουμε δηλαδή να διευρύνουμε το πεδίο ορατότητας μας ώστε να δούμε την «μεγάλη εικόνα» φωτίζει και τα ζητήματα νόμου και θεσμών, ηθικής, σπουδών και εκδόσεων, επαφών με το “ξένο” ή με άλλες κουλτούρες και θρησκείες, Μας βοηθά να αναζητήσουμε το νόημα στην πληροφορία και να προωθήσουμε ιδέες. Μας δείχνει πώς να παίρνουμε απόσταση: Από τα γεγονότα, από τον μικρόκοσμο μας, ώστε να βιώσουμε την πραγματική διάσταση και δυναμική εμβέλειας του νου και των δράσεων μας. Αλλά και να δούμε την “αλήθεια”. Ο Δίας συμβολίζει το πόσο πιστεύουμε στον εαυτό μας, πόσο ελπίζουμε, που στοχεύουμε. Βασικά συστατικά της ζωής ακόμα και για να λειτουργήσουμε σε καθημερινό επίπεδο. Η πίστη και όχι με την θρησκευτική έννοια, είναι κάτι που χρειάζεται να εγκατασταθεί μέσα μας, ωστε να μπορέσουμε να αισθανθούμε προοπτική, ελπίδα, ανάπτυξη στην ζωή μας. Η ενέργεια αυτή ισορροπεί το πνευματικό με τον υλικό κόσμο, και αυτό είναι το κρίσιμο κομμάτι του Δία καθώς η ενέργειά του διαστέλλει και οδηγεί στην υπερβολή και στο πλεόνασμα. Μεγεθύνει και τα θετικά και τα αρνητικά, σε κάθε τι που ενεργοποιεί και υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να συσχετιστεί και με μεγάλη ανάταση και ανάπτυξη αλλά και με μεγάλες απώλειες και σπατάλες. Σιγουριά και αυτο-πεποίθηση ως προς την “αλήθεια” μας, την φιλοσοφία ζωής μας σε υπερβολικό βαθμό οδηγεί στην αλαζονεία, τον δογματισμό, τον φανατισμό. Η υπερβολική αισιοδοξία οδηγεί σε υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται και διαδοχικά εξελίσσεται σε πολλές περιπτώσεις σε μια τάση να χάνουμε το μέτρο σε σχέση με το τί είναι ρεαλιστικό και τί όχι. Η σχέση του Δία με την αφθονία στην θετική της διάσταση αποκτιέται μέσα από νέες εμπειρίες που μας γεμίζουν, από γνώση και πνευματικότητα, από την δυνατότητα να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και να δεχθούμε υποστήριξη και οφέλη. Σε υπερβολή η ακραία έμφαση της ευκολίας και των παροχών μπορεί να οδηγήσει στην νωθρότητα και στην έλλειψη σκοπού ή μια ακόρεστη όρεξη που είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί, αλλά και σε μια αδιέξοδη και άσκοπη περιπλάνηση αναζήτησης του θεωρητικά “καλύτερου” από αυτό που μας προσφέρεται.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s