Η Σελήνη στα 12 ζώδια

Η Σελήνη συμβολίζει την ψυχο-συναισθηματική μας προδιάθεση. Είναι οι αυτοματισμοί μας στον τρόπο που αντιδρούμε. Προσδιορίζει τις συμπεριφορές που δεν επεξεργαζόμαστε εγκεφαλικά. Είναι όλα όσα έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο στον τρόπο που μεγαλώσαμε. Καθορίζει τι έχουμε ανάγκη σε συναισθηματικό επίπεδο, και την σχέση με τις διαθέσεις, ρουτίνες  και συνήθειές μας. Πως συγχρονιζόμαστε με τον ρυθμό της ζωής. Πως φροντίζουμε τον εαυτό μας. Καθώς η Σελήνη αντανακλά το φώς του Ήλιου, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Σελήνη είναι η εσωτερική αντανάκλαση του ποιοί είμαστε.

Είναι η αρχετυπική  “μητέρα” και σε συλλογικό επίπεδο χαρακτηρίζει το κοινό αίσθημα του κόσμου στη δημόσια σφαίρα.

Η Σελήνη στα 12 ζώδια

Σελήνη στον Κριό

Οι αντιδράσεις είναι αυθόρμητες και καθορίζονται από τις επιθυμίες. Έχει ανάγκη δραστηριότητα στην καθημερινότητα και για να νιώσει ασφαλής πρέπει να διεκδικήσει τον ζωτικό χώρο στην ζωή του. Φροντίζει και προφυλάσσει με ενστικτώδη τρόπο, και ανταποκρίνεται άμεσα χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες.

Σελήνη στον Ταύρο

Οι αντιδράσεις καθορίζονται από τα επίπεδα ασφάλειας, και έχει ανάγκη την σταθερότητα. Θέλει να απολαμβάνει στην καθημερινότητα σε αισθησιακό επίπεδο και προσκολλάται σε συνήθειες. Για να νιώσει ασφαλής πρέπει να ικανοποιεί τις αισθήσεις της και να νιώθει άνετα στον ζωτικό της χώρο.

Σελήνη στους Διδύμους

Η συναισθηματική ανάγκη είναι να επικοινωνήσει και να συνδεθεί με τους άλλους μέσα από την ανταλλαγή πληροφορίας. Η επικοινωνία είναι αυτή που θα γονιμοποιήσει καταστάσεις στην ζωή. Έχει την δυνατότητα να κυοφορεί ιδέες. Τα συναισθήματα εκφράζονται και διατυπώνονται μέσα από το φίλτρο της λογικής. Μεταβλητότητα στην καθημερινότητα, με εναλλαγές διάθεσης και ανάγκη για ερεθίσματα.

Σελήνη στον Καρκίνο

Η ανάγκη είναι να διαφυλάξει και να προστατεύσει την συναισθηματική βάση. Η συναισθηματική έκφραση αποκτάει μια «μητρική» χροιά. Η τάση είναι η προφύλαξη σ’ ένα οικείο ‘καταφύγιο’ προσωπικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό. Η έλλειψη συναισθήματος και γονιμότητας στην ζωή δημιουργεί ανασφάλεια, και δυσφορία. Νοιώθει καλύτερα στον χώρο της, και μέσα από την συνήθεια που καλλιεργεί η οικειότητα.  Έχει ένστικτο αυτοπροστασίας, όπως και διαισθάνεται τι νοιώθουν οι άλλοι.

Σελήνη στον Λέοντα

Αντιδρά με δημιουργικό τρόπο και έχει ανάγκη να χαίρεται και να εισπράττει την προσοχή των άλλων. Το συναίσθημα  εκφράζεται γενναιόδωρα, και χαρακτηρίζεται από ευθιξία. Χρειάζεται φώς και ζεστασιά στην καθημερινότητα και το αίσθημα αγάπης είναι βασικό για να νιώσει ασφαλής στον ζωτικό της χώρο. Δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε ό,τι δεν την ευχαριστεί.

Σελήνη στην Παρθένο

Οι αυτοματισμοί καθορίζονται από ευαισθησία σε ερεθίσματα, και έχει ανάγκη μια οργανωμένη καθημερινότητα για να νιώσει καλά. Το υποσυνείδητο επικεντρώνει το συναίσθημα στην ανάγκη επίλυσης προβλημάτων,  εργασίας και υγείας, προσφοράς και εξυπηρέτησης. Η αδυναμία ολοκλήρωσης υποχρεώσεων, και η υπερ-ανάλυση της ανάγκης να εξυπηρετήσει ή να απαλλαγεί από ενοχλήσεις στον ζωτικό χώρο, μπορεί να δημιουργήσουν στρες και ανασφάλεια. Προστατεύει παρέχοντας.

Σελήνη στον Ζυγό

Έχει ανάγκη τις σχέσεις,  και για να ισορροπήσει συναισθηματικά είναι απαραίτητο να μοιράζεται στην καθημερινότητα της. Οποιαδήποτε ανισσοροπία ή σύγκρουση μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα. Μπορεί να φιλτράρει το συναίσθημα μέσα από την λογική, και να συμβιβάζεται. Έχει ανάγκη από αέρα και αρμονία στον ζωτικό της χώρο, και κοινωνική συναναστροφή στην καθημερινότητα. Ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα με αισθητικά κριτήρια και έχει ανάγκη να ευχαριστεί τους άλλους.

Σελήνη στον Σκορπιό

Η συναισθηματική ανάγκη είναι κυριαρχική. Νιώθει σε βάθος και με μεγάλη ένταση, προστατεύει ελέγχοντας και ξέρει να καλλιεργεί εγγύτητα στο περιβάλλον που την ενδιαφέρει.  Εκφράζει συναισθήματα με κτητικό τρόπο, και μπορεί να διαισθάνεται πως θα αντλήσει αυτό που έχει ανάγκη από τους άλλους. Η έλλειψη πόρων δημιουργεί ανασφάλεια.  Η συναισθηματική έκφραση είναι θέμα ψυχισμού. Αν οι ανάγκες γίνουν συνειδητές μέσα από ουσιαστική εμβάθυνση και συμφιλίωση με τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού μπορεί να βιώσει μια αναγέννηση. Αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αποβάλλει συναισθήματα, και προσκολλήσεις σε συνήθειες.

Σελήνη στον Τοξότη

Η συναισθηματική ανάγκη εστιάζεται στο να γνωρίσει καλύτερα και να στοχεύσει ευρύτερα, πέρα από το οικείο πεδίο δραστηριότητας. Τονίζει την αισιοδοξία και την διάθεση για περιπέτεια. Έχει ανάγκη να επεκτείνει τις γνώσεις, να καταλάβει, να πιστέψει, να οραματιστεί, να αποκτήσει εμπειρίες, να ταξιδέψει. Τα συναισθήματα αποκτούν φιλοσοφικό νόημα. Μπορεί ασυνείδητα να εκφράζεται υπερβολικά, υπερπροστατευτικά, ή δογματικά. Έχει ανάγκη πολύ χώρο στο σπίτι και στην καθημερινότητα. Το αίσθημα έλλειψης προοπτικής ή άγνοιας δημιουργεί ανασφάλεια.

Σελήνη στον Αιγόκερο

Ανταποκρίνεται με αυτοέλεγχο, σοβαρότητα και πρακτικότητα. Κυριαρχεί η τάση της κριτικής και χρειάζεται την επιβεβαίωση για να εκδηλώσει συναισθήματα. Έχει ανάγκη να βλέπει έμπρακτα τα συναισθήματα των άλλων, και της αρέσει να δουλεύει στο χώρο της. Η οργάνωση στην καθημερινότητα είναι βασική για την ασφάλεια της. Το αίσθημα έλλειψης στόχου την αποπροσανατολίζει .

Σελήνη στον Υδροχόο

Οι αντιδράσεις ενεργοποιούνται από κάθε είδους ερέθισμα στο κοινωνικό περιβάλλον. Έχει ανάγκη την φιλία και την σύνδεση με άλλους για να νιώσει συναισθηματική ισορροπία. Ευαισθητοποιείται μέσα από την συλλογικότητα και την ομάδα. Έχει ανάγκη να ονειρεύεται, και να μπορεί να ελπίζει. Χρειάζεται ανανέωση και επαφή με τους άλλους στην καθημερινότητα, και έχει την δυνατότητα να αλλάζει συνήθειες και τρόπο διαβίωσης. Φροντίζει με απρόβλεπτους τρόπους.

Σελήνη στους Ιχθύς

Η συναισθηματική εμπειρία επηρεάζεται από το περιβάλλον καθώς είναι ιδιαίτερα δεκτική και απορροφά τα ερεθίσματα. Οι διαθέσεις διακατέχονται από μεταβλητότητα και τα συναισθήματα δεν περιορίζονται.  Έχει ανάγκη να βοηθάει, και ευαισθητοποιείται από την αδυναμία των άλλων, συγκινείται εύκολα, εμπνέεται και νιώθει ανάταση όταν μπορεί να συνδεθεί με ευρύτερους σκοπούς. Πολλές φορές θυσιάζει τα συναισθήματα της για έναν στόχο ή σκοπό. Ο ζωτικός της χώρος πρέπει να διαθέτει ησυχία και συνθήκες ξεκούρασης, και λειτουργεί καλύτερα όταν βρίκσεται σε ένα περιβάλλον που ο χώρος και οι άνθρωποι την γοητεύουν.

© Eleni Kostika 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s