Νέα Σελήνη – Ολική Έκλειψη Ηλίου στις 29 μοίρες και 27′ Ιχθύων

20 Μαρτίου 2015

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα που έλκουν και γοητεύουν το ενδιαφέρον της  παρατήρησης  του ουρανού είναι οι Εκλείψεις. Κατά κάποιο τρόπο όταν ένα τέτοιο φαινόμενο γίνεται ορατό  θέαμα από τη Γή, δίνει και μια διάσταση στην προοπτική και κλίμακα των πραγμάτων. Είναι σαν να γίνεται πιο συνειδητός  ο συλλογικός συντονισμός μας σε μια μυστηριώδη ένωση με το σύμπαν. Είναι και μια υπενθύμιση πως είμαστε μέρος ενός ευρύτερου όλου, που ξεπερνά τα όρια της Γής που πατάμε, και αναμφισβήτητα μας επηρεάζει. 

20 Μαρτίου, στις 11:44 το μεσημέρι (τοπική ώρα) γίνεται η πρώτη Ηλιακή Έκλειψη της χρονιάς στις 29 μοίρες Ιχθύων, με μια ιδιαίτερη και πολύ ισχυρή ενεργειακά Νέα Σελήνη, λίγες μόλις ώρες πριν από την Εαρινή Ισημερία, την αρχή της Άνοιξης (βόρειο ημισφαίριο) και την είσοδο του Ήλιου στον Κριό.

Το ζώδιο των Ιχθύων σηματοδοτεί και το τέλος της ετήσιας διέλευσης του Ήλιου στον ζωδιακό. 

Αυτή η έκλειψη στην κρίσιμη τελευταία μοίρα των Ιχθύων μιλάει για την ανάγκη ολοκλήρωσης μια διαδικασίας, όπου όλα τα στοιχεία συγχωνεύονται για την ανασύνθεση μιας νέας εικόνας, μιας νέας ταυτότητας, και επι της ουσίας μιας νέας αρχής. Είναι μια υπερβατική μετάβαση, στο τελικό της στάδιο,  όπου κάτι πρέπει να τελειώσει, να διαλυθεί, να μείνει πίσω, ή και να θυσιαστεί ενδεχομένως για να “γεννηθεί” κάτι καινούργιο. Είναι σαν μια λυτρωτική ανάδυση από τον ωκεανό, όπου πρέπει να βρούμε νέο πάτημα, ανάσα και φωνή.  Κυριαρχεί μια αίσθηση επείγοντος σε όλο αυτό το τοπίο ενεργειακά, όπου υπάρχει η τάση να το παρακάνουμε, θέλοντας να ολοκληρώσουμε διαδικασίες και πράγματα. Είμαστε σε έναν μεταβατικό χώρο, όπου κάτι απαιτείται να γίνει για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Η ενέργεια μπορεί να είναι από χαοτική, επείγουσα, αποσπασματική, ανατρεπτική, ακατανόητη μέχρι και ιδιαίτερα αισθαντική, υπερβατική, ονειρική, σχεδόν μεταφυσική. Οι Ιχθείς είναι ο τομέας του ζωδιακού που διαπραγματεύεται έννοιες και καταστάσεις  χωρίς όρια και περιορισμούς. Είναι ένας υπερβατικός χώρος, υδάτινος, που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του φυσικού κόσμου, και μπορεί να εισχωρήσει παντού, και στον οποίο δεν υπάρχει ευκρίνεια ή ρεαλισμός.  Όλα γίνονται πίσω από ένα “πέπλο” χωρίς να διακρίνονται ή να είναι αναγκαίες απολύτως οι αιτίες, η αλήθεια και τα κίνητρα. Εμείς επιλέγουμε αν θα αφεθούμε, αν θα κρυφτούμε, αν θα εθελοτυφλούμε, ή αν θα διαλύσουμε τις ψευδαισθήσεις για να τις αντικαταστήσουμε με επιθυμίες και  ώθηση για δημιουργία. Η διαίσθηση, η φαντασία, η μεταφυσική διάσταση, η πνευματικότητα λειτουργούν καλύτερα σε αυτό το χώρο εμπειρίας, όπως και η πίστη πως η λύσεις απαιτούν θυσία, απάρνηση του εγώ, αλληλεγγύη, συμπόνια και προσφορά.

Στο συλλογικό πεδίο, η επιρροή της έκλειψης φέρει το μήνυμα, πως όλα είναι αλληλένδετα και την συνειδητοποίηση πως η θυσία του ενός μπορεί να επηρεάζει το σύνολο, αλλά και πως το σύνολο επηρεάζει τον έναν.  Πολιτικά και άλλα γεγονότα το τελευταίο διάστημα αλλά και τους επόμενους 6 μήνες στον κόσμο, θα εκφραστούν μέσα από αυτές τις ενέργειες, και αρκετά ανεξέλεγκτα.  Από τις πλανητικές θέσεις απουσιάζει το στοιχείο του Αέρα και αυτό είναι ενδεικτικό της έλλειψης αντικειμενικότητας στην κατανόηση, αλλά και δυνατότητας αποστασιοποίησης από το συναίσθημα. Ο Ερμής (πλανήτης της επικοινωνίας) βρίσκεται και αυτός στους Ιχθείς και καθορίζει μια τάση επέκτασης του πνεύματος σε ευρύτερες έννοιες, δίνει έκταση στην πληροφορία, και είναι σε αδυναμία να εξαιρέσει και να διακρίνει λεπτομέρειες. Ο Ερμής σε αυτήν την θέση προσφέρει καταφύγιο στις σκέψεις, όπου ο διαισθητικός στοχασμός μπορεί να γίνει ένα πολύ γόνιμο κανάλι.  Δίνει ταυτόχρονα μια διάσταση  όπου στην επικοινωνία μεταφέρεται κυρίως πληροφορία που διαχέει συναίσθημα, αναμοχλεύει  και προκαλεί το συλλογικό αίσθημα και υποσυνείδητο ή απλά διακινείται και δουλεύει παρασκηνιακά για να προκαλέσει αίσθηση, και να αποπροσανατολίσει. Η αλήθεια και το ψέμα είναι έννοιες συγκεχυμένες. Πολλά θέματα οδεύουν προς λύση ή διάλυση, το οποίο εν δυνάμει εγκυμονεί απογοήτευση, αλλά και κάποιου είδους κάθαρση. Τώρα καλούμαστε να αφουγκραστούμε περισσότερο, ή να φανταστούμε το ιδανικό, χωρίς να γίνουμε θύματα των ίδιων των σκέψεων και ιδεών, αλλά και να εμπιστευθούμε την σοφία του φυσικού κύκλου της εξέλιξης, που απαιτεί ένα τέλος μιας διαδικασίας να προηγηθεί μιας νέας αρχής. Οι ενέργειες στο πλανητικό σκηνικό είναι αντιφατικές, καθώς κυριαρχεί έντονα η παρορμητική ποιότητα μέσα από το τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα, και τον Άρη πλανήτη της δράσης σε κυριαρχία στον Κριό, που από την μια φέρνει ανυπομονησία, και ανάγκη διεκδίκησης, ανάληψη πρωτοβουλίας  σχεδόν υπαρξιακού χαρακτήρα, και από την άλλη η Νέα Σελήνη στην τελευταία μοίρα των Ιχθύων ζητάει ολοκλήρωση, και ευελιξία. Αυτός ο συνδυασμός, εκπέμπει νευρική ένταση, ασάφεια στην κατεύθυνση της δράσης και πιθανά μπλοκαρίσματα, που μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα, ή ξαφνικές ανατροπές στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η τροχιά της Σελήνης είναι στο περίγειο (εγγύτητα με την Γή), άρα η επιρροή της στα μαγνητικά πεδία θα φέρει ένταση  στο υδάτινο στοιχείο της Γής. Καιρικά φαινόμενα, και αναστάτωση στον θαλάσσιο χώρο ή στην στάθμη των υδάτων μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση, τις μέρες γύρω από την έκλειψη.

Η Νέα Σελήνη είναι κοντά στο Νότιο Δεσμό, και αυτό εστιάζει στην ανάγκη απο-σύνδεσης με το παρελθόν ή την οικεία ζώνη της ζωής μας. Οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί μια συμφιλίωση με την απεμπλοκή από προσκολλήσεις, και την ανάγκη να “θυσιάσουμε” πλέον ό,τι είναι δυσλειτουργικό. Αυτό είναι και το κάλεσμα της εισόδου του Ήλιου στον Κριό, που το μήνυμα της Νέας Σελήνης θα ξεκλειδώσει. Η 29η μοίρα των Ιχθύων είναι μια πύλη εισόδου, ένα κανάλι που μπορεί να οδηγήσει σε μια  νέα πραγματικότητα ύπαρξης  που ξεπροβάλει μπρος από την μαγεία των άπειρων δυνατοτήτων  που μας συνδέει με τον κόσμο. Η Νέα σελήνη μας καλεί να φροντίσουμε και το σώμα ως κέλυφος της ύπαρξης, και να προχωρήσουμε προς μια πιο ασφαλή και απάγκια ακτή, στο πώς επιθυμούμε να κάνουμε,  και να μοιραστούμε τα πράγματα, αλλά και πώς να σχετιστούμε ισότιμα με τους άλλους (Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό). Οι αξίες μας είναι σε φάση αναδόμησης όπως μας υπενθυμίζει ο Κρόνος από τον Τοξότη, και μαζί με αυτές και εμείς οι ίδιοι.

 (Η Έκλειψη αυτή επηρεάζει σε προσωπικό επίπεδο όσους έχουν πλανήτες στον γενέθλιο χάρτη στις 26-29 μοίρες Ιχθύων, Διδύμων, Παρθένου και Τοξότη, και στις 00-02 μοίρες Κριού, Καρκίνου, Ζυγού και Αιγόκερου, όπως και ωροσκόπο στις ίδιες μοίρες. Εάν δεν έχετε πλανήτες σε αυτές τις μοίρες τότε δεν επηρεάζεστε.)

 

Η έκλειψη της 20 Μαρτίου, ανήκει στον κύκλο SAROS 120 και ξεκίνησε στις 27 Μαίου του 933.

Η πιο πρόσφατη έκλειψη που συνέβη στον ίδιο κύκλο ήταν στις 9 Μαρτίου του 1997. Αν επηρεάζεστε μπορείτε να ανατρέξετε στο παρελθόν για να αναζητήσετε πως τα γεγονότα εκείνης της περιόδου φέρουν μηνύματα εξελικτικά για σας το 2015, με την επανάληψη του κύκλου.

 

Πολύ λίγα λόγια για την σημασία των εκλείψεων στην αστρολογία:

Οι εκλείψεις σαν αστρονομικά φαινόμενα, είναι σημαντικές για την αστρολογία γιατί λειτουργούν μέσα από περιοδικούς κύκλους που ανάλογα με την οικογένεια στην οποία ανήκουν φέρουν συμβολικά εξελικτικά μηνύματα καθώς επαναλαμβάνονται κάθε 18+ χρόνια, τους λεγόμενους Saros cycles. Ειδικότερα, οι εκλείψεις εκείνες που παρουσιάζουν ιδιαίτερη εξελικτική σημασία σε προσωπικό επίπεδο και σηματοδοτούν σημαντικά σημεία μετάβασης στην ζωή, είναι οι Ηλιακές εκλείψεις που ανήκουν στον κύκλο Saros της προγενέθλιας και μεταγενέθλιας έκλειψης (για περισσότερες πληροφορίες και ερμηνείες του κάθε κύκλου βλ. Bernadette Brady, The Eagle and the Lark, Weiser Books).

Η έκλειψη σαν φαινόμενο παρατηρείται από την ταύτιση της τροχιάς της Σελήνης και του Ήλιου, που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την Γή, από το γήινο οπτικό μας πεδίο. Στην μία περίπτωση η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στην Γη και τον Ήλιο και άρα η σκιά της εμποδίζει την θέαση του Ήλιου(Ηλιακή Έκλειψη), και στην άλλη η Γή είναι ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και άρα η σκιά της εμποδίζει την θέαση της Σελήνης (Σεληνιακή Έκλειψη). Τα σημεία ταύτισης διαγραμματικά των δύο τροχιών, της εκλειπτικής (τροχιά του Ήλιου) και της Σελήνης ονομάζουμε στην αστρολογία Βόρειο και Νότιο Δεσμό.

Η Ηλιακή έκλειψη λοιπόν είναι μια ιδιαίτερη Νέα Σελήνη, και η Σεληνιακή έκλειψη είναι μια ιδιαίτερη Πανσέληνος. Επειδή η Νέα Σελήνη σηματοδοτεί ξεκινήματα, η εκλείψεις Ηλίου θεωρούνται και περισσότερο σημαντικές ή κρίσιμες για την επιρροή τους στην ζωή.

Κάθε χρόνο το φαινόμενο της έκλειψης συμβαίνει από 4-8 φορές και ως εκ τούτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάτι σύνηθες. Καθώς η Νέα Σελήνη συμβολίζει την αρχή ενός κύκλου, που διαρκεί περίπου 1 μήνα και η Πανσέληνος βρίσκεται στην μέση του κύκλου αυτού, η ιδιαίτερη σημασία των εκλείψεων βασίζεται στο γεγονός της «σκιάς»,-μια αθέατης όψης των «πραγμάτων», όπου οι δύο βασικές συμπληρωματικές ενέργειες των φώτων είτε ταυτίζονται (σύνοδος) ή παρουσιάζουν μια πόλωση (αντίθεση), καθώς καλούνται να εκφραστούν και να ευθυγραμμιστούν με το φυσικό χώρο της ζωής (Γή). Η  Σελήνη άλλοτε ταυτίζεται με τον Βόρειο και άλλοτε με τον Νότιο δεσμό της και αυτό μας δίνει τον τόνο στο κατά πόσον το μήνυμα της έκλειψης θα εστιαστεί στην συνειδησιακή εξέλιξη ή στην ανάγκη απο-σύνδεσης με το παρελθόν ή την οικεία ζώνη της ζωής μας. Ο τομέας της ζωής που θα εκδηλωθούν οι ενέργειες αλλά και ο τρόπος που εκφράζονται έχουν να κάνουν με τον ζώδιο που βρίσκονται ο Ήλιος και η Σελήνη και με τους οίκους που καταλαμβάνουν αυτά τα ζώδια στο εκάστοτε ωροσκόπιο που θέλουμε να μελετήσουμε. Άρα λοιπόν, υπάρχει μια ευρύτερης και πιο γενικευμένης συλλογικής σημασίας ερμηνεία που φέρουν ενεργειακά οι εκλείψεις, και εκείνη επίσης που επικεντρώνεται στο προσωπικό ατομικό πεδίο ενός γενέθλιου χάρτη, στο οποίο έχουμε την δυνατότητα να εισέλθουμε μόνον αν έχουμε τα ακριβή στοιχεία τόπου, χρόνου και ημερομηνίας γέννησης. Η επιρροή της ενέργειας της κάθε έκλειψης διαρκεί περίπου 3-6 μήνες, μπορεί όμως να επηρεάσουν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Ήλιος και η Σελήνη, (που συνιστούν και το φαινόμενο της έκλειψης σε συνάρτηση με την Γή), ή αλλιώς «τα φώτα» στην αστρολογία, είναι οι ενέργειες που ουσιαστικά μεταμορφώνουν  πνεύμα, συναίσθημα, ψυχή και σώμα, σε πρόθεση και ουσία ζωής, γι αυτό το λόγο και η μεταξύ τους σχέση στον γενέθλιο χάρτη, όπως και όποια επιρροή ή συνδρομή δέχονται από τους υπόλοιπους πλανήτες, διαμορφώνει το υπόβαθρο για την διαχείριση και λειτουργικότητα της ζωής μας. Ως ουράνια σώματα, ο Ήλιος μας δίνει ζωή, και η Σελήνη λόγω της εγγύτητας και γρήγορης τροχιάς της επηρεάζει τα μαγνητικά πεδία της Γής, και κυρίως το υδάτινο στοιχείο από το οποίο καλύπτεται το 70% του πλανήτη. Όταν η τροχιά της Σελήνης είναι στο περίγειο, τότε παρατηρούνται και πολύ εντονότερα φαινόμενα στον θαλάσσιο χώρο και στην στάθμη των υδάτων (όπως παλίρροια και άμπωτη). Στην αστρολογία, ο Ήλιος σχετίζεται με το εγώ, την αυτο-έκφραση, τη βούληση, και την πρόθεση ζωής, και η Σελήνη με το συναίσθημα, το σώμα, την προέλευση και την προστασία  -την περιοχή  που νιώθουμε ασφαλείς. Η μελέτη της σχέσης αυτών των δύο σωμάτων μέσα από τις ερμηνευτικές τεχνικές ανάλυσης της αστρολογίας, αναδεικνύει  την  βασική δυνατότητα ενσυνείδητης  παρουσίας στην διαμόρφωση της εμπειρίας της ζωής μας.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s