Νέα Σελήνη / Ολική Έκλειψη Ηλίου στις 18 μοίρες Ιχθύων

09 Μαρτίου 2016

Συνειδητότητα, Ευαισθησία και Ενσυναίσθηση

Φαντασία και Αφύπνιση – Μετάβαση και Ανασύνθεση

Το κλείσιμο ενός κύκλου είναι αναπόσπαστο μέρος της συνέχειας του

Ένας νέος σεληνιακός μήνας ξεκινάει στο υδάτινο ζώδιο των Ιχθύων, με μια ιδιαίτερη και δυναμική χροιά λόγω της Έκλειψης Ηλίου. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με μεγάλη έμφαση στις ποιότητες του ζωδίου αυτού, καθώς από τις 13 μέχρι και τις 20 Μαρτίου έχουμε πέντε πλανήτες στους Ιχθείς μαζί με τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης, να τονίζουν την ανάγκη μιας ανασύνθεσης, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο μέσα από υπερβάσεις. Η Νέα Σελήνη στις 18 μοίρες Ιχθύων (09/03) και η Πανσέληνος (23/03) στις 03 μοίρες Ζυγού, είναι εκλείψεις που θα χαρακτηρίσουν το ευρύτερο σκηνικό γεγονότων που θα ξεδιπλωθεί στο προσωπικό και συλλογικό πεδίο δραστηριοτήτων τους επόμενους τρεις μήνες.

Κάθε Έκλειψη Ηλίου είναι μια δυναμική Νέα Σελήνη που σχετίζεται με ένα νέο ξεκίνημα και αποφάσεις, ενώ κάθε Έκλειψη Σελήνης είναι μια δυναμική Πανσέληνος που συνήθως φέρνει στην επιφάνεια έντονη συναισθηματική φόρτιση και φωτίζει το “κλείσιμο” ή το τέλος καταστάσεων. Λόγω του φαινομένου της σκιάς, κάθε νέα πρόθεση ή θέμα που αναδύεται με το νέο κύκλο που ξεκινάει, έχει εν δυνάμει πιο κρίσιμα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να μην είναι εντελώς συνειδητά ή ορατά την στιγμή που ενεργοποιούνται.

Τι μπορεί να σημαίνει ένα νέο ξεκίνημα στο ζώδιο των Ιχθύων, που είναι και το τέλος του ζωδιακού κύκλου;

Οι Ιχθείς ανήκουν στην ποιότητα του Νερού που είναι καθαρτική ή λυτρωτική, το στοιχείο του Νερού που έχει απέραντη δύναμη, και που δεν ελέγχεται. Αναπαριστά το συναίσθημα που ενώνει και ενώνεται με το όλο, που συνθέτει, που ευαισθητοποιείται, που πιστεύει και εξιδανικεύει, που συγχωρεί, και που θυσιάζεται, παραδίνεται ή αφοσιώνεται σ’ένα όνειρο, μια ιδέα, το κοινό καλό. Είναι το συναίσθημα δέκτης που απορροφά κάθε κραδασμό από το περιβάλλον. Οι Ιχθείς ανήκουν στα ζώδια του μεταβλητού σταυρού, που συμβολίζουν τις αλλαγές των εποχών. Μέσα στο συνολικό πλανητικό σκηνικό επιρροών με τον Κρόνο στον Τοξότη, τον Δία στην Παρθένο, και τον Ποσειδώνα στους Ιχθείς και τις μεταξύ τους “σκληρές” όψεις τετραγώνων που είναι ενεργές, γίνεται όλο και πιο αισθητή η μετάβαση σε μια νέα εποχή και μια νέα τάξη πραγμάτων στο εγκόσμιο τοπίο, την οποία προκάλεσε το ισχυρό τετράγωνο Ουρανού/Πλούτωνα από τα παρορμητικά ζώδια του Κριού/Αιγόκερου (2012-2016), μέσα από την ανάδειξη των παρωχημένων δομών ελέγχου και εξουσίας που καταρρέουν προς αναζήτηση νέων αξιών, και συστημάτων οργάνωσης των κοινωνιών.

Οι εκλείψεις στον άξονα Παρθένου/Ιχθύων από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 που πραγματοποιείται και η τελευταία σε αυτόν τον άξονα, είναι και οι πύλες επιτάχυνσης αυτής της διαδικασίας. Το δίπολο Παρθένου/Ιχθύ, φωτίζει την αναζήτηση της ουσίας, αποζητά την αλήθεια, επεξεργάζεται τα όρια, αλλά και θέτει τις βάσεις της αυτοεκτίμησης, της συνείδησης της προσφοράς στην κοινωνία, και της ευρύτερης συνεισφοράς πολλές φορές και μέσω της αυταπάρνησης, ή με αφορμή δυσκολίες και πόνο ώστε να ανακτηθεί η χαμένη πίστη και τα ιδανικά. Είναι ένα δίπολο που για να λειτουργήσει ευεργετικά και εξελικτικά πρέπει να εξαιρέσει το “εγώ” και να το τοποθετήσει στην υπηρεσία του συνόλου ή ακόμα και ενός άλλου, συνειδητά και ταπεινά. Οι Ιχθείς φέρουν την υπόσχεση της ένωσης πνευματικού και υλικού, σ’ έναν κόσμο ιδανικό χωρίς όρια και περιορισμούς, πράγμα σχεδόν ακατανόητο ή χαοτικό στην αντίληψη της πραγματικότητας που βιώνουμε. Κι όμως υπάρχουν και δημιουργούνται επιτακτικά οι διέξοδοι να συνδεθούμε ενεργειακά μέσα από υπερβάσεις στην ίδια την καθημερινότητα μας, βοηθώντας, προσφέροντας, κατανοώντας τις δεξιότητες, τις ποιότητες και τα ταλέντα μας συνθέτοντας νέα “ύλη” και “πνεύμα” που ευνοεί την συλλογική διαδικασία.

Η προηγούμενη Έκλειψη που έγινε στις 13/09/2015 στις 20 μοίρες Παρθένου, τόνισε πως “εργαστήκαμε” πάνω σε κάτι με σκοπό την βελτίωσή του. Αυτό μπορούμε να το ερμηνεύσουμε είτε σε εσωτερικό, σε προσωπικό, ή σε συλλογικό επίπεδο εξελίξεων. Τώρα με την έκλειψη στους Ιχθείς και για τους επόμενους 3 μήνες περίπου διαπιστώνουμε το “κλείσιμο” ή την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Η Έκλειψη στο Νότιο Δεσμό της Σελήνης δηλώνει πως απελευθερώνουμε φορτίο του παρελθόντος, πως για να επιτευχθεί αυτό θα βγούμε από την ζώνη της “βολής” μας, ώστε να εξελιχθούμε, πως ίσως απομακρυνθούμε από κάποιους ανθρώπους. Είτε ολοκληρώνουμε κάτι, ή παραδεχόμαστε εν πλήρη συνείδηση ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε παραμένοντας εγκλωβισμένοι σε προσδοκίες και υποσχέσεις, ή ιδανικά σενάρια που έχουν αθροιστικά συσσωρευτεί. Οι επόμενοι τρείς μήνες είναι μια περίοδος που μπορούμε να βρούμε τον δάσκαλο-θεραπευτή μέσα μας και να παραδοθούμε με πίστη στην πεποίθηση πως τελικά υπάρχουν δυνατότητες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε κάτι “μαγικό” ή μια μεγάλη συνειδητοποίηση. Φτάνει να μην λειτουργήσουμε συναισθηματικά ή νοητικά μέσα από περιοριστικούς όρους. Είναι περίοδος να αφουγκραστούμε διαισθητικά, να “δούμε” τον πόνο ή την τοξικότητα που μας περιβάλλει σαν ευκαιρία για ίαση, και όχι σαν αφορμή για παραίτηση. Ο Χείρωνας συμμετέχει στην Νέα Σελήνη και μιλάει ακριβώς για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που νοσούν, ως “δασκάλους” που θα μας δείξουν και διεξόδους για θεραπεία. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όποιες κι αν είναι αυτές, υπάρχει η δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε άλλους; ή να προσφέρουμε σε άλλους και με αυτό τον τρόπο να απαλύνουμε τον δικό μας ψυχισμό; Ο Χείρωνας είναι ο “πληγωμένος θεραπευτής”, που θυσίασε την αθανασία του για να απαλλαγεί από τον ατέρμονο πόνο και να σώσει τον Προμηθέα. Πρέπει κάτι να θυσιάσουμε ως κοινωνίες για να εξελιχθούμε, και δεν αφορά μόνον ύλη αλλά και το πνευματικό μας κομμάτι. Πρέπει κάτι να θυσιάσουμε σε προσωπικό επίπεδο για να εξελιχθούμε. Υπάρχει σίγουρα ένα τίμημα, αλλά η ερμηνεία είναι προσωπική για τον καθένα.

Ο χώρος των Ιχθύων δεν έχει κανόνες και όρια, άρα είναι μη ελεγχόμενος. Εδώ μπορούμε να φανταστούμε τα πάντα, και αυτή είναι και η δυνατότητα που μας δίνεται, φτάνει το κέντρο να μην είναι το “εγώ” και οι φόβος για το άγνωστο. Ενεργοποιούνται αβεβαιότητες και τα μεγάλα ερωτήματα, μέσα από το τετράγωνο Κρόνου/Ποσειδώνα όλη την χρονιά, και επίσης ο Δίας από την Παρθένο δημιουργεί την τάση να μεγεθύνουμε λεπτομέρειες που δεν βοηθάει στην ευρύτερη κατανόηση. Μας δίνει όμως την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μαθαίνοντας από την προσεκτική ανάλυση και διάκριση της πληροφορίας, την προσφορά και την εργασία. Ο Κρόνος δημιουργεί όψη τετραγώνου με την Νέα Σελήνη, επι της ουσίας σχηματίζει το λεγόμενο Ταυ τετράγωνο, που ενισχύει την ένταση απέναντι στο τι βιώνουμε ως περιορισμό ή δρά ελεγκτικά στην ζωή μας. Εν δυνάμει μας αποπροσανατολίζει κιόλας, και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση δίνοντας περισσότερη βάση στην διαίσθηση, στην ευελιξία παρά εστιάζοντας στις πιέσεις, κάθε είδους ελλείψεις ή στα δυσλειτουργικά κομμάτια της πραγματικότητας.

Μπορεί μερικές φορές να πρέπει να αφήσουμε την τάση για απόλυτο έλεγχο, να πιστέψουμε στο ανέφικτο, ακόμα και να προσγειωθούμε ανώμαλα, για να καταλάβουμε την ταυτότητα της ύπαρξής μας. Αυτή είναι μια ερμηνεία της μετάβασης από τους Ιχθείς στον Κριό. Τονίζει μια υπερβατική επανεκκίνηση στο επίπεδο συνειδητότητας του “ποιός είμαι”.

Ο Δίας ανάδρομος και σε θέση αδυναμίας στην Παρθένο, κάνει αντίθεση με την Νέα Σελήνη και είναι επίσης και ο παραδοσιακός κυβερνήτης των Ιχθύων. Είναι επίσης σε αμοιβαία υποδοχή με τον Ερμή στους Ιχθείς που είναι το ζώδιο της πτώσης του. Αυτή η σχέση μεταξύ των δύο πλανητών δημιουργεί μια ροή υπερπληροφόρησης, ακόμα και παραπληροφόρησης καθώς και οι δύο πλανήτες έχουν να κάνουν με το νοητικό και επικοινωνιακό κομμάτι, που εν δυνάμει θα δημιουργήσει μια τάση εξάπλωσης της πληροφορίας, αλλά και δυσκολία στην κατανόηση ή την διάκριση της αλήθειας. Προσοχή στο τι αναμεταδίδουν τα ΜΜΕ τους επόμενους τρείς μήνες και ιδιαίτερα μέχρι τις 20 Μαρτίου. Αν θέλουμε να διαδώσουμε κάτι, είναι πολύ εύκολο να το πετύχουμε αυτήν την περίοδο. Η συναισθηματική επικοινωνία όπως και η οπτικοποίηση της επικοινωνίας επιτυγχάνει περισσότερα, καθώς και κάθε είδους καλλιτεχνική, ποιητική ή συνθετική διαδικασία που δεν απαιτεί άμεσα οριστικό αποτέλεσμα. Αν το φανταστείς το πιστεύεις, και επίσης αν το πιστεύεις το φαντάζεσαι. Άπειρα τα σενάρια. Ευκαιρία να ενώσουμε την συλλογική νοητική ενέργεια μας σε ότι πιο θετικό ελπίζουμε ή ευχόμαστε. Δεν είναι η στιγμή της λογικής, αλλά της φαντασίας. Ας το εκμεταλλευτούμε. Την έννοια του παραμυθιού ως ενήλικες έχουμε την τάση να την διαστρεβλώνουμε ως κάτι αρνητικό, κι όμως είναι ότι πιο χρήσιμο στο μεγάλωμα ενός παιδιού γιατί ενισχύει την πίστη και την φαντασία του.

Σε κάθε περίπτωση, θα παρουσιαστεί η ευκαιρία να συντονιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο μέσα στις επόμενες 29 μέρες αλλά και το επόμενο τρίμηνο, αλλά και να διευρύνουμε τις κεραίες μας σε άλλες πιο υψηλές συχνότητες μέσα από την επιρροή της Έκλειψης. Όπως και να κάνουμε τις υπερβάσεις για να αποβάλλουμε κάποιες καταστάσεις που είναι ή υπήρξαν τοξικές στην ζωή μας. Κάποιο κεφάλαιο “κλείνει” και ένα καινούργιο ανοίγει δυναμικά στον ορίζοντα. Κάθε τέλος κρύβει μέσα του μια λύπη, ένα συναίσθημα λύτρωσης ή συναίσθηση ευθύνης στο βαθμό που μας αναλογεί.

Οι Ιχθείς είναι ο τομέας του ζωδιακού όπου έχουμε ή εξασκούμε τις μικρότερες αντιστάσεις, επιδεικνύουμε την μεγαλύτερη ευαισθησία, εκεί όπου εμπνεόμαστε περισσότερο, εκεί όπου ανακαλύπτουμε την ιδανική μορφή των πραγμάτων, εκεί όπου θυσιάζουμε ή προσφέρουμε περισσότερα. Εκεί που συνθέτουμε μια άλλη πραγματικότητα στην οποία μπορούμε να φανταστούμε τα πάντα, αλλά κι εκεί όπου βιώνουμε με μεγαλύτερη ένταση απογοητεύσεις. Αν ξέρεις σε ποιον οίκο βρίσκεται το ζώδιο των Ιχθύων στο γενέθλιο χάρτη αυτός είναι και ο τομέας της ζωής που πραγματοποιείται η Έκλειψη.

Το φαινόμενο της σκιάς της Έκλειψης, μπορεί να πυροδοτήσει αβεβαιότητα ή φόβους για κάτι στο οποίο πρόκειται να εμπλακούμε και μας είναι ανοίκειο, μια νέα δραστηριότητα, ή ακόμη και το να δοκιμάσουμε κάτι για πρώτη φορά. Μας δίνει μια δυνατή “σπρωξιά” να μπούμε σε μια κατάσταση που θα απαιτήσει προσεκτικό χειρισμό.

Κυρίαρχα στοιχεία: Νερό/Φωτιά

Ο χάρτης της Έκλειψης έχει τέσσερις πλανήτες στους Ιχθείς, τρείς σε ζώδια της Φωτιάς, και δύο σε ζώδια της Γής, με μοναδικό πλανήτη σε ζώδιο του Αέρα την Αφροδίτη στον Υδροχόο. Ό,τι δημιουργεί η Φωτιά, και η Γή καλλιεργεί, το Νερό μπορεί να γονιμοποιήσει ή σε μεγάλες δόσεις να το καταστρέψει: Αν θέλουμε να προχωρήσουμε με σχέδια, ιδέες ή εγχειρήματα, είναι σημαντικό να περιορίσουμε τους συναισθηματισμούς και τις ευαισθησίες, να ξανασκεφτούμε και να ενισχύσουμε το τρόπο δράσης μέχρι τον Ιούνιο, και να είμαστε σε θέση να κάνουμε υπομονή, όσον αφορά την εξέλιξη στα αποτελέσματά τους όπως υποδεικνύει ο Δίας που θα ορθοδρομήσει τον Μάιο και θα αναπτύξει την συγκλίνουσα όψη τριγώνου με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω μέσα στο καλοκαίρι (αυτό αφορά και σε εξελίξεις στο οικονομικό τομέα). Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε το απόθεμα συναισθήματος και τα ταλέντα μας ώστε να ονειρευτούμε και να φανταστούμε αυτό που θα συνιστά την πραγματικότητα στην οποία θέλουμε να πιστέψουμε και να υλοποιήσουμε, όπως και να δημιουργήσουμε, αλλά και να έρθουμε πιο κοντά με πολλούς και να τους εμπνεύσουμε.

Καθώς η πλανητική ενέργεια μετατοπίζεται απαιτείται ευελιξία, η συλλογική αλλά και προσωπική αίσθηση θα έχει ένα χαρακτήρα έντονα μεταβατικό μέχρι την είσοδο του Ήλιου στον Κριό στις 21 Μαρτίου και την Πανσέληνο/Έκλειψη Σελήνης στις 23 Μαρτίου, που εμπεριέχει ευκαιρίες και περισσότερες ευκολίες εναρμόνισης. Κατά την διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων στο γέμισμα της Σελήνης, η Αφροδίτη εισέρχεται στο ζώδιο των Ιχθύων, την έξαρσή της, στις 13 Μαρτίου θέση πολλά υποσχόμενη όσον αφορά στις σχέσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ο Ερμής εισέρχεται στο ζώδιο του Κριού στις 22 Μαρτίου, που επιταχύνει τους ρυθμούς της καθημερινότητας και δίνει οξύτητα στην σκέψη, προωθεί τον παρορμητισμό στις επαφές και στην επικοινωνία, όπως και τα νέα ξεκινήματα στην εργασία.

Η ενέργεια του Σεληνιακού μήνα και της Ηλιακής έκλειψης έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν έχεις γεννηθεί 07-11 Μαρτίου (Ιχθείς), 09-13 Σεπτεμβρίου (Παρθένος), 07-11 Ιουνίου (Δίδυμοι), 08-12 Νοεμβρίου (Τοξότης). Αν έχεις Ιχθύ, Παρθένο, Δίδυμο ή Τοξότη ωροσκόπο στις 18 μοίρες (+/- 2), ή/και αν έχεις Σελήνη στις 18 μοίρες Ιχθύ ή Παρθένου (+/-2) στον γενέθλιο χάρτη.

Πρόσθετες πληροφορίες:

  • Αυτή είναι μια Ολική Ηλιακή έκλειψη και ανήκει στον κύκλο Saros 18 South (Brady/Jansky)
  • Θα είναι ορατή στον Ινδικό Ωκεανό, και την Ινδονησία, και σε διάφορες διαβαθμίσεις όχι σε πλήρη έκταση επίσης ορατό στην Χαβάη και την Αλάσκα, όπως και στην Νοτιοανατολική Ασία, Κορέα, Ιαπωνία, Βόρεια και Δυτική Αυστραλία. Για περισσότερες πληροφορίες: http://earthsky.org/tonight/supermoon-total-solar-eclipse-march-8-9#who

 

  • Οι εκλείψεις έχουν μια περιοδικότητα και επαναλαμβάνονται κάθε 18 χρόνια και 11 μέρες. Αν η έκλειψη συνδέεται με προσωπικούς σου πλανήτες Ήλιο/Σελήνη ή τις ακμές των γωνιακών οίκων, όπως σημειώνω πιο πάνω, μπορείς να ανατρέξεις στο έτος 1998 για να ξεκλειδώσεις πιθανά εξελικτικά μηνύματα που σε αφορούν σε σχέση με θέματα που προκύπτουν αυτή τη περίοδο και έχουν κάποια σύνδεση, ή πιθανά κοινά σημεία με ότι συνέβαινε τότε.
  • Το αστρονομικό φαινόμενο της έκλειψης, όπου η Σελήνη επισκιάζει το φώς του Ήλιου φέρει μια δυναμική επιρροή. Στην εγκόσμια δραστηριότητα η σημασία του φαινομένου εστιάζεται στην επανάληψη των κύκλων της κάθε έκλειψης και στην οικογένεια που αυτή ανήκει καθώς μεταφέρει ένα ενεργειακό θέμα εξελικτικά μέσα στο χρόνο. Το μήνυμα του συγκεκριμένου κύκλου της έκλειψης σύμφωνα με την αστρολόγο Bernadette Brady σε ελεύθερη απόδοση, μιλάει για μία ενέργεια που περικλείει την έννοια του “τέλους” ή ένα είδος αποχωρισμού, από ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση. Η νέα κατάσταση και οι συνθήκες στα οποία οδηγούμαστε έχουν θετικά αποτελέσματα.
  • Σε ατομικό επίπεδο, για την μελέτη της έκλειψης στο γενέθλιο χάρτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως διελεύσεις και προόδους έτσι ώστε να συμπεράνουμε πιθανά θέματα ή εκδήλωση γεγονότων που θα απασχολήσουν το άτομο.

Η σύνοδος και η αντίθεση με τον γενέθλιο Ήλιο, τη Σελήνη και τις ακμές των γωνιακών οίκων με ανοχή +/-1 μοίρα, θεωρούνται γενικά οι πιο σημαντικές όψεις επιρροής.

  • Στην επιλεκτική αστρολογία οι ημερομηνίες των εκλείψεων αποφεύγονται ως μη ευνοϊκές για προγραμματισμό σημαντικών γεγονότων για τη ζωή. Το φαινόμενο της “σκιάς” μπορεί να ερμηνευθεί και ως δείκτης όπου ένα άλλο γεγονός ή κάτι που δεν μπορούμε να “δούμε” παρεμβάλλεται σε αυτό που είχαμε αρχικά αποφασίσει να κάνουμε.
  • Σημαντικές ημερομηνίες που ενεργοποιούν την έκλειψη:

09 Μαρτίου 2016

21 Μαίου 2016 Πανσέληνος – Άρης επιστρέφει στην 01 μοίρα Τοξότη σε αναδρομή, που ήταν και την μέρα της Έκλειψης.

07-08 Ιουνίου 2016 – Ήλιος στις 16/17 μοίρες Διδύμου σε τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης (Moon Wobble)

Πηγές:

Brady, B. 1992: The Eagle and the Lark, Weisser Books, San Francisco, CA/Newburyport, MA

© Eleni Kostika 2016

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s