Πανσέληνος / Παρασκιώδης Έκλειψη Σελήνης στις 03 μοίρες και 17′ Ζυγού

23 Μαρτίου 2016

Θέμα: Σχέσεις – Συναλλαγή – Ισότητα

Τι προβάλλω, με ποιόν ταυτίζομαι, πως το επικοινωνώ και πως δρω ή αντιδρώ σε σχέση με τον εαυτό ή με έναν άλλο.

Γενικά, κατά την διάρκεια του φαινομένου της Σεληνιακής Έκλειψης, η Σελήνη δεν είναι ορατή καθώς η Γή “μπλοκάρει” το φώς του Ήλιου. Η αστρονομία μιλάει και παραστατικά και μεταφορικά μέσω της αστρολογίας: Η συμβολική ερμηνεία είναι πως ένα γεγονός ή τα γεγονότα (στο γήινο πεδίο), επισκιάζουν το αντίκρισμα δύο ενεργειών-στοιχείων (Σελήνη/Ήλιος) που έχουν “πρόθεση” να ανταλλάξουν “δεδομένα”. Η συνολική εικόνα των πραγμάτων, προθέσεων και συναισθημάτων, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι είτε “καλυμμένη” ή διακόπτεται από κάτι, και λόγω της πανσελήνου επίσης φορτισμένη. Κάτι δεν βλέπουμε, ή κάτι παρεμβάλλεται και συνήθως διακόπτει ή επισκιάζει την “κανονικότητα” της εξέλιξης των πραγμάτων.

Το κεντρικό θέμα της Έκλειψης αφορά στις σχέσεις. Η βασική ανάγκη είναι της εναρμόνισης με τον εαυτό ή με έναν άλλον σε προσωπικό επίπεδο, ενώ σε συλλογικό και εγκόσμιο επίπεδο φωτίζει τις διακρατικές διεθνείς σχέσεις, συγκρούσεις/πολέμους, (Κριός/Ζυγός) αλλά και την σχέση μεταξύ εξουσίας-κυβερνώντων και λαών (Ήλιος/Σελήνη). Αυτό περιγράφεται και από την όψη αντίθεσης που πάντοτε είναι ενεργή σε μια Πανσέληνο και εκφράζει το αντίκρισμα δύο πλευρών (ενεργειών) με σκοπό την ανταλλαγή, αλλά και από το δίπολο Ζυγού/Κριού που έχει να κάνει πρωτίστως με τον τρόπο που σχετιζόμαστε. Μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα αυτό προσδίδει και η Αφροδίτη (κυβερνήτης του Ζυγού – ζωδίου της έκλειψης) που βρίσκεται στους Ιχθείς στο ζώδιο της έξαρσής της. Η Αφροδίτη είναι σε ισχυρή θέση στους Ιχθείς, επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε πως η επιρροή της έχει μια αρκετά θετική διάσταση. Το σε πιο βαθμό ευνοείται η ενέργεια της Αφροδίτης (σχέσεις/αξίες/ύλη) που έχει την δυνατότητα αρχετυπικά να έλξει, να το πραγματοποιήσει με θετικό τρόπο θα το αναλύσω πιο κάτω περιγράφοντας τις όψεις που κάνει κατά την διάρκεια της Έκλειψης.

Είναι σαφέστατα μια Έκλειψη με πιο θετικά χαρακτηριστικά από αυτά της Ηλιακής στις 09/03. Υπαινίσσεται ευκαιρίες και δυνατότητες ή διεξόδους, μέσα σ’ ένα ευρύτερο περιοριστικό περιβάλλον. (Σχετικά για την Ήλιακή έκλειψη μπορείς να διαβάσεις εδώ σε προηγούμενο note: Νέα Σελήνη / Ολική Έκλειψη Ηλίου στις 18 μοίρες Ιχθύων). Είμαστε όμως σε ένα limbo μεταξύ ενός προηγούμενου και ενός επόμενου κεφαλαίου που αφορά στις σχέσεις (Κριός/Ζυγός)και που πιθανότατα “βλέπει’ την εξέλιξη του κύκλου από τις 28/09/2015 (Πανσέληνος/ Έκλειψη στις 04 μοίρες Κριού) και στα όρια (Παρθένος/Ιχθύς), εκεί συντελείται ένα είδος θεραπείας είτε συνειδητής ή ασυνείδητης (Κρόνος στον Τοξότη/ Δίας στην Παρθένο/Χείρωνας και Ποσειδώνας στους Ιχθείς), και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε προσοχή στις δεσμεύσεις μας ή στην ανάληψη ευθυνών. Που δεσμευόμαστε και τι αναλαμβάνουμε.

Μέσα στον Μάρτιο εκτός από τις δύο εκλείψεις, την εαρινή ισημερία που δίνει τον τόνο όλης της χρονιάς που ακολουθεί, έχουμε και την στάση/αναδρομή του Κρόνου στις 24/03, που προσδίδει μια πιο σημαντική ή κρίσιμη διάσταση σε όλα τα “Ναι” που λέμε και συνοδεύονται από υποχρεώσεις, όρια και δεμεύσεις. (Τα “Ναι” που θα πουν οι κυβερνώντες και οι πολιτικοί ηγέτες, όπως και ο τρόπος που θα ασκήσουν έλεγχο από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο είναι υψίστης σημασίας, σε σχέση με την εξέλιξη των κρίσεων που βιώνουμε, και οι συνέπειες των οποίων θα αρχίσουν να φαίνονται το φθινόπωρο). Τα κριτήρια έχουν να κάνουν με το κατά πόσο πιστεύουμε όλα όσα κάνουμε, αν είναι κοντά στην αλήθεια μας, όσο ταπεινή κι αν είναι αυτή. Είναι αρκετά ουσιαστική αυτή η διαδικασία, και συντελείται μέσα από την διαχείριση της έννοιας της ακεραιότητας. Όλα καταλήγουν στον Δία καθώς, οι αλληλουχία κυβερνήσεων των ζωδίων, οδηγεί εκεί. (Σελήνη στον Ζυγό κυβερνάται από την Αφροδίτη, η Αφροδίτη στους Ιχθείς κυβερνάται από τον Δία, ο Δίας στην Παρθένο κυβερνάται από τον Ερμή, ο Ερμής στον Κριό κυβερνάται από τον Άρη, ο Άρης στον Τοξότη κυβερνάται από τον Δία). Ο Δίας είναι ανάδρομος αυτήν την περίοδο και μέχρι τις 09/05, έχουμε την ευκαιρία να διευκρινίσουμε την αλήθεια και την ακεραιότητα μας, να δουλέψουμε εσωτερικά ή σε κάτι δικό μας, και να εξωτερικεύσουμε αυτήν την διαδικασία από κει και πέρα.

Ανάγκη Εξισορρόπησης και Αρμονίας – Έκφρασης επιθυμιών / Ανεξαρτησία, Χωρισμός ή Συμβιβασμός

Σε προσωπικό επίπεδο:Στην Πανσέληνο/Έκλειψη παρατηρούμε την συμμετοχή του Ερμή σε σύνοδο με τον Ήλιο στον Κριό, και του Άρη από τον Τοξότη σε αρμονικές όψεις (εξάγωνο και τρίγωνο) με το δίπολο Ήλιου/Σελήνης, όπου ενεργοποιεί δυνατότητες, ευκαιρίες να προωθήσουμε θέματα, να δραστηριοποιηθούμε ή να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθήσουμε τις επιδιώξεις και τα σχέδια μας. Οι αρμονικές όψεις κάνουν κάτι εύκολο να συμβεί. Έχουμε ισχυρό το στοιχείο της φωτιάς με Ήλιο στην έξαρση του στον Κριό, Ερμή στον Κριό και Άρη στον Τοξότη, και έτσι διευκολύνονται διεξοδικά στην έκφραση και εξωτερίκευση τους, επιθυμίες, θέλω, ενθουσιασμός, θέρμη, διεκδίκηση, σεξουαλικότητα, παρορμητισμός, δημιουργικότητα, όπως αντίστοιχα και τα πρωτογενή συναισθήματα της επιθετικότητας, του θυμού, της εγωικής συμπεριφοράς, και όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Άρης και ο Ήλιος καθώς υπερισχύουν σαν παρουσία στην συνεισφορά τους στο ενεργειακό μείγμα. Αυτό μπορεί εν δυνάμει να δημιουργήσει από μια έντονη ερωτική σπίθα στην ατμόσφαιρα, μια ζωντανή και εκδηλωτική έκρηξη δημιουργικής έκφρασης, μιας καταλυτικής πρωτοβουλίας, αλλά και μια έντονη εκδήλωση θυμού ή έναν καυγά σε περίπτωση που αισθανθούμε περιορισμό, έλλειψη ανεξαρτησίας, καταπάτηση του εγώ. Επισημαίνω η συναισθηματική ανάγκη είναι η αρμονία, η συμφιλίωση αλλά και το ισότιμο πάρε-δώσε, όμως οι πρωτογενείς ανάγκες προβάλλονται πιο έντονα και πιο ισχυρά. Επι της ουσίας διαπραγματευόμαστε τον συμβιβασμό με την ανεξαρτησία. Μπορούμε να υπάρξουμε σε μια σχέση καλύπτοντας τις πρωτογενείς μας ανάγκες και επιθυμίες; Πώς αντιλαμβανόμαστε την ανεξαρτησία μας σε μία σχέση; Πως διεκδικούμε την ταυτότητα του εαυτού μέσα από μια σχέση; Η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε αυθόρμητα και με κέντρο την καρδιά είναι πιο δυνατή. Ο Ερμής τόσο κοντά στον Ήλιο είναι “καμμένος” (combust), η ερμηνεία είναι πως δεν υπάρχει διαύγεια/λογική ή και σωστό timing, και από το ζώδιο του Κριού οτιδήποτε εκφράζεται νοητικά ή λεκτικά περιέχει ζεστασιά, πυροδοτεί επιθυμία, κατάκτηση, ταχύτητα και αδιαφορία για τις συνέπειες. Είναι πολύ θετικό μέσα από αυτές τις όψεις να έχουμε ένα κανάλι δραστηριοποίησης δημιουργικό, μια συναλλαγή με κάποιον που μας ενθουσιάζει, ένα σύντροφο ή άλλον που ενεργοποιεί τα κύτταρα της ύπαρξης μας. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, μπορούμε να ξανανιώσουμε. Στην περίπτωση όμως που διαχειριζόμαστε προβληματικές προσωπικές ή διαπροσωπικές καταστάσεις, οι όψεις διευκολύνουν την εξωτερίκευση διαφωνίων, συγκρούσεων, χωρισμών αλλά και διεκδικήσεις κάθε είδους. Αν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης τότε πρέπει να βρεθεί ένα κοινό κανάλι δραστηριοποίησης, που έχει νόημα και για τις δύο πλευρές. Πρέπει να θυμόμαστε πως ό,τι διαπραγματευόμαστε τώρα και εφόσον μας επηρεάζει η συγκεκριμένη έκλειψη (βλέπε πιο κάτω), θα κάνει έναν κύκλο καθώς ο Άρης θα ξαναπεράσει από την ίδια μοίρα 05 του Τοξότη, άλλες δύο φορές λόγω της αναδρομής του, (στις 10/05 και στις 15/08).

Είναι εφικτό να κρατήσουμε μια σταθερή στάση αυτό το διάστημα;

Πολύ αμφίβολο, καθώς οι παρορμητική και η μεταβλητή ποιότητα κυριαρχούν. Θα είναι είτε δράση ή προσπάθεια επίλυσης, βελτιώσης και προσαρμογής. Η Πανσέληνος/Έκλειψη ενεργοποιεί την συναισθηματική παρόρμηση, κι επιχειρεί να σταθμίσει το συναίσθημα με κίνητρο να πιστέψει, να γοητευθεί, ακόμα και να θυσιαστεί. Η Αφροδίτη στους Ιχθείς, μπορεί να φανταστεί και να εμπνευστεί, να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για να έλξει αυτό που επιθυμεί, μπορεί όμως και να παραδοθεί άνευ ορίων ή όρων θέλοντας να ικανοποιήσει και να προσφέρει. Στην αντίθεση της με τον Δία, αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο έντονη, ενώ σε τετράγωνο με τον Κρόνο στον Τοξότη, είναι κρίσιμο να είμαστε συνειδητοί στο τι είναι εφικτό, ρεαλιστικό και στο τι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Κάτι διακόπτει ή αποσπά την προσοχή μας και μας αναγκάζει να αναλάβουμε πρωτοβουλία, να διεκδικήσουμε ή να κινητοποιηθούμε.

Είναι μια παρορμητική, Πανσέληνος, που μιλάει για μια εξισορρόπηση και την ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να κινήσουμε τα πράγματα που μας απασχολούν. Σε κάθε περίπτωση μας ενεργοποιεί, ίσως και απρόσμενα. Κάτι μπορεί να πυροδοτήσει αυτή τη διαδικασία είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, και τότε θα έρθουμε πιο κοντά στον “εαυτό”. Η επικοινωνία είναι καλύτερη με τον εαυτό, παρά με τους άλλους, όμως μπορεί εύκολα να παρακινήσει ή και να ξεσηκώσει τους άλλους. Το μήνυμα της Πανσελήνου δηλώνει μια εν δυνάμει μεγαλύτερη συνειδητότητα, ατομικά ή συλλογικά, για το τι είμαστε ως ψυχικοί φορείς, και με τι ή με ποιούς μπορούμε να ταυτιστούμε. Είτε επιχειρούμε μια συνένωση ή βρισκόμαστε σε σύγκρουση θα καταφέρουμε να κινητοποιηθούμε γρήγορα και δραστικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε ευρύτερη αντίληψη, του ρόλου που θέλουμε αυθεντικά να υποστηρίξουμε (στις σχέσεις), ή που είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε με θάρρος και με όλο μας το “είναι”. Είτε πρόκειται για συμβιβασμό που προωθεί την αρμονία και τηρεί τις ισορροπίες, αυτό που “φαίνεται ορθό” και μοιάζει να ευχαριστεί τον άλλον, ή για μια γενναία διεκδίκηση αφοσίωσης στον εαυτό, διατήρησης αυτονομίας και αίσθησης ανεξαρτησίας. Είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και τα δύο; Υπάρχει συμφιλίωση των δύο αυτών πλευρών; Αυτά είναι τα ερωτήματα της Πανσελήνου, που έρχεται να συνοψίσει και να εξελίξει και έναν παροδικό κύκλο που ξεκίνησε στις 28/09/2015. Είναι μια Έκλειψη Βόρειου Δεσμού, που σηματοδοτεί την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, και να συνεχίσουμε είτε την σχέση με τον εαυτό ή με τους άλλους μέσα από ένα άλλο σχήμα “πάρε-δώσε”. Ο παρορμητικός Αέρας (Ζυγός) διευρύνει τις κοινωνικές επαφές, αναζητά την αρμονία και την αισθητική και πολεμάει για το δίκαιο και την ισότητα. Η παρορμητική φωτιά (Κριός) είναι επιθυμία, και η επιθυμία για ζωή είναι η πρωτογενής δύναμη και πηγή της δημιουργίας. Η κοσμική ενέργεια υπαινίσσεται μια επείγουσα ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε, και αν χρειαστεί να σπάσουμε κάποια καλούπια και στεγανά για να το επιτύχουμε. Η τελευταία όψη που πραγματοποιεί η Σελήνη πριν την είσοδό της στον Σκορπιό είναι η αντίθεση με τον Ουρανό. (Απόσταση, απελευθέρωση και ανεξαρτησία, ξαφνικές απρόσμενες εξελίξεις, αλλά και αναζήτηση ενός πιο ελεύθερου και αντισυμβατικού σχήματος στις μορφές των διαπροσωπικών σχέσεων είναι πιθανά σενάρια της Έκλειψης/Πανσελήνου). Η επιρροή της θα είναι ενεργή και τους επόμενους 4-5 μήνες.

 

Η ενέργεια της Πανσελήνου / Έκλειψης Σελήνης έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Ζυγός με γενέθλια 24 Σεπτεμβρίου – 28 Σεπτεμβρίου, Κριός με γενέθλια 22-26 Μαρτίου, Καρκίνος με γενέθλια 22-27 Ιουνίου και Αιγόκερως με γενέθλια 23-27 Δεκεμβρίου. Αν έχεις Κριό, Ζυγό, Καρκίνο, Αιγόκερω ωροσκόπο στις 03 μοίρες (+/-2), ή έχεις προσωπικούς πλανήτες στις 03 μοίρες (+/-2) Κριού, Ζυγού, Καρκίνου ή Αιγόκερου στον γενέθλιο χάρτη. Επίσης επηρεάζεσαι αν έχεις προσωπικούς πλανήτες ή ωροσκόπο στις 05 μοίρες Τοξότη.

Η Έκλειψη θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα ζώδια της Φωτιάς (Κριούς/Λέοντες/Τοξότες) του 1ου δεκαημέρου, θα δημιουργήσει ευκαιρίες στα ζώδια του Αέρα (Ζυγούς, Διδύμους, Υδροχόους) επίσης του 1ου δεκαημέρου.

Ένταση που θα εξωτερικευτεί ως ανάγκη να αναλάβετε πρωτοβουλία ή να ελέγξετε καταστάσεις μπορεί να επηρεάσει Καρκίνους και Αιγόκερους του 1ου δεκαημέρου (στις ημερομηνίες που αναφέρω πιο πάνω), όπως και τους αντίστοιχους ωροσκόπους, από κάποια θέματα που θα ενεργοποιήσει η Πανσέληνος στους οίκους/τομείς που βρίσκεται ο άξονας Ζυγού/Κριού του ωροσκοπίου σας.

Συμπληρωματικά στοιχεία:

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως και οι δύο Εκλείψεις χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις και επιρροές, και ενεργούν ταυτόχρονα και για μεγαλύτερο διάστημα από το πότε συμβαίνουν τα φαινόμενα, από αστρονομική σκοπιά. Οι Εκλείψεις είναι ουσιαστικά ενεργειακές πύλες που επιταχύνουν εξελίξεις, μέσα στην συνέχεια των πλανητικών συνοδικών κύκλων. Και οι δύο ανήκουν στον κύκλο Saros 18 South, που θεματικά μιλάει για χωρισμούς/αποχωρισμούς, ή την ενεργοποίηση μιας νέας αρχής μέσα από το τέλος μιας κατάστασης (Brady, B. 1992: The Eagle and the Lark, Weisser Books, San Francisco, CA/Newburyport, MA). Η συγκεκριμένη Πανσέληνος/Έκλειψη είναι και η τελευταία που πραγματοποιείται στον άξονα Κριού/Ζυγού για το διάστημα (2013-2016), με την επόμενη να συμβαίνει το 2019. Το δίπολο αυτό στον άξονα των παρορμητικών ζωδίων, ουσιαστικά πυροδοτεί τo τετράγωνο Ουρανού/Πλούτωνα που είναι ενεργό από το 2012 και εξακολουθεί να επηρεάζει μέχρι και τον Μάιο του 2016, και σηματοδοτεί τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στο εγκόσμιο τοπίο, μέσα από την κατάρρευση των αξιών και των εξουσιαστικών δομών που αποδιοργανώνουν αλλά και θα οδηγήσουν σε μια αναδιοργάνωση/ανασύνθεση των κοινωνιών στο μέλλον. Σε προσωπικό επίπεδο έχει επιφέρει και εξαναγκάστικά επιταχύσνει σημαντικές ριζικές αλλαγές στους εκπροσώπους των παρορμητικών ζωδίων (Κριούς, Ζυγούς, Αιγόκερους, Καρκίνους) στους βασικούς τομείς της ζωής τους (επάγγελμα/οικογένεια/σχέσεις), κι έχει εντείνει την ανάγκη να ανατρέψουν τα σχήματα του περελθόντος, και να αναζητήσουν νέες κατευθύνσεις.

© Eleni Kostika 2016

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s