Νέα Σελήνη στις 08 μοίρες Υδροχόου

28 Ιανουαρίου 2017,  00:07 UTC, 02:07 τοπική ώρα

aquarius

Μεταρρυθμίσεις – Συλλογικότητα – Δημιουργική  Δικτύωση

Για να αλλάξουμε τον κόσμο (μας) είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

Πώς συμμετέχουμε στα κοινά; Πως βοηθάμε τους άλλους, ποιοι σκοποί μας ενεργοποιούν;

Που βρίσκεται και πως χτυπά  η “καρδιά” της κοινωνίας; Γιατί το να λέμε και να μεταδίδουμε την αλήθεια δεν αρκεί πλέον ως επαναστατική πράξη; Πως το όραμα, ο σκοπός και η αξία της διαχείρισης της ελευθερίας ενδυναμώνεται μέσα από τις πράξεις.

Ποιοί ταυτίζονται με τα όνειρά μας; Η φιλία, η συλλογικότητα και ο αλτρουισμός μας οδηγεί στο να ανακτήσουμε τις ελπίδες μας.

Η αντίληψη αποτελεί τον καταλύτη των περιορισμών. Η τάση κριτικής δημιουργεί απόσταση και μας διαχωρίζει.

 

Ένας νέος σεληνιακός κύκλος ξεκινάει στις 08 μοίρες και 15′ λεπτά του Υδροχόου, όπου για τις επόμενες 29 μέρες ενεργοποιείται μια νέα πρόθεση, σε σχέση με όσα μας φέρνουν πιο κοντά με αυτά που ευχόμαστε και ελπίζουμε. Ο Υδροχόος βρίσκει την επιβεβαίωση μέσα από τους άλλους, μέσα από την πρόοδο, και μας υπενθυμίζει πως μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα της πραγματικότητας. Έχει ανάγκη να συνδέσει την ύπαρξη του με την έννοια του αλτρουισμού, της μεταρρύθμισης, της ελευθερίας και της ουμανιστικής αγάπης. Για να το επιτύχει αυτό είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθεί από την προσωπική επαφή, και να μεταφέρει την δημιουργική του έκφραση, και την βούληση στην ομάδα και στην συλλογική σφαίρα της κοινωνίας. Από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου είναι ο κύκλος της Σελήνης που μπορούμε να εστιάσουμε στις ελπίδες και τα όνειρά μας, και να ψάξουμε που, πως και με ποιους νοιώθουμε περισσότερο την μοναδικότητα και την ελευθερία μας και να αναζωογονηθούμε μέσα από κοινωνικές συναναστροφές ή καινούργιες δραστηριότητες. Αν έχουμε κάτι να προσφέρουμε, κάτι να πούμε, κάποιο δημιούργημα μας, τώρα είναι η στιγμή να το μοιραστούμε ή να το δείξουμε στους άλλους. Είναι μήνας να βγούμε από το σύνηθες και το οικείο και να ενισχύσουμε προθέσεις αλλαγής στην ζωή μας, αλλά και απελευθέρωσης από ό,τι δρα περιοριστικά. Πως μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τη ανεξαρτησία μας; Πως οι άλλοι μας βοηθούν να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στην ζωή μας; Πως η φιλία δρά στην ζωή μας; Νέες σχέσεις δημιουργούνται μέσα από την φιλία, ή υπάρχουσες σχέσεις αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν την φιλική τους διάσταση.

Ο Υδροχόος βρίσκει το κέντρο του, την καρδιά του, δηλαδή την “αγάπη”, όταν μετέχει, όταν συνεισφέρει, όταν δρά συλλογικά, ή μεταρρυθμιστικά. Δύσκολο να είναι κοινωνικά ή πολιτικά αμέτοχος, και είναι σύμμαχος της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ατόμου.

Η φιλία είναι κυρίαρχο αίτημα και καθορίζεται από την ταύτιση ιδεών, αντιλήψεων και σκοπών. Η σταθερή ποιότητα εκφράζει την συνέπεια που βοηθάει στο να εξελίξει τις ιδέες και τα όνειρά του, αλλά τονίζει και τις προσκολλήσεις, ή την έλλειψη ευελιξίας κυρίως σε θέματα αντιλήψεων, καθώς συνδέει άρρηκτα την ζωή του με ευρύτερες έννοιες που επιβεβαιώνει μέσα από τους άλλους. Το εγώ φωτίζεται μέσα από το εμείς. Η εκάστοτε κοινωνική κατάσταση, αλλά και οι δεσμοί με την κοινωνική του σφαίρα,  όπως και η δυνατότητα να μπορεί να αντι-δράσει ώστε να ανατρέψει την πραγματικότητα επηρεάζουν βαθειά την προσωπικότητα γιατί επιβεβαιώνουν ή ακυρώνουν ανάλογα με την περίσταση την δυνατότητα του να ελπίζει και να οραματίζεται το μέλλον. Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα τον κύκλο που ακολουθεί.

Η Σελήνη στον Υδροχόο έχει ανάγκη τις αλλαγές. Το συναίσθημα ανταποκρίνεται ακαριαία στα ερεθίσματα και ηλεκτρίζει τροφοδοτώντας κυρίως όνειρα και συλλογικές δραστηριότητες. Ενεργοποιεί άμεσα συμπάθειες ή αντιπάθειες και γενικότερα σχέσεις μέσα από την επικοινωνία. Η Σελήνη στον Υδροχόο ζητά κοινωνικότητα και αλληλεγγύη. Δηλώνει το συλλογικό αίσθημα που δρα ανατρεπτικά, επαναστατικά, και προωθεί την δικτύωση με κίνητρο κοινούς σκοπούς.

Η Νέα Σελήνη δεν κάνει κύριες όψεις με άλλους πλανήτες παρά μόνον μισά τετράγωνα με τον Κρόνο στον Τοξότη και την Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Χείρωνα στους Ιχθύς. Το μισό-τετράγωνο δηλώνει ενοχλήσεις, μικρά εμπόδια ή προβλήματα που μας εκνευρίζουν και για τα οποία δεν αναλαμβάνουμε δράση. Μοιάζουν με την βρύση που ακούμε να στάζει όταν πάμε για ύπνο, αλλά δεν σηκωνόμαστε να την κλείσουμε. Όσο τα αφήνουμε τόσο χειρότερα γίνονται, όσο επικεντρωνόμαστε σε αυτά τόσο περισσότερο μας εκνευρίζουν.

Τα θέματα αυτά αφορούν κυρίως σημεία που μας δυσκολεύουν και ενεργοποιούνται είτε από φόβους, τάση αυτο-κριτικής, αίσθημα ανεπάρκειας, (Κρόνος) που εκφράζονται δογματικά (Τοξότης) ή/και θέματα αξιών, αυτο-εκτίμησης, ανάγκης να έλξουμε ανθρώπους, ή χρήμα (Αφροδίτη) που εκφράζονται με εξιδανικευμένο τρόπο (Ιχθύς). Κι όμως η Νέα Σελήνη δηλώνει την πρόθεση μας για αλλαγή, η οποία βρίσκεται στο μεσοδιάστημα Κρόνου/Χείρωνα και Αφροδίτης/Κρόνου. Αυτές είναι και οι δύο κύριες όψεις του χάρτη τετράγωνο Κρόνος-Χείρωνας και Αφροδίτη σύνοδος με Χείρωνα και τετράγωνο Κρόνος. Ο Κρόνος είναι και ο συγκυβερνήτης της Νέας Σελήνης μαζί με τον Ουρανό. Ο Άρης στην αναιρετική τελευταία μοίρα των Ιχθύων σημαίνει αστάθεια στην δράση, αλλά ενισχύει και μια τάση επείγουσας ανάγκης να κλείσουμε οριστικά έναν διετή κύκλο επένδυσης ενέργειας.

Στο συλλογικό τοπίο κυριαρχεί η ανάγκη να ξεπεράσουμε αξίες και δόγματα, αλλά και να ταυτιστούμε με αυτό που ανατρέπεται και μπορεί να αλλάξει. Να ενδυναμώσουμε τις ελπίδες μας και να απελευθερωθούμε από αυτό που μας έχει επιβληθεί ως συνέχεια και ιστορία, βάζοντας όρια στις προσωπικές προσδοκίες και ιδανικά αλλά και ανιχνεύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι αδυναμίες, τα τραύματα, και τα τρωτά μας μετατρέπονται σε ασπίδες ή και “όπλα” που θα συντηρήσουν τον “πολιτισμό”.  Συνειδητοποιούμε περισσότερο πως το να λέμε και να μεταδίδουμε την αλήθεια δεν αρκεί πλέον ως επαναστατική πράξη. Μπαίνουμε στην φάση που το όραμα, ο σκοπός και η αξία της διαχείρισης της ελευθερίας και της ατομικότητας, ενδυναμώνεται μέσα από την ουσιαστική και υπερβατική πράξη, αλλά και την συλλογική συνείδηση. 

Ο μύθος του Προμηθέα και η θυσία του Χείρωνα είναι συμβολικά ο χαρακτήρας που αποδίδεται σε αυτή τη μετάβαση που αντικατοπτρίζει το γίγνεσθαι στο εγκόσμιο τοπίο, αλλά και την στάση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό που την δεσμεύει, την ακυρώνει ή την τραυματίζει. Η τροχιά του αστεροειδούς Χείρωνα αποτελεί γέφυρα μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού.

 

Για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση απαιτείται να κάνουμε θυσίες, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα τρωτά και ευάλωτα με εναλλακτικούς τρόπους για να ανατρέψουμε καταστάσεις. Ο Χείρωνας είναι το κλειδί όπως μας δείχνει και το σύμβολο του στην αστρολογία. chiron_symbol-svg

(Μυθολογικός πατέρας του ο Κρόνος, παιδί που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του σε μια σπηλιά λόγω της ντροπής που ένιωσε η μητέρα του νύμφη Φιλύρα, υιοθετήθηκε από τον Απόλλωνα και έγινε ο σοφός δάσκαλος, κένταυρος, που αργότερα θυσιάζοντας τον εαυτό του έσωσε τον δέσμιο Προμηθέα που έδωσε την φωτιά στους ανθρώπους). Το τετράγωνο Αφροδίτης-Κρόνου θα αναδείξει κάποια προβλήματα στην οικονομία, καθυστερήσεις σε αξιολογήσεις, στην παροχή ρευστότητας, αλλά και στις αξίες γενικότερα (νομισμάτων, και άλλων αγαθών).

Σε προσωπικό επίπεδο ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα της ζωής, το πρακτικό κομμάτι, αλλά και θέματα αξιών στις σχέσεις με τους άλλους.  Η ένωση ζητάει να αντιμετωπίσουμε και την απόσταση. Μια κρίση αξιών ενεργοποιεί αλλαγές μέσα από την σύνδεση, απόσταση ή αντίσταση στην συνάντηση με τους άλλους. Είναι και κάποιες σχέσεις που μας καλούν να αντιμετωπίσουμε δικούς μας περιορισμούς. Οι σχέσεις γενικότερα δοκιμάζονται και μας δείχνουν που χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο. Πως μπορούμε να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς και την καταπίεση  του “πατρικού” αρχέτυπου. Τον φόβο της απόρριψης ή την ενοχή.

Πρέπει να δουλέψουμε με τον περιορισμό της αντίληψης μας, και ο Χείρωνας από τους Ιχθύς μαζί με την Αφροδίτη μας παροτρύνει να γοητευτούμε και να αποδώσουμε αξία σε αυτό που “πάσχει” μέσα μας, στην σχέση μας, στην πραγματικότητά μας, στο υλικό πεδίο της ζωής μας. Είναι οι αντιλήψεις μας, τα πρότυπά μας, τα στερεότυπά μας, η ακυρωτική διάθεση προς τον εαυτό μας  που εμποδίζουν ή μας απομακρύνουν από την όποια ένωση με αυτό που επιθυμούμε.  Η Αφροδίτη θέλει να ενώσει και ο Κρόνος παγώνει, περιορίζει, αποστασιοποιεί. Αυτή η φάση του 1/4 του κύκλου Αφροδίτης – Κρόνου (διάρκεια κύκλου 14 μήνες) θα εξωτερικεύσει προβλήματα στις σχέσεις είτε προσωπικές ή επαγγελματικές, όπως και στον τρόπο που αξιολογούμε τα πράγματα, και θα διαρκέσει περίπου μέχρι και τις 23/04 που θα επιστρέψει και πάλι στους Ιχθύς, λόγω της  αναδρομής της, δίνοντας μας την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τους περιορισμούς και τις ελλείψεις που βιώνουμε, και να διαπιστώσουμε περισσότερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Αφροδίτη έχει μυθολογική συγγένεια με τον Κρόνο. Εκείνος την δημιούργησε ίσως όχι από πρόθεση αλλά η γέννησή της ήταν συνέπεια της πράξης του. Οι σχέσεις και οι αξίες δοκιμάζονται από τις πράξεις, και στον χρόνο, και αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ενίσχυσης τους. (Περισσότερα για την ανάδρομη Αφροδίτη σε επόμενο άρθρο.)

Η διαχείριση των ενεργειών:

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να περιορίσουμε τις Κρόνιες επιρροές μέσα από την πιο ανάλαφρη και χωρίς αναστολές επικοινωνία και τον διάλογο, ιδιαίτερα όταν θα εισέλθει και ο Ερμής στον Υδροχόο από τις 10/02 και μετά, και θα πραγματοποιήσει αρμονικές όψεις με Αφροδίτη, Άρη, Δία, Κρόνο και Ουρανό. Αναπτύσσεται μια πολύ ευνοϊκή ατμόσφαιρα στην επικοινωνία που βοηθάει τα αιτήματα των πλανητικών ενεργειών να φέρουν αποτέλεσμα.  Ο Δίας από τον Ζυγό πάντοτε μας θυμίζει πως η διπλωματία και το τακτ είναι ζητούμενο στην όποια διαπραγμάτευση, ερώτημα, εξήγηση, ή αλήθεια θέλουμε να εκφράσουμε. Οι διέξοδοι για τα προβλήματα του Κρόνου, θα βρεθούν μέσα από τον Κριό (πρωτοβουλία, δυναμισμός, επιθυμία, διεκδίκηση, παρορμητισμός) με την είσοδο του Άρη στις 28/01 και της Αφροδίτης στις 03/02, αλλά και του Ουρανού που βρίσκεται εκεί εδώ και κάποια χρόνια και ταράζοντας την κανονικότητα μας βοηθάει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να σχετιστούμε με το περιβάλλον.  Το γενικότερο κλίμα δηλώνει πως οι πλανήτες συνεργάζονται φέτος, και η Νέα Σελήνη στον Υδροχόο θα βοηθήσει και θα δώσει διεξόδους ώστε να εκφραστούν οι προθέσεις για αλλαγές που έχουμε ανάγκη, και να δοθεί μια πιο αρμονική και εύστροφη ώθηση στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και ιδιαιτέρως των συλλογικών εγχειρημάτων που αντικατοπτρίζουν μελλοντικά σχέδια.Μπορούμε να ολοκληρώσουμε αρκετά πράγματα και να χαρούμε την επαφή μα τους άλλους, αν είμαστε συμφιλιωμένοι με την ανάγκη να δώσουμε περισσότερο χρόνο σε κάποιες καταστάσεις ή προβλήματα για να ωριμάσουν ιδιαίτερα στις προσωπικές μας σχέσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως μπορούμε να αντλήσουμε αγάπη και από τους φίλους.

 

Η Νέα Σελήνη έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Υδροχόος με γενέθλια 25- 30 Ιανουαρίου, Λέων με γενέθλια 28 Ιουλίου – 03 Αυγούστου, Ταύρος με γενέθλια 25 Απριλίου-01 Μαίου, και Σκορπιός με γενέθλια 28 Οκτωβρίου – 03 Νοεμβρίου, όπως επίσης αν έχεις ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες στις 08 (+/-3 μοίρες) των σταθερών ζωδίων. Επηρεάζονται, Τοξότες, Ιχθύς, του 3ου δεκαημέρου, ή/και όσοι έχουν ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες στις 22-27 μοίρες των μεταβλητών ζωδίων. Ευνοούνται ιδιαίτερα Υδροχόοι, Ζυγοί, Κριοί και Τοξότες του 3ου δεκαημέρου.

© Eleni Kostika 2017

Artwork by Farida El Gazzar, www.faridaelgazzar.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s