Νέα Σελήνη / Ολική Έκλειψη Ηλίου στις 28 μοίρες και 52′ Λέοντα

henry-be-239191

21 Αυγούστου 2017, 21:30 τοπική ώρα

Η συνειδητότητα της ενήλικης στάσης.

Κλείνοντας την ανασκόπηση ενός κεφαλαίου εμπειρίας ζωής.

Ξαναγράφοντας τον “επίλογο” ενός “έργου”

Σημαντική αφύπνιση και εσωτερική απελευθέρωση μέσα από προβλήματα ή περιοριστικές επιρροές.

Η ώριμη επένδυση ενέργειας ολοκληρώνει και θέτει σε εφαρμογή σχέδια και στόχους.

Η κρισιμότητα της διαχείρισης βούλησης και εξουσίας. Οριστικά ξεκαθαρίσματα.

Η ανάγκη να κάνουμε αυτό που πρέπει, να αναλάβουμε ευθύνες ή να αντιμετωπίσουμε την κριτική μπορούν να μας βοηθήσουν να κλείσουμε σημαντικά θέματα με τον εαυτό μας,  και να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της ζωής μας.

Ένας νέος σεληνιακός μήνας ξεκινάει στο πύρινο ζώδιο Λέοντα, με μια ιδιαίτερη και δυναμική χροιά λόγω της Έκλειψης Ηλίου. Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας με μεγάλη έμφαση στις ποιότητες του ζωδίου αυτού, αλλά και στο στοιχείο της φωτιάς, καθώς και ο προηγούμενος κύκλος έγινε στην μηδενική του Λέοντα, με την διέλευση του Άρη στον Λέοντα, όπως επίσης και ο Ερμής στην ανάδρομη πορεία του αγγίζει τις τελευταίες μοίρες του ζωδίου και την μοίρα της έκλειψης. Έχουμε ταυτόχρονα άλλους δύο πλανήτες Κρόνο και Ουρανό σε ζώδια της φωτιάς (Τοξότη-Κριό). Ο Λέοντας και το στοιχείο της Φωτιάς μας μιλούν για δημιουργία, για την επαφή με το “εγώ”, το θυμικό μας, την ανάγκη να ζήσουμε με όλο μας το είναι, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσαν και συνεχίζουν να φορτίζουν ένα ιδιαίτερα θερμό τοπίο, που είτε μας εξωθεί σε αντιδράσεις ή μας ζητά να μάθουμε να ελέγχουμε την κατεύθυνση της φλόγας που μας ενεργοποιεί, ώστε να δούμε κάτι να υλοποιείται. Οι εκλείψεις μέσα από τους Δεσμούς της Σελήνης συνδέουν τις ενέργειες με τον εξελικτικό μας δρόμο, την σχέση με ομάδες ανθρώπων και κοινωνικά σύνολα, τους γονείς.

Η Πανσέληνος στις 15 μοίρες Υδροχόου (7/08) και η Νέα Σελήνη (21/03) στις 29 μοίρες Λέοντα, είναι εκλείψεις που θα χαρακτηρίσουν το ευρύτερο σκηνικό γεγονότων που θα ξεδιπλωθεί στο προσωπικό και συλλογικό πεδίο δραστηριοτήτων τους επόμενους τρεις μήνες. Κυβερνήτης του Λέοντα ο Ήλιος, και του Υδροχόου παραδοσιακά ο Κρόνος και ο Ουρανός, μας ωθούν να διευκρινίσουμε την σχέση με τα περιβάλλοντα που κινούμαστε, το πόσο μας επιτρέπεται να είμαστε ο “εαυτός” μας, να αναδειχθούμε και τον τρόπο που προσωπικά και συλλογικά δίνουμε και παίρνουμε αγάπη. Ο έρωτας και η φιλία είναι κεντρικά θέματα των εκλείψεων, όπως επίσης και η ευθύνη αλλά και η ακεραιότητα των επιλογών στην ζωή μας και το πως αυτές υποστηρίζονται ή όχι από τους άλλους. Η επιβεβαίωση ή μη από το περιβάλλον, και η συνειδητοποίηση πως είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μια ενήλικη στάση απέναντι στις επιλογές μας και να συμφιλιωθούμε με τις συνέπειες χαρακτηρίζουν την ενεργειακή ατμόσφαιρα. Αυτή είναι μία έκλειψη Βόρειου Δεσμού, και αναδεικνύει πως υπάρχει η ανάγκη να αναπτύξουμε την έννοια της αγάπης στον εαυτό και της δημιουργίας και να τα μετουσιώσουμε σε κάτι που είναι χρήσιμο και εξυπηρετεί την ζωή μας. Η αναιρετική μοίρα μιλάει για μια συσσωρευμένη εμπειρία που κατέχουμε και μια μετάβαση στο επόμενο ζώδιο (πεδίο έκφρασης). Η έκλειψη με την Σελήνη στον Λέοντα, να επισκιάζει τον Ήλιο μας υπενθυμίζει πως το να αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα που δεν μας ευχαριστούνε, ή να επιμένουμε με τον ίδιο τρόπο να επιβάλλουμε το δικό μας, να καλλιεργούμε μια ηρωική στάση, να προστατεύουμε με εγωικό ή περήφανο τρόπο τον εαυτό μας, μπορεί τελικά να μην μας βοηθάει να ζήσουμε την ζωή που θα θέλαμε, να είμαστε σε επαφή με το κέντρο μας, αλλά και να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες συνθήκες. Αυτά είναι ερωτήματα που σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να μας απασχολήσουν.

Το αστρονομικό φαινόμενο της έκλειψης, όπου η Σελήνη επισκιάζει το φώς του Ήλιου φέρει αστρολογικά μέσα από τον συμβολισμό του μια ιδιαίτερα δυναμική επιρροή. Στην εγκόσμια δραστηριότητα η σημασία του φαινομένου εστιάζεται στην επανάληψη των κύκλων της κάθε έκλειψης και στην οικογένεια που αυτή ανήκει καθώς μεταφέρει κάθε ~18 χρόνια ένα θέμα εξελικτικά μέσα στο χρόνο. (Η συγκεκριμένη έκλειψη ανήκει στον κύκλο Saros 145, ξεκίνησε το 1639 στις 13 μοίρες Αιγόκερου, και πρόκειται να κλείσει το 2883). Τα έτη που επαναλήφθηκαν εκλείψεις του κύκλου Saros 145 τον 20ο και 21ο αιώνα μέχρι σήμερα είναι: 1909, 1927, 1945, 1963, 1981, 1999, 2017 και η επόμενη είναι το 2035.

Το μήνυμα του κύκλου της έκλειψης σύμφωνα με την αστρολόγο Bernadette Brady σε ελεύθερη απόδοση, έχει να κάνει με απρόβλεπτα γεγονότα που αφορούν το φιλικό, κοινωνικό περιβάλλον ή την σχέση με ομάδες ανθρώπων, τα οποία ασκούν πιέσεις στις προσωπικές σχέσεις. Εάν ο γενέθλιος χάρτης επηρεάζεται από την έκλειψη το άτομο θα πρέπει να ελέγξει τον παρορμητισμό του και να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις καθώς οι “πληροφορίες” που λαμβάνει μπορεί να είναι είτε λανθασμένες ή διαστρεβλωμένες. Η έκλειψη επίσης έχει να κάνει με κούραση ή/και προβλήματα υγείας.

Ας δούμε όμως συνολικά τον χάρτη του Νέου Σεληνιακού κύκλου και της συγκεκριμένης έκλειψης. Η είσοδος στον νέο κύκλο μέσα απο τις αποκλίνουσες όψεις τριγώνου με τον Κρόνο και τον Ουρανό δηλώνει πως ζήσαμε ένα είδος αφύπνισης, μιας έξαρσης αλτρουισμού, μια ανάγκη να νιώσουμε την ελευθερία μας, την μοναδικότητά μας ενδεχομένως και ταυτόχρονα έπρεπε να εναρμονιστούμε και να ωριμάσουμε σε σχέση με κάποιους περιορισμούς, εμπόδια, κοινωνικές συμβάσεις ή ευθύνες, ακόμα και νοοτροπίες που μας καταπίεσαν ή μας έκαναν να νιώσουμε ανεπάρκεια. (Ο Ουρανός στον Κριό το ζώδιο της έξαρσης του Ήλιου, Ήλιος στον Λέοντα ζώδιο της αδυναμίας του Κρόνου). Η Νέα Σελήνη συγκλίνει με μια σύνοδο με τον Ερμή που βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία στην Παρθένο, είναι “καμμένος” (πολύ κοντά στον Ήλιο), αλλά αρκετά ισχυρός στα θέματα που κυβερνά, μέσα απο την αναλυτική διαδικασία. Εδώ τονίζεται  η ανάγκη να βάλουμε τα δεδομένα σε τάξη, κυρίως με τον εαυτό μας, όχι όμως να ενδώσουμε σε τάσεις υπερβολικής κριτικής και τελειοθηρίας. Η συλλογή πληροφοριών και ερεθισμάτων που επεξεργαζόμαστε και εξακολουθούμε να λαμβάνουμε ή ζητούμε από το περιβάλλον έχει την μορφή επανεξέτασης, διευκρίνισης και αποσαφήνισης καθώς ο Ερμής είναι ανάδρομος μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Χρειάζεται επιφυλακτικότητα, εγκράτεια και ψυχραιμία, αλλά και σωστή διάκριση όσον αφορά στην χρήση της πληροφορίας ή της επικοινωνίας. Τι είναι χρήσιμο, τι είναι ουσιαστικό είναι τα ερωτήματα που μας θέτει. Οι αναιρετικές μοίρες (της Έκλειψης αλλά και της διέλευσης του Ερμή και του Άρη ειδικά στις 2-4 Σεπτεμβρίου μπορεί να ωθήσουν σε μια επείγουσα ανάγκη να αντιδράσουμε ή να ανταποκριθούμε σε σχέση με θέματα που έχουν προηγηθεί, σε ό,τι ή όποιον βρίσκεται απέναντι μας, να κλείσουμε ένα θέμα, να διαπληκτιστούμε, και γενικότερα να ενεργήσουμε άμεσα και βιαστικά, πράγμα το οποίο μπορεί να αποβεί ζημιογόνο σε προσωπικό επίπεδο. Αν φανούμε ψύχραιμοι θα ωφεληθούμε περισσότερο καθώς το τοπίο ξεκαθαρίζει περισσότερο το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τα θέματα που ενεργοποιεί η Έκλειψη θα μας απασχολήσουν για περίπου 3 μήνες, είναι όμως σημαντικό να αντιληφθούμε πως όπως κάθε νέος σεληνιακός κύκλος θέτει μια νέα πρόθεση, ένα σπόρο, ένα ξεκίνημα, ο συγκεκριμένος λόγω της έκλειψης μεταφέρει μηνύματα και ενέργεια στην οποία θα εστιάσουμε, θα μας επηρεάσει και θα μετεξελίξουμε μέσα στα επόμενα 18 χρόνια, και προσωπικά και συλλογικά.   Σε προσωπικό επίπεδο αυτό ισχύει μόνον αν μας επηρεάζει η Έκλειψη σε επίπεδο γενέθλιου χάρτη (βλέπε πιο κάτω).

Η αναιρετικές μοίρες (28η-29η) έχουν να κάνουν με το τέλος της εμπειρίας του ζωδίου στην προκειμένη περίπτωση ο Λέων, και την έναρξη της εμπειρίας του επόμενου ζωδίου (Παρθένος). Πως θα επιχειρήσουμε μια βελτίωση, μια ορθή χρήση των δημιουργικών, ερωτικών, εμπειριών που συλλέξαμε ως εδώ; Πως η σχέση με το εγώ και τον εαυτό μας, θα μετεξελιχθεί σε ουσιαστική και χρήσιμη έκφραση, πως θα κάνει πιο λειτουργική την ζωή μας, πως θα μας βοηθήσει να εξυγιάνουμε και να διακρίνουμε την χρησιμότητα αλλά και την  βοήθεια που μπορεί να μας παρέχει και να υπηρετήσει με αγνότητα τις ανάγκες τις δικές μας και των γύρω.  Πως η έννοια της αγάπης αλλά και ο τρόπος που λαμβάνουμε και δίνουμε κυρίως αγάπη, εξυπηρετεί και διευκολύνει την ζωή μας. Πως ο έρωτας, η αγάπη, η δημιουργικότητα, η βασική πρόθεση της ζωής μας, και αυτό που θέλουμε μετεξελίσσεται στην ανάγκη να διορθώσουμε πράγματα, και να γίνουμε παραγωγικοί, να εργαστούμε, όπως και να παρέχουμε στον εαυτό μας καλύτερα επίπεδα υγείας ζωής. Πως τα ταλέντα μας, και η μοναδικότητά μας, θα πραγματωθούν μέσα από δεξιότητες μας, μέσα από την ανάγκη να νιώσουμε  χρήσιμοι και να καλλιεργήσουμε μια πιο γήινη καθημερινότητα; Πως σε συλλογικό επίπεδο η ηγετική ικανότητα και ο ηρωισμός μετουσιώνεται σε αφοσίωση, βοήθεια και απτή προσφορά; Όλα αυτά μπαίνουν σε νέες βάσεις, οι μας “σπρώχνουν” οι συνθήκες να τα επεξεργαστούμε περισσότερο, καθώς  η μετάβαση από τον Λέοντα στην Παρθένο δηλώνει την ανάγκη βελτίωσης της ανάπτυξης του “εγώ”. Εδώ η αναιρετική μοίρα μας προειδοποιεί πως η επιμονή και έμφαση στο “εγώ”, η εμμονική τάση επιβολής της βούλησης ή προσκόλλησης στον δικό μας τρόπο, και στην εγωιστική στάση αντίληψης των πραγμάτων θα μας κάνει να χάσουμε το συναισθηματικό μας υπόβαθρο, την σχέση με το παρελθόν και της οικείες ζώνες της ζωής, μπορεί να φορτίσει ή και να επιβαρύνει οικογενειακές σχέσεις. Οι πλανήτες στην 29η και 00 μοίρα λειτουργούν σαν κοσμικοί πυροκροτητές. Έχουν κάτι σημαντικό να δηλώσουν. Η Νέα Σελήνη στην 29η μοίρα στις 21/08, η είσοδος της Σελήνης στην μηδενική Παρθένου λίγες ώρες αργότερα, και του Ήλιου δύο μέρες αργότερα, αλλά και η στάση του Ερμή στην 28η μοίρα Λέοντα στις 5 Σεπτεμβρίου δίνουν μεγάλη έμφαση σε ένα κρίσιμο “πέρασμα” όπου κάτι σημαντικό τελειώνει και ολοκληρώνεται και βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εμπειρίας έκφρασης. Ο απλανής αστέρας Regulus έχει πρόσφατα (2011-12) πραγματοποιήσει μια μετάβαση από την 29 μοίρα Λέοντα στην 00 της Παρθένου. Η συγκεκριμένη έκλειψη κάνει σύνοδο με τον απλανή που έχει να κάνει με τους ηγέτες, και ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο την έννοια της ανάγκης μετάβασης του πως αντιμετωπίζουμε την αξία της ηγεσίας σε συλλογικό επίπεδο, και σε προσωπικό την φήμη και την προσωπική ισχύ.  Η μηδενική μοίρα αναπαριστά ίσως την πιο “καθαρή” μορφή της ποιότητας ενός ζωδίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η μηδενική μοίρα της Παρθένου, μιλά για αφοσίωση, προσφορά, παροχή βοήθειας, και λειτουργικότητα, αλλά κυρίως για την ανάγκη να εστιάσουμε σε αυτό που καλούμαστε να εκτελέσουμε ως καθήκον, με ανιδιοτέλεια. Το να κάνουμε το σωστό, ισχυροποιεί. Ένα είδος εξύψωσης υπόσχεται ο απλανής αστέρας Regulus (που στην παραδοσιακή του ερμηνεία ταυτιζόταν με δόξα και βασιλικές τιμές, που αν οδηγήσουν σε εκδίκηση, κατάχρηση εξουσίας ή έλλειψη ακεραιότητας θα φέρουν και την πτώση). Σε συνδυασμό με τον Ερμή που θα ξαναπεράσει από τις τελευταίες μοίρες του Λέοντα μετά την αναδρομή του στην Παρθένο που είναι το ζώδιο της μετριοφροσύνης, σχηματίζει μια πιθανή ερμηνεία για την υπόσχεση της εξύψωσης δια μέσου της επικοινωνίας, και στην προσήλωση σ’ ένα καθήκον, μια εργασία, στην εξυπηρέτηση σχεδίων χωρίς υπερβολική έμφαση σε προσδοκίες για αναγνώριση, και απαλλαγμένοι από την διάθεση να διεκδικήσουμε εις βάρος άλλων. Το σίγουρο είναι πως κάτι καλούμαστε να πούμε, καθώς η φαινομενική στάση του πλανήτη στις 28 μοίρες, ζητάει να σταθείς κάπου ή σε προκαλεί να εστιάσεις κάπου να διαπραγματευθείς, να ενεργήσεις, και να διαχωρίσεις, και πιθανόν να αντιπαρατεθείς (ιδιαίτερα τις μέρες μεταξύ 03-06 Σεπτεμβρίου η θεματική της Έκλειψης ενεργοποιείται σημαντικά και αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα μέσα από την σύνοδο Ερμή-Άρη). Η δραστηριότητα του νου είναι έντονη και η τάση να εκφραστούν διαφωνίες, όπως και η έννοια της διεκδίκησης εσωτερικεύεται έντονα ή ενεργοποιείται από προκλήσεις. Το πως υλοποιούνται ιδέες και σχέδια είναι στο προσκήνιο, ενώ η τάση να ξεκόψουμε απο ότι δυσαρεστεί ή ευαισθητοποιεί το “εγώ”, και θίγει την ακεραιότητα μπορεί να προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις. Η στάση του Ερμή στην 28η αναιρετική μοίρα, στα όρια του Άρη, μιλάει για την κρισιμότητα να ξεχωρίσουμε αυτά τα δεδομένα, να βάλουμε ένα τέλος σε εκκρεμότητες, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε βαθύτερα, ίσως και μέσα από κάποιες αποκαλύψεις και νέες πληροφορίες, που κάνουμε ή κάναμε λάθος εμείς οι ίδιοι στην διαχείριση αποφάσεων και να προχωρήσουμε με κίνητρο την αυτο-βελτίωση.  Το παρελθόν κοντινό και μακρυνό έρχεται στο προσκήνιο με κάποιο τρόπο ώστε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

 

Όλο αυτό το διάστημα της αναδρομής του Ερμή από τις 13/08 μέχρι τις 5/09 είναι περίοδος να λύσουμε πολλές εκκρεμότητες αλλά και να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Κι εδώ βρίσκεται το νόημα: κριτική ικανότητα. Αυτή τη περίοδο θα έχουμε και τα περισσότερα δεδομένα στην διάθεσή μας. Το πως θα τα χρησιμοποιήσουμε είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά και θα καθορίσει τις εξελίξεις τους επόμενους 3 μήνες. Η αναγέννηση μιας νέας συνειδητότητας του νου και του τρόπου που σκεπτόμαστε είναι μέρος της διαδικασίας μέσα απο την κατώτερη σύνοδο Ερμή-Ήλιου στις 26 Αυγούστου που από το ζώδιο της Παρθένου θα δώσει ακρίβεια στον εσωτερικό διάλογο που και θα βοηθήσει να ευθυγραμμίσουμε λογική και ψυχική πρόθεση σε σχέση με ό,τι μας απασχολεί και τους τρόπους που μπορούμε να το βελτιώσουμε. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον ανάδρομο Ερμή βλέπε εδώ: Ανάδρομος Ερμής στην Παρθένο και στον Λέοντα

Ο Άρης παραδοσιακός κυβερνήτης της Έκλειψης, συγκλίνει σε ένα τρίγωνο με τον Κρόνο και σύνοδο με τον Βόρειο Δεσμό. Η ανάληψη ευθυνών, η επίτευξη στόχων, η δραστηριοποίηση για την υλοποίηση σχεδίων που προχωρούν σε εφαρμογή διευκολύνεται, και προωθεί συλλογικές προσπάθειες και κλίμα συνεργασίας. Όπως παράλληλα διευκολύνεται και η αντίδραση προς περιορισμούς που επιβάλλονται. (Ο Άρης στον Λέοντα ζώδιο αδυναμίας του Κρόνου). Μέσα απο στόχευση και σκληρή δουλειά εναρμονίζεται περισσότερο η δημιουργική δράση, ωστε να λειτουργήσει κατ’ αρχάς σταθεροποιητικά μέσω του Κρόνου, και στην συνέχεια να πραγματοποιήσει τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανεξαρτησία με το τρίγωνο Άρη-Ουρανού στις 2 Σεπτεμβρίου.   Οι όψεις του Άρη παρουσιάζουν μια εικόνα που μιλάει για την ώθηση να δουλέψουμε πάνω σε πράγματα και να δεσμευθούμε σε συνθήκες που δεν μας αρέσουν, ή προηγούνται για να μπορέσουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε αργότερα. Μιλάει για αποδοχή περιορισμών και ένα είδος πειθαρχίας που θα μας φέρει πιο κοντά στα κίνητρα και τους σκοπούς μας, αλλά και θα μας βοηθήσει να πάρουμε αποστάσεις και να λειτουργήσουμε πιο μεταρρυθμιστικά ή πρωτοποριακά.

Η Αφροδίτη στον Καρκίνο συγκλίνει προς ένα τετράγωνο με τον Ουρανό μια όψη που δηλώνει μια τάση αποστασιοποίησης ή ανεξαρτησίας που επιθυμούμε ή πραγματοποιείται στις σχέσεις. Οι αξίες μας και το τι αγαπάμε μπορεί να αλλάξει με ξαφνικό τρόπο, ή να μας έλξουν εναλλακτικές σχέσεις που δεν μπαίνουν σε πλαίσια. Ο παρορμητισμός είναι διάχυτος και λειτουργεί αυθόρμητα. Το ζητούμενο είναι η ανανέωση και η απελευθέρωση απο στερεότυπα. Κάποιες σχέσεις σπάνε, κάποιες ξεκινούν απρόσμενα. Το τρίγωνο με τον Χείρωνα διευκολύνει την εναρμόνιση με έναν ερωτικό σύντροφο σωτήρα, θεραπευτή ή δάσκαλο. Είναι εύκολο να ξεκλειδώσουμε συναισθήματα μέσα απο τραύματα, και να γοητευθούμε από τις αδυναμίες ή τα τρωτά ενός άλλου.

Η Νέα Σελήνη φέρνει μαζί της ένα τέλος και μια καινούργια αρχή όπως άλλωστε κάθε Νέα Σελήνη, μόνο που αυτή την φορά λόγω της Έκλειψης το τέλος είναι πολύ πιο ουσιαστικό και ακόμα και αν αφορά κάτι επώδυνο ή κάτι που έφερε ένα είδος αφύπνισης, θα είναι κάτι που μας εξαναγκάζει να δράσουμε, και αν το αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο και με ειλικρίνεια, θα μας οδηγήσει σε ένα είδος εξέλιξης και βελτίωσης. Συντελείται ένα είδος ανάδυσης συνειδητότητας, αλλά και μετουσίωσης ενός τρόπου έκφρασης σε έναν άλλον. Ζητείται να αποκτήσουμε μια πιο ενήλικη στάση, ανεξάρτητα απο την βιολογική μας ηλικία, απέναντι στον τρόπο που βλέπουμε την ζωή, στην σχέση με τον εαυτό μας και όσα θέλουμε να δούμε να υλοποιούνται στην ζωή μας. Κάθε  Έκλειψη δίνει έμφαση στα τυφλά μας σημεία (blind spots), όλα αυτά που δεν μπορούμε να διακρίνουμε λόγω του τρόπου που διαχειριζόμαστε τα προβλήματά μας, ή τις συμπεριφορές και τους αυτοματισμούς που είναι καταγεγραμμένα από την παιδική μας ηλικία και καθορίζουν κατά πολύ τον συνήθη τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας, και ανταπόκρισης στο περιβάλλον. Εδώ συνειδητοποιούμε πως ακριβώς αυτά είναι που επισκιάζουν την ζωή μας ή μπλοκάρουν το “φώς”, και καλούμαστε να τα αλλάξουμε όπως και να αναπτύξουμε την χρησιμότητά τους. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, είτε αυτό θα το συνειδητοποιήσουμε μόνοι μας ή θα μας το δείξει κάποιο γεγονός, κι έτσι θα οδηγηθούμε στο δρόμο της εξυγίανσης που έχει ευρύτερη σημασία και ουσιαστική διάρκεια για την ζωή μας.

 

  • Ημερομηνίες που φωτίζουν και ενεργοποιούν την έκλειψη:

21 Αυγούστου 2017 – Νέα Σελήνη

02-04 Σεπτεμβρίου – Ερμής σύνοδος Άρης στις 28-29 μοίρες Λέοντα

11 Νοεμβρίου 2017 – ο Ήλιος στις 19 μοίρες Σκορπιού σε τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης (Moon Wobble).

 

Η Νέα Σελήνη/Έκλειψη έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν έχεις γενέθλια μεταξύ 19 -22 Αυγούστου (Λέων), 23 Αυγούστου Παρθένος, 14-17 Φεβρουαρίου (Υδροχόος), 18 Φεβρουαρίου (Ιχθύς), 16-20 Μαΐου (Ταύρος), 21 Μαΐου (Δίδυμοι), 18-21 Νοεμβρίου (Σκορπιός), 22 Νοεμβρίου (Τοξότης), ή αν έχεις προσωπικούς πλανήτες και ωροσκόπο στις 28 (+/-1) μοίρες των σταθερών και 00 μοίρες των μεταβλητών ζωδίων. Αν είσαι Λέων γεννημένος μεταξύ 19-22 Αυγούστου το μήνυμα της Έκλειψης και του Νέου κύκλου της Σελήνης σε επηρεάζει για όλη την γενέθλια χρονιά σου.

 

Πρόσθετες πληροφορίες και ερμηνείες για την Έκλειψη:

  • Αυτή είναι μια ολική Ηλιακή έκλειψη (Total) και ανήκει στον κύκλο Saros 145 (1 North Brady/Jansky).
  • Θα είναι ορατή σε τμήματα της Δυτικής Ευρώπης, στην Νοτιο-ανατολική Αφρική, στην Βόρεια Αμερική, σε μεγάλο τμήμα της Νοτιοδυτικής Αμερικής, στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό, και στην Αρκτική, όπως φαίνεται στον πιο κάτω χάρτη. Η κόκκινη γραμμή καταγράφει τα μέρη από όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό, ενώ οι μαύρες γραμμές δείχνουν το εύρος των περιοχών που μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο:

 solar maps

Για περισσότερες πληροφορίες:  https://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2017-august-21

 

  • Οι εκλείψεις έχουν μια περιοδικότητα και επαναλαμβάνονται κάθε 18 χρόνια και 11 μέρες. Αν η έκλειψη συνδέεται με προσωπικούς σου πλανήτες Ήλιο-Σελήνη ή τις ακμές των γωνιακών οίκων στις 28 μοίρες (+/-1) των σταθερών ζωδίων ή/και μηδενική των μεταβλητών, όπως σημειώνω πιο πάνω, μπορείς να ανατρέξεις στο έτος 1999 (Αύγουστος) για να ξεκλειδώσεις πιθανά εξελικτικά μηνύματα που σε αφορούν σε σχέση με θέματα που προκύπτουν αυτή τη περίοδο και έχουν κάποια σύνδεση, ή πιθανά κοινά σημεία με ότι συνέβαινε τότε.
  • Η συγκεκριμένη έκλειψη πραγματοποιείται στον 4ο οίκο, και κάνει όψη αντίθεσης με τον γενέθλιο Ερμή του χάρτη της Ελλάδος στον 10ο οίκο (29 μοίρες Υδροχόου) και θα ενεργοποιήσει θέματα φύσεως Ερμή (επικοινωνία, ταξείδια, μέσα μεταφοράς, εκπαίδευση-σχολεία, εμπόριο, ΜΜΕ, τους νέους, αλλά και εκτεταμένη επικοινωνία και διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της χώρας, και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο 4ος οίκος συμβολίζει τον ορυκτό πλούτο, την ακίνητη περιουσία, τη στέγαση, την γή την καλλιέργεια και τους αγρότες, την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, και τον τρόπο και συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού. Εκεί είναι και τα θέματα που θα έχουμε ενεργοποίηση και καθώς ο Ερμής κυβερνάει τον 1ο και 5ο οίκο του γενέθλιου χάρτη μπορούμε να περιμένουμε πως τα θέματα που θα αναδειχθούν το επόμενο τρίμηνο θα επιφέρουν αλλαγές στο σύνολο του πληθυσμού και την ψυχολογία του, τα επίπεδα υγείας του, στην εικόνα της χώρας, την εσωτερική πολιτική (1ος), όπως επίσης και στα παιδιά, χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής, αθλητισμού, τουρισμού, κερδοσκοπικού χαρακτήρα δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικονομία, το χρηματιστήριο και ό,τι αφορά στο ρίσκο και στον τζόγο. Επίσης τους πρέσβεις, διαμεσολαβητές και κάθε είδους εκπροσώπους της κυβέρνησης. (5ος).   Αυτή είναι μια μικρή εγκυκλοπαιδικού τύπου ανασκόπηση του έτους 1999, που είχαμε επανάληψη της έκλειψης του ίδιου κύκλου Saros: https://www.britannica.com/place/Greece-Year-In-Review-1999. Σημαντικά γεγονότα που καταγράφονται το 1999 ήταν η υπόθεση Οτσαλάν, και ο σεισμός του Σεπτεμβρίου.
  • Σε ατομικό επίπεδο για την μελέτη της έκλειψης στο γενέθλιο χάρτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως διελεύσεις και προόδους έτσι ώστε να συμπεράνουμε πιθανά θέματα ή εκδήλωση γεγονότων που θα απασχολήσουν το άτομο.

Η σύνοδος και η αντίθεση με τον γενέθλιο Ήλιο, τη Σελήνη και τις ακμές των γωνιακών οίκων με ανοχή +/-1 μοίρα, θεωρούνται γενικά οι πιο σημαντικές όψεις επιρροής.

  • Στην επιλεκτική αστρολογία οι ημερομηνίες των εκλείψεων αποφεύγονται ως μη ευνοϊκές για προγραμματισμό σημαντικών γεγονότων για τη ζωή. Το φαινόμενο της “σκιάς” μπορεί να ερμηνευθεί και ως δείκτης όπου ένα άλλο γεγονός ή κάτι που δεν μπορούμε να “δούμε” παρεμβάλλεται σε αυτό που είχαμε αρχικά αποφασίσει να κάνουμε. Οι εκλείψεις είναι ένα είδος ενεργειακής “πύλης” που δίνει πρόσβαση (είσοδο ή έξοδο) σε νέες “πληροφορίες” και επιταχύνει εξελίξεις. Καθώς ο Ήλιος καθορίζει τις λεγόμενες δραστηριότητες της μέρας στην ανθρώπινη ζωή, η σκιά της Σελήνης συμβολίζει ένα είδος διακοπής ή παρεμβολής σε αυτές τις τρέχουσες ή προγραμματισμένες δραστηριότητες που μας δίνει μια άλλη ώθηση ή κατεύθυνση. Οι αρχαίοι καθώς ταύτιζαν τον Ήλιο με τους βασιλιάδες αλλά και την πηγή της ζωής, θεωρούσαν τις Ηλιακές εκλείψεις δυσοίωνες για τους αυτοκράτορες και όσους είχαν βασιλικά αξιώματα αλλά και για την ίδια την ζωή τους. Κάτι θα αφαιρούσε την ισχύ τους, την ζωή τους, έτσι όπως ακριβώς η “σκιά” σκοτείνιαζε το φώς του Ήλιου. Η συνήθης πρόβλεψη είναι πως ένα σημαίνων πρόσωπο θα πεθάνει, ή ένας βασιλιάς θα εκθρονιστεί και θα πάρει την θέση του ένας άλλος. Άρα ήταν και συγκυρίες που έστρεφαν το φώς σε κάποιο πρόσωπο, έδιναν δύναμη σε ένα πρόσωπο. Οι προβλέψεις λοιπόν είχαν πολλές φορές αρνητική χροιά από τους παραδοσιακούς αστρολόγους, εκτός και εάν ο κυβερνήτης της έκλειψης ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Αυτό έχει περάσει μέχρι σήμερα μ’ έναν τρόπο στο συλλογικό υποσυνείδητο ακόμη και των σύγχρονων αστρολόγων ως ένα βαθμό, και ενώ ερμηνεύεται σαν ένα φαινόμενο που εκπέμπει ιδιαιτερότητα στα μηνύματα του πάντα “περνάει” μια  ανησυχία είτε λόγω της σπανιότητάς του ή της αδιάρρηκτης αέναης σχέσης που έχει ο άνθρωπος και ο πλανήτης μας με τον ζωοδότη Ήλιο. Η οπτική συνέχεια της σχέσης Ήλιου-Σελήνης-Γής που για εμάς αποτελεί τον βασικό πυρήνα κατανομής της ζωής και της καθημερινότητας σε δραστηριότητες της μέρας και της νύχτας δίνει μια άλλη διάσταση στην έννοια του χρόνου. Η έκλειψη είναι μια στιγμή στον χρόνο που διαρρηγνύει την κανονικότητα της θέασης του Ήλιου ή της Σελήνης από το πεδίο της Γής, και άρα μπορεί να ερμηνευτεί ως μια σημαντική αλλαγή “συνειδητότητας”.
  • Όταν μελετάς μια συμβολική γλώσσα, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και ερμηνείας, το πνευματικό, το ψυχολογικό, το σωματικό, και το συλλογικό εγκόσμιο κομμάτι. Στην πολιτική αστρολογία που ασχολείται με το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Εκλείψεις μέσω της Αστρο-χαρτογραφίας αποτελούν πολύ σημαντικό δείκτη γεγονότων, φέρνουν στο προσκήνιο γεωγραφικά σημεία του πλανήτη, όπως και υποδεικνύουν ένταση σε γεωφυσικά φαινόμενα. Όποιος γνωρίζει αστρολογία ξέρει πως ο κύκλος της Σελήνης είναι δείκτης χρονισμού των γεγονότων, στην τεχνικές πρόβλεψης, άρα μέσα σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο μελέτης πιθανής εκδήλωσης γεγονότων η Σελήνη θα μας δείξει το πότε είναι πιο πιθανό να συμβεί το “γεγονός”. Η Νέα Σελήνη και η Πανσέληνος είναι οι πιο συχνοί δείκτες, και οι Εκλείψεις έχει παρατηρηθεί πως επιταχύνουν τις εξελίξεις με ένα τρόπο, ξαφνιάζουν, “διακόπτουν” την συνήθη ροή και μας ωθούν να αλλάξουμε κατεύθυνση. Με βάση τα παραπάνω η Αστροχαρτογραφία μας δείχνει πως μπορούμε να περιμένουμε έμφαση γεγονότων και εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχουν ήδη γραφτεί πάρα πολλά άρθρα από διακεκριμένους αστρολόγους που αναλύουν την έκλειψη σε συνάρτηση με τον χάρτη των Ην. Πολιτειών και την επιρροή της στον γενέθλιο χάρτη του Ντ. Τράμπ. Τα γεγονότα από μόνα τους ίσως διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, το πως όμως τα αντιλαμβανόμαστε και τελικά τα αντιμετωπίζουμε, πως καθορίζεται η βούληση προσωπικά και συλλογικά και η κατανόησή τους είναι κάτι που έχει πάντοτε μεγαλύτερη αξία στην παρατήρηση και ερμηνευτική δυνατότητα που μας δίνει η αστρολογία. Είναι βέβαιο πως η συλλογική συνειδητότητα καλείται να πραγματοποιήσει μια μετάβαση σε σχέση με την συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία του “ηγέτη” και τον τρόπο που αυτός δρά, αυτο-εξουσιοδοτείται, εξυπηρετεί ή δύναται να παρέχει.  Βούληση και άσκηση εξουσίας είναι ίσως το πιο κρίσιμο κομμάτι στο συλλογικό τοπίο την  περίοδο που ακολουθεί.

Πηγές:

Brady, B. 1992:  The Eagle and the Lark, Weisser Books, San Francisco, CA/Newburyport, MA

© Eleni Kostika 2017

 

Photo by Henry Be on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s