Νέα Σελήνη στις 26 μοίρες και 19′ Σκορπιού

jian-xhin-281513

18 Νοεμβρίου 2017, 13:42 τοπική ώρα

Όλα αυτά που δεν ελέγχουμε. Στο μεταίχμιο μιας μεταμορφωτικής συνάντησης με τον εαυτό μας.

Πως διεκδικούμε; Πως εξασκούμε έλεγχο; τι είναι τελικά αυτό που μας συνδέει ουσιαστικά με τους άλλους.

Οι αόρατες δυνάμεις και τα συναισθήματα που μας κινητοποιούν.

Η αυτοκυριαρχία, η εμπιστοσύνη και η σχέση με τις εμμονές και προσκολλήσεις.

Η ώθηση να ξεπεράσουμε, να ξεκαθαρίσουμε, να εξυγιάνουμε όλα όσα δεν είναι πλέον χρήσιμα και δρουν υπονομεύοντας την εξέλιξη, απαιτεί να εμπιστευτούμε, και να αποχωριστούμε.

Ευκαιρίες και ευκολίες στην δυνατότητα καλύτερης ενσωμάτωσης δραστηριοτήτων, εγχειρημάτων και επαφών σε σχέση με άλλους.

 

Η Νέα Σελήνη που πραγματοποιείται στις 26 μοίρες και 19′ στο ζώδιο Σκορπιού, ενεργοποιεί την ανάγκη να κυριαρχήσουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με τον βαθύ ψυχισμό, αλλά και να διαπιστώσουμε τι μας υποκινεί ή τι είναι το βαθύτερο υπαρξιακό κίνητρο  που συντηρεί τελικά τις σχέσεις με τους άλλους. Ο Σκορπιός είναι ζώδιο του Νερού και ανήκει στην σταθερή ποιότητα. Εστιάζει στην εγγύτητα και η θέληση να κυριαρχήσει, να ελέγχει και να διατηρήσει την σύνδεση του με τους ανθρώπους και το υλικό πεδίο της ζωής αποκτά υπαρξιακή σημασία. Η ζωή βιώνεται μέσα από ένταση εμπειριών και συναισθήματος. Το εγώ επιβεβαιώνεται μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων, το πάθος, την διαχείριση κρίσεων και την μεταμορφωτική διάσταση της διείσδυσης στον ψυχικό κόσμο του εαυτού και των άλλων.  Αναζωογονείται από την δημιουργία, το σέξ και την ψυχανάλυση. Θέλει να ενωθεί και να μοιραστεί.

Ο Νέος λοιπόν κύκλος της Σελήνης συντονίζει με την ανάγκη μας να ελέγξουμε ή να κυριαρχήσουμε με ό,τι πηγάζει στο υποσυνείδητο, εξωτερικεύεται μέσα από κρίσεις, ίσως κι από εμμονές και προσκολλήσεις. Γινόμαστε συλλογικά ισχυροί δέκτες των εντάσεων, των δομών εξάρτησης της ζωής από ανεξέλεγκτους παράγοντες, μέσα από την εμπλοκή του Ουρανού σε όψη χιαστί, και καθώς γίνονται πιο συνειδητά όλα τα ερεθίσματα και οι μηχανισμοί ελέγχου, δίνεται ώθηση να αντιδράσουμε ώστε να ξεπεράσουμε προβλήματα, να αποχωριστούμε καταστάσεις, ή να ενισχύσουμε την βούληση.  Ο Σκορπιός είναι το φίλτρο έκφρασης που εξωτερικεύει όλα όσα έχουν να κάνουν με την ύπαρξη, τον υλικό κόσμο, τις βαθύτερες επιθυμίες και την ανάγκη συμφιλίωσης με τους φυσικούς κύκλους της ζωής. Συμβολίζει την αναγέννηση, αλλά και τον θάνατο που προηγείται αυτής. Είναι μια κρίσιμη περίοδος, ίσως και μεταιχμιακή, που φέρει την δυνατότητα να μεταμορφώσουμε, να αλλάξουμε ριζικά, να θεραπεύσουμε ή να τελειώσουμε θέματα με τον βαθύτερο ψυχικό εαυτό μας. Μπορεί να μας ενεργοποιήσει ένα προσωπικό θέμα, ή ένα συλλογικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση αλλά και η χρήση της βούλησης και της ενέργειας είναι κρίσιμη. Επι της ουσίας κάνουμε μια ανασκαφή στο τι τελικά μας συνδέει με τους άλλους στην ζωή, και ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας και τον συναισθηματικό μας κόσμο. Μπορεί να αναβιώσουμε εμπειρίες μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Είναι ένας μήνας όπου η ανταπόκριση είναι κρίσιμη, και τα γεγονότα και συναισθήματα επηρεάζουν σε βάθος και με μεγάλη ένταση. Μπορεί να επικοινωνήσουμε περισσότερο με το μέσα μας, να συνδεθούμε υποσυνείδητα μέσα από γεγονότα και κρίσεις άλλων, να ξεθάψουμε αλήθειες που έχουμε ανάγκη να μοιραστούμε. Η τάση να προστατεύσουμε και να αυτο-προστατευτούμε ενεργοποιεί θέματα ελέγχου και αυτοκυριαρχίας, ενώ παράλληλα μπορεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα εγγύτητας στα περιβάλλοντα που μας ενδιαφέρουν. (Το στοιχείο του Νερού είναι κυρίαρχο στο χάρτη της Νέας Σελήνης). Τα συναισθήματα και η βούληση εκφράζονται με κτητικό τρόπο, διεισδύουν βαθειά και εν δυνάμει μεταμορφωτικά στον ψυχισμό και το περιβάλλον. Στον κύκλο που ξεκινάει μπορούμε πιο εύκολα να διαισθανθούμε πως θα αντλήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη από τους άλλους, και να βοηθηθούμε μέσα όμως από συνειδητή εμπιστοσύνη στην διαδικασία, αλλά και αλήθειες που συνειδητοποιήσαμε ή πρέπει να ειπωθούν. (Ο Δίας και η Αφροδίτη επίσης στον Σκορπιό μας βοηθούν να καταλάβουμε τι υποκινεί το πάθος, τις επιθυμίες, το χρήμα και την αγάπη στην ζωή μας, αλλά κυριότερα τι είναι αυτό που διατηρεί τις αξίες στις οποίες στηρίζονται όλα όσα πιστεύουμε.) Θα έρθουμε πιο κοντά με όσους μοιραζόμαστε σε βάθος, και θα λειτουργήσουμε διεκδικητικά και κτητικά απέναντι σε όσα διακυβεύονται. Με την σταθερή ποιότητα επίσης σε έμφαση, το πείσμα είναι έντονο, η ανάγκη για σταθερότητα, αλλά και η έλλειψη ευελιξίας.

Με την Σελήνη στον Σκορπιό στο ζώδιο της πτώσης της, η έλλειψη πόρων, εμπιστοσύνης αλλά και εγγύτητας, δημιουργεί ανασφάλεια. Ο αυτοματισμός είναι ελεγχόμενος, η συναισθηματική νοημοσύνη ιδιαίτερα διεισδυτική, και φορτισμένη.  Η συναισθηματική έκφραση είναι θέμα ψυχισμού. Αν οι ανάγκες γίνουν συνειδητές μέσα από ουσιαστική εμβάθυνση και συμφιλίωση με τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο στο να βιώσουμε μια αναγέννηση, που έχει να κάνει κυρίως με την απελευθέρωση από όσα δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολία στο να αποβάλλουμε συναισθήματα, και προσκολλήσεις σε συνήθειες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιο απόθεμα σθένους να επιμείνουμε, να εκφράσουμε πάθη, να δημιουργήσουμε, και να γονιμοποιήσουμε καταστάσεις. Παραδοσιακός κυβερνήτης της   Νέας Σελήνης ο Άρης στο Ζυγό, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, είναι μια όψη “ηφαίστειο” όσον αφορά την διαχείριση θυμού, την επιθυμία για έλεγχο, που παράλληλα δηλώνει σθένος, και επιμονή να κατακτήσουμε ή να προσπαθήσουμε για τα πιο δύσκολα. Φανερώνει επίσης δυνατότητα σημαντικής επίτευξης, μέσα από σκληρή δουλειά. Ο Άρης στο Ζυγό δίνει την προτροπή να σχετιστούμε, και ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω δηλώνει εμμονή με την αναγνώριση, αλλά και την επίτευξη. Οι δύο πλανήτες είναι σε ένταση μεταξύ τους οπότε λειτουργούν συγκρουσιακά και μας φέρνουν μπροστά σε μια κρίση συνειδητότητας (τετράγωνο 270 μοιρών) που μέσα από ένταση και κρίσεις στο πεδίο των σχέσεων, ή συμβάσεων με τους άλλους, θα πρέπει να απεμπλακούμε από ό,τι δισλειτουργικό, ό,τι δεν εξυπηρετεί κυρίως στον τρόπο που επενδύουμε την ενέργεια μας, ή εκφράζουμε τις επιθυμίες μας για να προχωρήσουμε. Πολλές φορές και το να αποδεχθούμε πως υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που δεν ελέγχουμε, και πως δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε ή να κατακτήσουμε όλα όσα θέλουμε είναι η πιο επικοδομητική οδός. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς και αυτό είναι απελευθερωτικό. ΟΙ δύο πλανήτες είναι σε παρορμητικά ζώδια και έτσι ενισχύεται η ανάληψη πρωτοβουλίας να ξεκαθαρίσουμε θέματα. Δίνεται διέξοδος μέσα από τις αρμονικές όψεις που κάνει ο Άρης με τους Δεσμούς της Σελήνης, και βοηθάει να κάνουμε θετική χρήση της ενέργειας μας μέσα από νέα σχέδια, ή/και ερωτικές συναναστροφές. Ο Πλούτωνας σε όψη χιαστί με τον Βόρειο Δεσμό, ζητάει προσαρμογές σε σχέση με την επιβολή εξουσίας, διάθεση ελέγχου, ή δημιουργικής συμμετοχής μέσα σε συλλογικές δραστηριότητες. Μας βοηθάει όμως να συνεισφέρουμε βελτιωτικά.  Ο Ερμής στον Τοξότη έχει ήδη εισέλθει στην περίοδο της σκιάς του, και είναι εκτός ορίων, ενώ κάνει αρμονικές όψεις με τους Δεσμούς της Σελήνης. Εδώ μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε και να επιδιώξουμε μια προεργασία επανεξέτασης, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους διαπραγμάτευσης και επαφών σε σχέση με άλλους για να προωθήσουμε σχέδια και ιδέες που μπορούν  να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις αργότερα. Η καλλιέργεια της επικοινωνίας ευνοεί μετακινήσεις και επαφές κυρίως σε περιβάλλοντα ή με ανθρώπους που ήδη γνωρίζουμε.

Ό,τι και αν είναι αυτό που ξεκινάει στην ζωή μας αυτόν τον σεληνιακό μήνα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως κάτι έχει τελειώσει και κάτι αναγεννάται, σε σχέση με το πως αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ελευθερίας, της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, αλλά και την χρήση αυτής. Χρειαζόμαστε τους άλλους, και η χρήση της ελευθερίας μας είναι κάτι που υποκινεί τάση για έλεγχο ή αντίσταση. Πόσο χρήσιμο είναι αυτό, και πόσο τοξικό; Και οι δύο προηγούμενοι σεληνιακοί κύκλοι με την συμβολή του Ουρανού μας έφεραν αντιμέτωπους με μια αφύπνιση, είτε μέσα από απρόβλεπτα γεγονότα ή μέσα από την ανάγκη να εξερευνήσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης θεμάτων, ακόμα και μέσα από μια εσωτερική αναστάτωση που ρόλος της είναι να μας κινητοποιήσει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές. Ακόμα όμως υπάρχουν θέματα που δεν βλέπουμε, όπως δηλώνουν οι όψεις ημι-εξαγώνου που παρατηρούμε στον χάρτη της Νέας Σελήνης, και θα χρειαστεί ίσως ένα μεγαλύτερο διάστημα για να τα εξερευνήσουμε.

Αυτή η αφύπνιση καθώς η Νέα Σελήνη αποκλίνει από την όψη χιαστί με τον Ουρανό στον Κριό, έχει ήδη συντελεστεί. Τώρα καλούμαστε να ανακτήσουμε την βούληση και την ισχύ μας, να δουλέψουμε με τις επιθυμίες μας και όσα θέλουμε να δημιουργήσουμε και να επιτύχουμε. Να δούμε τις σχέσεις με τους άλλους σαν μια ευκαιρία κάθαρσης και θεραπείας δικών μας θεμάτων, μέσα από μια ουσιαστική κατανόηση του πως λειτουργεί ο ψυχισμός μας.    

Στην συλλογική σφαίρα και σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο ζητήματα επιβίωσης ομάδων, ή και κάθε μορφής συλλογικών κινήσεων, φέρει κρίσεις και παιχνίδια εξουσίας, και πιθανές παραιτήσεις ή αποχωρήσεις. Η τάση εξωτερίκευσης βίας, και ατυχημάτων στον δημόσιο χώρο, όπως και η δυναμική αντίσταση και αντίδραση, είναι φαινόμενα σε έξαρση τον μήνα που ακολουθεί. Η νέα Σελήνη κάνει αίτημά της την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, που πιθανόν να προέλθει και να συγκροτηθεί περισσότερο από τον ίδιο τον κόσμο και συλλογικές μορφές αλληλεγγύης κατανομής πόρων, και λιγότερο από όσους κατέχουν την εξουσία.

Άρης, Αφροδίτη, Ερμής στα ζώδια της αδυναμίας τους, κατάσταση που δημιουργεί ένα αίσθημα πως πιθανόν είμαστε ένα βήμα πίσω, ή δεν είμαστε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε σχέση με την ροή των εξελίξεων στην ζωή μας. Αυτό δίνει περισσότερη ώθηση να δουλέψουμε και να ενεργοποιηθούμε, και άρα μπορούμε να περιμένουμε έναν μήνα που θα κάνουμε περισσότερα, και που θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε κυρίως επαφές και σχέδια σε σχέση με συλλογικότητες ή σημαντικούς άλλους.

Μπορούμε να συνδεθούμε περισσότερο συναισθηματικά με ό,τι συμβαίνει, ή να ανακαλύψουμε παράξενες συμπτώσεις και δυνατότητες να ενώσουμε στοιχεία και δεδομένα ώστε να συνθέσουμε αρτιότερα την ανταπόκριση μας σε ανθρώπους και αιτήματα που μας απασχολούν.

(Αν γνωρίζεις τον γενέθλιο χάρτη σου ο οίκος που βρίσκεται η 26η μοίρα του Σκορπιού είναι ο τομέας που ενεργοποιείται περισσότερο μια νέα πρόθεση.)

 

 

 

Η ενέργεια του Σεληνιακού μήνα έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν έχεις γεννηθεί 16 – 20 Νοεμβρίου (Σκορπιός), 15-19 Μαΐου (Ταύρος), 17 – 21 Αυγούστου (Λέων), 15 – 19 Φεβρουαρίου (Ιχθύς). Επίσης επηρεάζονται οι εκπρόσωποι των παρορμητικών ζωδίων του δευτέρου δεκαημέρου. Τα ζώδια του Νερού του τρίτου δεκαημέρου. Αν έχεις ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες στις 26 μοίρες (+/-2) των σταθερών ζωδίων. Όσοι έχουν πλανήτες στις 17-18 μοίρες Ζυγού, Τοξότη και Λέοντα, θα ενισχύσουν ιδιαίτερα τις επαφές με άλλους, ή/και με συλλογικές δραστηριότητες τον μήνα που ακολουθεί.

 

Συμβουλή: Αν επιδιώκουμε να αλλάξει κάτι στην ζωή μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.

 

(Η Νέα Σελήνη είναι η σύνοδος Σελήνης/Ήλιου που σηματοδοτεί ένα σημείο άφιξης και αφετηρίας ταυτόχρονα, ενός αέναου κύκλου 29.5 ημερών, μέσα στη συνεχή κίνηση των πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Συμβολίζει την εσωτερική επεξεργασία της εμπειρίας που είναι ίσως η πιο κοντινή στην ιδιοσυστασία και στην ατομικότητα μας. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο, οι φάσεις της Σελήνης λειτουργούν ως δείκτες συγχρονισμού του συναισθήματος με την βούληση: αυτός ο συγχρονισμός είναι που ουσιαστικά καθορίζει τις αποφάσεις στη ζωή.)

 

© Eleni Kostika 2017

Photo by Jian Xhin on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s