Υπερ-πανσέληνος/Ολική Έκλειψη Σελήνης στις 11  μοίρες και 37′ Λέοντα

kelly-sikkema-328715

31 Ιανουαρίου, 2018 – 15:26 τοπική ώρα

(Συνολική διάρκεια φαινομένου 5 ώρες και 17′)

Η συναισθηματική διάσταση της προσωπικής έκφρασης και η συνεισφορά της στο συλλογικό γίγνεσθαι. Πως αντιλαμβανόμαστε την είσπραξη επιβεβαίωσης, αγάπης και αποδοχής.

Έρωτας, δημιουργία, κοινωνικότητα, συλλογικοί σκοποί και δραστηριότητες, επέκταση αυτών και η σημασία τους στην ζωή

Έχουμε ανάγκη να χαρούμε προσωπικά και συλλογικά, να δηλώσουμε “παρόντες”, να εκφράσουμε συναισθήματα με δημιουργικότητα, ηρωισμό, θέρμη, περηφάνια και δραματικότητα, όπως και να λάβουμε επιβεβαίωση. Αυτό το θέμα “φωτίζει” η Πανσέληνος στον άξονα Λέοντα/Υδροχόου, που αντικατοπτρίζει την κατεξοχήν σχέση του ανθρώπου με τον έρωτα και την δημιουργία, και αυτό το πάρε δώσε που συστήνει τελικά την σχέση που διαπράττεται μεταξύ του θέλω/είμαι και του τρόπου που αυτό εντάσσεται και επιβεβαιώνεται σε ένα ευρύτερο σύνολο ή σχετίζεται με τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Αυτή η συναισθηματική ανάγκη είναι έντονη, και γίνεται ακόμα εντονότερη με το φαινόμενο της  έκλειψης και καθώς η Σελήνη είναι στο περίγειο (πολύ κοντά στην Γή) θα επηρεάσει το συλλογικό γίγνεσθαι με γεγονότα που αφορούν στην ανάγκη να ανταποκριθούμε με ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, θάρρος και αυτοπεποίθηση στα δρώμενα της ζωής μας. Ο Ήλιος από τον Υδροχόο συμβολίζει την προέλευση αλλά και κινητήριο δύναμη αυτής της ανάγκης: Ποιά είναι η σχέση και η συναισθηματική μας θέση σε ένα σύνολο και πως εξαρτάται από όσους αναγνωρίζουν ή ταυτίζονται με τις αξίες, αντιλήψεις και τα πιστεύω μας (φίλοι, ομάδες ανθρώπων, κοινωνικός περίγυρος, σκοποί).

Τα γεγονότα και οι εξελίξεις συνήθως αποκτούν μια ιδιαίτερη επιτάχυνση τις περιόδους των εκλείψεων, και αυτό πιθανόν το έχουμε συλλάβει συλλογικά και προσωπικά από το τέλος Δεκεμβρίου που ο Άρης ενεργοποίησε την παρούσα έκλειψη από τις 11 μοίρες Σκορπιού. Κάτι που ίσως προετοιμάζεται καιρό μας δίνει ώθηση να εξελιχθούμε, να συνειδητοποιήσουμε αλλά και να αντλήσουμε πληροφορίες που πριν δεν ήταν ορατές. Ταυτόχρονα διανύουμε τον Σεληνιακό κύκλο που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου, και έχει να κάνει με την διευκρίνιση του τι είναι ουσιαστικό στην ζωή μας, αλλά και κάποιους στόχους που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Κατά το φαινόμενο της Έκλειψης η Γή βρίσκεται ανάμεσα από τον Ήλιο και την Σελήνη, και επισκιάζει την άλλοτε ορατή σε εμάς Πανσέληνο. Η αστρονομία μιλάει και παραστατικά και μεταφορικά μέσω της αστρολογίας: Η συμβολική ερμηνεία είναι πως ένα γεγονός ή τα γεγονότα (στο γήινο πεδίο), επισκιάζουν το αντίκρισμα δύο ενεργειών-στοιχείων (Σελήνη/Ήλιος) που έχουν “πρόθεση” να ανταλλάξουν “δεδομένα”. Αυτό συμβολικά μεταφράζεται στην πιθανή εμπλοκή αυτής της συνομιλίας από τα γήινα γεγονότα και ό,τι ορίζει ο καθένας από το σημείο παρατήρησης στο οποίο βρίσκεται. Οι επίγειες ανησυχίες, δραστηριότητες ή προσκολλήσεις κατά κάποιο τρόπο αποπροσανατολίζουν  από την πραγμάτωση ενός διαλόγου, κι έτσι ως συνέπεια το φαινόμενο αστρολογικά διαμορφώνει συνθήκες που μέσα από φόρτιση, ένταση και ώθηση, επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε να απεμπλακούμε ή να απομακρυνθούν στοιχεία για να  διευκολύνουμε το “αντίκρισμα” και την εξισορρόπηση. Είναι δύσκολο κανείς να ελέγξει απόλυτα τα πράγματα, και είναι σοφό τις περιόδους των εκλείψεων να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα που λαμβάνουμε, αλλά να είμαστε και σε εγρήγορση.

 

Το αίτημα της Σελήνης στο Λιοντάρι είναι πρωταρχικής σημασίας. Λέει έχω ανάγκη να χαρώ, να δημιουργήσω, να ερωτευθώ, να ενθουσιαστώ, να ζωντανέψω, να παίξω, και δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ σε ό,τι δεν με ευχαριστεί. Επίσης δραματοποιεί, ανοίγει την καρδιά, εκφράζει την προσωπικότητα πηγαία και ενισχύει την συναισθηματική γενναιοδωρία, αλλά και ευθιξία. Είναι μια περήφανη θέση, που δηλώνει απερίφραστα την παρουσία της. Στο στοιχείο της φωτιάς και την σταθερή ποιότητα η Σελήνη εκφράζει την συναισθηματική παιδικότητα που όλοι έχουμε μέσα μας, και ανταποκρίνεται με θέρμη, δημιουργικό πνεύμα και σταθερότητα στην ερωτική διάθεση απέναντι στην ζωή. Ακόμα ίσως δεν βλέπουμε ακριβώς την προέλευση ή το πώς θα φτάσουμε στην κινητήριο δύναμη αυτής της ανάγκης  λόγω της “σκιάς”. Αυτός είναι και ο μηχανισμός φόρτισης και ενίσχυσης της που θα δημιουργήσει  και τις συνθήκες “αφαίρεσης” των στοιχείων που εμποδίζουν την ικανοποίησή της.

Η συμμετοχή της Αφροδίτης από τον Υδροχόο δίνει έμφαση στις αξίες, στην κοινωνικότητα, και ευνοεί ιδιαιτέρως θέματα γύρω από την τέχνη, την ψυχαγωγία και ό,τι μοιραζόμαστε με φίλους.  Η Σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη προβάλλει μια παλινδρόμηση σε σχέση με το τι έχουμε ανάγκη να παρέχουμε στον εαυτό μας και τι μοιάζει ή φαίνεται πως ζητιέται στις σχέσεις μας με τους άλλους. Θέμα που ίσως χρειαστεί να εξισορροπήσουμε. Η όψη χιαστή της Σελήνης με τον Ποσειδώνα δηλώνει την ανάγκη να κάνουμε προσαρμογές σε προσδοκίες και ιδανικά, να βοηθήσουμε καταστάσεις, αλλά και να βρούμε λύσεις ή να διορθώσουμε κάποια ευάλωτα σημεία που μας εξασθενούν. Το Ταυ-τετράγωνο στο σταθερό σταυρό με τον Δία στον Σκορπιό στην κορυφή, τονίζει πως η βούληση, η ανάγκη να έλξουμε και ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε αποκτούν μια μεγαλύτερη διάσταση που επιχειρεί κάποιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα μπορούμε να κάνουμε ανοίγματα, να αναπτύξουμε τις επαφές και σχέσεις με σύνολα και ομάδες ανθρώπων και να συνδεθούμε με άλλους μέσα από δημιουργικούς, υλικούς ή πνευματικούς σκοπούς.  Υπάρχει μεγάλη σταθερότητα και πείσμα, και μια έντονη δημιουργική διάσταση που μπορεί να πετύχει ανοίγματα και να δώσει αισιοδοξία εσωτερικά και εξωτερικά εφόσον το επιθυμούμε, ακόμα και σε σχέση με δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Ήλιος και Σελήνη στα όρια του Ερμή, και ο Ερμής σε κρίσιμη μοίρα (29η Αιγόκερω): Η επικοινωνία και η λογική διεργασία του νου είναι αυτό που καθορίζει και δημιουργεί πλαίσια για την επείγουσα ολοκλήρωση θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα πρακτικά, υλοποίησης, εφαρμογής στόχων και υποχρεώσεων. Απ’ ότι δείχνει ο Ερμής στον Αιγόκερω, όπως επίσης και ο Κρόνος στον Αιγόκερω (παραδοσιακός κυβερνήτης του Υδροχόου) που είναι και ο μοναδικός πλανήτης στην κυριαρχία του, η δύναμη της συγκέντρωσης, και της πρακτικής οργάνωσης προσδιορίζει και οριοθετεί τις δραστηριότητες. Η έννοια της ευθύνης, του τι είναι σωστό, της επικριτικής τάσης αλλά και της επίτευξης ή ολοκλήρωσης πραγμάτων είναι αυτό που κινεί τα νήματα, και καθίσταται ιδιαίτερα επείγον και εμφατικό. Κατά πόσον χαιρόμαστε αυτά που πρέπει να κάνουμε, πως ενισχύουμε την δημιουργική διάσταση μέσα απο πιθανά εμπόδια είναι κάτι που θα μας απασχολήσει. Ο Ερμής αλλάζει ζώδιο κατα την διάρκεια της έκλειψης και με την είσοδό του στον Υδροχόο,  ενδυναμώνεται και περιστρέφει την ανάγκη πρόσβασης στην επεξεργασία πληροφορίας με ευρηματικό και πιο φιλικό χαρακτήρα. Ο νους και η επικοινωνία εστιάζει στο νεοτερισμό, στην δικτύωση και οξύνει το πνεύμα αφυπνίζοντας και ενισχύοντας όνειρα και ελπίδες, και σε σύνδεση με άλλους.

Η σταθερή ποιότητα είναι ισχυρή, και καθώς η έκλειψη πραγματοποιείται σε σταθερά ζώδια, κάθε αλλαγή που φέρνει έχει μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.  Μια έκλειψη Σελήνης πάντοτε κάτι φέρνει στο φώς, καθώς η Γή επισκιάζει την Σελήνη, ο λογικός νους και το πνεύμα επιτρέπει  ή ελευθερώνει την πρόσβαση σε “πληροφορίες” που δεν είχαμε αντιληφθεί προηγουμένως. Η όψη αντίθεσης πάντοτε ζητά ένα είδος εξισορρόπησης ή συμφιλίωσης. Είναι μια έκλειψη που έχει πολλά θετικά στοιχεία με την εμπλοκή της Αφροδίτης και τονίζει την διάθεση να κάνουμε περισσότερα αλλά και να εκφράσουμε ιδέες και ταλέντα στην συναναστροφή μας άλλους. Φέρνει ένα άνοιγμα στις σχέσεις, πιθανή υποστήριξη και τύχη, αλλά και σπατάλη ενέργειας, κάποιες υπερβολές όπως και πιθανές εμμονές, που αφορούν θέματα αυτοεκτίμησης. Έχει ανανεωτικό χαρακτήρα, και τονίζει ιδιαίτερα την σχέση με τις επιθυμίες που μας ενώνουν με άλλους. Το Τάυ-τετράγωνο με τον Δία στον Σκορπιό τονίζει τις προσκολλήσεις σε θέματα αντιλήψεων, ηθικής και πεποιθήσεων, μπορεί να εκδηλώσει και ένα είδος δογματισμού ανάλογα με το από που προέρχεται. Εδώ αντιλαμβανόμαστε και τις δικές μας προκαταλήψεις ή έλλειψη ευελιξίας στην άλλη άποψη. Η συναισθηματική προσέγγιση θεμάτων θα είναι άκαμπτη, και χωρίς ανοχή. Άρα σε οποιοδήποτε περιβάλλον καλλιεργηθεί φανατισμός είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα καθώς η σταθερή ποιότητα ενδυναμώνεται και αντιστέκεται. Δεν υπάρχει μέτρο σε αυτήν Έκλειψη και αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα, για οποιαδήποτε κατάσταση είναι προβληματική. Όμως οχυρώνει απέναντι σε ό,τι λειτουργεί συγκρουσιακά. Σε άλλη περίπτωση αυτό μπορεί να εκδηλώσει πάθος, δημιουργικότητα, ανάγκη για να ενδώσει κανείς σε κάθε είδους καπρίτσιο ή επιθυμία. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το τι αξίζει να διεκδικούμε προσωπικά και συλλογικά, και να διαλέξουμε τις μάχες μας διεισδύοντας στην ουσία, καθώς ο Δίας και ο Άρης είναι σε αμοιβαία υποδοχή μέχρι τις 17/03. Ο πλανητικός σχηματισμός ενθαρρύνει και συνειδητοποιήσεις ακριβώς πάνω στα θέματα και τις αλήθειες που πρεσβεύουμε, όπως επίσης βοηθάει να κινητοποιηθούν μηχανισμοί για υλική επέκταση, επιχειρηματικά εγχειρήματα και επενδύσεις.

Η ανάγκη να εισπράξουμε αγάπη, προσοχή, αναγνώριση και να καλλιεργήσουμε συναισθήματα και δεσμούς  με τους άλλους απαιτεί να μην σπαταλάμε την ενέργειά μας σε συμπεριφορές, αποφάσεις και σχέσεις που αποσκοπούν την αποδοχή ή αυτό που “φαίνεται” σωστό (Ήλιος στον Υδροχόο σε σύνοδο με Νότιο Δεσμό και Αφροδίτη). Μια έκλειψη που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε που και πως ρισκάρουμε, πως εκφραζόμαστε, δημιουργούμε, εισπράττουμε αγάπη και μας προσκαλεί να παίξουμε να χαρούμε και να διασκεδάσουμε περισσότερο με την ζωή. Ενώ μας βοηθάει να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες το πως αυτά συμφιλιώνονται και συνεισφέρουν στην συλλογική σφαίρα της ζωής.

Η συγκεκριμένη έκλειψη προηγείται της Ηλιακή Έκλειψης που γίνεται στις 15/02 στον Υδροχόο. Ανήκει στον κύκλο Saros 124 που ξεκίνησε το 1152 μ.Χ και τελειώνει το 2450 μ.Χ. Η προηγούμενη έκλειψη του ίδιου κύκλου έγινε στις 21 Ιανουαρίου 2000, και μια αναδρομή σε εκείνο το διάστημα ίσως ξεκλειδώσει μηνύματα εξελικτικής σημασία που διαπραγματευόμαστε στο τώρα. Είναι έκλειψη Βόρειου Δεσμού, και άρα δίνει το στίγμα εξελίξεων και ευκαιριών, ή δυνατοτήτων ανάπτυξης στον τομέα της ζωής που ενεργοποιεί.

Για όσους γνωρίζουν τον γενέθλιο χάρτη τους: Οι οίκοι που εμπεριέχουν τις 11 μοίρες Λέοντα/Υδροχόου, όπου πραγματοποιείται η Έκλειψη είναι και οι τομείς της ζωής που αναδεικνύει το δίπολο Ήλιου/Σελήνης. Εκεί θα δούμε την ολοκλήρωση μιας κατάστασης ή θα εκδηλωθεί η απαραίτητη ώθηση που θα βοηθήσει να ενεργοποιηθούν και να αναπτυχθούν τα θέματα των τομέων της ζωής που σχετίζονται με τους οίκους. Η Σεληνιακή έκλειψη είναι μια φορτισμένη Πανσέληνος που ζητά εξισορρόπηση. Το ζωδιακό δίπολο στους οίκους του χάρτη μας υποδεικνύει την ανάγκη να συμφιλιώσουμε συγκρουσιακά στοιχεία ή παρουσιάζει τις όποιες ανισορροπίες ώστε να τις αμβλύνουμε.  Ο διελαύνων Βόρειος Δεσμός συνοπτικά δηλώνει την εισροή ενέργειας που βοηθά στην εξέλιξη μας μέσα από ευκαιρίες είτε στρέφοντας την προσοχή μας στα ζητήματα του οίκου, ενώ ο Νότιος Δεσμός δηλώνει την “σπατάλη” ενέργειας, τα σημεία εκείνα που αποτελούν βολές και οικείες ζώνες, που πράττουμε χωρίς να σκεφτόμαστε ή που χρειάζεται να επιδείξουμε περισσότερη προσοχή. Οι Δεσμοί της Σελήνης  διελαύνουν τον κάθε οίκο κάθε 19 χρόνια, όπου για ενάμιση χρόνο περίπου παρατηρούμε μεγαλύτερη ώθηση σε αυτούς τους τομείς, και κάποιο είδος πρόσκλησης εξυγίανσης ή εξέλιξης. Παράλληλα και για όλες τις εκλείψεις στον άξονα Λέοντα/Υδροχόου το κίνητρο θα δοθεί ώστε να εκφράσουμε τον Ήλιο, τον Κρόνο και τον Ουρανό στον γενέθλιο χάρτη. Ζητείται βούληση, αποφάσεις, ωριμότητα, ακεραιότητα, αξιοπιστία και μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Οι θέσεις και η κατάσταση που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι πλανήτες μας δίνουν περισσότερα στοιχεία για την ερμηνεία της κάθε έκλειψης.

 

 Η Πανσέληνος έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Λέων με γενέθλια 1-5 Αυγούστου, Υδροχόος με γενέθλια 29 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου, Σκορπιός με γενέθλια 1-5 Νοεμβρίου και Ταύρος με γενέθλια 29 Απριλίου -3 Μαίου, ή/και αν έχεις ωροσκόπο και προσωπικούς πλανήτες στις 11 (+/- 3) μοίρες των σταθερών ζωδίων.

Η έκλειψη σε επηρεάζει περισσότερο αν έχεις Ήλιο, Σελήνη, Ωροσκόπο ή Μεσουράνημα στις 11 μοίρες (+/-1) των σταθερών ζωδίων.

FM_31_01_2018n

Ως αστρονομικό φαινόμενο η έκλειψη αυτή θα είναι ορατή σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, στην βορειοανατολική Ευρώπη, την Ρωσία, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Αυστραλία. (το link μας δείχνει ακριβώς το φάσμα της σκιάς της Γής που και το ποσοστό κάλυψης της Σελήνης: https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2018-january-31

 

Εύχομαι να απολαύσουμε ένα υπέροχο φωτεινό φεγγάρι! που δεν είναι μπλέ 🙂

(Μπλε φεγγάρι ονομάζεται το φαινόμενο όπου έχουμε Πανσέληνο δεύτερη φορά τον ίδιο μήνα, και δεν έχει καμία απολύτως αστρολογική σημασία).

 

© Eleni Kostika 2018

(Στην ανάλυσή μου λαμβάνω υπόψη μου περισσότερο τις συγκλίνουσες όψεις των πλανητών)

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s