Νέα Σελήνη στις 26 μοίρες και 02′ Κριού

 

oliver-sjostrom-583279-unsplash

16 Απριλίου 2018, 04:57 τοπική ώρα

Αφύπνιση, Ανανέωση, Απελευθέρωση

Αυτονομία, ατομική έκφραση, δημιουργία, μεταρρύθμιση και η σχέση μας με την απρόβλεπτη πλευρά της ζωής.

Ένας νέος σεληνιακός κύκλος ξεκινάει. Η πρώτη νέα Σελήνη του τροπικού έτους μας θυμίζει πως υπάρχουμε και μας φέρνει σε επαφή με την φυσική μας υπόσταση αλλά και την διάσταση της ελευθερίας στην ζωή μας. Μπορούμε να περιμένουμε αλλαγές, εκπλήξεις, απρόβλεπτα γεγονότα,  ενίσχυση της καινοτομίας, ανανέωση, δημιουργικότητα και επαναστάσεις κάθε είδους. Ευνοεί την δημιουργική προσέγγιση αλλά και την αποστασιοποίηση από περιβάλλοντα, καταστάσεις ή συλλογικές δραστηριότητες που περιορίζουν. Θέματα ελέγχου και κυριαρχίας ενεργοποιούν τον ψυχισμό. Ο σεληνιακός μήνας είναι γεμάτος δραστηριότητα και γεγονότα που σε ένα επίπεδο σχετίζονται με τον κόσμο που μας περιβάλλει, και σε ένα άλλο επίπεδο μας βοηθούν να κατανοήσουμε σε βάθος το ποιοί είμαστε”.

Η Νέα Σελήνη στον Κριό είναι σε σύνοδο με τον Ουρανό, πλανήτης που αρχετυπικά συνδέεται με την αφύπνιση της κοινωνίας και την δυνατότητα να συλλογιστούμε πως τα πράγματα γίνονται και διαφορετικά. Να τολμήσουμε να διανοηθούμε το μέλλον μέσα από το πρίσμα της ατομικής έκφρασης, της διεκδίκησης αλλά και του παρορμητικού αλτρουισμού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την σημασία της ατομικής συνεισφοράς στο συλλογικό γίγνεσθαι, αλλά και να αναγνωρίσουμε πως ό,τι έχουμε κατακτήσει μέσα από κόπο και σκληρή δουλειά μας βοηθάει να αναδείξουμε την μοναδικότητα μας. Κάθε περιορισμός ή εμπόδιο δίνει κίνητρο να αναρωτηθούμε πόσο τελικά γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τις δυνατότητες του. Είναι ακριβώς το απόσταγμα των εμπειριών που πυροδοτεί μια εκρηκτική γιορτή της αυτονομίας, της σύνδεσης με επιθυμίες και της δημιουργικής διάστασης της ύπαρξης. Η ζωή μπορεί να αλλάξει είτε απ’ έξω ή από μέσα. Έτσι, ο τρόπος που βιώνουμε τα γεγονότα αλλά και οι καιροί που διανύουμε μας προκαλούν να αφυπνιστούμε, και αν είναι η ζωή η ίδια που μας ξαφνιάζει είναι γιατί πρέπει να μετακινηθούμε ή να αλλάξουμε τρόπο, να αντιδράσουμε για να αισθανθούμε πως υπάρχουμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ως δέσμιοι των προσκολλήσεων και της κανονικότητας αποστασιοποιούμαστε από την ίδια μας την ύπαρξη. Όλα αλλάζουν, όλα υφίστανται αλλαγές και αυτό είναι το μόνο σταθερό στην ζωή. Ίσως ήδη να έχουμε συντονιστεί με ένα είδος εσωτερικής ανησυχίας ή προσμονής για κάτι που πρόκειται να συμβεί. Μας απασχολεί το μέλλον, αλλά ο Κριός μας φέρνει στο παρόν. Μας ζητάει να τιμήσουμε το παρόν, μέσα από την φυσική μας παρουσία, μέσα από το κουράγιο μας, μέσα από το σθένος, την επιθυμία και την ανάληψη πρωτοβουλίας. Μας συντονίζει με την ανάγκη να δράσουμε, να δηλώσουμε παρόντες, να απελευθερωθούμε (Ουρανός).

Η κινητήριος δύναμη της δημιουργίας, της διεκδίκησης ή της επιβολής είναι μεγάλη.  Κυβερνήτης της Νέας Σελήνης ο Άρης στην έξαρσή του στον Αιγόκερω συγκλίνει προς την σύνοδό του με τον Πλούτωνα που πραγματοποιείται στις 26 Απριλίου και ουσιαστικά ενεργοποιεί το εξάγωνο Δία-Πλούτωνα (μία όψη που σχηματίζεται τρεις φορές φέτος). Εδώ επεξεργαζόμαστε και βλέπουμε να εξωτερικεύονται τα εξής: η ηθική και σημασία της εξουσίας, η ανάπτυξη της γνώσης, το τι κρύβεται πίσω από τα πράγματα, κάτι μας αποκαλύπτεται, ισχυρά οικονομικά εγχειρήματα, ώθηση σχεδίων και ευκαιρίες για αύξηση επιρροής, συσσώρευση πλούτου, εξυγίανση, ψυχική συγκρότηση και επίτευξη μέσα από το πάθος, την γνώση και τη συνένωση δυνάμεων. Οι σχέσεις αλληλεξάρτησης διαπραγματεύονται θέματα εμπιστοσύνης, και διαχείρισης της αλήθειας. Η επέκταση σε βάθος και μέσα από την εγγύτητα. Η ανάπτυξη και η στήριξη κάθε οράματος απαιτεί έρευνα, βαθύτερη γνώση, συνειδητή μεταμόρφωση του ψυχισμού, ενώ διαπραγματεύεται θέματα εμπιστοσύνης. Ο Άρης δίνει την ώθηση αλλά και την οργανωτικότητα να επιτευχθεί πολύ σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα παραπάνω, αλλά και να επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολα και περιορισμένα πλαίσια.  Ο Άρης κινείται μεταξύ Κρόνου και Πλούτωνα από τις 4 Απριλίου μέχρι τις 26 Απριλίου σαν να είναι σε στενό μαρκάρισμα ανάμεσα σε συμπληγάδες, και αυτό αναδεικνύει δυσκολίες, πιέσεις και προβλήματα που ίσως ήταν έξω από το πλαίσιο της κανονικότητας της ζωής, μια γενικότερη βαρύτητα στην ατμόσφαιρα (στο στοιχείο της Γής) όπου έπρεπε να στοχευθούν ενέργειες για να μπει κάποια τάξη, να σταθεροποιηθούν κάποια πράγματα, ή να υλοποιηθούν κάποιοι στόχοι. Ο Άρης είναι μάχιμος και πολεμικός στον Αιγόκερω και στοχεύει και έχει αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τις 26 Απριλίου χρειάζεται προσοχή στην εξάντληση αποθέματος ενέργειας, στην υπερκόπωση των δυνάμεων, ή πόρων για την επίτευξη στόχων ή εξυγίανσης προβλημάτων. Ο Πλούτωνας είναι και ανασταλτικός, κάποια πράγματα μπορεί να πρέπει να τα προσπαθήσουμε, κάποια ίσως είναι και ανυπέρβλητα. Το να ξέρουμε που να σταματήσουμε αλλά και πως να διαχειριστούμε την ενέργεια μας ιδιαίτερα σε σχέση με ανάληψη ευθυνών ή διαχείριση εξουσίας είναι σημαντικό και ίσως περιλαμβάνει και κάποιο τίμημα. (Στο συλλογικό τοπίο και στην πολιτική αρένα να παιχνίδια εξουσίας και επιβολής της θα είναι έντονα, και θα πυροδοτήσουν απρόβλεπτες αποφάσεις). 

Είναι μια περίοδος που σε προσωπικό επίπεδο μπορούμε να ενισχύσουμε το πάθος, σημαντικές συμφωνίες, να δούμε σημαντικά επιτεύγματα και κόπους προσπαθειών αλλά και να εξαντλήσουμε αποθέματα ενέργειας μέσα από την εμμονή για έλεγχο ή την εργασιομανία. Δεν υπάρχει μέτρο. Η Αφροδίτη στον Ταύρο, στην κυριαρχία της είναι σε αντίθεση με τον Δία, καλεί για εξισορρόπηση σε θέματα αξιολόγησης (κοινωνικότητα, σχέσεις, χρήμα, υλικά αγαθά), και μπορεί να φέρει και κάποια τάση υπερβολής με μοτίβα προσκόλλησης  και  κτητικότητα. Σε ένα άλλο επίπεδο φέρνει δώρα και ωφέλιμες προτάσεις.  Συγκλίνει σε ένα τρίγωνο με τον Πλούτωνα και προωθεί την κοινωνικότητα,  τις σχέσεις και συνεργασίες με οικονομικά οφέλη, και γενικότερα τις επενδύσεις, την ενίσχυση πόρων, δημιουργικών έργων όπως και αγορές και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Ο αισθησιασμός και το πάθος έχουν μια καλή ροή τις επόμενες μέρες εφόσον υπάρχει κοινό έδαφος.

Ο Ερμής ξεκίνησε την ορθόδρομη πορεία του στις 04 μοίρες Κριού και είχαμε την ευκαιρία μεταξύ 23 Μαρτίου-15 Απριλίου να επανεξετάσουμε ή να ξανασυστήθουμε  με δραστηριότητες και ανθρώπους του παρελθόντος αλλά και να διευκρινίσουμε το επίπεδο που μας εμπνέουν ή διατηρούν την φλόγα τους κάποιες ιδέες, σκέψεις και δραστηριότητες. Ήταν ένα δραστήριο διάστημα, που ίσως κάναμε πράγματα έξω από τα συνηθισμένα, και μας έδωσε την δυνατότητα να ξανασκεφτούμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε με περισσότερη ζέση, πνεύμα αλλά και πιθανό εκνευρισμό και ένταση.

Ο Ερμής στον Κριό συνδέει το νου με το σώμα, και διεγείρει το νευρικό σύστημα, και καθώς ο πλανήτης πραγματοποιεί τρία τετράγωνα με τον Κρόνο (11/3-5/4-26/4, λόγω τις αναδρομής) ανέδειξε τρωτά στην υγεία, καθυστερήσεις ή τάση για πεσιμισμό και στρές σε σχέση με υποχρεώσεις στα οποία θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία αλλά και να οριστικοποιήσουμε συμπεράσματα  με το τρίτο τετράγωνο της όψης που πραγματοποιείται στις 26 Απριλίου. Η όψη μας ανάγκασε να ασχοληθούμε περισσότερο με ένα θέμα υγείας, εργασίας ή εκκρεμότητας. Το τι μπορούμε να επιτύχουμε από όσα σκεφτόμαστε είναι θέμα σκεπτικού και διαχείρισης πληροφορίας. Η γνωμάτευση του νού μπορεί να είναι και λανθασμένη ή ακυρωτική. Το πως σκεπτόμαστε την πραγματικότητα καθορίζει και το τι πιστεύουμε για αυτήν αλλά και το πως τελικά πείθουμε τον εαυτό μας να κάνει ή να μην κάνει πράγματα.

Ο χάρτης της Νέας Σελήνης παρουσιάζει έλλειψη του στοιχείου του Αέρα, στοιχείο το οποίο έχει ενωτικό χαρακτήρα, και εδώ δίνεται η πληροφορία πως χρειάζεται να προσέξουμε την κριτική διάθεση που δρά περιοριστικά, και να διοχετεύσουμε την δημιουργική δύναμη της αυτοέκφρασης της φωτιάς του Κριού, στην πραγμάτωση στόχων, και την αποκρυστάλλωση της μορφής έργων και εγχειρημάτων στην ζωή μας (γή). Η αυτονομία και η αφύπνιση (Ουρανός) προκύπτουν από την προσωπική δράση, έκφραση και ενσυνείδητη παρουσία στη ζωή, και όχι από την αντίληψη της πραγματικότητας ως πλαίσιο που δρα κριτικά και περιοριστικά απέναντι σε ότι ενεργοποιεί το πάθος και την ζωτική δύναμη της δημιουργίας.  Για να υπάρξουμε είναι απαραίτητο να δημιουργούμε, και το εγώ στην πιο πρωτογενή του διάσταση είναι η απόδειξη του ό,τι υπάρχουμε.

Είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε τις αλλαγές αλλά και τα απρόβλεπτα της ζωής, και να τιμήσουμε με θάρρος το παρόν. Είναι ένας μήνας που  η καρδιά είναι ανοιχτή να ανταποκριθεί σε κάθε τι καινούργιο, αλλά και να διεκδικήσει τον ζωτικό της χώρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγές συνηθειών, κατοικίας, συναισθηματικής προσέγγισης, κοινωνικού περιβάλλοντος, επαγγελματικής δραστηριοποίησης, δημιουργικής έκφρασης ή αυτοπροβολής. Η βούληση είναι ισχυρή με τον Ήλιο στον Κριό, και βοηθάει να πάρουμε δυναμικές, γρήγορες αλλά και απρόβλεπτες αποφάσεις.

Η Νέα Σελήνη συμπίπτει με το κλείσιμο του ετήσιου συνοδικού κύκλου Ήλιου-Ουρανού που μιλάει για την ελευθερία της βούλησης. Εδώ λοιπόν τίθεται μια νέα πρόθεση σε σχέση με την διαχείριση της ελεύθερης βούλησης και συγχρονίζει το συλλογικό συναίσθημα ώστε να καλλιεργηθεί αυτή η ανάγκη προάσπισης της προόδου και της μεταρρύθμισης στην κοινωνία, όπως και να αντιδράσει απέναντι σε ότι δεν προωθεί το δικαίωμα στην ελευθερία και την ατομική έκφραση.  Είναι ένα διάστημα ιδιαίτερα ανήσυχο σε σχέση με υπαρξιακά ζητήματα, ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και μιας μετάβασης σε συλλογικό επίπεδο από την ανάγκη ίασης της πνευματικότητας, της πίστης και των ιδανικών της κοινωνίας, στην εξέλιξη της ίασης της ταυτότητας, αυτονομίας του ατόμου αλλά και της αυτο-έκφρασης του. Ο αστεροειδής Χείρωνας κάνει την είσοδο του στον Κριό στις 17/04 όπου θα παραμείνει μέχρι το 2026, και κλείνει έναν κύκλο ~50 ετών (1968). Μήπως η εποχή που αναδύεται ξεκλειδώνει μηνύματα του τέλους της δεκαετίας του 60; Αυτό μένει να φανεί… Είναι πάντως μια αξιοσημείωτη μετάβαση το πέρασμα από τους Ιχθύς στον Κριό, και καθώς ο Χείρωνας συμβολίζει τα τραύματα και τα τρωτά μας, αλλά και την δυνατότητα θεραπείας μέσα από “γέφυρες” ή εναλλακτικές οδούς, μπορούμε να περιμένουμε μια αλλαγή συνειδητότητας και περισσότερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με την θέση της μονάδας απέναντι στο σύνολο.

Η ενέργεια που απελευθερώνεται αλλά και οι πολλές αλλαγές και μετατοπίσεις που πραγματοποιούνται στο πλανητικό σκηνικό, προϊδεάζουν για μια εκρηκτική, απρόβλεπτη και ασταθή περίοδο που προωθεί την ανάγκη να αφυπνιστούμε συλλογικά και προσωπικά ώστε να εκφράσουμε τις δημιουργικές μας δυνατότητες και να εξελίξουμε όσα μας διαφοροποιούν. Μέσα από τις ιδιαιτερότητες μας ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και συνεισφέρουμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

(Αν γνωρίζεις τον γενέθλιο χάρτη σου ο οίκος που βρίσκεται η 26η μοίρα Κριού είναι ο τομέας που ενεργοποιείται μια νέα πρόθεση αφύπνισης και αλλαγών.)

 

Η Νέα Σελήνη έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Κριός με γενέθλια 14 – 20 Απριλίου, Ζυγός με γενέθλια 17-23 Οκτωβρίου, Αιγόκερως με γενέθλια 14-20 Ιανουαρίου, και Καρκίνος με γενέθλια 17-22 Ιουνίου, όπως επίσης αν έχεις ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες στις 26 (+/-3 μοίρες) των παρορμητικών  ζωδίων. Επηρεάζονται επίσης και όσοι έχουν πλανήτες ή ωροσκόπο από 20 -21 σε ζώδια της Γής και του Νερού.

© Eleni Kostika 2018

 

(Στην ανάλυσή μου λαμβάνω υπ’ όψιν μου κυρίως τις συγκλίνουσες όψεις των πλανητών.)

Photo by Oliver Sjöström on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s