Οι σημασίες των 12 Οίκων

 Ο 1ος Οίκος είναι Γωνιακός οίκος ζωής.

Ξεκινάει από τον Ωροσκόπο που αντιπροσωπεύει τη στιγμή που παίρνουμε την πρώτη πνοή της ανεξάρτητης ζωής μας και γινόμαστε ένα άτομο με την αίσθηση ενός ξεχωριστού εαυτού. Στο φυσικό επίπεδο αντιπροσωπεύει την υλοποίηση, την ενσάρκωση, το σώμα, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της εμφάνισης και φυσιογνωμίας, τη ζωτικότητα και το περιβάλλον του σώματός μας. Στο πνευματικό επίπεδο είναι το σπίτι του εαυτού ως ατόμου. Το ζώδιο του Ωροσκόπου είναι το φίλτρο που προσδίδει τα χαρακτηριστικά μέσα από το οποία μας βλέπουν οι άλλοι, την προσέγγισή μας απέναντι σε κάθε νέο ξεκίνημα, και το φίλτρο μέσω του οποίου βλέπουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.

Ο 2ος Οίκος είναι Διάδοχος οίκος πλούτου και ουσίας.

Σε φυσικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τα υπάρχοντά μας, τους πόρους, τα χρήματα και τις δεξιότητές μας που μας στηρίζουν καθ ‘όλη την διάρκεια της ζωής. Στο πνευματικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τις αξίες, και έχει σαν περιβάλλον να κάνει με την αυτο-εκτίμησή μας. Επίσης αφορά την  προσέγγισή μας στη διαχείριση των δικών μας χρημάτων και αποκτημάτων, και το αίσθημα υλικής κυρίως ασφάλειας. Εδώ αποκτούμε προσκολλήσεις στα υπάρχοντά μας που καθορίζουν την αίσθηση ως προς την  ατομικότητα του 1ου Οίκου και τους πόρους που μας στηρίζουν.

Ο 3ος Οίκος είναι Κατιόντας, οίκος κοινωνικός και σχέσεων.

Σε φυσικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τα αδέρφια μας, τους συγγενείς της ίδιας γενιάς, τους γείτονες μας, τα πρώτα στάδια της μάθησης και του σχολείου, σύντομα ταξίδια και όλες τις μορφές επικοινωνίας. Σε πνευματικό επίπεδο είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε, σχετιζόμαστε με όσους είναι στο άμεσο περιβάλλον, και ταξιδεύουμε σε κοντινά μέρη. Εδώ διαμορφώνουμε τις πρώτες σχέσεις μας. Δεν είναι οι σχέσεις που επιλέγουμε. Είναι απλά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με μας, στο άμεσο περιβάλλον μας.

Ο 4ος Οίκος είναι Γωνιακός και οίκος τέλους ή σύνθεσης.

Σε φυσικό επίπεδο αντιπροσωπεύει το σπίτι μας, την ακίνητη περιουσία, την οικογένεια, την κληρονομιά, τις καταβολές, τα θεμέλια και τις ρίζες μας. Ως οίκος τέλους ή λήξης αντιπροσωπεύει επίσης το τέλος της ζωής. Στο πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο αντιπροσωπεύει την οικογενειακή δυναμική και συναισθηματική ασφάλεια. Εδώ διασχίζουμε το δυτικό ημισφαίριο στο οποίο δημιουργούμε δεσμούς με τους άλλους και ανακαλύπτουμε το αίσθημα του ότι ανήκουμε σε μια οικογένεια.

Ο 5ος Οίκος είναι Διάδοχος οίκος ζωής.

Σε φυσικό επίπεδο αυτός είναι ο οίκος των παιδιών, της γονιμότητας, της αναψυχής, της διασκέδασης, της κερδοσκοπίας, του ρίσκου, των τυχερών παιχνιδιών, του κίνδυνου και των εραστών/ερωμένων. Στο πνευματικό επίπεδο είναι το σπίτι της δημιουργικής αυτο-έκφρασης, του παιχνιδιού και του κινδύνου. Εδώ αποκαλύπτουμε τα ταλέντα μας, δημιουργούμε, κάνουμε επικίνδυνα πράγματα, και παίρνουμε ρίσκα όταν ερωτευόμαστε.

Ο 6ος Οίκος είναι Κατιόντας, οίκος πλούτου και ουσίας.

Στο φυσικό επίπεδο που αντιπροσωπεύει ασθένειες, υπηρέτες, υπαλλήλους, κατοικίδια ζώα, υποχρεώσεις, καθημερινές εργασίες και τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Σε πνευματικό επίπεδο είναι η αίσθηση του καθήκοντος και της φροντίδας του εαυτού. Εδώ θέλουμε να βοηθήσουμε τους άλλους, να μας εκτιμήσουν για αυτά που κάνουμε, και ο τομέας που φροντίζουμε τον εαυτό μας μέσω ενός συστήματος υγείας ή τρόπου ζωής.

Ο 7ος Οίκος είναι Γωνιακός και οίκος κοινωνικός και σχέσεων και είναι απέναντι από τον 1ο οίκο

Σε φυσικό επίπεδο αυτός ο οίκος αντιπροσωπεύει όλους τους άλλους γενικά. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύει τις σχέσεις με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ζωή μας: σύντροφο, σύζυγο, επιχειρηματικό συνέταιρο, ανοιχτούς εχθρούς και ανταγωνιστές. Είναι ο οίκος του γάμου, του ανταγωνισμού και του δικαστηρίου. Σε πνευματικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τις προβολές που κάνουμε και την αντανάκλαση τους καθώς σχετιζόμαστε, πράγμα που μας βοηθάει να βλέπουμε τον εαυτό μας πιο ξεκάθαρα. Εδώ διασχίζουμε το νότιο ημισφαίριο όπου η αντικειμενικότητα ενός άλλου πολώνεται με την υποκειμενικότητα του 1ου οίκου του εαυτού.

Ο 8ος Οίκος είναι Διάδοχος, οίκος τέλους ή σύνθεσης και βρίσκεται απέναντι από τον 2ο Οίκο

Σε φυσικό επίπεδο αντιπροσωπεύει κοινούς πόρους, κληρονομιές, χρέη, φόρους, σεξ, χειρουργικές επεμβάσεις, χρόνιες ασθένειες και τον θάνατο. Στο πνευματικό επίπεδο, αντιπροσωπεύει την εγγύτητα με τους άλλους στις πλησιέστερες σχέσεις μας. Εδώ είναι ο τομέας που βιώνουμε φόβο, εμμονή, κρίσεις και άλλες σκιώδης πτυχές του ψυχικού εαυτού.  Εδώ συμμετέχουμε στους πόρους των άλλων (κοινοκτημοσύνη) σε αντίθεση προς τους προσωπικούς μας πόρους (2ος οίκος). Είναι ο τομέας που βιώνουμε το θάνατο καθώς βιώνουμε απώλειες.

Ο 9ος οίκος είναι Κατιόντας οίκος ζωής και βρίσκεται απέναντι στον 3ο οίκο

Σε φυσικό επίπεδο είναι ο οίκος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των μακρινών ταξιδιών, των δικαστών, κληρικών, εκκλησιών, θρησκείας, ξένων και της αστρολογίας. Είναι το άγνωστο ή ανοίκειο περιβάλλον, που περιλαμβάνει μακρινά ταξίδια και την φιλοσοφία σε αντίθεση με το οικείο περιβάλλον, τα σύντομα ταξίδια και τις πληροφορίες ή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που συναντάμε στον 3ο οίκο. Σε πνευματικό επίπεδο είναι ο οίκος στο οποίο διαμορφώνουμε τις δικές μας πεποιθήσεις και την φιλοσοφία μας, μέσω της σοφίας των εμπειριών της ζωής μας, των γνώσεων και σπουδών μας. Εδώ εξερευνάμε την εμπειρία του κόσμου, αποκτάμε πτυχία στον γνωστικό μας τομέα, και ταξιδεύουμε σε νέα μέρη.

Ο 10ος οίκος είναι Γωνιακός και οίκος πλούτου και ουσίας και είναι απέναντι από τον 4ο οίκο.

Σε φυσικό επίπεδο είναι ο οίκος της σταδιοδρομίας, της κοινωνικής υπόληψης, της κοινωνικής θέσης, του δημόσιου και της κυβέρνησης. Σε πνευματικό επίπεδο, είναι η προσπάθειά και τα κίνητρα μας να επιτύχουμε ή να αποκτήσουμε στάτους/κύρος. Είναι ο τομέας όπου προσδιορίζουμε την θέση μας στον κόσμο, και αναζητούμε το αίσθημα του οτι ανήκουμε κάπου ευρύτερα, μακριά από την οικογένεια που βρίσκεται στον απέναντι 4ο οίκο. Εδώ διασχίζουμε στο ανατολικό ημισφαίριο του εαυτού και προσδιοριζόμαστε από το εξωτερικό σύστημα αναφοράς (συλλογικό) του ποιοί είμαστε στον κόσμο.

Ο 11ος Οίκος είναι Διάδοχος κοινωνικός και σχέσεων και βρίσκεται απέναντι από τον 5ο οίκο.

Σε φυσικό επίπεδο είναι οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι γνωριμίες μας και οι ομάδες με τις οποίες σχετιζόμαστε. Σε πνευματικό επίπεδο είναι οι ελπίδες και τα όνειρά μας, και η αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο που μας στηρίζει. Εδώ δημιουργούμε συμμαχίες με εκείνους που μοιραζόμαστε ιδέες και ενδιαφέροντα, ευθυγραμμιζόμαστε με κοινωνικούς σκοπούς, και δημιουργούμε μαζί με άλλους σε αντίθεση με τον 5ο οίκο που είναι ο τομέας της ατομικής δημιουργίας.

Ο 12ος οίκος είναι Κατιόντας, οίκος τέλους ή σύνθεσης και βρίσκεται απέναντι από τον 6ο οίκο.

Στο φυσικό επίπεδο είναι ο οίκος της απώλειας, της θυσίας, των νοσοκομείων, φυλακών, μοναστηριών, τόπων περισυλλογής ή απομόνωσης. Απομακρυσμένων χώρων, κτιρίων και τόπων, καταπιεσμένων ανθρώπων και μυστικών εχθρών. Είναι γενικότερα ένας χώρος απόσυρσης και υπέρβασης. Είναι ο οίκος της ανιδιοτελούς υπηρεσίας και προσφοράς, της φιλανθρωπίας σε αντίθεση με την προσφορά υπηρεσίας που στοχεύει στην είσπραξη ευγνωμοσύνης και την ενίσχυση της αυτο-εκτίμησης του 6ου οίκου. Σε πνευματικό επίπεδο ονομάζεται ο οίκος της αυτο-αναίρεσης, επειδή σχετίζεται με την τάση φυγής, τους εθισμούς και τη διάλυση του εγώ. Ωστόσο, η διάλυση του εγώ επίσης σημαίνει την διάλυση της ανεξάρτητης ή αυτόνομης συνειδητότητας μας και έτσι στον 12ο οίκο έχουμε την δυνατότητα να αντιληφθούμε την μαγική διασύνδεση όλων των πραγμάτων και να βιώσουμε την σχέση μας με την ολότητα του σύμπαντος.

© 2018, Ελένη Κωστίκα

 

Αναφορές: Στήβεν Αρόγιο, Η αστρολογία, η Ψυχολογία και τα τέσσερα στοιχεία, Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 2003

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s