Νέα Σελήνη/Μερική Έκλειψη Ηλίου στις 18 μοίρες Λέοντα 41′

eleonora-patricola-579900-unsplash

11 Αυγούστου 2018, 12:46 τοπική ώρα

“Όπως βλέπω κι αγαπώ στο βουνό και στον βράχο τις αρχέγονες δυνάμεις της βαρύτητας, στο ζώο την κινητικότητα και τη ροπή προς την ελευθερία, έτσι βλέπω στον άνθρωπο (ο οποίος απεικονίζει ταυτόχρονα κι όλα τούτα), κυρίως, εκείνη τη μορφή και δυνατότητα έκφρασης που ονομάζουμε «ψυχή» και που για μας τους ανθρώπους δεν φαίνεται να ’ναι μια τυχαία αχτίδα ζωής μέσα σε χίλιες άλλες, αλλά ορισμένη, επιλεγμένη, έξοχα εξελιγμένη – ένας τελικός σκοπός.”

Έρμαν Έσσε,  «Για την ψυχή», Η αγωνία ενός πολιτισμού, Νεφέλη, Αθήνα 1985, σ. 98-99.

 

Να ξαναμάθουμε να ζούμε. Πως τιμάμε την ζωή.

Η Νέα Σελήνη/Μερική Έκλειψη Ηλίου στο ζώδιο του Λέοντα μας προτρέπει να συντονιστούμε με την ψυχή μας.  Τι είναι αυτό που μας επιβεβαιώνει, τι μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί, τι τονώνει το θυμικό μας, τι μας αναζωογονεί. Η Νέα Σελήνη είναι ο σπόρος της γέννησης μιας νέας συναισθηματικής πρόθεσης, με το φαινόμενο της Έκλειψης προσδίδεται μια πιο έντονη ώθηση με πιο μακροπρόθεσμη δυναμική. Στο ζώδιο του Λέοντα εκφράζει τον αυθεντικό εαυτό, την επαφή με το κέντρο μας την καρδιά. Μια προτροπή να έρθουμε κοντά με την ουσιαστική εμπειρία της ζωής. Στον έρωτα, στις προκλήσεις, στην δημιουργία, στο παιχνίδι, στον ενθουσιασμό είναι που αναδεικνύεται η δυνατότητα να πάρουμε ρίσκα, να δοθούμε ολοκληρωτικά, να φανούμε γενναίοι. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την σχέση εαυτού και βούλησης. Ο Ήλιος του μεσημεριού είναι ο πιο ισχυρός, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η Νέα Σελήνη γίνεται στο πιο ισχυρό και σταθερό φάσμα των μοιρών του ζωδίου. Κατά τον Όμηρο ο ‘θυμός’ είναι το αίσθημα της ζωηρότητας που αναπτύσσεται όταν παίρνουμε ρίσκα, όταν αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα κάποια κατάσταση, όταν κάνουμε κάτι με την ψυχή μας, το αίσθημα ευεξίας. Ο Πλάτωνας θεώρησε το θυμοειδές το ένα από τα τρία μέρη της ψυχής. Ο θύμος αδένας που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό, είναι και ο πυρήνας της ζωτικής μας ενέργειας. Αυτό είναι το κομμάτι του εαυτού που εστιάζουμε σε αυτόν τον Νέο κύκλο της Σελήνης και συνδέεται με το αίσθημα ευθυμίας, αλλά και την ενεργοποίηση του θυμού.  Με αυτή την έκλειψη κυριαρχεί μια ένταση ώστε να απελευθερωθούμε από φόβους που δημιουργούν οι σκιές μας, να βγούμε από την ζώνη της βολής μας, να εκφραστούμε διαφορετικά και να κατανοήσουμε περισσότερο την στάση μας προς την ζωή. Πως ανταποκρινόμαστε στην ζωή, πως λειτουργεί η ψυχολογία μας  σε σχέση μας με την ευθυμία και τον θυμό. Ποιος είναι ο λόγος του πάθους.

Η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα είναι διαχρονικά επίκαιρη, και τώρα ίσως αξίζει να την θυμηθούμε καθώς μετά από κάποιες έντονες εμπειρίες που εκδηλώθηκαν μέσα από τις δύο προηγούμενες εκλείψεις, αρχίζουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα και αντίληψη πραγμάτων. Μπορούμε να το παραλληλίσουμε με την φάση όπου ο δεσμώτης στο μύθο που αφέθηκε ελεύθερος, βγαίνοντας από το σπήλαιο και αντικρίζοντας το έντονο φώς του Ήλιου τυφλώνεται για λίγο στην αρχή, πριν αντικρίσει την νέα πραγματικότητα. Η αντίθεση Άρη – Ήλιου στο τέλος Ιουλίου μπορεί να παρομοιαστεί με αυτό το φαινόμενο. Τώρα λοιπόν μια μέρα μετά από την κατώτατη σύνοδο του Ερμή, πραγματοποιήθηκε ένα είδος νοητικού restart, μιας αναγέννησης του πνεύματος απέναντι στην ζωή ή σε αποφάσεις, που από την μια ζητά να επιβεβαιωθεί με πείσμα και σταθερότητα και από την άλλη πυροδοτεί την ανάγκη ακεραιότητας της βούλησης απέναντι στον εαυτό. Η επιβεβαίωση δεν έρχεται πάντοτε απ’ έξω ή με τον τρόπο που θα θέλαμε. Το τετράγωνο 3/4 του Ερμή με τον Δία στον Σκορπιό είναι σε αποκλίνουσα φάση και μιλάει για την ανάγκη να εγκαταλείψουμε κάποιες πεποιθήσεις ή αναζητήσεις του παρελθόντος, κάποιες υπερβολές, να πάρουμε ρίσκα, να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να προχωρήσουμε σε αλλαγές με πιο σταθερό χαρακτήρα. Η όψη χιαστή με τον Πλούτωνα, η μόνη αξιοσημείωτη (παρ’ ότι δευτερεύουσα) συγκλίνουσα όψη του χάρτη σε επαφή με τα φώτα, είναι φθίνουσα και άρα δηλώνει την ανάγκη να αφήσουμε κάτι σημαντικό, κάτι που ίσως έχει ένα τίμημα, μια επώδυνη εμπειρία που μας στρέφει την προσοχή αλλού, για να θυμηθούμε, αλλά και να ξανασκεφτούμε το κέντρο μας- την καρδιά μας, την πηγή της ζωντάνιας.

Η αποδοχή από τους άλλους δεν παίζει ρόλο σε αυτή τη φάση. Το αν μπορούμε να χαρούμε, να χαλαρώσουμε, το πόσο αποδεκτό είναι αυτό, ίσως μας απασχολήσει ή λειτουργήσει συγκρουσιακά. Η Αφροδίτη στον Ζυγό αποκλίνει  από ένα τετράγωνο 3/4 με τον Κρόνο, και αυτή η πρόθεση μπορεί να σημαίνει πως φεύγουμε από ένα κοινωνικό περίγυρο για να ενταχθούμε σε έναν άλλο. Μπορεί να αφήνουμε μια σχέση, μια επαγγελματική κατεύθυνση, φιλίες ή συνεργασίες, και το που στεκόμαστε μπορεί να μας προβληματίζει. Μπορεί να  έχουμε και αμφιβολίες για το πως θα φανούν τα πράγματα με συμβατικούς όρους. Μπορεί κάποιους να δυσαρεστήσουμε. Ο Ζυγός είναι το ζώδιο της τήρησης ισορροπιών, αλλά και της πτώσης του Ήλιου. Δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να ευχαριστούμε τους άλλους. Ο Κρόνος ενεργοποιεί και ενοχές, και στέρηση χαράς με ιδανικούς όρους ή πρέπει να λειτουργήσει μέσα από κάποια πρέπει. Η Αφροδίτη όμως κάνει και αρμονικές όψεις με τους Δεσμούς και αυτό είναι μια υπόσχεση βοήθειας και αρμονικής συνεύρεσης με άλλους, ακόμα και μέσα από δύσκολες συνθήκες. Οι Εκλείψεις Βόρειου Δεσμού είναι εξελικτικές, αλλά απαιτούν να βγούμε από τις βολές μας. Κάτι θα εκλείψει, θα φύγει από την ζωή μας, και η βούληση είναι πανίσχυρη με τον Ήλιο στον Λέοντα και μας σπρώχνει να νιώσουμε την ζωή, στο κέντρο της ύπαρξης μας. Ενεργοποιείται το θέλω, η ανάγκη να εκφραστούμε, να ζήσουμε, και να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας πρωτίστως. Με τον Ερμή σε ανάδρομη πορεία είναι σαν να το ξαναμαθαίνουμε από την αρχή με ένα τρόπο, σαν να πρέπει να το ξανασχεδιάσουμε. Ο Ερμής είναι πολύ κοντά  στον Ήλιο, η επικοινωνία, ο λογικός νους,  ακόμα επεξεργάζεται και επανεξετάζει δεδομένα που δεν είναι ορατά, δεν μπορούν να εκφραστούν με διαύγεια ή απολύτως αντικειμενικά και ξεκάθαρα, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την αύξουσα όψη χιαστή του Ερμή με τον Ποσειδώνα. Απαιτούνται κάποιες προσαρμογές αλλά και διευκρινήσεις σε σχέση με το τι παραδίδουμε, τι θυσιάζουμε, τι μας εμπνέει, τι μας έχει απογοητεύσει ή έχουμε παραμελήσει στην ζωή μας. Μπορεί και να έχουμε παρεξηγηθεί σε ένα βαθμό σε κάποιο τομέα. Είναι μια έκλειψη ιδιαίτερων συνειδητοποιήσεων, πολλή πνευματική που προωθεί σημαντικές αποφάσεις, σε σχέση με το τι θέλουμε να κάνουμε στην ζωή μας. Μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε την κατεύθυνση και την στάση ζωής μας ολοκληρωτικά και αμετάκλητα αν εμπιστευτούμε την διαδικασία. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, αλλά να μείνουμε εκεί για λίγο μέχρις ότου ορθοδρομήσουν οι πλανήτες σταδιακά απο τις 19/8 και μετά, ενώ ταυτόχρονα να επιδιώξουμε μια αναζωογόνηση της ενέργειας σε σωματικό επίπεδο.

Ο Ερμής πραγματοποίησε το τετράγωνο με τον Δία και θα επανέλθει με την ορθή πορεία του και πάλι σε αυτή την συνομιλία στις 27 Αυγούστου λίγο μετά την Πανσέληνο, για να οριστικοποιήσει κάποια δεδομένα. Η τάση υπερβολής ή κρίση συνειδητότητας όσον αφορά την δικαιοσύνη, το ήθος και την φυσική τάξη πραγμάτων είναι θέματα που θα απασχολήσουν το διάστημα που ακολουθεί, μέσα από συζητήσεις και σκέψεις.

Συλλογικό τοπίο:

Με την ένωση Σελήνης/Ήλιου στο ζώδιο της κυριαρχίας του Ήλιου συλλογικά ζητείται το δημόσιο πνεύμα της βούλησης, ο ηρωισμός για το κοινό καλό, η ορθή χρήση της ηγετικής ικανότητας των κυβερνώντων για να ξεπεραστούν προβλήματα και δυσκολίες ή θέματα που είναι άλυτα χρόνια και υπονομεύουν την ίδια την ζωή. Είναι μια ευκαιρία για εξυγίανση και κάθαρση. Να αποκατασταθεί με γενναίο τρόπο η κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από το τρίγωνο Δία-Ποσειδώνα που είναι ενεργό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν αναστολές, ευαισθησίες, φόβοι υπονόμευσης, υπερβολική περηφάνια και ευθιξία, ή αλαζονεία και αίσθημα υπεροχής που στοχεύει στην αυτο-επιβεβαίωση.

Με την συμμετοχή του Ερμή και του Πλούτωνα, θέματα επικοινωνίας, συμφωνιών, ευρύτερων οραμάτων και επιχειρηματικών σχεδίων, δανείων, κληρονομικών, όπως και κοινών πόρων γενικότερα θα είναι στο προσκήνιο.

Η έκλειψη αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία, να γυρίσουμε σελίδα να καλλιεργήσουμε ένα πιο ανθρώπινο κομμάτι της ζωής μας, να κάνουμε γενναίες αλλαγές, και να αναλογιστούμε γιατί πραγματικά αξίζει να ζούμε, όπως και το πως μπορούμε να αντλήσουμε την επιβεβαίωση και την προσοχή που ζητάμε από τους άλλους και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Η έκλειψη ανήκει στον κύκλο Saros 155, (2 North – J/B):  και σύμφωνα με την αστρολόγο B. Brady σε ελεύθερη μετάφραση μιλάει για την κατάρρευση ενός παλιού τρόπου ζωής και την οικοδόμηση ενός νέου, όπως και την αλλαγή σχεδίων που οδηγεί σε μακροπρόθεσμες και μεταμορφωτικές αλλαγές. Μιλάει για μια αλλαγή κατεύθυνσης.

 

Η Σελήνη είναι συνήθως αθέατη κατά την διάρκεια της Νέας Σελήνης, όμως διαμέσου της σκιάς που κρύβει μερικώς το φώς του Ήλιου έχουμε μια πληροφορία που διακόπτει την κανονικότητα του κύκλου, και σε αυτήν την περίπτωση το τοπίο τονίζει εμφατικά να δούμε τους αυτοματισμούς μας σε σχέση  με τη αυτο-έκφραση, την επιβεβαίωση, την ζωτικότητα, τα παιδιά μας, την αγάπη για ζωή, και τους προσωπικούς μας στόχους. Να θυμηθούμε πάλι καλές στιγμές, να αναπολήσουμε κάτι από το παρελθόν στο τώρα και να δούμε τον εαυτό μας πιο καθαρά μέσα από αυτό. Αναδεικνύει κάτι που πρέπει να αλλάξουμε, να αφήσουμε στην επαγγελματική ή δημόσια ζωή μας, μπορεί να φέρει μια αλλαγή status, η ακόμη μια συνειδητοποίηση, έναν έρωτα από το παρελθόν που θα μας σπρώξει να ξεκαθαρίσουμε συναισθήματα και να πραγματοποιήσουμε αλλαγές. Ο Ουρανός στο Ταύρο προκαλεί και θα συνεχίζει να προκαλεί αλλαγές στις αξίες μας, και μέσα από ξαφνικά συμβάντα και αφυπνίσεις μας ζητάει να προσεγγίσουμε θέματα αξιών διαφορετικά.

Η υπόσχεση και η βοήθεια με το τρίγωνο Δία – Ποσειδώνα στον Σκορπιό και τους Ιχθύς βοηθάει να βιώσουμε εύνοια, να κατανοήσουμε ευρύτερα, να πιστέψουμε ή να αφεθούμε σε κάποιου είδους ευκολία σε κάποιο τομέα, περισσότερο πνευματικής ή καλλιτεχνικής φύσης.

—————————————————————————————————————————

 (Αν γνωρίζεις τον γενέθλιο χάρτη σου o οίκος στον οποίο βρίσκεται η 18η μοίρα Λέοντα είναι ο τομέας τις ζωής που θα εξελίξεις και θα δεις να εισέρχεται ενέργεια, και θα έχεις μια σημαντική ώθηση να αντικρίσεις την ζωή αλλά και τα ταλέντα σου μέσα από ένα άλλο πρίσμα)

Διαστήματα ενεργοποίησης της Έκλειψης:

11/08/2018 – Νέα Σελήνη/Μερική Έκλειψη Ηλίου (18 μοίρες Λέοντα)

Το διάστημα από 26/9 -12/11/2018 – Ενεργοποιείται και αυτή και η προηγούμενη σεληνιακή έκλειψη μέσα από τις διελεύσεις του Άρη και του Ήλιου από τα ζώδια του Υδροχόου και του Σκορπιού που θα κάνουν όψεις είτε με τους Δεσμούς της Σελήνης ή με την μοίρα των Εκλείψεων, όπως επίσης και από την αναδρομή της Αφροδίτης στο Σκορπιό. Σ’ εκείνο το διάστημα θα έχουμε και τις περισσότερες εξελίξεις των θεμάτων που ανέδειξαν οι δύο πρόσφατες εκλείψεις του καλοκαιριού.

Προηγούμενες εκλείψεις του ίδιου κύκλου  Saros:

1964, 1982, 2000

  • Οι εκλείψεις ενός κύκλου Saros έχουν μια περιοδικότητα και επαναλαμβάνονται κάθε 18 χρόνια και 11 μέρες ή/κάθε 19 χρόνια με βάση τον Μετωνικό κύκλο. Αν η έκλειψη συνδέεται με προσωπικούς πλανήτες αλλά κυρίως με τον Ήλιο και την Σελήνη ή τις ακμές των γωνιακών οίκων στις 18 μοίρες (+/-1) των σταθερών ζωδίων, μπορείς να ανατρέξεις στα έτη 1964, 1982, 2000 (όπως αναφέρω πιο πάνω) για να ξεκλειδώσεις πιθανά εξελικτικά μηνύματα που σε αφορούν σε σχέση με θέματα που προκύπτουν αυτή τη περίοδο και έχουν κάποια σύνδεση, ή πιθανά κοινά σημεία με ότι συνέβαινε τότε.
  • Σε ατομικό επίπεδο για την μελέτη της έκλειψης στο γενέθλιο χάρτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως διελεύσεις και προόδους έτσι ώστε να συμπεράνουμε πιθανά θέματα ή εκδήλωση γεγονότων που θα απασχολήσουν το άτομο.

Η σύνοδος και η αντίθεση με τον γενέθλιο Ήλιο, τη Σελήνη και τις ακμές των γωνιακών οίκων με ανοχή +/-1 μοίρα, θεωρούνται γενικά οι πιο σημαντικές όψεις επιρροής.

  • Η Έκλειψη θα είναι ορατή σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, βόρειο τμήμα της Βόρειας Αμερικής, and σε κάποιες τοποθεσίες της βόρειας και δυτικής Ασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2018-august-11

 

Η Νέα Σελήνη/Έκλειψη έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν έχεις γενέθλια μεταξύ 9 -13 Αυγούστου (Λέων), 6-10 Φεβρουαρίου (Υδροχόος), 8-12 Μαίου (Ταύρος), 10-14 Νοεμβρίου (Σκορπιός), ή αν έχεις προσωπικούς πλανήτες, ωροσκόπο και ακμές γωνιακών οίκων στις 18 (+/-2) μοίρες των σταθερών ζωδίων. Επίσης επηρεάζονται όσοι έχουν πλανήτες ή σημεία  στις 19 μοίρες (+/-2) Αιγόκερω.

© Eleni Kostika 2018

Πηγές:

  • Β. Brady, The Eagle and the Lark, Weiser Books, 1992
  • Bill Meridian, The Predictive Power of Eclipse Paths, Cycles Research Publications, New York 2010

 

Photo by Eleonora Patricola on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s