Νέα Σελήνη στις 15 μοίρες και 17’ Κριού

tom-coe-436154-unsplash

5 Απριλίου 2019, 11:51 τοπική ώρα

Εκκινήσεις προς νέες κατευθύνσεις, διαχείριση προκλήσεων και ανάληψη ευθύνης.

Ο νέος Σεληνιακός κύκλος που ξεκινάει σήμερα, βρίσκεται στο μεσοδιάστημα μεταξύ των Εκλείψεων Ιανουαρίου και Ιουλίου και αποτελεί ένα μεταιχμιακό χρονικό διάστημα που επικεντρώνεται στις ενάρξεις και ζητά να δράσουμε, αλλά και να μην αναβάλλουμε ότι εκκρεμεί ή καθυστερούσε. Είναι ο μήνας που δημιουργεί την απαραίτητη ένταση ώστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να διαχειριστούμε κρίσεις, και να ξεπεράσουμε εμπόδια, ενώ μας υπενθυμίζει πως πρέπει να αποβάλλουμε φόβους και να ξεκαθαρίσουμε  «περιττά βάρη». Στο ζώδιο του Κριού, ξυπνάει η ανταπόκριση και η συνείδηση του παρόντος, του εδώ και τώρα.  

Μέτα από ένα διάστημα (Ερμής ανάδρομος στου Ιχθύς) που πιθανόν να κυριάρχησε η αοριστία, η ασάφεια και ο μετασχηματισμός ιδεών, σκέψεων, και δεδομένων, περνάμε στην φάση όπου χρειάζεται να εστιάσουμε στο παρόν ενεργητικά. Κάθε περίοδος έχει το νόημα της και έχουμε λίγο χρόνο ακόμα ώσπου να δούμε τι τελικά αναδύεται από αυτή την συνθετική διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης στην οποία δεν χώρεσε το απόλυτα οριστικό συμπέρασμα. Τον μήνα που προηγήθηκε μπορεί να αποσυνθέσαμε κάτι για να επανασυνθέσουμε κάτι καινούργιο, ή να χαθήκαμε στην θολούρα της γραφειοκρατείας, των πολλαπλών σκέψεων, απόψεων, επαφών και ερεθισμάτων, ή εκείνης της δημιουργικής σκέψης που δεν λογίζει πρακτικά αλλά δημιουργικά, υπερβατικά, διαισθητικά, και ενδιαφέρεται να αναπτύξει και να αντιληφθεί, παρά να καταλήξει. Μπορείτε να σκεφτείτε το Brexit, και ότι άλλο θέλετε προσωπικό ή συλλογικό, υπάρχει πλειάδα παραδειγμάτων άπειρων συνδυασμών που ενώ συλλέξαμε πληροφορίες από διαφορετικές πιθανόν κατευθύνσεις και μάθαμε, σκεφτήκαμε ή επικοινωνήσαμε σε περιοχές νέες ή αλλιώτικες, μπήκαν σπόροι κυοφορίας που θα αναδυθούν με περισσότερη οξύτητα και δημιουργικό πνεύμα και θα προωθήσουν συμφωνίες, συμπεράσματα και νέες κατευθύνσεις. Ο Ερμής απομακρύνεται από την σύνοδο με την Ποσειδώνια εμπειρία και συγκλίνει προς ένα εξάγωνο με τον Κρόνο που θα βάλει κάποια πράγματα σε τάξη και θα αποκρυσταλλώσει συμφωνίες, ενώ στην συνέχεια θα μπεί στο ζώδιο του Κριού στις 17 Απριλίου λίγο πριν την Πανσέληνο του παρόντος Σεληνιακού κύκλου.

Είναι η στιγμή που κάνουμε ένα βήμα εμπρός προς μια νέα κατεύθυνση της οποίας οι βάσεις άρχισαν να ενεργοποιούνται τον Ιανουάριο. Στο πνεύμα της ανάληψης πρωτοβουλιών αλλά και της επιθυμίας να ελευθερωθούμε από περιορισμούς ή να βρούμε μια νέα σχέση με το πλαίσιο της πραγματικότητας μας, έρχεται στην συνειδητότητα μας η ανάγκη να  επισφραγίσουμε τον ζωτικό και δημιουργικό μας χώρο έκφρασης, και να διευκρινίσουμε την πορεία μας σε σχέση με σημαντικούς δεσμούς και ομάδες ανθρώπων. Εδώ κοινοποιούμε και εξωτερικεύουμε προθέσεις, έργα,  αναδεικνύουμε την ικανότητα να φέρουμε εις πέρας υποχρεώσεις και ευθύνες που μας έχουν ανατεθεί ή πρόκειται να αναλάβουμε στην συνέχεια.

Τα φώτα είναι σε συγκλίνων τετράγωνο 90 μοιρών με τον Κρόνο και στην συνέχεια με τον Πλούτωνα. Όψη που δηλώνει πρόθεση να επισφραγίσει ένα εξελικτικό βήμα είτε σε σχέση με ομαδικές δράσεις, δεσμεύσεις ή στόχους συλλογικής φύσεως, ενώ στην σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό επισημαίνει και οριοθετεί σημαντικές και μακροπρόθεσμες αποφάσεις, προσπάθειες και δραστηριότητες με σκοπό να καλλιεργήσει μια πιο γόνιμη επικοινωνία και δημιουργική στάση που θα ανοίξει ορίζοντες και ένα ευρύτερο πεδίο ανάπτυξης και κατανόησης.  Η παρορμητική και ενεργητική τάση του Ήλιου και της Σελήνης στον Κριό, πρέπει να λειτουργήσει μέσα από κανόνες, πειθαρχία και με αυτοέλεγχο. Οι όψεις ζητούν προσεκτική διαχείριση της δημόσια εικόνας, όπως παράλληλα δηλώνουν πως είναι μια κατάλληλη περίοδος να αναδείξει κανείς ή να προωθήσει εγχειρήματα στην επαγγελματική σφαίρα, να ξεπεράσει εμπόδια, να διαχειριστεί κρίσεις, και να διευκρινίσει την σχέση του με την εξουσία, την ακεραιότητα και την επιβεβαίωση. Μπορεί να δούμε πολιτικά πρόσωπα να αυτονομούνται, να δημιουργούν κρίσεις ή να προχωρούν σε παραιτήσεις μέσα από πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση σε ότι αφορά στο πολιτικό σκηνικό, είναι μια στιγμή που δοκιμάζεται η ηγετική ικανότητα.

Ό,τι ενεργοποιήθηκε στην ζωή μας με τον κύκλο που ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου στις 15 μοίρες Αιγόκερω, αλλά και με την έναρξη του συνοδικού κύκλου Ήλιου-Κρόνου στις 11 μοίρες Αιγόκερω, που έγινε στις 4 Ιανουαρίου, τώρα θα εξωτερικεύσει την πρόθεση του προς τα έξω.

Μια μικρή παρένθεση καθώς είναι χρήσιμο να θυμηθούμε την  θεματική της Έκλειψης του Ιανουαρίου (Saros 122) για να συνδεθούμε με το τώρα. Συνοπτικά η θεματική της σχετίζεται με σύνολα και ομάδες ανθρώπων1, και ο ετήσιος συνοδικός κύκλος Ήλιου-Κρόνου με την συγκρότηση της αυθεντικής έκφρασης, την ωρίμανση, και το αίσθημα ακεραιότητας που απαιτεί η ανάληψη ευθυνών ή μακροπρόθεσμων αποφάσεων. Πως το εσωτερικό αίσθημα επιβεβαίωσης ταυτίζεται με την εξωτερική επιβράβευση ή πραγματικότητα; Στιγμή σημαντικών αποφάσεων ζωής και περιορισμού δημιουργικής έκφρασης προς έναν σκοπό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στα μηνύματα της Έκλειψης εδώ. (Παρατηρείστε λοιπόν σε ποιόν τομέα βρίσκεται ο Αιγόκερως και ο Κριός στον γενέθλιο χάρτη και θα αποκτήσετε μια εικόνα για το σε ποιους τομείς της ζωής γίνεται ένα βήμα μπροστά τον μήνα που ακολουθεί.)

Επιστρέφοντας λοιπόν στην θεματική του παρόντος κύκλου, διλήμματα πάντοτε μας απασχολούν όταν ο Ήλιος βρίσκεται σε μεσοδιαστηματική σχέση με του Δεσμούς της Σελήνης (φαινόμενο Moon Wobble). Η αναστάτωση είναι δεδομένη, όπως επίσης παρατηρούνται και έντονα ή κρίσιμα φαινόμενα σε επίπεδο γεωπολιτικών εξελίξεων (Ήλιος τετράγωνο με Δεσμούς Σελήνης, 11-14 Απριλίου). Ο εσωτερικός διάλογος παλινδρομεί μεταξύ του μένω ή φεύγω, και αυτό έχει περισσότερο να κάνει με το αν μένω στην βολή μου, αν με μπλοκάρουν οι φόβοι μου και οι προσδοκίες της επιτυχίας, ή προχωρώ σε μια άλλη προσέγγιση κατεύθυνσης που μπορεί να μοιάζει άβολη αλλά υπόσχεται εξέλιξη. Τα ζώδια υποδεικνύουν το πεδίο έκφρασης που χαρακτηρίζεται από την παρορμητική ποιότητα και άρα δράση και νέα ξεκινήματα. Εδώ χρειάζεται μια καλή επαφή με το παρόν και  απόσταση από τις πολλές απόψεις, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε κάποια κρίση, αλλά και μια σύνδεση με την διαδικασία της διαίσθησης και λιγότερο της λογικής ή της απτής τάξης πραγμάτων. Το κουράγιο και η τόλμη να ξεπεράσουμε προβλήματα ή να πάρουμε αυτό που έχουμε κτίσει και να ενεργοποιήσουμε πρωτοβουλίες ώστε να συνθέσουμε καινούργια πράγματα και σχέσεις με ανθρώπους που προάγουν την συναισθηματική εμπειρία και συνοχή, είναι η ενδεδειγμένη οδός. Μετά τα τετράγωνα των φώτων με Κρόνο, Πλούτωνα, και Δεσμούς που σηματοδοτούν, εντάσεις, δυσκολίες, προσπάθεια, πιέσεις, δουλειά και σοβαρές αποφάσεις ή δεσμεύσεις, έχουμε το τρίγωνο Ήλιου-Δία (15/4), που μοιάζει να διευκολύνει, να ευεργετεί, να ανακουφίζει και να ανοίγει ορίζοντες, πνευματικούς και υλικούς.

Η Σελήνη κυβερνήτης του Βόρειου Δεσμού, είναι στον Κριό και μιλάει για την αυθόρμητη ανταπόκριση και διαίσθηση, που γονιμοποιεί και ξεπερνάει καταστάσεις μέσα από την επένδυση ενέργειας στην επικοινωνία και επιδεικνύοντας κινητικότητα. Ο Άρης κυβερνήτης της Νέας Σελήνης στο ζώδιο των Διδύμων δραστηριοποιείται με ευελιξία, και προς διάφορες κατευθύνσεις αναζητώντας ευκαιρίες. Κάνει μια δευτερεύουσα αύξουσα όψη ενάμιση τετραγώνου με τον Κρόνο, που δηλώνει πως κάποια προβλήματα που συναντούμε πιθανόν να οδηγούν σε μια άλλη αντιμετώπιση.Μας ωθεί επίσης να μην αναβάλουμε τα θέματα που εκκρεμούν. Χρειάζεται ταυτόχρονα προσοχή να μην εμπλακούμε σε προβλήματα άλλων, γιατί ίσως χειροτερέψουμε τα πράγματα. Η επένδυση της ενέργειας στην επίλυση προβλημάτων ή εφαρμογή στόχων διευκρινίζει την στόχευσή της, και στην διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει κάποια καθυστέρηση, πιθανόν τεχνικής ή πρακτικής φύσεως. Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Κρόνο δίνει ευκαιρία να ολοκληρώσουμε συμφωνίες και να δούμε ιδέες και σχέδια να υλοποιούνται. Ταυτόχρονα δίνει στον νου περισσότερη συγκέντρωση και βοηθάει να διεκπεραιώσουμε υποχρεώσεις. Επίσης συγκλίνει προς αρμονικές όψεις με τους Δεσμούς της Σελήνης και ευνοεί επαγγελματικές επαφές και συλλογικές δράσεις.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η Αφροδίτη στο ζώδιο της έξαρσης της οδεύει στην συνάντησή της με τον Ποσειδώνα όψη που μιλάει για την άνευ όρων αγάπη, τον ιδανικό έρωτα, την ψυχική σύνδεση και αλληλοβοήθεια μέσα από γνωριμίες και κοινωνικές επαφές, αναδεικνύει τις ευαισθησίες μας, υψηλότερα ιδανικά και αξίες, εμπνέει, γοητεύει και εξυψώνει την καλλιτεχνική δημιουργία, την απόλαυση της, όπως και τον αισθησιασμό. Είναι μια όψη που δίνει λάμψη στα συναισθήματα, δημιουργεί προσδοκίες και αυταπάτες και μπορεί να φέρει απογοητεύσεις στην αγάπη, όπως και την διάλυση δεσμών και συμμαχιών. Η αγάπη για την τέχνη, την μουσική και την πνευματικότητα, είναι ιδιαίτερα θετικές εκφράσεις της συνόδου.

Αν παρατηρήσουμε τον χάρτη της Νέας Σελήνης, βλέπουμε πως ο Ουρανός είναι ο μοναδικός πλανήτης σε σταθερό ζώδιο και ο Άρης ο μοναδικός πλανήτης σε ζώδιο του Αέρα. Εδώ μορφοποιείται κάτι νεωτεριστικό. Ο Άρης ως κυβερνήτης της Νέας Σελήνης στους Διδύμους μας λέει πως όποια δράση υποκινείται από την επιθυμία να επικοινωνήσουμε κάτι, μέσα από διερεύνηση, πολλαπλά ερεθίσματα και συζητήσεις. Όταν ο Ερμής εισέλθει στο ζώδιο του Κριού (17/4)  οι επαφές και συναλλαγές θα αποκτήσουν έναν πιο γρήγορο ρυθμό, ενώ ο νους και γενικότερα η επικοινωνία ιδιαίτερη οξύτητα.

 

Είναι ένας Σεληνιακός μήνας που θα έρθουμε σε επαφή συλλογικά ή προσωπικά με την συνειδητότητα της ισχύος και την δύναμη της βούλησης. Είναι περίοδος για να αναλάβουμε δράση, να καταφέρουμε σημαντικά πράγματα, και να ξεπεράσουμε αναστολές και φόβους μας. 

Η Νέα Σελήνη έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν έχεις γενέθλια μεταξύ 4-8 Απριλίου (Κριός), 4 -8  Ιανουαρίου (Αιγόκερως), 6-10 Ιουλίου (Καρκίνος), 7-11 Οκτωβρίου (Ζυγός), ή αν έχεις προσωπικούς πλανήτες, ωροσκόπο και ακμές γωνιακών οίκων στις 15 (+/-2) μοίρες των παρορμητικών ζωδίων. Επίσης επηρεάζονται όσοι έχουν πλανήτες ή σημεία  στις 20 και 23 μοίρες (+/-2) Αιγόκερου/Καρκίνου/Κριού/Ζυγού, 17 (+/-2) μοίρες κυρίως των Ιχθύων αλλά και όλων των μεταβλητών ζωδίων.

 

 

© Eleni Kostika 2019

[1] Brady, Bernadette, Predictive Astrology, The Eagle and the Lark, Weiser Books, 1992, p.310

Photo by tom coe on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s