Αντίθεση Άρη-Πλούτωνα στις 22 μοίρες και 37’ Καρκίνου/Αιγόκερου

stefan-steinbauer-452213-unsplash

20 Ιουνίου 2019

Πως αντιμετωπίζουμε αυτό που μας κυριεύει.

Οι κοσμικές θερμοκρασίες ανεβαίνουν τις επόμενες δύο ημέρες, με εν δυνάμει μεταμορφωτικό τρόπο ενώ το κλίμα αναμένεται  εσωτερικά και εξωτερικά “θορυβώδες”!

(Σε επηρεάζει προσωπικά μόνον αν έχεις πλανήτες ή σημεία στις ίδιες μοίρες στον γενέθλιο χάρτη σου.)

Η ενεργειακή σχέση Άρη/Πλούτωνα βγάζει μια τεράστια δυναμική που μας δείχνει επίπεδα σθένους, ενέργειας και προσπάθειας που απαιτούνται για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας ή να αλλάξουμε ριζικά και ουσιαστικά καταστάσεις. Κατά τον Ebertin  είναι η υπεράνθρωπη δύναμη/ισχύς. Είναι η ενέργεια που μιλάει για την ανάγκη να υπερισχύσουμε με οποιοδήποτε κόστος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Άρης είναι ο πλανήτης που εκπροσωπεί την πρωτογενή γονιμότητα στην ζωή. Χωρίς το αρχέτυπο του Άρη η ζωή είναι άγονη. Ένταση, πάθος, σθένος, ένστικτο επιβίωσης, ανταγωνισμός, είναι όλα στοιχεία που ενεργοποιούν την “πολεμική” διάθεση, αλλά και την μαχητικότητα που απαιτείται, να υπερβούμε, να κινητοποιηθούμε ώστε να δημιουργήσουμε, να μεγαλουργήσουμε, και να κατακτήσουμε.  Το απόθεμα  ενέργειας που πολλές φορές δεν φανταζόμαστε πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ενεργοποιείται μέσα από την δυναμική των δυο πλανητών. Ο Πλούτωνας είναι η ενέργεια που δρά χωρίς κανόνες, χωρίς “ηθική”, χωρίς φραγμούς και έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει, να εξυγιάνει, αλλά και να μας οδηγήσει σε συγκρούσεις εσωτερικές και εξωτερικές, παιχνίδια κυριαρχίας και ελέγχου, εμμονές και πάθη, καθώς έχει να κάνει με πράγματα ανεξέλεγκτα, βαθιά κρυμμένα που είτε πηγάζουν από τον βαθύ ψυχισμό μας, ή από εξωτερικές συνθήκες.

Πως θα το διαχειριστείς όλο αυτό;

Η ενέργεια είναι αέναη και ανεξάντλητη σε κάθε περίπτωση καθώς ο Πλούτωνας μιλάει για τον θάνατο και την αναγέννηση. Οι επιθυμίες, το σθένος, το πάθος, η δυνατότητα διεκδίκησης, και η ενέργεια γενικότερα (σεξουαλική και μη) αναπτύσσουν μεγάλη ένταση. Εδώ ενεργοποιείται μια “ηφαιστειογενής” δραστηριότητα, που έχει μεταμορφωτικά αποτελέσματα.

Ερμηνευτικά έχουμε πολλές πτυχές και πιθανά σενάρια μέσα από αυτήν την συνομιλία και αυτό εξαρτάται από τον ατομικό χάρτη του καθενός.

Αν αναφερθούμε στις θεότητες της μυθολογίας ίσως καταλάβουμε περισσότερο την χροιά της ισχύος και της δυναμικής των δύο ενεργειών: ο Άρης θεός του Πολέμου και εραστής της Αφροδίτης, και ο Πλούτωνας ο θεός κυρίαρχος του Κάτω Κόσμου. Εδώ αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτε ήσυχο στις δονήσεις. Αντίθετα μας ζητούν να υπερασπίσουμε κάτι, να διαπραγματευτούμε κάτι δύσκολο, να κατακτήσουμε κάτι, και σε κάθε περίπτωση να δράσουμε λόγω Άρη. Αν ο Πλούτωνας συμβολίζει την εξουσία, τότε ο Άρης συμβολίζει την αυτονομία και την ανεξαρτησία.

Η αντίθεση τονίζει τις σχέσεις και θα πυροδοτήσει μια (εσωτερική) ανάγκη επιβληθούμε σε κάτι ή κάποιον, ή να πράξουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση (λειτούργει συλλογικά και προσωπικά). Με τον Πλούτωνα υπάρχει πάντοτε κάποιο τίμημα, κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε. Είναι μια όψη που μπορεί να μας δείξει επίσης την ολοκλήρωση και επίτευξη σημαντικών προσπαθειών. Αποφεύγουμε συγκρούσεις με κάθε τρόπο. H αντίθεσή του Άρη στον Καρκίνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω (22 μοίρες), είναι η στιγμή που ο συνοδικός κύκλος που ξεκίνησε στις 26/04/2018 μας δείχνει μια συνολική εικόνα σε σχέση με την ενίσχυση επιθυμιών και την δυναμική της διεκδίκησης. Πως χρησιμοποιούμε την ισχύ μας; Ενεργοποιεί μια πολύ ισχυρή ενεργειακή δυναμική, που είτε θα δράσει συγκρουσιακά ή θα μας δώσει ώθηση και πάθος να επιτύχουμε φαινομενικά “ακατόρθωτα” πράγματα. Οι αντιθέσεις πάντοτε τονίζουν τα δίπολα. Εδώ η ενέργεια του Άρη από τον Καρκίνο, μιλάει για αυτό που θέλουμε να υπερασπιστούμε ή να ενισχύσουμε και εγείρεται συναισθηματικά, και η ενέργεια του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω για την ενέργεια που υπονομεύει, εξουσιάζει, εξυγιαίνει ή μεταμορφώνει ριζικά μέσα από μια στάση επίτευξης και ελέγχου. Ο Άρης στον Καρκίνο φέρει την ενέργεια του “πολεμιστή” που ενεργοποιείται διαισθητικά, και συναισθηματικά για αυτό που θέλει και επιθυμεί, και ο Πλούτωνας φέρει την  αδίστακτη, εμμονική και ακατανίκητη τάση για κυριαρχία, επιβολή, ή έλεγχο που  εν δυνάμει εξωτερικεύει τις πιο μύχιες και σκοτεινές πλευρές του ψυχισμού. Τα σενάρια έκφρασης είναι πολλά ανάλογα και με το τι είδους δέκτες είμαστε και εμείς προσωπικά, αλλά και ως μέρος του συλλογικού γίγνεσθαι.

Η αντίθεση προσκαλεί σε κάθε περίπτωση μια κρίσιμη συνάντηση, που αναζητά συμβιβασμό, και μόνο έτσι αποφεύγουμε την συγκρουσιακή της τάση. Η σύγκρουση μπορεί όμως να είναι και απαραίτητη, ως αντιπαράθεση βλέπουμε ακριβώς τι έχουμε απέναντι, ώστε να δούμε τελικά αν υπάρχει κάτι ή όχι που μπορούμε να διαπραγματευθούμε. Τι θέλουμε τελικά να υπερασπίσουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε, και πως θα ορίσουμε το πεδίο που μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και τα δύο.

Αν ο Πλούτωνας συμβολίζει και την συνειδητότητα που υπερβαίνει τον ορατό κόσμο, τότε ο Άρης απέναντι συμβολίζει την ανάγκη να κατακτήσουμε κάτι που ξεπερνά την πραγματικότητά μας.

Πως λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτό που μας κυριεύει, πως αντιδρούμε όταν δεχόμαστε προκλήσεις ή όταν κάποιος/κάτι επιχειρεί να μας εξουσιάσει; Με όποιο σενάριο ξεδιπλωθεί θα αντιληφθούμε την δύναμη και την ισχύ που δεν γνωρίζαμε πως κατέχουμε. Ας την αξιοποιήσουμε με θετικό και ειλικρινή τρόπο, μαθαίνοντας την τέχνη της μετουσίωσης του δημιουργικού πάθους που δρα εμψυχωτικά.

Έντονη σεξουαλικότητα και πάθος στις σχέσεις, επιθυμία αλλά και θυμοί, διάθεση κόντρας με παιχνίδια εξουσίας που πηγάζει κυρίως από ανασφάλειες, ή έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι σχέσεις αλληλεξάρτησης και τι μοιραζόμαστε μέσα απο αυτές. Η ενέργεια εξωτερικεύεται με παρορμητισμό, και αλλάζει διαθέσεις. Με τον Άρη στον Καρκίνο η  τάση είναι να οπισθοχωρήσουμε στα ασφαλή και οικεία νερά του γνώριμου, να προστατεύουμε την οικεία ζώνη της ζωής μας, παρά να τολμήσουμε να εκτεθούμε μέχρι τέλους. Το συναίσθημα όμως κινητοποιεί το πάθος. Η διεκδίκηση λειτουργεί και έμμεσα. Οι θυμοί λειτουργούν εσωτερικά, και εξωτερικεύονται μέσα από την στάση της παθητικής επιθετικότητας. Οι επιθυμίες αναμοχλεύουν συναισθήματα, τα συναισθήματα ενεργοποιούνται απρόσμενα, καθώς η Σελήνη μόλις έχει εισέλθει στην μηδενική του Υδροχόου και συγκλίνει προς ένα τετράγωνο με τον Ουρανό στον Ταύρο, μια όψη που εγκυμονεί, εκπλήξεις, αποκαλύψεις, αφυπνίζει ή αναστατώνει, δίνοντας έναυσμα στον Άρη να δράσει.  Εδώ, η ενέργεια του Άρη μπορεί να δράσει αμυντικά, αλλά και να λειτουργήσει άμεσα και ακαριαία με την διαίσθηση.

Αν δράσουμε με ειλικρίνεια απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, και κάνουμε ένα βήμα πίσω ίσως και να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις οποιασδήποτε έντασης προκληθεί. Ας αποφύγουμε ρίσκα σε σχέση με κάθε είδους ‘παραβατικές’ ή επιθετικές συμπεριφορές που μπορεί να συναντήσουμε γύρω μας.

Καλό είναι να βρούμε μια θετική διέξοδο μέσα από σωματική άσκηση, δουλειά, δημιουργικότητα, ή σεξ για να εκτονώσουμε μπλοκαρισμένη ενέργεια που βράζει εδώ και μέρες. Νευρική ένταση, υπερβολές στις αντιδράσεις μας ή συγκρουσιακές καταστάσεις που θα μας προκαλέσουν καλό είναι να τις αποφύγουμε. Ένα υγιές κανάλι διοχέτευσης της ενέργειας αυτής μπορεί να μας κάνει να επιτύχουμε πολύ σημαντική πρόοδο. Κάτι ίσως και απρόσμενα μας δίνει ώθηση και κίνητρο. Ο Πλούτωνας  μπορεί να σημάνει και μια σημαντική βοήθεια έξωθεν να ενισχύσουμε τις δράσεις μας. Κάτι πιθανόν μας αποκαλύπτει που μπορεί να είναι μεταμορφωτικό.

 

Υπάρχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας, επιθυμίας αλλά και αδίστακτης ή ανυπέρβλητης δύναμης και σθένους που είτε βίαια ή σαρωτικά ενεργοποιούν την σχέση των δύο πλανητών. Κάτι κατακτάμε, κάτι θανατώνεται και κάτι αναγεννιέται.

Η δυναμική που θα εξωτερικευθεί έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, και μπορεί επίσης να βοηθήσει να επιτύχουμε πολύ σημαντικούς στόχους ή μέσα από ισχυρές συνεργασίες, μέσα από προσπάθεια, αλλά και ριζικές αλλαγές στον ψυχισμό μας. Το αν το σενάριο θα είναι θετικό ή αρνητικό σε προσωπικό επίπεδο εξαρτάται από τον γενέθλιο χάρτη και τις πλανητικές σχέσεις που αποτυπώνονται μέσα σε αυτόν.

Σε συλλογικό επίπεδο μπορούμε να περιμένουμε έξαρση βίας και επιθετικότητας, συγκρούσεις, και έξαρση φυσικών φαινομένων. Σημαντικά γεγονότα ή/και καταξίωση στον αθλητικό χώρο. Ενεργοποιούνται θέματα πώλησης ή διευθετήσεων ακίνητης περιουσίας, όπως και ενισχύεται ο ακτιβισμός, η προπαγάνδα και η εγκληματικότητα. Η ψυχολογία του όχλου που επίσης εκπροσωπεί ο Πλούτωνας πυροδοτεί βία.   Η τάση επιβολής εξουσίας είναι μεγάλη και πυροδοτεί αντιδράσεις, και η Σελήνη στον Υδροχόο τονίζει την ηλεκτρισμένη και ανατρεπτική συλλογική δόνηση. Κάτι μπορεί να μας σοκάρει ή να μας αφυπνίσει.

Ο συνοδικός κύκλος των δύο πλανητών ξεκίνησε στις 26 Απριλίου 2018, στις 21 μοίρες Αιγόκερου και ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου 2020 στις 24 μοίρες Αιγόκερου. Επηρεάζει όλους του εκπροσώπους των παρορμητικών ζωδίων των αρχών του 3ου δεκαημέρου.

Ο Άρης είναι σε σύνοδο με τον απλανή Pollux (Πολυδεύκης) που μαζί με τον Castor (Κάστωρ) είναι τα δύο πιο φωτεινά αστέρια, στον αστερισμό των Διδύμων.

Οι λεγόμενοι Διόσκουροι που μιλούν για μια πολικότητα, στην μυθολογία ήταν δίδυμα παιδιά του Δία και της Λήδας, και αδέλφια της ωραίας Ελένης, ήταν θεοί του φωτός, και προσωποποιούσαν για τους Έλληνες, την εντιμότητα, τη γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή (πηγη: Wikipedia). Ο Πολυδεύκης ήταν ο αθάνατος δίδυμος αδελφός, και ο Κάστορας ο θνητός που σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκδοχές έχασε την ζωή του σε κάποια μάχη που είχαν τα αδέρφια με άλλους συγγενείς τους για ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις. Ένα πρώτο μήνυμα που πιθανόν ξεκλειδώνει ο μύθος για την αστρολογικό αποσυμβολισμό της αντίθεσης. Τα ενδο-οικογενειακά θέματα ίσως μας απασχολήσουν μέσα από κάποια κρίση, και αυτό τονίζεται και από το ζώδιο του Καρκίνου.

Η B. Brady σημειώνει πως οι απλανείς αυτοί έχουν να κάνουν με τους συγγραφείς και την συγγραφή γενικότερα. Πολλοί διάσημοι συγγραφείς και ποιητές έχουν πλανήτες ή σημεία σε αυτούς τους απλανείς. Συνεχίζει, λέγοντας πως ίσως έχει να κάνει και με τις ιστορίες που λέμε, και η πολικότητα με το πώς αναγνωρίζουμε τα αντίθετα ή τις αντιφάσεις και τα γεφυρώνουμε.1

Επομένως, ο Άρης κάτι έχει να μας πει σχετικά με την ενίσχυση, το πάθος, αλλά και τον τρόπο που διεκδικούμε την άποψή μας, πως διαχειριζόμαστε την άλλη πλευρά, και πως ίσως θα πρέπει να υπερασπίσουμε και το δικαίωμα στην άλλη άποψη, να δράσουμε ώστε να συμφιλιώσουμε αντίθετα. Μπορεί επίσης στα μισά του συνοδικού κύκλου να ενισχύσουμε ή να εξελίξουμε σημαντικά ένα συγγραφικό εγχείρημα που είχε ξεκινήσει. Να έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι ή κάποιον που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία, την κινητήριο δύναμη και την ταυτότητα μας στον κόσμο.  Κάτι θα μας δώσει την αφορμή.

 

Για όσους έχουν σημεία, ακμές γωνιακών οίκων και προσωπικούς πλανήτες στις 22 μοίρες (+/-2) η όψη αυτή έχει μια πιο προσωπική χροιά:

Ανατρέχοντας στις πιο κάτω ημερομηνίες μπορούμε να ξεκλειδώσουμε κάποια μηνύματα στα στάδια ωρίμανσης της θεματικής του κύκλου με κεντρικά ερωτήματα «τι ενδυναμώνει την διεκδίκηση; πως διαχειρίζομαι το πάθος, την σπίθα της γονιμότητας, την επιθυμία, τον θυμό ή την δύναμη μου» και να διαπιστώσουμε τι είναι αυτό που αποκαλύπτει η αντίθεση των δύο πλανητών που κορυφώνεται την Πέμπτη στις 20/06:

Συγκεκριμένα οι φάσεις του συνοδικού κύκλου:  

Σύνοδος: 26/04/2018 – 21 Αιγόκερω (Νέα πρόθεση)

1/4:  2 Φεβρουαρίου 2019 – 21 μοίρες Κριός/Αιγόκερως (δράση – έναυσμα – ξεκίνημα)

Αντίθεση: 20 Ιουνίου 2019 – 22 μοίρες Καρκίνος/Αιγόκερως (κορύφωση -σύγκρουση ή μεταμορφωτική σύνδεση)

3/4: 5 Νοεμβρίου 2019 – 20 μοίρες Ζυγός/Αιγόκερως (κρίση συνειδητότητας-απελευθέρωση)

Σύνοδος: 23 Μαρτίου 2020 – 24 μοίρες Αιγόκερως (Ολοκλήρωση – Ένωση- Μετεξέλιξη – Νέα Πρόθεση)

 

Αναφορές:

  1. Brady, B. Brady’s Book of Fixed Stars, Samuel Weisser, Inc, Maine, 1998, p.248

© Eleni Kostika 2019

Photo by Stefan Steinbauer on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s