Πανσέληνος στις 19 μοίρες και 51΄ Διδύμων/Τοξότη

cody-engel-E8jI4iSq0tQ-unsplash

12 Δεκεμβρίου 2019, 07:11 π.μ. τοπική ώρα

Πως ανταποκρινόμαστε σε ερεθίσματα και πληροφορίες και τι νόημα τους δίνουμε. Τι σημαίνει εποικοδομητικός διάλογος. Η κατανόηση προκύπτει μέσα από τις σωστές ερωτήσεις. Πόσο ώριμοι είμαστε στην επικοινωνία μας με τους άλλους, πως αυτό τελικά επηρεάζει τις σχέσεις μας.

Η αλήθεια, οι γνώσεις και η πίστη υποκινούν την βούληση και μας βοηθούν να ανανεωθούμε, να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην ζωή μας, να βοηθήσουμε δράσεις και επιθυμίες να συντονιστούν με ό,τι μας εμπνέει και μας ευαισθητοποιεί.

Μία Πανσέληνος που μας διδάσκει μέσα από ρεαλισμό τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε και μεταφράζουμε την πληροφορία και πως αυτό διαμορφώνει το πλαίσιο των σχέσεών μας. Είναι ο νούς που αναπτύσσει τα συμπεράσματα, ή η δυνατότητα να πλαισιώσουμε τον διάλογο και την μάθηση ή την άντληση γνώσης μέσα σε συγκεκριμένες οριοθετημένες και πρακτικές παραμέτρους; Πως δίνουμε νόημα στις πληροφορίες και τι συμπεράσματα βγάζουμε; Ο άξονας Τοξότη/Διδύμων είναι ο άξονας της αντίληψης, της μάθησης, της κατανόησης και γενικότερα όλων των συστημάτων και δομών που στηρίζουν και διαμορφώνουν την διαδικασία της ανάπτυξης εμπειριών, και σε νοητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Η ανάγκη να κάνουμε κάποιες προσαρμογές σε σχέδια ή εγχειρήματα που θέλουμε να υλοποιήσουμε θα μας απασχολήσει. Μετακινήσεις, ταξίδια, γνώση, μάθηση, εκπαίδευση, ιδεολογία και δόγμα, η σχέση οικείου και ανοίκειου, νομικά ζητήματα, διαχείριση πληροφορίας και επικοινωνία με σημαντικούς άλλους που έχει κυρίως διευκρινιστικό χαρακτήρα είναι τα περιβάλλοντα που διαπραγματεύεται αυτή η Πανσέληνος.

Το πόσο πιστεύουμε ή κατανοούμε  ιδέες, ερεθίσματα και δεδομένα που λαμβάνουμε και με πιο τρόπο θα αναλάβουμε δράση θα σχηματοποιήσουμε συμπεράσματα, είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Ο Ήλιος στον Τοξότη τονίζει την πρόθεση να αντιληφθούμε, να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε, κυρίως να στοχαστούμε στο τι έχει νόημα για μας, αλλά και να εκφραστούμε με περισσότερη ελευθερία, και φωτίζει την Σελήνη στους Διδύμους που μας συντονίζει με την πληροφορία την μάθηση και την ανταπόκριση σε ερεθίσματα. Ο Ερμής κυβερνήτης των Διδύμων βρίσκεται στις 4 μοίρες Τοξότη πάνω στην μοίρα που ξεκίνησε ο Σεληνιακός κύκλος στις 26 Νοεμβρίου, που είχε διευκρινιστικό χαρακτήρα σχετικά με ένα σχέδιο, ένα όραμα ή μια ανάγκη να αναπτύξουμε μια νέα κατεύθυνση, και να την θέσουμε σε πιο πρακτική βάση. Άρα είμαστε στην φάση της διαπραγμάτευσης, της επικοινωνίας, της διευκρίνισης και της οργάνωσης των προθέσεων που θέσαμε το πρώτο μισό του κύκλου. Μόλις αγγίξει και ο Άρης τον μήνα Ιανουάριο (10-11/01) την ίδια μοίρα, τότε γίνεται και η εκκίνηση ώστε η πρόθεση να μπει σε δράση. Το πόσο πιστεύουμε αυτά που ενεργοποιούνται αυτό το διάστημα είναι ουσιαστικό για την επιτυχία και μακροβιότητά τους.

Συλλογικά αρχίζουμε και βλέπουμε την διάσταση της ιδεολογίας και νόμους ή θεσμικά πλαίσια να μπαίνουν σε εφαρμογή, διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες να αρχίζουν να μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, τον ρόλο των μέσων και την πολιτική τους ατζέντα που θα αρχίσει να γίνεται πιο διακριτός, όπως και θα δούμε πως η επικοινωνία, το εμπόριο και οι μετακινήσεις θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τα παραπάνω, αλλά και να δοκιμάζουν τα όρια ανοχής, τις συνθήκες διαβίωσης ή αποδοχής των ανθρώπων. Η ανάγκη να στραφούμε και να δώσουμε ώθηση σε κάποιες νέες κατευθύνσεις ζωής διακρίνοντας τα ορθά στηρίγματα αλλά και κατανοώντας τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο στην ζωή μας, μέσα από το πρίσμα του χρόνου και της παρελθοντικής μας εμπειρίας είναι μια πολύ ουσιαστική διαδικασία, που έχει αντίκτυπο και στο πνευματικό και στο υλικό κομμάτι της ζωής μας. Πρωτίστως όμως ενεργοποιεί διεργασίες σε σχέση με το τι εξαιρούμε και τι συμπεριλαμβάνουμε στην ζωή μας, και μας φωτίζει και τα επίπεδα συναισθηματικής ασφάλειας μέσα από τις εκλείψεις στον άξονα Καρκίνου/Αιγόκερου.

Η ανάγκη να εργαστούμε πάνω σε προσαρμογές και κατευθύνσεις ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής, μας εστίασε τον σεληνιακό μήνα του Τοξότη, στην διευκρίνιση του αισθήματος ελευθερίας, εμπιστοσύνης, πίστης, και ρίσκου στην ζωή μας.

 

Για τον καθένα προσωπικά το μήνυμα του κύκλου σημαίνει κάτι διαφορετικό, και σχετίζεται με ποιόν τομέα της ζωής ενεργοποιεί ο κύκλος, αλλά και το γενέθλιο ωροσκόπιο συνολικά. (Αν γνωρίζεις τον γενέθλιο χάρτη σου δες σε ποιους οίκους βρίσκεται η 4η μοίρα, αλλά και η 19η Τοξότη και Διδύμων)

Η ευελιξία στις διαδρομές μας,  (νοητικές και μη) και η τάση να πρέπει να καταπιαστούμε αλλά και να κάνουμε κάποιες προσαρμογές με διάφορα πράγματα είναι ιδιαίτερα ενεργοποιημένη. Η Πανσέληνος καθώς τα φώτα βρίσκονται στο μεσοδιάστημα Άρη/Πλούτωνα και Ερμή/Δία, τονίζει ιδιαίτερα τον τρόπο που επικοινωνούμε, επιβάλουμε τις απόψεις μας, τον τρόπο που παρουσιάζουμε ιδέες και γνώσεις, πως χειριζόμαστε την πηγή των πληροφοριών μας ή τα ευρήματα των ερευνών μας.1 Είναι μια καλή συγκυρία να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν με περισσότερη ψυχραιμία, λόγω της θέσης του Δία στον Αιγόκερω, αλλά και να δούμε που τοποθετούνται οι αξίες, οι σχέσεις, και συνεργασίες με τους άλλους κάνοντας προσαρμογές στον τρόπο που επικοινωνούμε αλλά και μέσα από την ανάγκη να τροποποιήσουμε τα παραπάνω. (Σελήνη χιαστί Κρόνος-Αφροδίτη-Πλούτωνας στον Αιγόκερω). Πως η καθημερινότητα μας επηρεάζεται από προβλήματα στις σχέσεις, πως συνήθειες και μοτίβα συμπεριφοράς που έχουμε, χρειάζονται να ρυθμιστούν ώστε να πραγματοποιήσουμε αλλαγές σε δεσμεύσεις, κοινά οικονομικά στο πλαίσιο συνεργασιών ή προσωπικών σχέσεων. Η Αφροδίτη είναι εκτός ορίων αλλά πολιορκείται από τον Κρόνο και τον Πλούτωνα καθώς είναι ανάμεσά τους. Μία τριπλή σύνοδος ένας νέος κύκλος που αφορά τις αξίες, τα οικονομικά, τα δημιουργήματα και την αγάπη στην ζωή μας ξεκινάει μέσα σε αυτή την Πανσέληνο και μιλάει για ανασυγκρότηση, εμβάθυνση και για ριζικές αλλαγές που θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Σχέσεις ερωτικές και άλλες όπως και εγχειρήματα που ξεκινούν τώρα έχουν σθένος και μακροβιότητα, δίνουν πνευματική ανάπτυξη όπως και σημαντικά μαθήματα. Η βασική πρόκληση με τους πλανήτες στον Αιγόκερω και με τις εκλείψεις στον άξονα Καρκίνου/Αιγόκερου, είναι να εξετάσουμε αν η στήριξη των παραπάνω θεμελιώνεται σε υγιές ριζικό σύστημα,  υποκινείται από ουσία και συναίσθημα, και όχι από φόβους ή επιφανειακά κριτήρια. Αυτό θα το καταλάβουμε καλύτερα σε σχέση με τους ανθρώπους εκείνους που μας ενώνουν πράγματα χωρίς να χρειαστεί να εξηγούμε πολλά αυτονόητα.

Η πρώτη θετική όψη εδώ και αρκετό διάστημα αργών πλανητών επίσης γίνεται το δεύτερο μισό του σεληνιακού αυτού κύκλου και είναι το τρίγωνο Δια-Ουρανού στις 03 μοίρες Αιγόκερου/Ταύρου (15/12) που θα βοηθήσει να δούμε πρόοδο στο υλικό κομμάτι της ζωής μας, μέσα από το πρίσμα των ταλέντων, αξιών και γνώσεων και κατευθύνσεων που αναπτύξαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η ανάγκη να μάθουμε ή να διδάξουμε, όπως και να δείξουμε στους άλλους αυτά που αγαπάμε και πιστεύουμε βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος να εφαρμοστούν. Είναι μια πολύ καλή όψη για την προώθηση μιας νέας πηγής εισοδήματος, όπως και της  ενσωμάτωσης των γνώσεων ή αντιλήψεων μας σε συλλογικά σχήματα. 

Η πολυαστρία στον Αιγόκερω ζώδιο της έξαρσης του Άρη, βοηθάει κάθε τι που μας παθιάζει επιθυμούμε και θέλουμε να διεκδικήσουμε να γίνει ισχυρότερο και να εναρμονιστεί με τα ιδανικά, όσα μας εμπνέουν, την φαντασία, πνευματικές, καλλιτεχνικές, ή φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Ο Άρης είναι στον Σκορπιό σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς και συντονίζει το πάθος με τον ρομαντισμό και την ευαισθησία. Η διαίσθηση βοηθάει τις δράσεις και πρωτοβουλίες μας. Μια πολύ όμορφη όψη για χορευτές, θεραπευτές και όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου, όπως επίσης και μια όψη που μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση πόρων για στήριξη των παραπάνω. Περίοδος για ξεκαθάρισμα παρεξηγήσεων ή επίλυσης διενέξεων και διαφορών. Σε ένα άλλο επίπεδο και συλλογικά η όψη αυτή μπορεί να ενισχύσει την διακίνηση μαύρου χρήματος, τις παρασκηνιακές ενέργειες, κλοπές και διαρρήξεις ή να επιβάλλει πρόστιμα για παράνομες δραστηριότητες. Ό,τι εκπροσωπεί ο Άρης μέσα από τον Ποσειδώνα λειτουργεί υπερβατικά και ανεξέλεγκτα, οπότε χρειάζεται να δώσουμε προσοχή σε τοξικά συναισθήματα, θυμούς και επιθετικές συμπεριφορές.

Ο Χείρωνας σε στάση στην 1η μοίρα του Κριού μας υπενθυμίζει πως διαθέτουμε σθένος μέσα από τα τρωτά μας σημεία, και πως μέσα από αυτά χτίζουμε γέφυρες μεταξύ κόσμων. Ο Δίας αποκλίνει από το τετράγωνο με τον Χείρωνα, ο Ερμής αποκλίνει από το τρίγωνο με τον Χείρωνα, και οι δύο κυβερνήτες των φώτων στην Πανσέληνο, άρα μπαίνουμε στην φθίνουσα φάση του κύκλου πιθανόν με την συνείδηση αδυναμιών αλλά και την ανάγκη να επικοινωνήσουμε και να καταλάβουμε περισσότερο το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε  κουράγιο, να τολμάμε να πάρουμε πρωτοβουλία και να διεκδικούμε τον ζωτικό μας χώρο, να εκφραζόμαστε και να  εκδηλώνουμε τις επιθυμίες μας μέσα από τις ευάλωτες μας πλευρές. Η αποξένωση που μπορεί να νιώθουμε στις σχέσεις μας προκύπτει κυρίως από την έλλειψη επικοινωνίας ακριβώς αυτών των πιο ευαίσθητων πλευρών μας. H επικοινωνία είναι ο τρόπος που ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο και συνδεόμαστε με τους άλλους, και έχει διάφορες μορφές.  Η Έκλειψη του Δεκεμβρίου θα μας αποκαλύψει περισσότερα σε σχέση με τα παραπάνω.

Ας εκμεταλλευτούμε την Πανσέληνο και τις δύο επόμενες εβδομάδες, για να παρατηρήσουμε πως εξασκούμε τον διάλογο, ποιοι είναι οι μηχανισμοί και οι φόβοι που μας αναχαιτίζουν και δεν εκφράζουμε τα αισθήματα και τις αλήθειες μας, πως ανταποκρινόμαστε στα ερωτήματα των άλλων, ποιες είναι ουσιαστικά οι απαντήσεις που αναζητούμε, και πόσο λυτρωτική μπορεί να είναι η ειλικρινής ανάληψη πρωτοβουλίας. Ο Άρης είναι που ανατέλλει πριν τον Ήλιο και κινεί τον χάρτη της Πανσελήνου. Λέει λειτούργησε με το πάθος σου, ό,τι σε ενθουσιάζει, ενίσχυσε αυτά που επιθυμείς, και λειτούργησε με σθένος και επιμονή.

Η πανσέληνος έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Δίδυμος με γενέθλια 9-13 Ιουνίου, Τοξότης με γενέθλια 10 -15 Ιουνίου, Παρθένος με γενέθλια 16– 20 Σεπτεμβρίου και Ιχθύς με γενέθλια 8-12 Μαρτίου, ή/και αν έχεις ωροσκόπο, σημεία και προσωπικούς πλανήτες στις 19 (+/-2) μοίρες των μεταβλητών  ζωδίων.  Επίσης επηρεάζονται όσοι έχουν προσωπικούς πλανήτες ή ωροσκόπο και σημεία στις 19-21 μοίρες των παρορμητικών ζωδίων (Καρκίνος, Αιγόκερως, Κριός, Ζυγός), και στην 01 μοίρα Κριού, 02-03 μοίρες των σταθερών και των ζωδίων της Γης και του Νερού, και στις 15 Σκορπιού/Ιχθύων.

© Eleni Kostika 2019

Πηγές:

  1. Munkasey, M., Midpoints, Unleashing the power of the planets, ACS Publications, San Diego, 1990.

Photo by Cody Engel on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s