Η αναδρομή του Ερμή στο ζώδιο των Διδύμων – Οι διανοητικές και οι ηθικές αρετές

30 Μαίου 2021

Aστρολογικά στοιχεία και κάποιες ερμηνείες:

  • Η διέλευση του Ερμή στο ζώδιο των Διδύμων διαρκεί από τις 4 Μαΐου – 11 Ιουλίου2021
  • Η αναδρομή του Ερμή στο ζώδιο των Διδύμων:

29 Μαΐου στάση προς ανάδρομη πορεία στην 25η μοίρα Διδύμων

22 Ιουνίου στάση προς ορθόδρομη πορεία στην 17η μοίρα Διδύμων

  • Το φαινόμενο της αναδρομής σχετίζετα με την υποκειμενικότητα και την επανάληψη, όπως και κάποια αστάθεια σε όσα εκπροσωπούν οι πλανήτες στην ερμηνευτική προσέγγιση της αστρολογίας. Ανάλογα με την περίσταση αυτό μπορεί να είναι είτε χρήσιμο ή βλαπτικό.
  • Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που μεταφράζει τον συνειδητό νού, το Ηλιακό φώς – ο λόγος του Ήλιου. Είναι η εκπεφρασμένη νόηση – το λογικό μέρος του μυαλού (αριστερό μέρος του εγκεφάλου), και ο τρόπος που πραγματοποιούμε συνδέσεις  με τον κόσμο  –διαμέσου της διανοητικής σκέψης και συνεπώς και της επικοινωνίας. (ο λόγος είναι και θεραπευτικός και τοξικός, το ίδιο και οι σκέψεις)
  • Ο Ερμής στο ζώδιο των Διδύμων είναι στο ζώδιο της κυριαρχίας του. Αυτό σημαίνει πως αυτό που θεωρείται πως συνιστά η λογική, και η επεξεργασία δεδομένων αναγνωρίζεται και έχει ισχύ. Θέση μαθητείας, θέση με μεταβλητότητα και πιθανή διγλωσσία που οφείλεται κυρίως στην μεταβλητότητα της νοητικής διαδικασίας καθώς λαμβάνει νέα δεδομένα. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και ‘κοινή λογική’; Ένα πρώτο ερώτημα. Δεν σημαίνει απαραίτητα εξυπνάδα ή ευφυΐα. Υπάρχει δηλαδή ένας ισχυρός επεξεργαστής στοιχειών και δεδομένων, ο οποίος θα είναι φαινομενικά ‘ανάδρομος’. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε μέχρι εδώ ερμηνευτικά πως η κατάσταση της ανάδρομης πορείας του θα αναδείξει σε συλλογικό επίπεδο την υποκειμενικότητα της ‘λογικής’. Πιθανόν να φωτίσει και άλλες οπτικές δεδομένων και συνδέσεις.
  • Ένα παράδειγμα: Ο καθένας από την δική του οπτική, επεξεργάζεται, επικοινωνεί και διαδίδει δεδομένα, χωρίς να μπορεί να αποστασιοποιηθεί από αυτά. Μία κατάσταση που σίγουρα δεν ευνοεί την αντικειμενική ενημέρωση ΜΜΕ, και τις σημαντικές διαπραγματεύσεις ή αποφάσεις η οποίες θα χρειαστεί να βασίζονται σε αντικειμενικότητα. Ίσως ευνοεί κάποιον ο οποίος έχει ένα αντικείμενο έρευνας και συγγραφής, ιδέες ή επεξεργάζεται δεδομένα δια μέσου της επαναλήψεως με ένα θέμα, μια έρευνα με το οποίο έχει προσωπική χροιά ή σχέση. Η συνομιλία του Ερμή με την Αφροδίτη και τον Ποσειδώνα κοντά στην έναρξη της αναδρομής μιλά για δημιουργικότητα και φαντασία. Μιλά και για τις αξίες και την ηθική. Μιλά για τα αισθήματα, την αισθητική και τις αισθήσεις. Πως τα χρησιμοποιούμε, τι συμβαίνει γύρω μας ως προς αυτά; Πόσο μας αρέσει, πως το αξιολογούμε; Τι είδους περίεργες συνδέσεις, πληροφορίες και εκτιμήσεις διαδίδονται, και πως αυτά παρουσιάζονται; Ο Ερμής είναι ο κοσμικός  «κατεργάρης», ο αγγελιοφόρος των θεών, αλλά και ψυχοπομπός με πρόσβαση και στον κάτω κόσμο. Πολλά μηνύματα λαμβάνουμε, το πως θα μας επηρεάσουν είναι σημαντικό. Κάποια απο αυτά ίσως δεν είναι αληθή, άλλα μπορεί να μας γοητεύσουν, και άλλα να μας απογοητεύσουν. Σε επίπεδο ΜΜΕ και social media θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά, και θα κάνουν αίσθηση. Τα θέματα θα γίνονται viral. και τα θετικά και τα αρνητικά, θα υπάρχουν πιθανές παρανοήσεις σε λεγόμενα, αλλά και επιστροφές σε θέματα με νέα στοιχεία, όλα θα σχολιάζονται περισσότερο απο ότι έχουμε συνηθίσει. Οι όψεις είναι και ο παράδεισος του hacker. Αυτά όμως δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία, αν κανείς δεν τα αφήσει να τον επηρεάσουν ή αν τα χειριστεί με πρόληψη ή και δημιουργικούς τρόπους. Μπορούμε να αποσαφηνίσουμε παρανοήσεις του παρελθόντος. Σε επίπεδο συλλογικό η κοινή γνώμη θα είναι ευμετάβλητη και διάθεση να μάθουμε και να αντλήσουμε πληροφορίες και συνδέσεις μεγάλη. Με τι λοιπόν θα συνδεθούμε θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην παρούσα φάση. Ποια μορφή διεργασίας θα τραβήξει την προσοχή του νού μας, πως θα επικοινωνήσουμε και τι.
  • Ο Ερμής ήταν σε εκτός ορίων κατάσταση από τις 7 Μαίου (OB) και μπαίνει σε εντός ορίων κατάσταση στις 30 Μαίου– ερμηνευτικά η εκτός ορίων κατάσταση, συνιστά μια ‘ουράνιας φύσης’ έκφραση-δηλαδή καινοτομία, απελευθερωμένη, αντισυμβατική έκφραση, πέρα από το προσδοκόμενο- εκτός σχεδίου (Εκλειπτική – Ήλιος).  Μπορεί να βρήκαμε στοιχεία για κάτι, να μας δόθηκαν στοιχεία ή επικοινωνία από κάποια πηγή, να συνδεθήκαμε με ερεθίσματα έξω από τα συνήθη ή συμβατικά πλαίσια. Να σκεφτήκαμε κάτι με διαφορετικό τρόπο. Να αντιμετωπίσαμε προβλήματα με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που είθισται ή συνηθίζαμε μέχρι σήμερα. Η Αφροδίτη θα δώσει μορφή σε αυτό, και μαζί με τον Άρη τον Ιούλιο θα κάνει μια νέα δημιουργική αρχή. Αυτό το κρατάμε γιατί έχει αξία για την πολύ σημαντική αυτή περίοδο της αναδρομής του Ερμή που θα αναλύσω περισσότερο πιο κάτω.
  • Εκτός απο τις ημερομηνίες της αναδρομής, σημειώνω και τα ακόλουθα γεγονότα που χαρακτηρίζουν τον μήνα Ιούνιο:

10 Ιουνίου Ηλιακή έκλειψη Βόρειου Δεσμού με συμμετοχή του Ερμή (οι εκλείψεις Βορείου Δεσμού είναι εξελικτικής φύσεως – οι Εκλείψεις Νοτίου Δεσμού μας αποδεσμεύουν εφόσον επηρεαζόμαστε ατομικά – εδώ σε συλλογικό επίπεδο έρχονται πληροφορίες στο φως (Δίδυμοι), με θεματικές που πηγάζουν και στο παρελθόν (προηγούμενες εκλείψεις του κύκλου Saros 147, 2003-1985-1967).

11 Ιουνίου κατώτερη σύνοδος με τον Ήλιο στην 20η μοίρα Διδύμων (ο Ερμής στο κέντρο του Ηλιακού φωτός/στην καρδιά του Ήλιου) – διαύγεια και ισχύς του νου και νέοι σπόροι ιδεών, και προθέσεων, αλλά και πληροφορίες αναδύονται που θα έχουν ιδιαίτερη σημασία στο εξελικτικό μονοπάτι της ζωής (σε ατομικό επίπεδο για όσους έχουν πλανήτες στην συγκεκριμένη μοίρα ή σε όψεις με αυτήν ή πιο γενικά στον οίκο/τομέα της ζωής που γίνεται η έκλειψη). Ενδιαφέρον είναι να παρατηρήσουμε πως η Ηλιακή Έκλειψη είναι πάνω στην Σελήνη του χάρτη της Ελλάδας του 1830 και ενεργοποιεί τoν μεγάλο σταυρό στα μεταβλητά ζώδια που περιλαμβάνει τους Δεσμούς της Σελήνης.

15 Ιουνίου το τετράγωνο Κρόνου – Ουρανού στην 13η μοίρα Υδροχόου-Ταύρου, θα επαναφέρει ζητήματα που ενεργοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο 2021 και περιελάμβαναν αποκαλύψεις, σκάνδαλα και ιδιορρυθμία ή κατάχρηση στην διαχείριση εξουσίας, αλλαγή των κανόνων, ζητήματα ‘ορίων’ εντός ομάδων, συλλογικών δραστηριοτήτων και οργανισμών, ξαφνικά γεγονότα, και εντείνει την ανάδειξη προβλημάτων στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ‘κλονισμένης και αποσταθεροποιημένης’ οικονομίας και των αξιών. Η διαδικασία αυτή οριστικοποιείται τον Δεκέμβριο με την τρίτη ενεργοποίηση της όψης. Αυτά μας επιστρέφουν και στο παρελθόν (με αναφορές στα έτη 1988, 2009-10). Είναι ένας ‘σεισμός’ σε ότι αποκαλούμε υφιστάμενο δομικό σύστημα ή μοτίβο που εκφράζει την ομοιογένεια. Το είχα ονομάσει σε προηγούμενη ανάρτηση ‘το ξύπνημα του κάρμα’ και απελευθέρωση από το παρελθόν. Η πάλη των γενεών όπως και η ένταση ανάμεσα σε ένα παλαιό μοτίβο σκέψης και σε ένα νέο. Το  ερώτημα σε συλλογικό επίπεδο είναι τι σημαίνει ‘μεταρρύθμιση’ και τι σημαίνει ‘ευθύνη’ και ‘ελευθερία’ (πολιτικά-οικονομικά-κοινωνικά-και ως προς την θέση της μονάδας) και πως ωφελεί την συνέχεια. Η όψη θα βοηθήσει ενδεχομένως στην εξέλιξη ως προς την συνειδητοποίηση θεμάτων, αλλά ευνοεί επίσης και καινοτόμες δράσεις σε υφιστάμενους τομείς δραστηριότητας, όπως και αλλαγή των κανόνων στις ζωές μας σε σχέση με θέματα και μοτίβα σκέψης και υποστήριξης που δεν λειτουργούν.  

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η συνθήκη που περιγράφει το πλανητικό σκηνικό για τον ιδιαίτερα κομβικό μήνα Ιούνιο που φυσικά θα επηρεάσει το δεύτερο μισό της χρονιάς και θα μας προϊδεάσει και για κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Όμως πως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε τα μηνύματα και να στοχαστούμε σε σχέση με την προσωπική μας αυτοβελτίωση, αλλά και νέες προθέσεις που θα θέσουμε στην συνέχεια;

Οι ιδιαίτερα σημαίνουσες όψεις του Ερμή, ο λόγος που ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, μας δίνουν έναυσμα για μια άλλου είδους ερμηνεία:

Η αναδρομή του Ερμή ξεκινάει με την σύνοδο του με την Αφροδίτη και λίγο μετά από τα τετράγωνα των δύο πλανητών με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς (επίσης στην κυριαρχία του). Το τετράγωνο των δύο πλανητών με τον Ποσειδώνα είναι αύξων (90 μοίρες-φύσεως Καρκίνου), και είναι η ευκαιρία να γίνει φορέας δυναμικής δημιουργικής σκέψης και επικοινωνίας σε πολύ υψηλές και λεπτοφυείς συχνότητες. Ο Ποσειδώνας σχετίζεται με τους εθισμούς, που πολύ συχνά ονομάζουμε εξαρτήσεις και  τείνουμε να τις συνδέουμε μόνο με την αρνητική εκδοχή της τοξικότητας. Η Αφροδίτη με την αρετή, τις αισθήσεις και την δημιουργικότητα. Η λέξη εθισμός προέρχεται από το ‘έθος’ αυτό δηλαδή που συνηθίζουμε να κάνουμε και δια της επαναλήψεως κατακτάμε, που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι ο ορισμός της ‘ηθικής αρετής’.  «Οι διανοητικές αρετές δημιουργούνται από τη διδασκαλία, ενώ οι ηθικές από τον συνεχή εθισμό, εξ έθους, γι΄αυτό ονομάζονται και ηθικές.» (βλ. «Ηθικά Νικομάχεια»).

Σαν αν ξεκινάμε ένα ταξείδι διευκρίνησης, επανεξέτασης και μαθητείας ως προς τις ‘ηθικές αρετές’ στην προσωπική μας ζωή.

 Έχουμε λοιπόν μια εξαιρετική ευκαιρία, τα μηνύματα της οποίας, ίσως έχουμε ήδη λάβει σε ατομικό επίπεδο, να εκμεταλλευτούμε την περίοδο της αναδρομής του Ερμή για να κατανοήσουμε πολύ δυναμικά τι συνηθίζουμε να κάνουμε επαναληπτικά και πως αυτό συνδέεται με τις ‘ηθικές αρετές’ και την λειτουργικότητά τους στην ζωή μας, αλλά και πως επίσης μπορούμε να κάνουμε μια νέα δημιουργική αρχή  πάνω σε αυτές τις αρετές που επιθυμούμε να κατακτήσουμε. Η δημιουργικότητα των όψεων είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να μας συνδέσει με άλλους, με αντικείμενα ή συνθήκες που δηλώνουν και στροφή προσανατολισμού (μεταβλητή ποιότητα). Πρώτα θα λειτουργήσει μέσα από το δικό μας πρίσμα και στην συνέχεια θα εξωτερικευθεί. Ο εθισμός έχει διττή σημασία λοιπόν, όπως και τα μεταβλητά ζώδια είναι διττά (πολλές μορφές υπόστασης) και υπερβατικά. Ο Ερμής με την Αφροδίτη δηλώνουν και όσα μας αρέσει να σκεφτόμαστε και να επικοινωνούμε (μοτίβα σκέψης και αξιολογήσεων, η έκφραση των αισθημάτων, αγάπη για μάθηση και επικοινωνία, η σύνδεση με όσα αγαπάμε, δημιουργούμε, με τις αισθήσεις). Τι αυτά δημιουργούν. Οι Δίδυμοι έχουν σχέση με τα ερεθίσματα και την επικοινωνία και οι Ιχθύς με την υπέρβαση αλλά και την σύνδεση υλικού και πνευματικού. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την δυναμική της συγκυρίας είναι σημαντικό να αποτοξινωθούμε όσο το δυνατό από τον θόρυβο/τοξικότητα της ‘άχρηστης’ πληροφορίας, και την επαναληπτική διαδικασία σκέψεων που τροφοδοτούν την φαντασία με αρνητισμό, και προκαλούν στρες. Αυτό ίσως είναι μια προκληση. Να παρατηρήσουμε τον εσωτερικό μας διάλογο, ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας χρειάζεται να εμπεριέχει και αγάπη.

Το να αντιληφθούμε τι ενδεχομένως επαναλαμβάνουμε και είτε μας κάνει καλό ή δεν μας βοηθά, τι είδους αρετή παράγει, και να πραγματοποιήσουμε μια δυναμική αλλαγή, είναι η πιο χρήσιμη εκδοχή της κοσμικής αυτής συγκυρίας. Μπορούμε να κοιτάξουμε στους οίκους όπου γίνεται η σύνοδός Ερμή-Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας από διέλευση στον γενέθλιο χάρτη μας. Την σχέση μας με τον Ποσειδώνα μας την δείχνει η γενέθλια θέση του αλλά και οι όψεις του με άλλους πλανήτες στον χάρτη μας. Τι κάνουμε εξ’ έθους λοιπόν; Πως αυτό μπορεί να γίνει πιο συνειδητό και τι ‘αρετές’ σηματοδοτεί; Πως αυτές  συμβάλλουν στην ευδαιμονία μας;

Πέρα λοιπόν από την ακεραιότητα της λέξης ‘πίστη’ που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ερμηνεία του Ποσειδώνα,  η λέξη ‘εθισμός’ τείνω να πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική στην παρούσα φάση, λόγω της διττής της υπόστασης καθώς παράγει κάτι ίσως και ασυνείδητα, που συντελείται λόγω της επαναλήψεως, και που περιλαμβάνει και την διανοητική πλευρά και αυτήν της βούλησης (επιθυμητικό Ήλιος-Αφροδίτη) που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργικό στην συνέχεια.  Η κρίσιμη μοίρα στην οποία βρίσκεται ο Άρης την ημέρα της Έκλειψης και η μετάβασή του από τον Καρκίνο στον Λέοντα, ουσιαστικά αναδεικνύει το τέλος και την απαρχή μιας νέας μορφής έκφρασης της βούλησης και των επιθυμιών, αλλά και επένδυση ενέργειας που κυοφορεί δημιουργικότητα και αυθεντικότητα, και αυτό θα προκύψει μέσα από τον τρόπο που θα στοχαστούμε σε σχέση με αυτό που ορίζει ο Αριστοτέλης ως ‘ηθική αρετή’ την περίοδο της αναδρομής του Ερμή.

Μια ευκαιρία να κάνουμε μια μετάβαση συνειδησιακή, να αντιληφθούμε που ενδεχομένως ‘χάνουμε’ την ενέργεια μας ασυνείδητα, αλλά και που μπορούμε να κάνουμε προσωπικά δημιουργικές υπερβάσεις/συνδέσεις. Να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες από συνδυασμούς και μοτίβα σκέψεων και συνηθειών που σχετίζονται με ταλέντα και όσα αγαπάμε, και που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά ως ευλογημένοι ‘δούρειοι ίπποι’ φορείς θεραπέιας και προόδου, κόντρα στις επιβλαβείς εξωτερικές συνθήκες. 

© Eleni Kostika 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s