Η σχέση μας με τα όρια – Πανσέληνος στις 16 μοίρες και 32’ Κριού και στάση προς ορθόδρομη πορεία του Πλούτωνα στις 26 μοίρες και 07’ Αιγόκερου.

9 Οκτωβρίου 2022

Ο βαθύτερος σκοπός της διέλευσης του Πλούτωνα στον Αιγόκερω 2008-2024, είναι να μετουσιώσει την πραγματικότητά μας ώστε να είναι, να γίνει κάτι που θα μας φέρει πιο κοντά στον εσωτερικό εαυτό μας, στις βαθύτερες επιθυμίες και αξίες μας, και στην σχέση μας με την συνέχεια και εξέλιξη της ζωής. Μπορεί να δώσει πλούτο και υπεραξία σε αυτά που πράττουμε και κατακτούμε αλλά και να τα καταστήσει αφόρητα βαριά ως προς την συνέχιση της διατήρησης και τροφοδοσίας τους. Μας δείχνει σε βάθος χρόνου αυτά για το οποία ουσιαστικά αξίζει να προσπαθούμε, και την σχέση μας με τον χρόνο. Επι της ουσίας αλλάζει ριζικά την σχέση μας με αυτό που ‘φαίνεται’, την δημόσια ή επαγγελματική εικόνα μας ή με αυτό που οι άλλοι προσδοκούν από εμάς. Μας ωθεί συνεχώς και μας αναγκάζει να εμβαθύνουμε, να διερωτόμαστε αν κάτι μας διαφεύγει, αν υπάρχει ουσία και πως μετριέται αυτό. Την σχέση μας με τον απτό υλικό κόσμο, την σχέση μας με τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης, αλλά και το χρέος απέναντι στον εαυτό μας. Είναι μια ενέργεια συλλογική, και αποκτά σημασία μέσα από την πίεση που ασκείται από τις ομάδες και τα σύνολα να ανταποκριθούμε. Αυτό το είδος της ανταπόκρισης ωθεί τον βαθμό συμμετοχής μας, αλλά και την ατομική μας εξέλιξη.

Πως αντιλαμβανόμαστε αυτήν την πίεση στην παρούσα φάση που ο Πλούτωνας σε στάση προς ορθόδρομη πορεία, οδεύει στην ολοκλήρωση αυτής της διέλευσης από το ζώδιο του Αιγόκερου και σε κρίσιμη μοίρα, και πως έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί του συναισθηματικού εαυτού μας, και της συλλογικής ανταπόκρισης και κοινής γνώμης σε σχέση με τον κόσμο από το 2008 εώς σήμερα. Πως έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και η δυναμική αυτή με πράγματα που ξεκινήσαμε είτε ατομικά ή συλλογικά, πειραματικά και δημιουργικά το 1994-96 που ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας ήταν στην ίδια μοίρα του Αιγόκερου. Πως θα δράσουμε σε πιέσεις που εκπροσωπεί ο Πλούτωνας στο ζώδιο της πειθαρχίας, των ορίων και των κανόνων, της ευθύνης, συλλογικά με θέματα αμφισβητήσεων, προόδου ή συλλογικών ονείρων και ιδανικών που ξεκίνησαν εκείνη την χρονική περίοδο. Ο Ουρανός ξεκινά ένα θέμα μέσα από αμφισβήτηση, καινοτομία, δημιουργικότητα ή εντελώς ξαφνικά, ο Ποσειδώνας το συνεχίζει είτε πνευματικά ή δημιουργικά, μέσα από όνειρα, ιδανικά ή τρωτότητα και σύγχυση, και ο Πλούτωνας είναι ο τελικός κριτής του κατά πόσο αυτό θα αναγεννηθεί, ή θα τελειώσει οριστικά. Ο Κρόνος πέρασε από την ίδια μοίρα τον Φεβρουάριο του 2020 και μας έδειξε κάποιες σημαντικές συνέπειες, ζήτησε οργάνωση και ανάληψη ευθυνών. Ενώ ο Πλούτωνας ξαναπέρασε από την ίδια μοίρα άλλες τρείς φορές στις 3-4 Μαρτίου και 23-24 Ιουνίου του 2021, και στις 6-7 Ιανουαρίου του 2022. Έχουμε πλειάδα γεγονότων που μας θυμίζουν αυτές οι ημερομηνίες, σε συλλογικό και γεωπολιτικό επίπεδο, και αν ανατρέξουμε στις περιοδους αυτές στην ατομική μας ζωή ίσως ξεκλειδώσουμε μυνήματα σε σχέση με όσα μας απασχολούν και φωτίζει αυτή η Πανσέληνος.

Ο Πλούτωνας δεν εκφράζει κάτι που γίνεται εύκολα, απαιτεί και επιβάλλει, σε εξαναγκάζει να φέρεις στην επιφάνεια όλα αυτά που φοβάσαι αλλά και επιθυμείς στο βάθος της ψυχής σου. Σε φέρνει αντιμέτωπο με απώλειες, συγκρούσεις, κρίσεις, πλούτο, ισχύ, έλεγχο, ταπείνωση, αναπόδραστα πάθη και συνδέσεις, την σεξουαλικότητα σου, την ανάγκη σου για εγγύτητα, δίνει ώθηση ώστε να αναπτύξεις την μέγιστη δυναμική της δημιουργικότητας σου, να ενδυναμώσεις, να βοηθήσεις και να θεραπεύσεις, όπως και αναμοχλεύει όλες τις υποσυνείδητες αντιδράσεις που υποκινούνται από ανασφάλεια, και σε οδηγούν σε λάθος δρόμους μέσα από σχέσεις αλληλεξάρτησης, λανθασμένα πρότυπα εξουσίας, ή αντιλήψεων, αναστολές, τάσεις ελέγχου, εμμονών, χειραγώγησης ή άρνησης της πραγματικότητας. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω μεταμορφώνει τους κανόνες σου σε σχέση με: τα πρότυπά σου, τις δεσμεύσεις σου, το πεδίο εργασίας σου, την συγκομιδή των πεπραγμένων και προσπαθειών σου, την σχέση σου με το σώμα σου, της αντοχές, επιθυμίες και την φθορά του, τους γονείς σου, την κληρονομιά σου, με τις γονεικές φιγούρες στην ζωή σου, με αυτό που ορίζεις ως χρέος, κοινωνική επιταγή, επιτυχία, εξουσία, οργάνωση, το τι σημαίνει κύρος και σεβασμός για σένα, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τους στόχους σου, την αντίληψη και αποκρυστάλλωση της βιωμένης εμπειρίας σου, την εξέλιξη και τελειοποίηση της γνώσης σου, του παρελθόντος σου, της ιστορίας και της συνέχειας της. Την σχέση σου με τον φυσικό χώρο, τόπο, την γή και το πεδίο δράσης σου, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι την αυτοκυριαρχία σου, την έννοια της ακεραιότητας, της οργάνωσης, αποτελεσματικότητας, της διαχείρησης πόρων, και της ευθύνης. Μπορεί να σου δείξει πως έχεις άπειρες δυνατότητες αξιοποίησης σε υλικό, δημιουργικό, και πνευματικό επίπεδο και ταυτόχρονα να σου στερεί, να σε πιέζει, να φέρνει κρίσεις, να λειτουργεί αυτοκαταστροφικά όταν παραβιάζεις όρια, ή αναλαμβάνεις μεγαλύτερη ευθύνη και υποχρεώσεις από αυτήν που σου αναλογεί, ή όταν προσκολλάσαι, συνεχίζεις με καταστάσεις και δεσμεύσεις αψηφώντας τις συνέπειες αλλά και τις βαθύτερες ψυχικές σου αντοχές, δυνάμεις, συναισθήματα και επιθυμίες.

Συλλογικές θεματικές: Οικονομική κρίση, κρίση αξιών και προτύπων ή αναφορών, η θεμιτή ή αθέμιτη εκμετάλλευση της φύσης και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, φυσικές καταστροφές, η δόμηση του περιβάλλοντος και οι μακροχρόνιες δυναμικές και επιπτώσεις της, το οργανωμένο έγκλημα που διαιωνίζεται λόγο φόβων ανάληψης ευθύνης ή με την ανοχή της εξουσίας και των θεσμών, οι αδυναμίες δομών υποστήριξης και η ανασυγκρότησή τους, όπως και οι εξουσιαστικές δομές και ιεραρχίες πολιτικής, και εκτελεστικής εξουσίας, συγκέντρωσης πλούτου και διαχείρισης πόρων, και ενέργειας είναι αυτά που διαπραγματεύεται αυτή η διέλευση, που φυσικά έχουν δημιουργήσει ηχηρό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας, επαγγελματικής δραστηριοποίησης, στην δυναμική των γεωπολιτικών ισορροπιών και τα όρια κυριαρχίας, όπως και την συγκέντρωση και κατανομή του πλούτου. Αυτή η διαδικασία ολικής ανασυγκρότησης, μετουσίωσης, θανάτου και αναγέννησης, αλλά και προσπάθειας εξυγίανσης των παραπάνω, βαίνει σιγά σιγά στο τέλος της μετά την στάση προς ορθόδρομη πορεία του Πλούτωνα καθώς οδεύει στις τελευταίες μοίρες  του ζωδίου.

Η στάση του Πλούτωνα σε κρίσιμη μοίρα, ταυτίζεται με την Πανσέληνο στις 16 μοίρες Κριού και με συμμετοχή του Χείρωνα και της Αφροδίτης, και έχει μια κρίσιμη σημασία καθώς φέρνει στην επιφάνεια θέματα, αλλά και παθογένειες του παρελθόντος, πιθανές ευαισθησίες, για τα οποία καλούμαστε ή νιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλία και να επιλύσουμε πιθανόν με ένα αίσθημα επείγοντος ή μια ανάγκη να αποκαταστήσουμε ισορροπίες, να βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε δημιουργικά, να συνεργαστούμε, να κοινωνικοποιηθούμε και να διαπραγματευτούμε αξίες, το μοίρασμα και την ανεξαρτησία (άξονας Κριού-Ζυγού). Υπάρχει ένας σχηματισμός στον χάρτη της Πανσελήνου που ζητά δράση με κορυφή την Αθηνά Παλλάδα και την Λίλιθ στον Καρκίνο σε τετράγωνο με τα φώτα. Η Πανσέληνος αυτή μας αποκαλύπτει κάποια συναισθηματικά μοτίβα που έχουμε, που μπορεί και μέσα από ένταση ή εκνευρισμό να μας βοηθήσει να δούμε πως και μαζί και χώρια είναι δυνατόν να ξεπερνάμε, όπως και να βρούμε μέσα από μια συγχρονικότητα κάτι που είχαμε ξεχάσει ή χάσει. Έχει θεραπευτική δράση, αναδεικνύει πως ενστικτωδώς ανταποκρινόμαστε, ή ζητάμε και δίνουμε βοήθεια, που αυτό είναι προβληματικό και πληγώνει, που είναι βοηθητικό και επουλώνει ή μας αποκαλύπτει πως τελικά οι εντάσεις και ανασφάλειες μας είναι κυρίως εσωτερικές, λόγω της ανάγκης μας να λάβουμε επιβεβαίωση.  Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως να λέμε ναι και όχι χωρίς να νοιώθουμε θιγμένοι, και την σχέση μας με τα όρια, σε θέματα οικονομικά, αξιών, σχέσεων και διπλωματίας. Επίσης να αντιμετωπίσουμε και να δράσουμε με ευαισθησία που αρμόζει τις περιστάσεις, χωρις υπόγειους ανταγωνισμούς, ή ανευ όρων παραχωρήσεις.

Οι παραβιάσεις ορίων είναι μια θεματική που καλούμαστε να διαπραγματευτούμε, σε πολλά επίπεδα, αλλά και να κατευθύνουμε την δράση και την ενέργειά μας προς αυτά στα οποία θέλουμε να εστιάσουμε, και να αφοσιωθούμε και να αποφύγουμε να αποπροσανατολιστούμε από τις προσδοκίες, τον ηθικό κώδικα ή την εντύπωση που μας δίνουν οι άλλοι. Το τετράγωνο Κρόνου – Ουρανού πιέζει να αλλάξουμε τους κανόνες, φέρνει περιορισμούς και βγάζει στην επιφάνεια αθέμιτες πρακτικές, εμπόδια και προβλήματα, ενώ μας ωθεί να γίνουμε πιο ευρηματικοί και να προβάλλουμε αντιστάσεις ώστε να υπερβούμε και να κτίσουμε κάτι καλύτερο για το μέλλον. Λύση του τετραγώνου ο Χείρωνας – εναλλακτικές οδοί, γεφύρωμα, υπερβάσεις, να λειτουργούμε στο παρόν με φυσικότητα και θάρρος, ακόμα και αν δεν μας επιβεβαιώνουν οι άλλοι, και τα γεγονότα με τον τρόπο που θα θέλαμε.

Η πανσέληνος εκδηλώνει ευαισθησίες από τις οποίες μπορούμε να διδαχθούμε, αλλά και να βοηθήσουμε άλλους ή να μας βοηθήσουνε άλλοι να αποκλιμακώσουμε εντάσεις. Δίνει ένα κανάλι δημιουργικής έκφρασης σε ένα μεγάλο τρίγωνο του Αέρα, η Σελήνη με τον Χείρωνα που είτε φέρει τον σπόρο της δημιουργίας διορθώνοντας, διδάσκοντας ή επιχειρώντας να κτίσει γέφυρες ή γκρεμίζει με ξεσπάσματα και πυροδοτεί εντάσεις εφόσον παρασυρθεί από απογοήτευση, θυμό ή ιδεαλισμό, γιατί δεν δίνει κανείς σημασία στις πρωτιές ή τις ενέργειες της, ή δεν είναι ευχαριστημένη με την αποδοχή και την υποδοχή που λαμβάνει. Η ανταπόκριση σε προβλήματα με εξωστρέφεια είναι μέρος της θεματικής. Έχει επίσης και κάποια κρυφά στοιχεία, τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου. Ξεκλειδώνει ταλέντα που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε στην συνέχεια, όπως επίσης αναδεικνύει τον φόβο, την τρωτότητα των ανθρώπων ή πόνο της απόρριψης ή αποξένωσης της ανθρώπινης φύσης για την οποία κατανοούμε περισσότερα και θα πρέπει να επιχειρήσουμε να αποκαταστήσουμε με σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και ωριμότητα.

Είναι ίσως χρήσιμο πέρα από τα γεγονότα ή με αφορμή αυτά να αναλογιστούμε όλοι και συλλογικά και προσωπικά, μήπως αυτό που μας ευαισθητοποιεί τελικά τόσο πολύ και νοιώθουμε έλλειμα προσοχής ή αποξένωση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε κάποια πράγματα. Από ανασφάλεια, και περηφάνια αποστασιοποιούμαστε από την δυναμική της ενδεχόμενης απόρριψης ή αντιδρούμε σπασμωδικά και προσποιούμαστε πως κάτι δεν μας αφορά, ενώ αυτή η στάση δημιουργεί ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε να λάβουμε και έχουμε ανάγκη. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε με αυτοπροστασία, να προσέξουμε ευαισθησίες που μπορεί να παρουσιαστούν και σωματικά αλλά και στις σχέσεις, συνεργασίες και τα οικονομικά, όπως και της ευρύτερης αποδοχής του εαυτού και των ταλέντων μας. Επίσης να μην αφήνουμε την λογική να μας εγκλωβίζει σε υπερβολική αυτό-κριτική και τελειομανία, γιατι χάνουμε την χαρά, την δυνατότητα ισχυρής βούλησης και δημιουργικότητά μας (Ερμής σε αναιρετική μοίρα Παρθένου). Υπάρχει κάτι στο οποίο έχουμε πείρα, και κάτι στο οποίο δοκιμάζουμε να αφοσιωθούμε. Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με αυτό που θέλουμε, και σημαντικό να μην ζούμε στο κεφάλι μας και να το επικοινωνούμε με δημιουργικό πνεύμα, ακόμα και μέσα από αποδοχή των αδυναμιών μας, με σκοπό να σχετιστούμε με τον κόσμο. Οι εκτιμήσεις μας ίσως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες για να πάρουμε ορθές αποφάσεις, όμως η υπομονή και το αίσθημα ευθύνης θα φέρει σταθερότητα στους στόχους μας. Διλήμματα συναισθηματικά σε σχέση με το παρελθόν είναι πιθανόν να μας απασχολήσουν.

Οι θεματικές που ανέφερα πιο πάνω σε σχέση με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, κατά την διάρκεια της αναδρομής του Πλούτωνα από τις 29 Απριλίου 2022, ήταν εσωτερικευμένες, δρούσαν προς εσωτερική επεξεργασία, και κατά την διάρκεια της στάσης εντατικοποιούνται και δίνουν το στίγμα τους πιο ηχηρά. Συνήθως αυτό ταυτίζεται με γεγονότα στο εγκόσμιο, γεωπολιτικό και ατομικό μας πεδίο, εμφανίζοντας έντονες εστίες κρίσεων που υποβόσκουν, ή εμφανίζοντας μια εσωτερική ανάγκη να επιλύσουμε κάτι με εμάς και από ψυχολογικές πιέσεις αλλά και εξωτερικές συνθήκες, και όπως μας προϊδεάζουν και οι επερχόμενες εκλείψεις θα επιταχύνουν γεγονότα φέρνοντας νέους παράγοντες και δεδομένα στην ζωή μας.

Σημειώνω πως σε αυτήν την μοίρα της Πανσελήνου θα πραγματοποιήσει σύνοδο ο Χείρωνας με τον Βόρειο Δεσμό τον Φεβρουάριο του 2024, και είναι πολύ πιθανόν μέσα από κάτι που θα μας φωτίσει αυτή η Πανσέληνος να αντιληφθούμε έναν νέο εναλλακτικό δρόμο διδασκαλίας, μάθησης, μύησης, δημιουργικότητας, θεραπείας ή σύνδεσης με την εξέλιξή μας που θα αναπτύξουμε σε μελλοντικό χρόνο μαζί με άλλους. (Αυτό ισχύει σε ατομικό επίπεδο εάν αυτή η μοίρα έχει επαφή με σημαντικά σημεία ή πλανητικές θέσεις στον γενέθλιο χάρτη μας). Συλλογικά η θεραπεία των ανθρώπων, οι σχέσεις μας, αλλά και η σχέση με το σώμα και την ανεξάρτητη φύση των επιθυμιών και αναγκών μας, το πως δίνουμε και λαμβάνουμε βοήθεια, διαπραγματεύονται εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης. Με πίστη και ευαισθησία θα λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που νοσεί στην κοινωνία, ή στην ατομική μας ζωή θα γίνει πιο ορατό, ώστε να αντιληφθούμε τρόπους να το θεραπεύσουμε. Η ανάγκη ύπαρξης δομών στήριξης, αλλά και ενδυνάμωσης στο περιβάλλον μας θα γίνει πιο ορατή. Αυτό θα αποσαφηνίσει στην συνέχεια και τις βαθύτερες επιθυμίες του πως θέλουμε να μοιραζόμαστε.

© Eleni Kostika 2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s