Αντίθεση Άρη-Πλούτωνα στις 18 μοίρες Καρκίνου-Αιγόκερου

joshua-earle-14603

2 Ιουλίου 2017

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το σαββατοκύριακο αναμένεται εκρηκτικό, εν δυνάμει μεταμορφωτικό και εσωτερικά και εξωτερικά “θορυβώδες”.

Η ενεργειακή σχέση Άρη/Πλούτωνα βγάζει μια τεράστια δυναμική που μας δείχνει επίπεδα σθένους, ενέργειας και προσπάθειας που απαιτούνται για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας ή να αλλάξουμε ριζικά και ουσιαστικά καταστάσεις. Κατά τον Ebertin είναι η υπεράνθρωπη δύναμη/ισχύς. Είναι η ενέργεια που μιλάει για την ανάγκη να υπερισχύσουμε με οποιοδήποτε κόστος. Ένταση, πάθος, σθένος, ένστικτο επιβίωσης, ανταγωνισμός, είναι όλα στοιχεία που ενεργοποιούν την “πολεμική” διάθεση, αλλά και την μαχητικότητα που απαιτείται, να υπερβούμε, να μεγαλουργήσουμε, και να κατακτήσουμε.  Το απόθεμα  ενέργειας που πολλές φορές δεν φανταζόμαστε πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ενεργοποιείται μέσα από την δυναμική των δυο πλανητών. Ο Πλούτωνας είναι η ενέργεια που δρά χωρίς κανόνες, χωρίς “ηθική”, χωρίς φραγμούς και έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει, να εξυγιάνει, αλλά και να μας οδηγήσει σε συγκρούσεις εσωτερικές και εξωτερικές, παιχνίδια κυριαρχίας και ελέγχου, εμμονές και πάθη, καθώς έχει να κάνει με πράγματα ανεξέλεγκτα που είτε πηγάζουν από τον βαθύ ψυχισμό μας, ή από εξωτερικές συνθήκες. Η ενέργεια είναι αέναη και ανεξάντλητη σε κάθε περίπτωση καθώς ο Πλούτωνας μιλάει για τον θάνατο και την αναγέννηση. H δυνατότητα διεκδίκησης, και η ενέργεια γενικότερα (σεξουαλική και μη) αναπτύσσουν μεγάλη ένταση. Εδώ ενεργοποιείται μια “ηφαιστιογενής” δραστηριότητα, που έχει μεταμορφωτικά αποτελέσματα.

Αν αναφερθούμε στις θεότητες της μυθολογίας ίσως καταλάβουμε περισσότερο την χροιά της ισχύος και της δυναμικής των δύο ενεργειών: ο Άρης θεός του Πολέμου, και ο Πλούτωνας ο θεός κυρίαρχος του Κάτω Κόσμου. Εδώ αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτε ήσυχο στις δονήσεις. Αντίθετα μας ζητούν να υπερασπίσουμε κάτι, να διαπραγματευτούμε κάτι δύσκολο, και σε κάθε περίπτωση να δράσουμε λόγω Άρη. Αν ο Πλούτωνας συμβολίζει την εξουσία, τότε ο Άρης συμβολίζει την αυτονομία και την ανεξαρτησία.

Η όψη αντίθεσης τονίζει τις σχέσεις και θα πυροδοτήσει μια (εσωτερική) ανάγκη επιβληθούμε σε κάτι ή κάποιον, ή να πράξουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση (λειτούργει συλλογικά και προσωπικά). Με τον Πλούτωνα υπάρχει πάντοτε κάποιο τίμημα. Είναι μια όψη που μπορεί να μας δείξει επίσης την ολοκλήρωση και επίτευξη σημαντικών προσπαθειών. H αντίθεσή του Άρη στον Καρκίνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω (18 μοίρες), είναι η στιγμή που ο συνοδικός κύκλος που ξεκίνησε στις 19/10/2016 μας δείχνει μια συνολική εικόνα. Ενεργοποιεί μια πολύ ισχυρή ενεργειακή δυναμική, που είτε θα δράσει συγκρουσιακά ή θα μας δώσει ώθηση να επιτύχουμε φαινομενικά “ακατόρθωτα” πράγματα. Οι αντιθέσεις πάντοτε τονίζουν τα δίπολα. Εδώ η ενέργεια του Άρη από τον Καρκίνο, μιλάει για αυτό που θέλουμε να υπερασπιστούμε ή να ενισχύσουμε, και η ενέργεια του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω για την ενέργεια που υπονομεύει, εξουσιάζει, εξυγιαίνει ή μεταμορφώνει ριζικά. Ο Άρης στον Καρκίνο φέρει την ενέργεια του “πολεμιστή” που ενεργοποιείται διαισθητικά, και συναισθηματικά για αυτό που θέλει και επιθυμεί, και ο Πλούτωνας φέρει την  εμμονική και ακατανίκητη τάση για κυριαρχία, επιβολή ή έλεγχο που  εν δυνάμει εξωτερικεύει τις πιο μύχιες και σκοτεινές πλευρές του ψυχισμού. Τα σενάρια έκφρασης είναι πολλά ανάλογα και με το τι είδους δέκτες είμαστε και εμείς προσωπικά, αλλά και ως μέρος του συλλογικού γίγνεσθαι.

Η αντίθεση καλεί σε συμφιλίωση, και μόνο έτσι αποφεύγουμε την συγκρουσιακή της τάση. Η σύγκρουση μπορεί όμως να είναι και απαραίτητη, ως αντιπαράθεση ώστε να δούμε τελικά ποιος είναι ο κοινός τόπος. Τι αποκαλύπτεται; Τι θέλουμε τελικά να υπερασπίσουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε, και πως θα ορίσουμε το πεδίο που μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και τα δύο.

Πως λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτό που μας κυριεύει, πως αντιδρούμε όταν δεχόμαστε προκλήσεις ή όταν κάποιος/κάτι επιχειρεί να μας εξουσιάσει; Με όποιο σενάριο ξεδιπλωθεί θα αντιληφθούμε την δύναμη και την ισχύ που δεν γνωρίζαμε πως κατέχουμε.

Έντονη σεξουαλικότητα στις σχέσεις, επιθυμία αλλά και θυμοί, διάθεση κόντρας με παιχνίδια εξουσίας που πηγάζει κυρίως από ανασφάλειες, ή έλλειψη εμπιστοσύνης. Η ενέργεια εξωτερικεύεται με παρορμητισμό, και κυκλοθυμία. Με τον Άρη στον Καρκίνο (στο ζώδιο της πτώσης του) η τάση είναι να οπισθοχωρήσουμε στα ασφαλή και οικεία νερά του γνώριμου, να προστατεύουμε την οικεία ζώνη της ζωής μας, παρά να τολμήσουμε να εκτεθούμε μέχρι τέλους. Το συναίσθημα κινητοποιεί το πάθος. Η διεκδίκηση λειτουργεί και έμμεσα, αλλά και εκβιαστικά. Οι θυμοί λειτουργούν εσωτερικά, και εξωτερικεύονται μέσα από την στάση της παθητικής επιθετικότητας. Οι επιθυμίες αναμοχλεύουν συναισθήματα, και τα συναισθήματα ενεργοποιούνται απρόσμενα καθώς η Σελήνη στον Ζυγό κάνει αντίθεση με τον Ουρανό στον Κριό, μια όψη που εγκυμονεί, εκπλήξεις, αποκαλύψεις, αφυπνίζει ή αναστατώνει, δίνοντας έναυσμα στον Άρη να δράσει.  Εδώ η ενέργεια του Άρη μπορεί να δράσει αμυντικά, αλλά και να λειτουργήσει άμεσα με την διαίσθηση. Αν δράσουμε με ειλικρίνεια απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, και κάνουμε ένα βήμα πίσω ίσως και να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις οποιασδήποτε έντασης προκληθεί. Καλό είναι να βρούμε μια θετική διέξοδο μέσα από σωματική άσκηση, δουλειά, δημιουργικότητα ή σέξ για να εκτονώσουμε πιθανές εκρήξεις θυμού, νευρική ένταση, υπερβολές στις αντιδράσεις μας ή συγκρουσιακές καταστάσεις που θα μας προκαλέσουν. Ένα υγιές κανάλι διοχέτευσης της ενέργειας αυτής μπορεί να μας κάνει να επιτύχουμε πολύ σημαντική πρόοδο. Κάτι ίσως και απρόσμενα μας δώσει ώθηση και κίνητρο. Ο Πλούτωνας  μπορεί να σημάνει και μια σημαντική βοήθεια έξωθεν να ενισχύσουμε τις δράσεις μας.

 

Υπάρχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας, επιθυμίας αλλά και αδίστακτης ή ανυπέρβλητης δύναμης και σθένους που είτε βίαια ή σαρωτικά ενεργοποιούν την σχέση των δύο πλανήτων. Κάτι κατακτάμε, κάτι θανατώνεται και κάτι αναγεννιέται. Η δυναμική που θα εξωτερικευθεί έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, και μπορεί να βοηθήσει να επιτύχουμε πολύ σημαντικούς στόχους μέσα από μεγάλη προσπάθεια ή κάποιο τίμημα. Είναι ακατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε κόντρες ή αντιπαραθέσεις. Το αν το σενάριο θα είναι θετικό ή αρνητικό σε προσωπικό επίπεδο εξαρτάται από τον γενέθλιο χάρτη και τις πλανητικές σχέσεις που αποτυπώνονται μέσα σε αυτόν.

Σε συλλογικό επίπεδο μπορούμε να περιμένουμε έξαρση βίας και επιθετικότητας, συγκρούσεις, και έξαρση φυσικών φαινομένων. Σημαντικά γεγονότα ή/και καταξίωση στον αθλητικό χώρο. Έξαρση ακτιβιστικής προπαγάνδας. Ενεργοποιούνται θέματα πώλησης, πλειστηριασμών ή διευθετήσεων κληρονομικών και ακίνητης περιουσίας. Η ψυχολογία του όχλου που επίσης εκπροσωπεί ο Πλούτωνας είναι υπερδραστήρια.  Παράλληλα η  Σελήνη σε αντίθεση με τον Ουρανό σημάνει γενικότερα αναστάτωση στο συλλογικό κομμάτι της κοινωνίας, με έμφαση σε θέματα ισότητας και δικαιωμάτων.

Ο συνοδικός κύκλος των δύο πλανητών ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 2016, στις 15 μοίρες Αιγόκερου και ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου 2018 στις 21 μοίρες Αιγόκερου. Επηρεάζει όλους του εκπροσώπους των παρορμητικών ζωδίων του 2ου δεκαημέρου και αρχών του 3ου.

Για όσους έχουν  γενέθλια ή έχουν ωροσκόπο και προσωπικούς πλανήτες στις 18 μοίρες (+/-2) η όψη αυτή επηρεάζει και σε προσωπικό επίπεδο:

Καρκίνος (8-12 Ιουλίου), Αιγόκερως (6-10 Ιανουαρίου), Κριός (6-10 Απριλίου), Ζυγός (9-13 Οκτωβρίου).

Ανατρέχοντας στις πιο κάτω ημερομηνίες όσοι επηρεάζονται μπορούν να δούν ποια θέματα ενεργοποιήθηκαν και να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που αποκαλύπτει η αντίθεση των δύο πλανητών που κορυφώνεται την Κυριακή στις 2/07:

Οι φάσεις του συνοδικού κύκλου:  

Σύνοδος: 19/10/2016 – 15 Αιγόκερω (νέα πρόθεση)

1/4: 22/02/2017 – 18 μοίρες Κριός-Αιγόκερως (δράση – έναυσμα – ξεκίνημα)

Αντίθεση: 2/7/2017 – 18 μοίρες Καρκίνος-Αιγόκερως (κορύφωση -σύγκρουση ή συμφιλίωση)

3/4: 19 Νοεμβρίου – 17 μοίρες Ζυγός-Αιγόκερως (κρίση-απελευθέρωση)

Σύνοδος: 21 μοίρες Αιγόκερως (Ολοκλήρωση – Μετεξέλιξη – Νέα Πρόθεση)

© Eleni Kostika 2017

 

Photo by Joshua Earle on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s