Ο Ήλιος στα 12 ζώδια

Ο Ήλιος είναι η πηγή της ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Στην αστρολογία συμβολίζει το κέντρο μας. Είναι αυτό που είμαστε, το εγώ, η βούληση, ο αυθεντικός εαυτός. Η πρόθεση της ζωής μας. Είναι το αρχέτυπο του “πατέρα ήρωα”. Στο συλλογικό επίπεδο συμβολίζει τους ηγέτες.

Μερικά βασικά στοιχεία για τονΉλιο στα ζώδια

Ήλιος στον Κριό

Στοιχείο: Φωτιά, Ποιότητα: Παρορμητική

Η βούληση δρά παρορμητικά, και ο εαυτός επιβεβαιώνεται μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλίας και δράσης. Αγαπά την ανεξαρτησία και το ρίσκο. Το αίσθημα επιβεβαίωσης της προσωπικής σφραγίδας και ταυτότητας του ατόμου είναι το βασικό αίτημα στην ζωή. Κινητοποιείται από τις επιθυμίες και τις πρωτογενείς ανάγκες του. Το να επιβληθεί στο περιβάλλον είναι ζήτημα “επιβίωσης” και ενστικτώδης διαδικασία. Αναζωογονείται από την σωματική άσκηση, και από κάθε τι που θέλει να κατακτήσει ή να διεκδικήσει.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η αντίληψη των συνεπειών, και οι ισότιμες σχέσεις.

Ήλιος στον Ταύρο

Στοιχείο: Γή, Ποιότητα: Σταθερή

Πρόθεση ζωής η εξασφάλιση σταθερότητας, η γονιμότητα και βασική ανάγκη η ασφάλεια σε υλικό επίπεδο. Εκτιμά στη ζωή όλα όσα αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις. Θέλει να έχει και να κατέχει σε κάθε επίπεδο, και τιμά τις αξίες του. Το αίσθημα ικανοποίησης και αυτο-εκτίμησης είναι κεντρικό αίτημα στην ζωή. Αναζωογονείται από την ηρεμία, την φύση, τον έρωτα και την επαφή με οτιδήποτε προσφέρει απόλαυση.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η συμφιλίωση με τις αλλαγές και η εγγύτητα στις σχέσεις.

Ήλιος στους Διδύμους

Στοιχείο: Αέρας, Ποιότητα: Μεταβλητή

Θέλει να επικοινωνήσει και να συνδεθεί με τους άλλους. Η βούληση είναι ευμετάβλητη λόγω κινητικότητας και δεκτικότητας σε ερεθίσματα. Αγαπάει να μαθαίνει και η επικοινωνία καθοδηγεί τις αποφάσεις του. Επιβεβαιώνεται μέσα από την ανταλλαγή και την διασύνδεση και μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στην ζωή του. Αναζωογονείται από τις εναλλαγές παραστάσεων και την μάθηση.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η απόκτηση εμπειριών έξω από το οικείο περιβάλλον, η κατανόηση και η αντίληψη της μεγάλης εικόνας. 

Ήλιος στον Καρκίνο

Στοιχείο: Νερό, Ποιότητα: Παρορμητικό

Η αγάπη για την συνήθεια, το παρελθόν, τις αναμνήσεις, η τάση διαφύλαξης όλων όσων εξασφαλίζουν συναισθηματική ασφάλεια και προστασία. Η προσωπικότητα αναπτύσσεται μέσα από συναισθηματικές εμπειρίες. Θέλει να ανήκει. Αναζωογονείται από την θρεπτική τροφή, και την “μητρική” φροντίδα του εαυτού και των άλλων, όπως και από την επαφή με την γόνιμη ενέργεια της φύσης.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η δημιουργία “οικογένειας” και η σχέση με την κοινωνική αποδοχή.

Ήλιος στο Λέοντα

Στοιχείο: Φωτιά, Ποιότητα: Σταθερή

Η ζωή εστιάζει στον εαυτό και την προσωπική έκφραση. Η προσωπικότητα αναπτύσσεται μέσα από τον έρωτα και την δημιουργικότητα. Αγαπά την ζωή, την χαρά και έχει ανάγκη να επιβεβαιώσει τον εαυτό μέσα από την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων. Θέλει να ηγηθεί, να ξεχωρίσει, να διακριθεί, και έχει αυτοπεποίθηση.  Αναζωογονείται μέσα από την ψυχαγωγία, το γέλιο και τον έρωτα. Το εγώ μπορεί να εκφραστεί με ηρωισμό σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Το ρίσκο είναι από τα βασικά κίνητρα εξέλιξης.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η δημιουργία, η σχέση του εγώ με τον έρωτα, η σχέση με την ομάδα, και τον συλλογικό χώρο της κοινωνίας.

Ήλιος στην Παρθένο

Στοιχείο: Γή, Ποιότητα: Μεταβλητή

Η ζωή επεξεργάζεται την έννοια της “υπηρεσίας” και ο εαυτός κινητοποιείται από την αντίληψη της χρησιμότητας και της πρακτικής εφαρμογής δεξιοτήτων. Η θέληση για βελτίωση είναι κεντρικό αίτημα της προσωπικότητας. Προσαρμόζεται για να παρέχει, και επιβεβαιώνεται μέσα από την επίλυση προβλημάτων αλλά και την προσφορά βοήθειας. Αναζωογονείται από την εργασία, και την υγιεινή ζωή, όπως και γενικότερα από την ισορροπία στην καθημερινότητα. Αντιλαμβάνεται την ζωή μέσα από την χρησιμότητα και την προσφορά.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Να καλλιεργήσει τα ορθά όρια στη ζωή και την σχέση με την ιδανική εικόνα των πραγμάτων.

Ήλιος στον Ζυγό

Στοιχείο: Αέρας, Ποιότητα: Παρορμητική

Αναζητά δυναμικά την ισορροπία, την αρμονία στις σχέσεις, την κοινωνικότητα, και εκτιμά την αισθητική των πραγμάτων και την εκλεπτυσμένη  επικοινωνία. Αίσθημα δικαίου και ισοτιμία στο δούναι και λαβείν είναι κεντρικά αιτήματα της ζωής. Η προσωπικότητα αναπτύσσεσαι μέσα από την  συμβίωση, την συνεργασία ή τον γάμο, καθώς το εγώ επιβεβαιώνεται μέσα από τον άλλον. Αναζωογονείται με την κοινωνική συναναστροφή, και την αισθητική αρμονία στο περιβάλλον του.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Να εκφράσει τις ανάγκες, την βούληση και τις επιθυμίες του ανεξάρτητα από τους άλλους. 

Ήλιος στον Σκορπιό

Στοιχείο: Νερό, Ποιότητα: Σταθερή

Εστιάζει στην εγγύτητα και η θέληση να κυριαρχήσει, να ελέγχει και να διατηρήσει την σύνδεση του με τους ανθρώπους και το υλικό πεδίο της ζωής αποκτά υπαρξιακή σημασία. Η ζωή βιώνεται μέσα από ένταση εμπειριών και συναισθήματος. Το εγώ επιβεβαιώνεται μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων, το πάθος, την διαχείριση κρίσεων και την μεταμορφωτική διάσταση της διείσδυσης στον ψυχικό κόσμο του εαυτού και των άλλων.  Αναζωογονείται από την δημιουργία, το σέξ και την ψυχανάλυση. Θέλει να ενωθεί και να μοιραστεί.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η αυτοκυριαρχία, η εμπιστοσύνη και η σχέση με τις προσκολλήσεις.

Ήλιος στον Τοξότη

Στοιχείο: Φωτιά, Ποιότητα: Μεταβλητή

Η βούληση έχει ανάγκη από περιεχόμενο ώστε να συνδεθεί με τον κόσμο μέσα από ένα σύστημα αξιών, μια φιλοσοφία ζωής, μια αλήθεια, τη γνώση, ή πιο απλά την ανάγκη να εξερευνήσει περισσότερα, να φτάσει κάπου. Το εγώ θέλει να κατανοήσει, να διδάξει ή να διδαχθεί, πριν το κάνει είναι απαραίτητο να περιπλανηθεί ίσως και προς άγνωστους προορισμούς. Αναζωογονείται από τα ταξίδια, το αίσθημα προοπτικής, και την εξερεύνηση της φύσης και του κόσμου.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η αλλαγή οπτική γωνίας. Ο διάλογος και η κατανόηση στην επικοινωνία.

Ήλιος στον Αιγόκερω

Στοιχείο: Γη, Ποιότητα: Παρορμητική

Αντιλαμβάνεται την ζωή μέσα από της δομές της πραγματικότητας. Η προσωπικότητα εξελίσσεται διαμέσου της απόρριψης και της εξαίρεσης των περιττών, με ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης. Η βούληση εκφράζεται με πειθαρχημένο τρόπο, πρακτικό πνεύμα, και ρεαλισμό. Επιβεβαιώνεται μέσα από την κοινωνική ή επαγγελματική καταξίωση και όταν ξεπερνά δυσκολίες και εμπόδια. Διακρίνει την ύπαρξη πόρων και δομών που θα στηρίξουν την ζωή και τους στόχους του. Αγαπά την μορφή, και αντιλαμβάνεται τους συμβολισμούς στην ιστορία των ανθρώπων και των πραγμάτων ως μέρος μια εξελικτικής συνέχειας. Αναζωογονείται από την ολοκλήρωση ενός έργου ή εγχειρήματος και από την φροντίδα της φυσικής του κατάστασης.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η σχέση με την “οικογένεια”, η έννοια της προέλευσης και η  συναισθηματική ασφάλεια.

Ήλιος στον Υδροχόο

Στοιχείο: Αέρας, Ποιότητα: Σταθερή

Το εγώ και η βούληση κινητοποιούνται και επιβεβαιώνονται μέσα από την φιλία, την συλλογικότητα και την ομάδα, αλλά και το ανθρωπιστικό πνεύμα. Ελπίδες, όνειρα και φιλικοί δεσμοί είναι σημαντικά αιτήματα του εαυτού.  Η πρόθεση για συμμετοχή στην κοινωνία, μέσα από κοινούς σκοπούς αναπτύσσει την προσωπικότητα. Τιμά την πρόοδο και εξέλιξη και έχει ανοιχτό μυαλό. Αγαπά την ελευθερία. Αναζωογονείται όταν κοινωνικοποιείται, και μπορεί να φανταστεί το μέλλον.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η έκφραση των ταλέντων, η δεκτικότητα στην αγάπη και η σχέση με τον αυθεντικό εαυτό.

Ήλιος στους Ιχθύς

Στοιχείο: Νερό, Ποιότητα: Μεταβλητή

Ο εαυτός είναι ευαίσθητος δέκτης και επηρεάζεται από συχνότητες που τον περιβάλλουν. Εστιάζει στην ιδανική μορφή των πραγμάτων και το συναίσθημα λειτουργεί δημιουργικά ώστε να συμβάλλει στην σύνθεση του ιστού της ζωής του.  Η βούληση εξαρτάται από την ευαισθητοποίηση, την συγκίνηση, την έμπνευση και τις προσδοκίες και λειτουργεί καλύτερα όταν μπορεί να οραματίζεται χωρίς όρους και πλαίσια. Επιβεβαιώνεται μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, την βοήθεια,  και την υπέρβαση. Αναζωογονείται από την φαντασία, την μουσική, και την φυγή από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις.

Βασικό στοιχείο προσωπικής εξέλιξης: Η σχέση με την καθημερινότητα, η ευθύνη των επιλογών, και η δυνατότητα ανάλυσης και αυτο-βελτίωσης.

© Eleni Kostika 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s