Κρόνος στον Αιγόκερω

curtis-macnewton-317636

Εξορθολογισμός, ευθύνη και η συνείδηση του “να πράξουμε το σωστό”  

20 Δεκεμβρίου 2017 – 23 Μαρτίου 2020 / 2 Ιουλίου – 17 Δεκεμβρίου 2020

Ο Κρόνος αρχετυπικά συμβολίζει ό,τι έχει να κάνει με την απτή πραγματικότητα, και τις δομές που την στηρίζουν, όπως και με τα όρια, τους κανόνες και τους περιορισμούς που διέπουν κάθε δομικό σύστημα είτε είναι θεσμικό ή έχει φυσική υπόσταση:  οι κυβερνήσεις, η έννοια του κράτους, εταιρικά σχήματα, η κάθε μορφής εξουσία, οι ηγεσίες, τα κοινωνικά κριτήρια και οι θεσμοί, κτίρια σύμβολα, μνημεία, και το μυο-σκελετικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος εκφράζονται από τον Κρόνο.  Συμβολίζει επίσης τους πόρους, αλλά και την ιστορία και την εξέλιξη των γενεών. Η αντίληψη της συνέχειας και της διαχρονικότητας των πραγμάτων εξαρτώνται απόλυτα από τον χρόνο. Είναι ο κοσμικός χρονοκράτορας, που μετράει ό,τι κάνουμε μέσα από προσπάθεια και πράξη, μέσω του αποτελέσματος, αλλά δοκιμάζει και την αντιστοιχία επένδυσης χρόνου, προσπάθειας και ανταμοιβής.  Μας θυμίζει πως οι πράξεις έχουν συνέπειες. Όπου δουλέψαμε μας ανταμείβει. Όπου χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο μας περιορίζει. Όπως επίσης μας δείχνει και τα σημεία φθοράς σε ό,τι προϋπάρχει. Στο ζώδιο του Αιγόκερου, όπου ο Κρόνος έχει κυριαρχία του, η ενέργεια αυτή εκφράζεται μέσα από αυτο-πειθαρχία, κριτική διάθεση, αυστηρότητα, έλεγχο, ανάγκη να πράξουμε το σωστό, ακεραιότητα, συνέπεια, συντηρητισμό, ουσία, οργάνωση, σκληρή δουλειά, πρακτικό πνεύμα, και αίσθημα ευθύνης.

Η συνείδηση του “να πράξουμε το σωστό”  

Ο μυθολογικός Κρόνος, ήταν ίσως και η πρωταρχική συλλογική θύμηση της αποκοπής του Ουρανού από την Γή. Ο Κρόνος ως θεότητα ήταν ο μικρότερος από τα αδέλφια του τους Τιτάνες, φιλόδοξος, και το αγαπημένο παιδί της μαμάς του Γαίας, που ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη και έπραξε αυτό που του ζήτησε, δηλαδή εφάρμοσε το “σωστό’ αίτημα για την εκπλήρωση της ιστορίας του μύθου. Η Γαία όπλισε τον γιό της με ένα δρεπάνι, και αυτός υπάκουσε και με την σειρά του ευνούχισε τον πατέρα του Ουρανό, για να απελευθερώσει τα αδέρφια του από τον Τάρταρο. Αν αναλογιστούμε την πράξη του, έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που έπρεπε να γίνει ώστε να σωθούν τα αδέλφια του και να εξασφαλιστεί η έννοια της συνέχειας με άλλους όρους. Από την πράξη του αυτή χωρίς να το γνωρίζει, γεννήθηκε η Αφροδίτη, και οι Ερινύες. Η γέννηση της Αφροδίτης, θεάς της Ομορφιάς και της Αγάπης συμβολίζει και την πρώτη μετουσίωση των αξιών και της έννοιας της απόλαυσης του υλικού κόσμου, στην Ελληνική μυθολογία. Άρα ο Κρόνος και η Αφροδίτη έχουν μια έμμεση συγγένεια.  Εδώ ο μύθος περιγράφει την αποφασιστική πράξη που εμπεριέχει ένα υψηλό τίμημα και που σηματοδοτεί μια νέα αρχή που ανατρέπει την προσδοκώμενη συνέχεια της ιστορίας, τουλάχιστον από την πλευρά του Ουρανού. Ο Κρόνος επιτυγχάνει μια δραστική παρέμβαση  στην μέχρι τότε οργάνωση του κόσμου. Αλλάζει τους κανόνες. Ο Κρόνος ως μυθολογική θεότητα βασίλεψε τη λεγόμενη μυθική χρυσή εποχή, της σοδειάς και της συγκομιδής, ενώ επιτηρούσε την πρόοδο των ανθρώπων. Η λέξη σοδειά ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη είσοδος από το εις και οδός. Κάθε καρπός μιας προσπάθειας σηματοδοτεί και την χάραξη ενός νέου δρόμου. Και ο Κρόνος στον Αιγόκερω συμβολίζει ακριβώς αυτό. Την αλλαγή των κανόνων, και την είσοδο σε μια καινούργια εποχή. Ο μύθος ξεκάθαρα μεταφέρει το δίδαγμα πως κάθε πράξη έχει και συνέπειες, αλλά και πως η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, ίσως όχι ακριβώς με τον ίδιον τρόπο. Η συνέχεια ήταν πανομοιότυπη, καθώς κυριεύτηκε και ο ίδιος από τους φόβους για την μοίρα του, κι έτσι άρχισε να καταπίνει τα παιδιά του για να αποφύγει να πάθει τα ίδια. Η γυναίκα του Ρέα, έσωσε τον Δία, ο οποίος τον εκθρόνισε και διαμοίρασε τον κόσμο στα τρία με τα αδέλφια του Άδη και Ποσειδώνα.

Ο πλανήτης Κρόνος λοιπόν στον Αιγόκερω, καθώς θα βρίσκεται στο πρώτο από τα δύο ζώδια της κυριαρχίας του, τον Αιγόκερω για τα επόμενα 2 χρόνια, θα εκφράσει με μεγαλύτερη άνεση και σαφήνεια όλους τους παραπάνω συμβολισμούς.

Σε προσωπικό επίπεδο είναι η περίοδος να δοκιμαστεί η συνέπεια μας, η ανταπόκριση σε ευθύνες και υποχρεώσεις, η ακεραιότητα και αξιοπιστία μας, το τι τελικά σημαίνει το “να κάνουμε το σωστό”, το κατά πόσον μπορούν να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά οι στόχοι, η περίοδος όπου σχέδια και εγχειρήματα που είναι βιώσιμα μπορούν να πάρουν μορφή,  να υλοποιηθούν, αλλά και να αξιολογήσουμε το πως επενδύσαμε τον χρόνο μας. Μέσα σε αυτή την διαδικασία, παρατηρούμε πως αντιμετωπίζουμε το φόβο της αποτυχίας ή του λάθους. Εστιάζουμε και αποκτούμε συνείδηση του εαυτού μέσα από τα επιτεύγματά μας, ή τις αποτυχίες μας, της επάρκειας ή ανεπάρκειας μας. Η υπενθύμιση πως κάθε τι έχει συνέπειες, ενεργοποιεί φόβους που πολύ συχνά μας περιορίζουν και όπως και ο μυθολογικός Κρόνος  “καταβροχθίζουμε” ή “σκοτώνουμε” το παιδί μέσα μας. Είναι σημαντικό η έννοια της ανάληψης ευθύνης, της ανάγκης ωρίμανσης, της επαγγελματικής καταξίωσης να μην λειτουργήσει  περιοριστικά όσον αφορά στον αυθεντικό μας εαυτό, την αυτο-έκφραση μας, την επαφή με το κέντρο μας, την καρδιά. Είναι μια περίοδος που μπορεί να μας “παγώσει” εσωτερικά στην διαδικασία κάθε προσπάθειας, ή στην ανάγκη να βάλουμε περισσότερα όρια, να δουλέψουμε πάνω σε κάτι, και να επιχειρήσουμε να ελέγξουμε καταστάσεις. Κάποια πράγματα στην ζωή αποκτούν επίσημο και οριστικό χαρακτήρα. Εν γένει δοκιμάζεται η αξιοπιστία μας, και η συνέπεια μας. Ο Κρόνος στον Αιγόκερω είναι ο πρωτομάστορας ή ο εργολάβος με σύγχρονους όρους που έρχεται να στήσει το εργοτάξιο, και ελέγχει αν “τα σχέδια” μπορούν να υλοποιηθούν. Το συναίσθημα είναι πιθανόν να παραμεριστεί, και ο φόβος του λάθους ή της αποτυχίας να διεισδύσει στην συνειδητότητά μας, και να μας εγκλωβίσει ψυχικά. Η αποδοχή της φθοράς, και η αντίληψη πως κάθε τι εμπεριέχει το αυθεντικό και την μοναδικότητα του, η καλλιέργεια της υπομονής βοηθούν να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους παγίδες.

Αν κάπου εστιάσαμε με πιο πνευματικό ή εξερευνητικό πνεύμα κατα την διάρκεια της διέλευσης του Κρόνου στον Τοξότη, και αποκομίσαμε περισσότερη εμπειρία, τα επόμενα 2 χρόνια θα επιχειρήσουμε να δουλέψουμε πάνω στην εφαρμογή ή εξέλιξη στόχων και να χτίσουμε κάτι πιο στέρεο. Η θέση αυτή απαιτεί προσήλωση, δυνατότητα ελέγχου, και οριοθέτησης, περισσότερη οργάνωση, και τονίζει την ανάγκη να οικοδομήσουμε πιο στέρεα πάνω σε ό,τι έχουμε επενδύσει στο χρόνο. Είναι η ώρα της συγκομιδής των προηγούμενων προσπαθειών, της αναγνώρισης, του εξορθολογισμού, αλλά και της ευθυγράμμισης. Ο Κρόνος είναι ένα κρύος και ξηρός πλανήτης, και ο Αιγόκερως ένα επίσης κρύο και ξηρό ζώδιο. Εδώ ο Κρόνος λειτουργεί ασκητικά χωρίς συναίσθημα, και με αίσθημα καθήκοντος. Θα μετρήσει την τεχνική, την εμπειρία, και την αντίληψη της συνέχειας και της συνέπειας σε σχέση με το παρελθόν μας, αλλά και το πως αντιλαμβανόμαστε την μορφή των πραγμάτων, την δημόσια εικόνα ή την κοινωνική αποδοχή. Όλα αυτά θα τα αντιληφθούμε περισσότερο, αλλά και θα ενεργοποιηθούμε ώστε να στηρίξουμε, να παγιώσουμε σχέσεις, να κατοχυρώσουμε δομές και σκοπούς ζωής που ικανοποιούν αυτές τις προϋποθέσεις. Θα αντιληφθούμε επίσης με περισσότερο ρεαλισμό ό,τι έχουμε χτίσει, όπου πιθανόν έχουμε αναλάβει ή επωμιστεί ευθύνες πέρα από τις δυνατότητές μας και δρούν περιοριστικά στην ζωή μας αναχαιτίζοντας την εξέλιξή μας. Θα διακρίνουμε περισσότερο το που έχουμε ίσως σπαταλήσει μάταια το χρόνο και τους πόρους μας, αλλά και που ο χρόνος που επενδύσαμε ορθά, έχει αντίκρισμα.

Ο Αιγόκερως (αίγαγρος) είναι το πλάσμα της φύσης που σκαρφαλώνει, και φτάνει στα πιο δύσκολα και ψηλά σημεία των βράχων, ξέρει να βρίσκει γερά πατήματα στην τραχύτητα της φύσης, ξεπερνά δύσκολα εμπόδια και το φυσικό του περιβάλλον είναι να “βρίσκεται αντιμέτωπο με τα δύσκολα”. Είναι πολύ ευκίνητο ζώο και πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά. Ο Αιγόκερως το ζώδιο ανήκει στα κύρια (παρορμητικά), που ορίζουν και το ξεκίνημα των εποχών, και άρα εμπεριέχουν την ενέργεια του ξεκινήματος και της εισαγωγής σε μια καινούργια κατάσταση. Ανήκει στο στοιχείο της Γής και είναι θηλυκό  ζώδιο. Τα ζώδια της Γής, κάνουν απτή την πραγματικότητα μας. Σε αυτή τη θέση, ο Κρόνος λειτουργεί με έναν μινιμαλισμό, έχει προνοητικότητα, είναι προσεκτικός, ξέρει να διακρίνει, βοηθάει να βρούμε τα στέρεα εδάφη, τους πόρους που απαιτούνται ώστε να εξελίξουμε σχέδια, αλλά πάντα δια μέσου της εξαίρεσης των περιττών. Εδώ οποιαδήποτε διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής υπόκειται σε κανόνες, και έχει την δυνατότητα να εξαιρέσει στοιχεία, και να διακρίνει τα ορθά όρια. Μας ζητά να εστιάσουμε, να περιοριστούμε και να δουλέψουμε, και αυτό πολλές φορές σημαίνει και απομόνωση, αλλά και αυτο-έλεγχο, ενώ απαιτεί αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη. Εδώ ό,τι δεν μοιάζει βιώσιμο, δεν παρουσιάζει εξέλιξη ή προκλήσεις, δεν ευνοεί την ορθή λειτουργική, πρακτική, αλλά και υλική πλευρά της ζωής, είναι δύσκολο να προχωρήσει. Ο Κρόνος στον Αιγόκερω, δίνει μαθήματα πειθαρχίας, και ανταμείβει σημαντικά. Είναι η θέση της υψηλής επίτευξης. Είναι και η ώρα της κρίσης. Κάθε ανταμοιβή συνοδεύεται από περισσότερες ευθύνες, απαιτήσεις για χειροπιαστά αποτελέσματα και προωθεί με σίγουρα βήματα ό,τι έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.  Μπορεί να κατοχυρώσει την φήμη, να επιβραβεύσει ή και να ακυρώσει. Εδώ το ρητό ό,τι έσπειρες θα θερίσεις, είναι η ουσία του Κρόνου στον Αιγόκερω, και αυτό θα γίνει συνειδητό και συλλογικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Μας θυμίζει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, και πως οι πράξεις έχουν συνέπειες. Μας βοηθάει να αντιληφθούμε τα προβλήματα, και τους περιορισμούς και έτσι μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε κάθε τι που θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή. Η σχέση μας με την κάθε μορφής εξουσία, και οτιδήποτε επιχειρεί να μας επιβληθεί είναι κάτι που θα μας απασχολήσει. Όπως και οι κυβερνήσεις, οι ηγεσίες θα αποκτήσουν μια πιο σαφή στάση ευθύνης απέναντι στον ρόλο τους, θα επιδείξουν περισσότερη διάθεση για έλεγχο, αλλά και θα υποστούν τις συνέπειες κακής διαχείρισης της εξουσίας τους, ενώ θα δράσουν με συντηρητισμό και αυταρχισμό. Είναι σίγουρο πως κάποια κεφάλια θα πέσουν μέσα στην διαδικασία αυτή, και σε ηγετικό και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο.  Ο Κρόνος στον Αιγόκερω είναι το απόσταγμα της γνώσης  που εφαρμόζεται, είναι η σοφία που αποκτάται από τις δυσκολίες, και τις προκλήσεις.

Τα μηνύματα  της διέλευση του Κρόνου στο Τοξότη (2014 – 2017)

Ο Κρόνος μέσα από τον Τοξότη δοκίμασε τις δεσμεύσεις και τα δομικά συστήματα της ζωής μας μέσα από την ιδεολογία, τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις. Είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε ποιές σχέσεις στην ζωή μας ενδυναμώθηκαν και ποιές διαλύθηκαν μέσα από το πρίσμα της ιδεολογίας και της θεώρησης της ζωής μας. Εάν απομονωθήκαμε ή θέσαμε όρια λόγω διαφοράς αντίληψης σε σχέση με το περιβάλλον μας. Κι αν δεν συνέβη κάτι από αυτά, σίγουρα αποκρυσταλλώσαμε κάποιες δικές μας ιδεολογίες, ή τις ανασυγκροτήσαμε βιώνοντας την πραγματικότητα γύρω μας, αλλά και στην προσωπική μας σφαίρα. Πιθανόν να παγιώσαμε κάποιες γνώσεις, να υλοποιήσαμε ένα έργο πνευματικό ή να εστιάσαμε περισσότερο στο τι μας ενδιαφέρει να γνωρίσουμε. Μπορεί αυτή η περίοδος να μας έβγαλε και περισσότερο δογματισμό, εμπάθεια ή έλλειψη ανοχής στην άλλη άποψη, το “ξένο”, στην άλλη οπτική. Ο Κρόνος στον Τοξότη, περιόρισε σημαντικά την προοπτική αλλά και την ελπίδα στον κόσμο μας, και μας έκανε να βιώσουμε την περιχαράκωση των δογμάτων, θρησκειών, πεποιθήσεων, και ιδεολογιών αλλά και τους περιορισμούς που επιχειρούν να επιβάλλουν. Σε ένα άλλο επίπεδο μας βοήθησε να εστιάσουμε και να προσηλωθούμε σε κάποιον τομέα μέσα από τις δικές μας αξίες. Για κάποιους ίσως ήταν μια ουσιαστική περίοδος δουλειάς πάνω στις γνώσεις, την φιλοσοφία, την αποκρυστάλλωση ενός οράματος, αλλά και ανασυγκρότησης πεποιθήσεων. Αυτό το φαινόμενο της φανατικής προσήλωσης, και επιβολής απόψεων και δογμάτων ήταν παραπάνω ορατό και σε πολιτικό επίπεδο, μέσα από ακραίες πολιτικές εκφράσεις και ιδεολογίες, αλλά και διαμέσου της τρομοκρατίας. Ήταν μια διέλευση που έφερε το τέλος πολλών πραγμάτων και μια βαθειά συνειδητοποίηση σε σχέση με τις δομές που μας στηρίζουν ή δρουν ελεγκτικά πάνω στην δυνατότητα να στοχεύσουμε, να αντιληφθούμε την αλήθεια, να οραματιστούμε ανάπτυξη ή να ελπίσουμε. Αν το σκεφτούμε εκτός από την επίγευση μιας πολύ φανατικής και ακραίας πνευματικά και πολιτικά 3-ετίας, που δοκίμασε την ανοχή στο “ξένο”, είδαμε και την έλλειψη εμπιστοσύνης στα μέσα, αλλά προπάντων αντιληφθήκαμε πως βιώνουμε ένα τέλος εποχής όσον αφορά τις ιδεολογίες, και την ηθική. Ο Κρόνος εξαιρεί και δείχνει τι στερούμαστε. Απ’ τον Τοξότη μας έδειξε πως στερούμαστε την αλήθεια και δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα του κόσμου. Τα ερωτήματα της θέσης του Κρόνου στον Τοξότη ήταν εμφανή στην σχέση ταύτισης πνευματικού και υλικού: Πως συγκροτώ την πνευματική μου στόχευση; Πως και με ποιούς όρους εξηγείται η πραγματικότητα πλέον; Ποιό είναι το νόημα και η αλήθεια της πραγματικότητάς μας; Πως διατηρούμε την πνευματική,  την ηθική και την ελευθερία της έκφρασης;

Τι αλλάζει με τον Κρόνο στον Αιγόκερω;

Ο Κρόνος στον Αιγόκερω, σε ένα παρορμητικό γήινο ζώδιο, είναι μια πιο πρακτική αλλά και συντηρητική θέση από εκείνη του Τοξότη. Μετατοπίζει τον σκοπό από την στόχευση  του πνεύματος, στην έναρξη της εμπειρίας που ενδιαφέρεται να πράξει, να δομήσει, να συγκροτήσει, να εφαρμόσει, να ελέγξει, να ξεκαθαρίσει και να δρέψει με πειθαρχημένο τρόπο. Επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες, και να οριοθετήσει. Αυτές οι συνθήκες θα γίνουν πιο ορατές από κάθε μορφή εξουσίας και τον τρόπο που κυβερνά ή εφαρμόζει. Η πιο σημαντική στιγμή αυτής της διέλευσης είναι το 2020, που ο Κρόνος θα συναντήσει τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και θα σημάνει το κλείσιμο ενός κύκλου 38 ετών (ξεκίνησε το 1982). Γενικότερα ο κύκλος Κρόνου-Πλούτωνα έχει να κάνει με τις κοινωνικές δομές και το τι μαθαίνουμε από την υπεύθυνη χρήση της εξουσίας. Έχει να κάνει στην κυριολεξία με το έδαφος που πατάμε. Συμβολίζει την συλλογική μας εξέλιξη μέσα από τους διαθέσιμους πόρους, την κάθε μορφή εξουσιαστικού συστήματος ή σχήματος και την διαχείριση τους. Μιλάει για την ριζική μεταμόρφωση οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών. Το 2020 κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της πρόσφατης συλλογικής ιστορίας μας, και ξεκινάει ένα καινούργιο.  Μέσα από την διέλευση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω (2008-2023) γίνεται μια σαρωτική μεταμόρφωση στις αξίες, στους πόρους και τις δομές  που μας στηρίζουν που σταδιακά ελέγχουν όλο και λιγότεροι. Αυτή η διαδικασία που ονομάσαμε “κρίση” αναδεικνύεται από αυτή τη διέλευση και έχει αντίκτυπο στο απέναντι ζώδιο τον Καρκίνο (την αρχετυπική συναισθηματική και συμβιωτική έκφραση της ζωής, της γέννησης, της ασφάλειας της προστασίας και της βάσης προέλευσης). Συλλογικά και προσωπικά, ο τρόπος ζωής και διαβίωσης μας λοιπόν δέχεται μια μακροχρόνια επιρροή αντίθεσης από τον Πλούτωνα, που μεταμορφώνει τις συνθήκες που ζούμε, την σχέση μας με τον πλανήτη που είναι το ευρύτερο μας “σπίτι” και την φύση που μας θρέφει. Μέσα  από το τετράγωνο με τον Ουρανό μεταξύ 2012-2016 έκανε επιτακτική την ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά, και να ανατρέψουμε τις αξίες μας.  Ο Κρόνος λοιπόν με την είσοδό του στον Αιγόκερω έρχεται να αποκρυσταλλώσει, να τελειώσει, να οργανώσει, να ελέγξει αλλά και να αλλάξει τους κανόνες, στο τοπίο που ήδη εργάζεται ο Πλούτωνας. Η κρίση είναι πολύ λιγότερο οικονομική, και περισσότερο κρίση ηθικής,  αντίληψης νομοτέλειας και αξιών. Την έχουμε βιώσει ως οικονομική διότι έχει γίνει υπερβολική προσήλωση αλλά και κατάχρηση εξουσιών και στήριξης δομών, σε αυτό το κομμάτι. Κάθε σύστημα που δομείται , συγκροτεί και διαχειρίζεται εξουσίες, υφίσταται φθορές. Η συνείδηση της φθοράς, είτε προκαλεί μια επείγουσα ύστατη προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων μέσω της συρρίκνωσης, της εξοικονόμησης δυνάμεων, ή ακόμα και της κερδοσκοπίας, ή οδηγεί σε κατάρρευση και ολική ανασυγκρότηση. Το 2020 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά που θα απαιτήσει την ανάληψη ευθύνης για την φθορά και την ποιότητα διαχείρισης της εξουσίας στον κόσμο σε πολλαπλά επίπεδα. Μπορούμε να το φανταστούμε ως αναδιανομή ή ανακατανομή εξουσίας, και τρόπων διαχείρισης της. Το παλιό φεύγει και το διαδέχεται το καινούργιο.

Σε προσωπικό επίπεδο η διέλευση αυτή, μπορεί να μας φέρει σ’ επαφή με την δημόσια σφαίρα της ζωής (χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κοινωνικότητα), θα τονίσει την σχέση μας με ότι μας περιορίζει ή μας διδάσκει, μας προκαλεί να εξελιχθούμε, και θα μας ενεργοποιήσει περισσότερο μέσα από την στόχευση επένδυσης της ενέργειας μας. (Ο Αιγόκερως είναι η έξαρση του Άρη). Αν κοιτάξουμε το γενέθλιο χάρτη μας θα δούμε πως ο οίκος του Καρκίνου είναι και ο τομέας της ζωής που έχει υποστεί τις πιο ριζικές αλλαγές και απαιτητικές επιρροές από το 2008 έως σήμερα. Η ενεργοποίηση έχει εκδηλωθεί στον οίκο (τομέα της ζωής) που βρίσκεται ο Αιγόκερως. Με τον Κρόνο στον Αιγόκερω λοιπόν θα συνειδητοποιήσουμε περισσότερο έμπρακτα την αξία της δέσμευσης, της υπομονής αλλά και τον απολογισμό του τι έχουμε αποκομίσει ή κτίσει, την σοφία που αποκτιέται μέσα από την εμπειρία, το πόσο γερά πατάμε σε αυτόν τον τομέα της ζωής, και ποια τελικά ήταν η ουσία και τα ‘δώρα” των αλλαγών που ενεργοποίησε η μακρόχρονη διέλευση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την δημιουργική διάσταση του Κρόνου, χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Κρόνος και Ήλιος συγκροτούν το πλαίσιο της ζωής μας, και εξελίσσουν την ανάληψη της ευθύνης για την ίδια μας την ζωή.

Ο Κρόνος κάνει τον κύκλο του ζωδιακού κάθε 29~ χρόνια, οπότε κάθε διέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία για την προσωπική και συλλογική μας εξέλιξη.  Οι δύο προηγούμενες διελεύσεις του Κρόνου στον Αιγόκερω ήταν το 1988-1991 και το 1959-1962, σημαντικές περίοδοι για τη παγκόσμια νεότερη ιστορία και την οριοθέτηση δυνάμεων, συνόρων, πολιτικών, διακυβέρνησης και εφαρμογής τους.  Με τον Κρόνο στον Αιγόκερω κάθε δομή εξωτερικεύεται ως φυσική υπόσταση. Σε προσωπικό επίπεδο η επιρροή του Κρόνου πάνω στα Φώτα (Ήλιο και Σελήνη) ή σε προσωπικούς πλανήτες (Ερμή/Αφροδίτη/Άρη) στο γενέθλιο χάρτη είναι πάντοτε ιδιαίτερα ουσιαστική και αισθητή, και σε πολλές περιπτώσεις είναι επίσης αρκετά έντονη και σε εξωτερικούς πλανήτες. Επειδή ο Κρόνος έχει να κάνει με το κατεξοχήν ρεαλιστικό κομμάτι της ζωής μας και της συγκρότησης του ατόμου, την ενέργειά του την βιώνουμε πιο έντονα και σε υλικό, σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση ο Κρόνος μας επηρεάζει ούτως ή άλλως καθώς εισέρχεται σε κάθε οίκο του γενέθλιου χάρτη και εκεί επιχειρείται μια αναδιοργάνωση, ψυχολογική ωρίμανση αλλά και ανάγκη να αξιολογήσουμε πως επενδύουμε τον χρόνο μας πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τον τομέα της ζωής που ενεργοποιείται.

Ο Κρόνος στον Αιγόκερω και η προσωπική χροιά της επιρροής του:

Επηρεάζονται περισσότερο όλοι όσοι  έχουν πλανήτες στα παρορμητικά ζώδια και οι αντίστοιχοι ωροσκόποι: 1ο δεκαήμερο το 2018 (0-10 μοίρες) , 2ο δεκαήμερο το 2019 (11-20), 3ο δεκαήμερο το 2020 (20-30 μοίρες)

Συνοπτικά:

Αν έχεις Ήλιο στον Αιγόκερω ή στον Καρκίνο: Περίοδος σοβαρότητας και ευθυνών, νέων εγχειρημάτων, δοκιμασίας και ανταμοιβής.  Προσοχή στην ανάληψη περισσότερων υποχρεώσεων από όσες μπορείς να φέρεις σε πέρας. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι, και μάθε να εξοικονομείς ενέργεια. Κτίζεις το εγώ σου, μπορείς να πειθαρχήσεις σ’ έναν έρωτα, μια δημιουργία. Ωριμάζεις. Διαπραγματεύεσαι την σχέση με τον πατέρα, το πατρικό αρχέτυπο ή τους άνδρες στην ζωή σου, και την δυνατότητά σου να ηγηθείς. Μπορεί να μην έχεις πάντα την προσοχή των άλλων με τον τρόπο που θα ήθελες. (Ισχύει και για τον Ήλιο στον Ζυγό και Κριό με μικρότερη ένταση).

Αν έχεις ωροσκόπο Αιγόκερω (ή Κρόνος στον 1ο οίκο): Αποκτάς περισσότερες ευθύνες που συνοδεύονται από εδραίωση επαγγελματικών σχεδίων και κοινωνικής εικόνας που εν δυνάμει θα φέρουν εξέλιξη στα οικονομικά σου. Ζητείται να οργανωθείς, να σοβαρέψεις και να ωριμάσεις σε σχέση με τις ανάγκες σου, την εικόνα σου ή και απέναντι στους άλλους και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Είναι μια περίοδος που μπορείς να δημιουργήσεις, και να καταλάβεις τον εαυτό σου περισσότερο και πιο ουσιαστικά.

Αν έχεις ωροσκόπο Καρκίνο (ή Κρόνο στον 7ο οίκο): Η σχέση με τους άλλους, σύντροφο ή συνεργάτες αποκτούν μια σοβαρότητα. Συνθήκες μπορεί να επιβάλλουν περιορισμούς στις σχέσεις σου. Εισπράττεις κριτική, και νοιώθεις πως οι άλλοι απαιτούν περισσότερη συνέπεια, δουλειά και οργάνωση από σένα. Διαπραγματεύεσαι την εξέλιξη της δέσμευσης σε σχέσεις, συμφωνίες  και συνεργασίες. Δομείς καλύτερα το κοινωνικό κομμάτι της ζωής σου. Μπορείς να κάνεις πράξη αυτά που υπόσχεσαι ή αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εσένα;

Αν έχεις ωροσκόπο Ζυγό (ή Κρόνος στο Ναδίρ): Οργάνωση και ευθύνες στο οικείο περιβάλλον, οικογένεια, γονείς, σπίτι και αδέρφια, ή ακίνητη περιουσία. Συναισθηματική ωρίμανση, συγκρότηση του ψυχισμού και ξεκαθάρισμα με το παρελθόν. Θεμελιώνεις καλύτερα την ζωή σου. Βάζεις ένα σπόρο για μια δραστηριότητα ή στόχο που θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια.

Αν έχεις ωροσκόπο Κριό (ή Κρόνος στο μεσουράνημα): Στιγμή επαγγελματικής καταξίωσης ή απολογισμού πεπραγμένων στην επαγγελματική και δημόσια σφαίρα. Κτίζεις την φήμη σου, ή αναλαμβάνεις περισσότερες επαγγελματικές ευθύνες. Κάτι επισημοποιείται στην ζωή σου. Συναντάς εμπόδια, και ενισχύεται η ανάγκη να ανταποκριθείς σε κοινωνικές απαιτήσεις. Αλλάζεις status. Διαπιστώνεις πως πρέπει να θέσεις νέους στόχους. Δυσκολίες με άτομα κύρους ή εξουσίας. Η σχέση με την μητέρα.

 

Η τριπλότητα της Γής και του Νερού (αν έχεις πλανήτες στην Παρθένο, στον Ταύρο, στους Ιχθύς, στον Σκορπιό και τον Καρκίνο:

Η διέλευση του Κρόνου στον Αιγόκερω βοηθάει όσους έχουν πλανήτες σε ζώδια της Γής και του Νερού να διαμορφώσουν, να αντιληφθούν και να οργανώσουν καλύτερα το υλικό κομμάτι της ζωής τους. Να δώσουν κατεύθυνση στην υλοποίηση στόχων, ή ακόμη και να δουν τις προσπάθειες προηγούμενων ετών να ωριμάζουν, να αναγνωρίζονται και να αποδίδουν. Αυτό πάντα συνοδεύεται με ανάληψη ευθυνών.

Για όσους έχουν γεννηθεί με Κρόνο στον Αιγόκερω είναι η περίοδος της επιστροφής του Κρόνου στην γενέθλια θέση. Μια σημαντική στιγμή απολογισμού πεπραγμένων ζωής, ωρίμανσης, ενηλικίωσης ανεξαρτήτως ηλικίας, ή/και συνειδητοποίησης στόχων. Είναι μια στιγμή στην ζωή είτε στα ~29 ή στα ~ 58 που σηματοδοτεί σημαντικές ψυχολογικές αλλαγές στην ζωή του ατόμου. Η στιγμή που κλείνει ένας κύκλος σε σχέση με δομές που μας στηρίζουν, και αρχίζει ένας νέος. Είναι περίοδος για ριζική αναδόμηση ή αποτίμηση της διαχείρισης και επένδυσης του χρόνου, όπου δοκιμάζεται το οικοδόμημα του παρελθόντος. Ένα reality check, εφ’ όλης της ύλης. Σε αφορά αν έχεις γεννηθεί: 1959-62, 1988-91.

© Eleni Kostika 2018

Photo by Curtis MacNewton on Unsplash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s