Ο Δίας στον Τοξότη

9 Νοεμβρίου 2018 – 2 Δεκεμβρίου 2019

Πως ενσταλάζουμε το πνεύμα στη δημιουργία και στη ζωή

Η μεγάλη εικόνα, και τα δώρα της “φιλοξενίας”

Η εξερεύνηση της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων μας. Ανοίγοντας φτερά και στοχεύοντας ευρύτερα στην εξερεύνηση του κόσμου μας. Η διεύρυνση της εμπειρίας, της γνώσης, της φιλοσοφίας και της στοχαστικής μας ικανότητας, και πως αποκτά έμπρακτα δημιουργικό περιεχόμενο.

Ανάπτυξη μέσα από ταξίδια, σπουδές, πνευματικότητα και η επαφή με το “ξένο”.

Η αλήθεια, η πίστη και η προοπτική μέσα από προκλήσεις, αναζήτηση ευκαιριών, και διάθεση για περιπέτεια.

Συνοπτικά μηνύματα της διέλευσης του Δία στον Τοξότη. Η ανάπτυξη και η επέκταση εκφράζονται μέσα από την εξερεύνηση του ανοίκειου, τις αρετές της φιλοξενίας, την ελευθερία βούλησης και πνεύματος, το ρίσκο, την επαφή με άλλους πολιτισμούς, ιδεολογίες και κουλτούρες, την ανάγκη αντιληφθούμε  την αλήθεια και την ευρύτερη εικόνα μέσα από την ένωση της ύλης με το πνεύμα. Η αντίληψη και κατανόηση του “γιατί ζούμε”, “γιατί είμαστε”. Η κοινωνία οραματίζεται, πράττει και αναπτύσσεται με διάθεση να διευκρινίσει, να διδάξει, να στοχαστεί, να εξερευνήσει, να πολεμήσει για ιδανικά, δικαιοσύνη, αλήθεια και ήθος, να βρει την αποστολή της, να φιλοσοφήσει, να ρισκάρει, να αντιμετωπίσει προκλήσεις, να οραματιστεί το μέλλον της ζωής. Αντιλαμβάνεται και εξερευνά πέρα από σύνορα και όρια, και δρά υπερβατικά και επεκτατικά. Υποστηρίζει με δογματισμό, και ανάγκη να διαδώσει τα πιστεύω της.

Ο Δίας έκανε την είσοδό του στο ζώδιο του Τοξότη στις 9 Νοεμβρίου 2018, ολοκληρώνοντας την διέλευση του στον Σκορπιό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017.

Βασικά στοιχεία για τον Δία

Λέξεις κλειδιά του Δία: Επέκταση, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη, Αύξηση, Γνώση, Πίστη, Προοπτική, Αλήθεια, Γενναιοδωρία

Ο Δίας αλλάζει ζώδιο μία φορά το χρόνο, και αυτό συμβάλλει σε μια χαρακτηριστική μετατόπιση της χροιάς και της δυναμικής της ενέργειας του πλανήτη που ανήκει στους αγαθοεργούς, και ταυτίζεται με την επέκταση, την τύχη και την γενναιοδωρία. Ο Δίας αυξάνει, μεγεθύνει και διαστέλλει το κάθε τι, επομένως συμβολίζει οφέλη αλλά και σπατάλη ή απώλειες. Σε κάθε περίπτωση μας βοηθάει να αντιληφθούμε. Ο αρχετυπικός ρόλος της ενέργειας του Δία, είναι να αυξήσει την συνειδητότητα, την κατανόηση και την επίγνωση, αλλά και να μεγεθύνει είτε τα θετικά ή τα προβλήματα που υφίστανται σε κάποιο τομέα της ζωής μας ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την μεγάλη εικόνα. Ανήκει στους κοινωνικούς πλανήτες.

Κάθε 12 χρόνια συμπληρώνει ένα πλήρη κύκλο στο ζωδιακό. Κάθε 12-ετία σηματοδοτεί και έναν νέο επεκτατικό κύκλο ζωής. Η διέλευση του από κάθε ζώδιο, διαρκεί 1 περίπου χρόνο και κατά την διάρκεια του χρόνου είναι ανάδρομος περίπου 4 μήνες. Λόγω της παραμονής του για ένα έτος σε κάθε ζώδιο, μπορούμε να παρομοιάσουμε τον Δία ως έναν πλούσιο χορηγό, έναν δάσκαλο-μέντορα που σε προσωπικό επίπεδο μας ανοίγει έναν ορίζοντα σε κάποιο τομέα της ζωής.  Με την έννοια αυτή μας υποστηρίζει στα θέματα του γενέθλιου οίκου που διελαύνει, ανοίγει ένα παράθυρο και μας βοηθάει, να κατανοήσουμε κάποια πράγματα μέσα από μια ευρύτερη οπτική, μας ωθεί να εξερευνήσουμε καινούργιες εμπειρίες, και να ανακτήσουμε την πίστη μας, ή να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο για τον εαυτό μας. Αναδεικνύει δυνατότητες ή μας δίνει τρόπους να διδαχθούμε. Ώς χορηγός υπόσχεται, προσφέρει και προστατεύει, όπως και μας βοηθά να “χαιρετίσουμε” πράγματα και καταστάσεις που δεν είναι πλέον ωφέλιμες για την ανάπτυξή μας. Ανάλογα με την θέση και κατάσταση του γενέθλιου ωροσκοπίου και πιο συγκεκριμένα του γενέθλιου Δία, μπορούμε να ερμηνεύσουμε και το σε πιο βαθμό η διέλευση του Δία θα είναι ουσιαστικά ωφέλιμη, ή θα τείνει στην υπερβολή και πιθανή σπατάλη. Ο Δίας κυβερνάει το ζώδιο του Τοξότη και παραδοσιακά και των Ιχθύων, είναι σε αδυναμία στους Διδύμους και την Παρθένο, σε έξαρση στον Καρκίνο, και σε πτώση στον Αιγόκερω.

Ο Δίας στον Τοξότη

Ο Δίας στο ζώδιο της κυβέρνησής του τον Τοξότη, δεν εξαρτάται από κάποιον άλλον πλανήτη όσον αφορά στις λειτουργίες που εκπροσωπεί, συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε πως το αστρολογικό αρχέτυπο είναι στην πιο “ακέραια” και ισχυρή μορφή του. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία για μια συνοπτική αναφορά στην φιλοσοφία, και την ελληνική μυθολογία, που μας βοηθά στην ουσιαστική κατανόηση των συμβολισμών του στην αστρολογία.

Ετυμολογικά, το όνομά του είναι διττό, Δίας – Ζεύς. Το Δίας  δηλώνει την “αιτία”, αλλά και το “θείο” από την  Ινδοευρωπαϊκή ρίζα Dyēus, και το λατινικό deus,  ενώ το Ζευς σχετίζεται και με το ζην, την “ζωή/ζωογονία”. Ετυμολογικά την σημασία του ονόματος του Δία εξηγεί ο Πλάτωνας στον διάλογο “Κρατύλος” ή “Περί Ονομάτων Ορθότητος”, ως η αιτία της ζωής“.

Γιατί πραγματικά το όνομα του Διός είναι, σα να πούμε, ένας ακέριος ορισμός αφού ξεχωρίζοντας το σε δύο, μεταχειριζόμαστε άλλοι το ένα μέρος και άλλοι το άλλο. Άλλοι δηλαδή τον ονομάζουν Ζήνα και άλλοι Δία . Αν όμως ενωθούν σ’ ένα μόνο, φανερώνουν τη φύση αυτού του θεού, εκείνο πού λέμε πώς ταιριάζει στο όνομα να έχη την ικανότητα να κάνη. Γιατί δεν είναι δυνατόν σ’ εμάς και σε όλα τα άλλα οντά να είναι αίτιος της ζωής παρά ό άρχοντας και ό βασιλιάς του σύμπαντος. Αυτός λοιπόν ό θεός συμβαίνει να ονομάζεται σωστά : εκείνος έξ αιτίας του οποίου ή ζωή υπάρχει παντοτινά σε όλα τά ζώντα. Και είναι το όνομα του, ενώ ήταν ένα, μοιρασμένο, καθώς είπα, σε δύο, δηλαδή στο Δία και στο Ζήνα

Επίσης έχουμε και τα σχόλια του Πρόκλου για τον Δία: “Νους ανεπίδεκτος μεθέξεως και τέλειος και πληροί τα πάντα με όλα τα αγαθά και κυρίως με την ζωή” (Πρόκλος, Σχόλια στον Κρατύλο του Πλάτωνα, 99, 70-100).

Ο Δίας συμβολικά έχει και πνευματικό και υλικό περιεχόμενο στην ζωή, και η διχοτόμηση των δύο είναι κάτι που διαπραγματεύεται ο Πλάτωνας στον “Φαίδρο”. Εκεί ο Δίας αναφέρεται ως ο Θεός που κατέχει την υψηλότερη θέση και που φροντίζει τα πάντα από τον Ουρανό (τις περιοχές του νού – πνεύμα). (βλ. Φαίδρος 246e-247).

Στην ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με την θεογονία του Ησίοδου, τον Όμηρο, αλλά και τους Ορφικούς ύμνους, αναφέρεται ως πατέρας όλων των θεών και ανθρώπων, καθώς ορίζει τα πάντα στον υπαρκτό κόσμο. Ένας θεός που μεγάλωσε με μέλι και γάλα, εκθρόνισε τον πατέρα του Κρόνο, και διαμοίρασε τον κόσμο σε τρία μέρη μαζί με τα αδέλφια του, Ποσειδώνα και Άδη. Ένας θεός που είχε εξουσία ανώτερη από τους άλλους θεούς, έκρινε τα πάντα, ενώ οι δυνάμεις του και η πληθωρική του διάθεση δεν φαίνεται να εμποδίστηκε σοβαρά από καμιά άλλη θεότητα σε κανέναν μύθο, με την εξαίρεση ίσως του Προμηθέα που κατάφερε να δώσει την φωτιά στην ανθρωπότητα, ξεγελώντας του θεούς. Κι αυτός όμως δεν έμεινε ατιμώρητος από τον Δία. Τον Δία, τον συναντούμε σε πολλούς ρόλους, ως δίκαιο, σοφό, μειλίχιο, τιμωρητικό, αδίστακτο, άπιστο προς την σύντροφό του Ήρα και τις ερωμένες του, πατέρα, αλλά και βίαιο στην προσπάθειά του, να βάλει σε τάξη άλλους θεούς, κακώς κείμενα στον κόσμο των θνητών και στην γη, ή να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Όλα χαρακτηριστικά και συνέπειες της απόλυτης δύναμης που κατείχε. Η προάσπιση της ζωής και η αυξητική του ικανότητα διαφαίνεται και μέσα από τους πολυάριθμους απογόνους, ήρωες, θνητούς και θεούς, που έφερε στον κόσμο, αλλά και μέσα από την ικανότητα του να ορίζει τον καιρό. Χαρακτηριστικά είναι τα επίθετα Κεραύνιος, Βρονταίος και Νεφεληγερέτης. Σύμβολά του το φτερωτό άλογο Πήγασος που μετέφερε τους κεραυνούς από το εργαστήριο του Ήφαιστου, το σκήπτρο του και ο αετός του που ήταν εκπαιδευμένος να φέρνει τους κεραυνούς πίσω.

Η ζωή γίνεται πιο εύφορη από την θερμότητα και την υγρασία στο φυσικό περιβάλλον, και στην αστρολογία ο Δίας κατηγοριοποιείται ώς ένας θερμός και υγρός πλανήτης. Η υπερβολή όμως οποιασδήποτε συνθήκης μπορεί να είναι και καταστροφική. Στην φύση η υπερβολική υγρασία και θερμότητα, μας δίνει την σήψη και τους μύκητες.

Τι γίνεται λοιπόν όταν διευρύνουμε το πεδίο μας συνεχώς, είτε πνευματικά ή υλικά; τότε και οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στην ζωή και θα συμπαρασύρουν και άλλους τομείς.

Στο ζώδιο του Τοξότη ο Δίας είναι στο σπίτι του, στην ημερινή του κατοικία. Μπορούμε να κάνουμε μια μεταφορά λοιπόν στην μυθολογική θεότητα του Βασιλιά του Ουρανού, και να φανταστούμε τον Δία στον θρόνο του στον Όλυμπο, να εποπτεύει το βασίλειο του, να μπορεί να βλέπει και να γνωρίζει τα πάντα, αλλά και να έχει κάθε δικαίωμα και εξουσιοδότηση να αλλάξει το οτιδήποτε. Να πράξει ανεξάρτητα σύμφωνα με κάθε επιθυμία και βούληση του.   Όλες οι ιδιότητες που συμβολίζει ο πλανήτης εκφράζονται άνετα και ισχυρά στο ζώδιο της κυριαρχίας του. Μπορούμε να περιμένουμε πως αυτή η διέλευση θα ρίξει φώς και θα διευκρινίσει πολλά θέματα.

Καθώς ανοίγει το οπτικό μας πεδίο, ποια είναι η μεγάλη εικόνα, τι είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε, τι πιστεύουμε γιαυτό και πως συνεπώς ορίζουμε; Πόσο μας παρασύρει, πόσο μας σαγηνεύει, πόσο μας παραπλανεί και πόσο μας απογοητεύει αυτή η σφαιρική εικόνα των πραγμάτων; Γιατί η θέα από “ψηλά” προσφέρει κατανόηση, μας δίνει προοπτική και δυνατότητες, δεν εγγυάται όμως απαραίτητα ικανοποίηση. Κατ’ αρχάς λοιπόν αποκτούμε μια αίσθηση ελευθερίας σε κάποιο τομέα της ζωής μας (οίκος που διελαύνει ο Δίας στον γενέθλιο χάρτη). Μπορεί αυτή να την έχει προκαλέσει και κάποιος εξωγενής παράγοντας και να μην είναι απαραίτητα εθελούσια, ενώ σε δεύτερο επίπεδο μας επιτρέπεται να στοχαστούμε το “όλο”. Βλέπουμε λοιπόν μια πρώτη δυνατότητα να αλλάξουμε το κλίμα σε μια περιοχή της ζωής μας, να παρατηρείται μια εξωστρέφεια και μια ενεργητική διάσταση σε έναν τομέα. Θα πρέπει να πάρουμε την πληροφορία που έχουμε συλλέξει και να σχηματίσουμε άποψη ώστε να λειτουργήσουμε συμπερασματικά, εννοιολογικά, φιλοσοφικά, να θέσουμε μεγάλα ερωτήματα, να διευκρινίσουμε αλήθειες, να θέσουμε ευρύτερα ερωτήματα. Το αν η συνολική εικόνα είναι γοητευτική ή απογοητευτική, είναι και μια διαπίστωση πολύ χρήσιμη για την αλλαγή στόχευσης που θα επακολουθήσει. Είναι μια θέση που υπερβαίνει όρια και σύνορα, και άρα μπορούμε να περιμένουμε την τάση για ανάπτυξη σχέσεων και εγχειρημάτων γενικότερα που θα μας ταξιδέψουν πέρα από τις γνώριμες και οικείες περιοχές της ζωής μας, και μπορεί να είναι πολλά και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξερευνήσουμε νέα πνευματικά και υλικά μονοπάτια αλλά και θα χρειαστεί να εξασκήσουμε τις αρετές της φιλοξενίας.  Ακολουθεί μια χρονιά ανακαλύψεων και εξερεύνησης, μετά από ένα μονοετές ταξίδι κατάδυσης και αποκαλύψεων (Δίας στον Σκορπιό) στα άδυτα του ψυχισμού αλλά και της εσώτερης γνώσης, θεραπείας και δημιουργικότητας του εαυτού, όπου ενισχύθηκαν κάποιες επιθυμίες και κίνητρα. Ο Δίας στον Σκορπιό θα μπορούσε να είναι και συνώνυμος του Χθόνιου ή Καταχθόνιου Δία, μια επίσκεψη του θεού του ουρανού στο βασίλειο του αδελφού του Άδη, τον Κάτω κόσμο. Την χρονιά που μας πέρασε με τον Δία στον Σκορπιό κάτι ανακαλύψαμε, ίσως κάποιον πλούτο που διαθέτουμε, ή μια εσώτερη γνώση και αλήθεια που σχετίζεται με τις πιο βαθιές επιθυμίες μας. Ένα από τα πολλά επίθετα του Δία στην μυθολογία είναι και ο Ξένιος Ζεύς, που αντανακλά την έκφραση στο ζώδιο του Τοξότη, καθώς σχετίζεται με την οικοθεσία του στον 9ο οίκο στον φυσικό ζωδιακό, που έχει να κάνει με το “ανοίκειο” κομμάτι της ζωής. Πως συμπεριφερόμαστε στο “ξένο” ή σε ό,τι μας ξενίζει; Η ελληνική μυθολογία ξεκλειδώνει μηνύματα που είναι καίρια για την παρούσα διέλευση του Δία στον Τοξότη. Είναι πολλοί οι μύθοι όπου ο Δίας εμφανιζόταν ως ξένος που ζητά κατάλυμα στα σπίτια των θνητών για να τους “δοκιμάσει”, και όταν αυτοί ήταν φιλόξενοι προς τον άγνωστο επισκέπτη τους μοίραζε δώρα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τους τιμωρούσε. Η έννοια της πρόσκλησης και της φιλοξενίας άλλων σε αυτά που μας αφορούν εμπεριέχει μια ευλογία και δυνατότητα για άνοιγμα κατά την διέλευση του Δία στον Τοξότη. Αυτό σημαίνει πως και πνευματικά αλλά και υλικά θα ευνοηθούμε αν είμαστε ανοικτοί σε καινούργια πράγματα, και φιλοξενήσουμε άλλους στις δραστηριότητες και τα εγχειρήματα μας. Επίσης, οι τομείς του τουρισμού, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και της μετανάστευσης και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται οτιδήποτε “ξένο” καλείται να αλλάξει, αλλά και μας μεταφέρει ένα μήνυμα σε σχέση με την μέχρι τώρα διαχείριση και αντιμετώπιση.

 

Η θέση αυτή του Δία γενικότερα μας προϊδεάζει για μια πιο εξωστρεφή και ενεργητική χρονιά, μια χρονιά που θα διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, που θα ενισχύσουμε προσωπικούς στόχους και σχέδια, που μιλάει για σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη σε πνευματικό ή υλικό επίπεδο. Θα ενεργοποιήσει επιθυμίες να επεκτείνουμε τις εμπειρίες μας έξω από τα γνώριμα ή ζώνες της βολής μας και να συνειδητοποιήσουμε την σημασία της ελευθερίας, της αλήθειας, της δυνατότητας να έχουμε επιλογές, αλλά και να ρισκάρουμε περισσότερο. Η πληθωρική διάθεση της θέσης αυτής μπορεί να οδηγήσει και σε υπερβολές, και σε σπατάλες. Με τον Δία στον Σκορπιό χρησιμοποιήσαμε ή εκφράσαμε τον γενέθλιο Άρη και Πλούτωνα για να ενισχύσουμε κάποιες εμπειρίες και γνώσεις, να ερευνήσουμε σε βάθος, και να ξεκαθαρίσουμε βαθειά κρυμμένες ανάγκες και “αποσκευές”. Κάναμε και απολογισμούς όσο ο Άρης ήταν ανάδρομος το καλοκαίρι του 2018, ή ανασυντάξαμε τον τρόπο που διεκδικούμε την επέκτασή μας και αυτά που πιστεύουμε. Εμβαθύναμε στον ψυχισμό μας, ίσως διευκρινίσαμε περισσότερο τι επιθυμούμε, τι μας κινητοποιεί και μας παθιάζει βαθύτερα. Τι επίσης μας προκαλεί συναισθηματική δυσφορία και τι μας ρίχνει ψυχολογικά. Ίσως ανακαλύψαμε  ή μας αποκαλύφθηκε κάτι που μπορούμε να μετασχηματίσουμε και να αξιοποιήσουμε, μέσα από ενδοσκοπικές, διαδικασίες επεξεργασίας εμπειριών.  Ήταν μια συναισθηματικά έντονη χρονιά που μας έκανε να καταλάβουμε τι πρέπει να αναζωογονήσουμε και να εξυγιάνουμε στην ζωή μας, είτε σε συναισθηματικό ή σε υλικό επίπεδο.  Ό,τι αποκομίσαμε σε επίπεδο συνειδητοποιήσεων και αποκαλύψεων κυρίως εσωτερικά, και αν έχουμε επιτελέσει κάποιο είδος κάθαρσης ή αναγέννησης με έντονα δημιουργικό χαρακτήρα, ερχόμαστε τώρα με τον Δία στον Τοξότη να το εξωτερικεύσουμε περισσότερο, να το διαδώσουμε, να βρούμε στήριξη, να πάρουμε αποφάσεις, να δούμε μια συνολικότερη εικόνα που αφορά την σχέση μας με τον κόσμο ευρύτερα. Να δούμε την πρόθεση της ζωής μας σε σχέση με την ανάπτυξη και πως σχετίζεται με τα ιδανικά, την γνώση, τα όνειρα και την αλήθεια μας.

Ο Τοξότης είναι ζώδιο μεταβλητό του στοιχείου της Φωτιάς και συμβολίζει την επεκτατική φωτιά που εξαπλώνεται, και είτε μεταφέρει πνεύμα, εμπειρία  και δημιουργία ή στο πέρασμά της καταστρέφει μέσα από την ορμή, την θερμότητα και την ανεξέλεγκτη ορμή της. Αυτή η ιδιοσυγκρασία του πλανήτη στο ζώδιο του Τοξότη δίνει έμφαση στο θερμό στοιχείο που εκφράζει τους συμβολισμούς του Δία με θερμόαιμο, ενεργητικό, εξωστρεφή τρόπο και με διάθεση να αποκτήσει εμπειρίες και ν’ αλλάξει τα πράγματα. Στα θετικά είναι η αισιοδοξία, η ελπίδα, η γενναιοδωρία, η όρεξη να ζήσουμε εμπειρίες και η θετική στάση, και στα αρνητικά η διασπορά ενέργειας και σπατάλη πόρων, η υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, ο εγωκεντρισμός, ο δογματισμός και η αλαζονεία. Μέσα από αυτό το πρίσμα μια περιοχή της ζωής μας θα γεμίσει νέες εμπειρίες και πιθανόν θα φέρει ευκαιρίες από πολλαπλές κατευθύνσεις (μεταβλητή ποιότητα) για να μας δώσει μια ευρύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων μας σε αυτόν τον τομέα. Ο Τοξότης είναι ο Κένταυρος, μισός άλογο-μισός άνθρωπος που κρατά ένα τόξο και στοχεύει στον ουρανό. Είναι η ένωση της υλικής με την πνευματική ανάγκη, και άρα εξωτερικεύει χαρακτηριστικά που μιλούν και για το αισθησιακό και το πνευματικό κομμάτι της ύπαρξης. Η ανάγκη να έχουν και τα δύο νόημα είναι χαρακτηριστική και γίνεται πιο συνειδητή όταν εκφράζονται μέσα από κάποιο στόχο, όραμα, φιλοσοφία ή αποστολή. Είναι το ζώδιο που είναι “οπλισμένο” και το σύμβολο αυτό δηλώνει πως το πνεύμα αλλά και οι πιο πρωτογενείς και υλιστικές ανάγκες, μας οπλίζουν με επεκτατική διάθεση, μας δίνουν την διάσταση της ελευθερίας, ενώ παράλληλα αν στερούνται νοήματος και στόχου μας οδηγούνε σε μια αναζήτηση και περιπλάνηση με συνεχείς υπερβάσεις ορίων δίχως τέλος.

Το πρόβλημα με τον Δία στον Τοξότη είναι να μην γίνουμε δογματικοί και ασύδοτοι στην προσπάθεια να επεκτείνουμε σχέδια, ή θερμόαιμοι υποστηρικτές μιας ιδεολογίας, ενός εγχειρήματος που ζητά ακόλουθους, αψηφώντας την ηθική διάσταση, τον ρεαλισμό και την μακροπρόθεσμη διάσταση των πραγμάτων. Η έννοια της  υπόσχεσης, υπερεκτίμησης δυνάμεων, ή της βολής στην ευκολία και στην προσφορά μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη διάκρισης και ρεαλισμού. Εδώ ο Δίας θα φέρει μια ευλογία, μια πνευματική ή υλική βοήθεια, αλλά δεν έχει μέτρο. Η υπόσχεση της ανάπτυξης λοιπόν εξαρτάται και από την διάθεση που θα επιδείξουμε να βγούμε από το οικείο σε μας περιβάλλον αλλά και να συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως πως θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με διορατικότητα. Είναι σημαντικό στην διαδικασία αυτή να υπάρχει ένα είδος αποστολής, μια πνευματική αναζήτηση, ιδεολόγημα, φιλοσοφία, ένας στόχος. Σε αντίθετη περίπτωση οι δυνατότητες ίσως εξαντληθούν ή θα μας εξαντλήσουν λόγω της αυξητικής και επεκτατικής σχέσης με το περιβάλλον, όπου θα περιπλανηθούμε αναζητώντας την καλύτερη ευκαιρία, το νόημα, την μεγαλύτερη ιδέα ή την πιο πλούσια εμπειρία, μεγαλώνοντας συνεχώς την εικόνα αλλά και σπαταλώντας ενέργεια και πόρους.  Είναι μια χρονιά που θα μας βοηθήσει να πιστέψουμε περισσότερο, και να ενσταλάξουμε πνεύμα σε ότι δημιουργούμε, αλλά και στον τρόπο που ζούμε. Τα ήθη μας (δηλαδή αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε) γίνονται οι προσωπικοί μας “νόμοι”, τα πιστεύω μας. Θα γίνουν λοιπόν περισσότερο συνειδητά στο περιβάλλον της ζωής που θα βρίσκεται ο Δίας κατα την διέλευσή του. Τα μεταβλητά ζώδια μας προετοιμάζουν για το τέλος μιας εποχής. Εδώ ευνοείται μια αλλαγή προσανατολισμού, καθώς αποκτούμε προοπτική σε σχέση με τα παραπάνω. Επίσης και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός οράματος και η διάδοση του, τα επιχειρηματικά ανοίγματα, η επέκταση γνώσεων, η εξερεύνηση δυνατοτήτων στην σφαίρα της ζωής που ενεργοποιείται η διέλευση, που είτε έχει να κάνει με την προηγούμενη τριετία (2015-18) ή με την προηγούμενη 12-ετία (2006-2018).  Όποιοι περιορισμοί, δουλειά και οργάνωση ή καλλιέργεια πραγματοποιήθηκε με την διέλευση του Κρόνου στον Τοξότη (2014-2017) στον ίδιο τομέα της ζωής μας (οίκος), έρχεται τώρα ο Δίας να βοηθήσει να αναπτύξουμε, να εξελίξουμε, να προσφέρει δυνατότητες επέκτασης, αλλά και να μας βοηθήσει να έχουμε μια ευρύτερη οπτική και κατανόηση που θα σημάνει και μια προετοιμασία για μια μετάβαση σε μια νέα εποχή και κεφάλαιο ζωής.

Βέβαια πρέπει να αντιληφθούμε πως βρισκόμαστε στο κλείσιμο ενός 20-ετούς κύκλου ανάπτυξης, διαχείρισης γνώσης και πόρων, και ωρίμανσης εμπειρίας που ξεκίνησε το 2000 (συνοδικός κύκλος Δία-Κρόνου), και θα ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό αστρολογικά έτος 2020. Μέσα από αυτό το πρίσμα κινούμαστε προς την ενεργοποίηση μιας σημαντικής δομικής ολοκλήρωσης αξιών και ιδανικών που θα επηρεάσει την σχέση μας με την κοινωνική σφαίρα της ζωής μας. Οι δύο πλανήτες δεν πραγματοποιούν κύριες όψεις μεταξύ τους μέσα στο 2019, που σημαίνει πως η αντίληψη και η επέκταση έχει να κάνει περισσότερο με πόρους και δυνατότητες που είναι ήδη στην διάθεσή μας και αξιοποιούμε. Κατα την διάρκεια της παρούσας διέλευσης θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι δυνατότητες ανάπτυξης έχουμε μέσα από το αξιακό μας περίβλημα. Θα είναι μια πρόκληση για μας το να επεξεργαστούμε πως κάποια ιδανικά ή προσδοκίες μας δεν τα πιστεύουμε πια, δεν εξυπηρετούν τους στόχους και τις αλήθειες μας και θα πρέπει να τα ανασυνθέσουμε ή να τα εγκαταλείψουμε προκειμένου να αναπτύχθούμε. Το πως οι άλλοι συνεισφέρουν σε όσα ευχόμαστε, όπως και η σχέση προσδοκιών και προσωπικής ανάπτυξης είναι μια θεματική που θα μας απασχολήσει μέσα από την κύρια όψη που πραγματοποιεί ο Δίας με τον Ποσειδώνα (τετράγωνο) μέσα στην επόμενη χρονιά (βλέπε πιο κάτω).

Μια συνοπτική αναφορά στην σχέση Κρόνου και Δία (οι δυνάμεις του περιορισμού και της επέκτασης στον κόσμο)

Ο 20-ετής συνοδικός κύκλος Δία-Κρόνου μας δίνει πληροφορίες για την πραγμάτωση κοινωνικών ιδανικών και την ανάπτυξη της οικονομίας και της πολιτικής μέσα από τις αρχές του περιορισμού και της επέκτασης, ενώ σε προσωπικό επίπεδο αποκωδικοποιεί την σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ωριμότητας, όπως και την ένταξη και αλληλεπίδρασή μας στο κοινωνικό περιβάλλον της ζωής. Όσον αφορά το θέμα της πολιτικής, είναι ενδιαφέρον να ανατρέξουμε στην επιχειρηματολογία του Πλάτωνα στον “Πολιτικό” που αναφέρεται στην οργάνωση του κόσμου επι κυριαρχίας του Κρόνου και την αντιπαραθέτει με την οργάνωση του κόσμου επι κυριαρχίας του Δία.

Δίας και Κρόνος λοιπόν βρίσκονται σε ζώδια της κυριαρχίας τους, ο καθένας επιτελεί το έργο του και δεν βλέπονται (δηλαδή δεν κάνουν όψεις μεταξύ τους). Είναι λοιπόν σαν να ζούμε σε δύο κόσμους, όπου ο καθένας έχει τις δικές του αρχές, τρόπο ζωής και δομικό σύστημα. Το ήθος, η δικαιοσύνη αλλά και η τάση για υπερβολή και ανομοιογένεια  που συμβολίζει ο Δίας, και η τάξη, η οργάνωση και ο περιορισμός, του κόσμου που συμβολίζει ο Κρόνος δεν βλέπονται, δεν είναι σε διάλογο. Μπορούμε να περιμένουμε αρκετές αλλαγές και ανάπτυξη νομοθετικών και θεσμικών πλαισίων από την θέση του Δία στον Τοξότη. Ο Κρόνος στον Αιγόκερω (2017-2020) βάζει όρια, νέες βάσεις, κτίζει μια νέα τάξη πραγμάτων και θεμελιώνει κανόνες ενώ περιορίζει περισσότερο, και ο Δίας θα διευκρινίσει ιδεολογίες, αλήθειες, αντιλήψεις, ενώ θα αναπτύξει θεσμικά πλαίσια, και γενικότερα θα δώσει έμφαση στην μεταλαμπαδευτική του διάσταση (θρησκεία, δόγματα, ιδεολογίες, ταξίδια, γνώση, εκδόσεις, διδασκαλία, σοφία, στοχασμός, δικαιοσύνη και ηθική, επενδύσεις, μετανάστευση). Όταν πλέον θα συναντηθούν στην μηδενική μοίρα του Υδροχόου στο τέλος του 2020, για να ξεκινήσουν ένα νέο 20-ετές ταξίδι στο χρόνο,  θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια πιο πρωτοποριακή και μεταρρυθμιστική χροιά στα αξιακά πλαίσια που καθορίζουν την εξέλιξη των κοινωνικών δομών, μέσα από καινούργια μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και ευρύτερης συλλογικότητας που θα αναπτυχθούν στην συνέχεια. Βρισκόμαστε λοιπόν στο κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου που έχει ξεκινήσει το 2000 στο ζώδιο του Ταύρου (ζώδιο των αξιών και της ύλης), και έχουμε 2 χρόνια για να δούμε να εξελίσσεται, να προετοιμάζεται, αλλά και να οραματιστούμε την απαρχή μιας νέας κατάστασης στην ζωή μας. Η φάση του κύκλου που βρισκόμαστε διανύει την Βαλσαμική της περίοδο, όπου πρέπει ανεξάρτητα από δράσεις και την τρέχουσα πραγματικότητα της ζωής μας, να συνειδητοποιήσουμε πως λειτουργεί σαν ένα στάδιο κυοφορίας και οραματισμού, και πως δρούμε παράλληλα ενδοσκοπικά και διορατικά δίνοντας τέλος σε σχήματα, ιδανικά, δομές και αντιλήψεις που δεν εξυπηρετούν την εξέλιξή μας είτε επαγγελματικά ή προσωπικά. Το αίσθημα πλήρωσης από πράγματα που κάνουμε ή το είδος της ανταπόκρισης με τα περιβάλλοντα που αλληλεπιδρούμε είναι σε φάση μετασχηματισμού, και πολλές φορές μπορεί να μας δημιουργεί ένα αίσθημα αναμονής, εκκρεμότητας ή περίεργης αιώρησης και αβεβαιότητας στην σχέση μεταξύ πνευματικής αναζήτησης, σχεδίων και ενσωμάτωσης στο υφιστάμενο δομικό πλαίσιο. Πιο απλά, αν έχεις ένα όραμα και μια ιδέα προς υλοποίηση, το υπάρχον σύστημα ή κοινωνικό περιβάλλον που εντάσσεσαι, η επαγγελματική σου εικόνα, το κοινωνικό σου περιβάλλον και άλλες δομές μπορεί να μην το εξυπηρετούν απόλυτα. Σε μια άλλη περίπτωση ίσως αισθάνεσαι πως δεν συμπορεύεσαι με εδραιωμένες αντιλήψεις, ή το common consensus που είναι δεσμευτικά ακόμα και για το πως χαίρεσαι στην ζωή σου, και άρα μπορεί να χρειάζεται να εξερευνήσεις την σχέση σου πνευματικά, ιδεολογικά αλλά και μέσα από εμπειρίες σε νέα περιβάλλοντα και με άλλους ανθρώπους. Μπορεί επίσης η δραστηριοποίηση σου να έχει μια διττή υπόσταση. Μια πλευρά εξερευνητική και πειραματική που διευρύνει τις απόψεις σου και σε γεμίζει εμπειρίες και γνώση, και μια πιο συντηρητική και οργανωμένη. Οι δύο αυτές πτυχές θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα μέχρι και το 2020 που θα επιχειρήσεις να τις συγχωνεύσεις ή να τις μετασχηματίσεις.  Μπορεί επίσης να έχεις κτίσει κάτι που συμβολίζει την ιστορία σου, και τώρα να πρέπει να δεις τι κρατάς από αυτό, και πως προετοιμάζεις την συνέχεια μέσα από μια συνολικότερη οπτική απέναντι στην ίδια την ζωή σου.

Ο Δίας στον Τοξότη θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε περισσότερη αισιοδοξία και ενεργητική διάθεση, να εξερευνήσουμε νέα τοπία και να διευρύνουμε το πρίσμα μας, και ο Κρόνος να ορίσουμε με περισσότερη ευκρίνεια το δομικό σύστημα της ζωής μας και να βάλουμε νέους κανόνες σε σχέση με την ευθύνη μας απέναντι σ’ αυτό. Έχουμε συλλέξει γνώση και εμπειρία από το 2000 μέχρι σήμερα, και μέσα στους επόμενους 24 μήνες θα αρχίσει να διαφαίνεται και να ισχυροποιείται περισσότερο μια νέα κατεύθυνση που αφορά έναν ευρύτερο κύκλο προσωπικής ανάπτυξης και ωριμότητας, αλλά και σχέσης μας με την άντληση πόρων και ανταλλαγής μας με το κοινωνικό πλαίσιο που μας αφορά. Η αντίληψή μας για την πραγματικότητα και τους στόχους μας αλλάζει σταδιακά κατεύθυνση. Επομένως είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ευρύτερα συλλογικά,  και κοινωνικοπολιτικά πως είμαστε σε έναν ενδιάμεσο χώρο (κατώφλι), και προκειμένου να διακρίνουμε την νέα μελλοντική κατεύθυνση, οι όποιες κρίσεις βιώνουμε θα δώσουν ένα τέλος ώστε να βγουν κάποια πράγματα από το πεδίο μας και να μπορέσει να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση. Αυτή η περιγραφή σκιαγραφεί ένα φόντο στη ζωή μας, που έχει να κάνει με τον συλλογικό ή κοινωνικό χώρο που κινούμαστε, αλλά είναι το φόντο που αισθανόμαστε πιο έντονα, και πάνω στο οποίο αλληλεπιδρούμε, διαμορφωνόμαστε και μπορούμε να παρέμβουμε. Παράλληλα ο Δίας μέσα στον συνοδικό  κύκλο του με τον Κρόνο, πραγματοποιεί την διέλευση του στον Τοξότη για δεύτερη φορά (προηγούμενη διέλευση 2006-07), έτσι αν ανατρέξουμε σε εκείνο το διάστημα μπορούμε να δούμε σε πιο τομέα της ζωής μας αναπτύξαμε νέες εμπειρίες και να αντιληφθούμε πως ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος 12-ετούς επέκτασης σε αυτόν τον τομέα ζωής ο οποίος αυτήν την φορά θα δοκιμάσει την πίστη μας, θα διευκρινίσει τις προσδοκίες μας ή θα περιλαμβάνει και θυσίες που είναι μέρος της εξίσωσης λόγω της επιρροής του Ποσειδώνα. Είναι σημαντικό να μην διασπείρουμε την ενέργεια που θα μας δώσει αυτή η διέλευση ή να αποφύγουμε να εξιδανικεύσουμε την προοπτική που θα αναπτυχθεί, σε τέτοιο βαθμό ώστε να διακυβεύσουμε την ηθική, και τα πιστεύω μας. Είναι όψη και κερδοσκοπίας, και τυχοδιωκτισμού, όπως και όψη με πολύ υψηλές συχνότητες που έχουν κυρίως πνευματικό και δημιουργικό χαρακτήρα. Ας μην ξεχνάμε πως τα στοιχεία των ζωδίων που βρίσκονται οι δύο πλανήτες (Δίας και Ποσειδώνας) είναι φωτιά και νερό. Ορίζουν το πνεύμα της δημιουργίας και της εξωστρέφειας και το πνεύμα της ενδοσκόπησης και σύνθεσης. Οι ισορροπίες θα κριθούν περισσότερο στην πρακτική εφαρμογή των πραγμάτων, στο είδος της υπηρεσίας που παρέχουν, και στην χρησιμότητά τους, όπως και στην διαχείριση της επικοινωνίας και των δεδομένων. Είναι θέματα αντίληψης που θα μας απασχολήσουν καθώς θα προωθήσουμε κάποιες δομικές αλλαγές στην ζωή μας μέσα από τις εκλείψεις στον άξονα Καρκίνο-Αιγόκερω.

Τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της διέλευσης του Δία στον Τοξότη: Ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, δικαστικός τομέας, σύνταγμα, νόμοι και θεσμικά πλαίσια, εκδόσεις, ταξιδιωτικός τομέας, τουρισμός και παροχές φιλοξενίας, δικαιώματα προσφύγων, μετανάστευσης και ρυθμίσεις νομοθεσίας, θρησκεία, εκκλησία, δόγματα εν γένει, ιδεολογίες και φιλοσοφία, αντίληψη κλιματικής αλλαγής, και κατανόηση κλιματολογικών φαινομένων όπως και αντιμετώπισή τους.

Η κύρια όψη της διέλευσης του Δία στον Τοξότη και πως μας επηρεάζει:

Δίας τετράγωνο Ποσειδώνας

28 Δεκεμβρίου 2018-2 Φεβρουαρίου 2019, 11-17 μοίρες Τοξότη/ 14 μοίρες Ιχθύων

1η ενεργοποίηση 13 Ιανουαρίου 2019, 14 μοίρες Τοξότη/Ιχθύων

25 Μαΐου -16 Ιουλίου 2019, 21-15 μοίρες Τοξότη/18 μοίρες Ιχθύων

2η ενεργοποίηση: 17 Ιουνίου 2019, 18 μοίρες Τοξότη/Ιχθύων (Δίας ανάδρομος)

24 Αυγούστου – 10 Οκτωβρίου 2019, 14-19 μοίρες Τοξότη/17-16 μοίρες Ιχθύων (Ποσειδώνας ανάδρομος)

3η ενεργοποίηση: 21 Σεπτεμβρίου 2019, 16 μοίρες Τοξότη/Ιχθύων (Ποσειδώνας ανάδρομος)

Η κύρια όψη που κάνει ο Δίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι ένα φθίνων τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς που επαναλαμβάνεται τρείς φορές. Το τετράγωνο δηλώνει κατ’ αρχήν δράση, και πως θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες ή δουλειά ώστε αυτό που εκφράζουν οι δύο πλανήτες να φέρει αποτέλεσμα. Το τετράγωνο 270 μοιρών, είναι στην φάση 3/4 του κύκλου των δύο πλανητών, και μιλάει για την ανάγκη μιας  αλλαγής προσανατολισμού μέσα από κρίση, που έχει να κάνει με την πίστη, την αλήθεια και τα ιδανικά μας. Ο Δίας εκφράζει την αύξηση, την υποστήριξη, την ανάπτυξη, και την αντίληψή μας, και ο Ποσειδώνας είναι η προσδοκία, το ιδανικό και το όνειρο. Εδώ ενώ μπορεί να ταιριάζει η φράση οι μεγάλες προσδοκίες φέρνουν και μεγάλες απογοητεύσεις,  είναι παράλληλα σαν να ετοιμαζόμαστε για ένα ταξείδι που θα μας ανοίξει τους ορίζοντες, και ίσως για να το υποστηρίξουμε ως εμπειρία θα πρέπει να στοχαστούμε και πάνω σε όλα όσα είχαμε εξιδανικεύσει. Να δούμε που δεν μας εξυπηρετούν. Ο Ποσειδώνας έχει να κάνει με θυσίες και ο Δίας με την πίστη. Θα θυσιάσεις το δόγμα και την ιδεολογία σου για να ξεπεράσεις ή να υπερβείς εμπόδια; Θα θυσιάσεις την ηθική σου για αυτά που θέλεις να πετύχεις; Που ενδίδεις και τι σε παρασύρει. Πόσο η γνώμη και οι προσδοκίες των άλλων ή οι δικές σου σε κάνουν να στρέφεις την κατεύθυνση σου, την οπτική σου και σε αποπροσανατολίζουν τελικά;  Ποιές θυσίες κάνεις για να μπορέσεις να πιστέψεις σε κάτι; Το πόσο πιστεύουμε στα πράγματα, και πόσο τα σχέδια μας αναπτύσσονται σε σχέση με το αρχικό όραμα ή όνειρο μας, όπως και τα σενάρια εξιδανίκευσης είναι ένα στοίχημα την επόμενη χρονιά. Δεν είναι απαραίτητα η στιγμή να πιστέψουμε απόλυτα σε ένα όνειρο με αφορμή μια τυχερή συγκυρία, αλλά η στιγμή της κρίσης συνειδητότητας που θα μας γυρίσει πίσω στα ιδανικά μας, και θα μας ωθήσει να σκεφτούμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα για μας. Μέσα από αυτήν την οπτική, η διαύγεια, η κατανόηση και η γενναιοδωρία  που προσφέρει ο Δίας στον Τοξότη μπορεί να παραμορφωθεί από την τάση εξιδανίκευσης του Ποσειδώνα. Μπορεί να πέσουμε και στην παγίδα του τίποτα δεν είναι αρκετά καλό, και να βλέπουμε κάθε ευκαιρία ή βοήθεια μέσα από το πρίσμα ενός εξιδανικευμένου σεναρίου. Ο Ποσειδώνας θολώνει τα γιατί του Δία. Είναι στιγμή να γυρίσουμε στα όνειρά μας, να εργαστούμε πάνω στην φιλοσοφία ζωής μας, και να επεκτείνουμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας. Να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε ένα ευρύτερο όραμα για τον κόσμο που ευχόμαστε να ζούμε. Να ταξιδέψουμε με άλλα λόγια, αλλά και να είμαστε φιλόξενοι σε αυτό που δεν μας είναι οικείο, σ’ εκείνους που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις με εμάς, γιατι μας βοηθάει να προσδιορίσουμε την στόχευσή μας, και στην πορεία να δούμε πως ίσως κάτι πρέπει να αφήσουμε για να νιώσουμε πιο ελεύθεροι. Η εξιδανίκευση κάποιων πραγμάτων μπορεί επίσης να μας εγκλωβίζει ή να δημιουργεί αβεβαιότητα. Ας αγκαλιάσουμε την “περιπέτεια”, την νέα εμπειρία γιατί κάτι θα γνωρίσουμε.  Ο Ποσειδώνας μπορεί να ενεργοποιήσει την φαντασίωση, την μαγεία μιας κατάστασης ευημερίας και ευλογημένης συγκυρίας, θα πρέπει όμως να επιβεβαιώσουμε στην πράξη πως αυτό δεν βασίζεται σε εντυπώσεις, και να είμαστε συνειδητοποιημένοι πως ίσως αλλάξει στην συνέχεια. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την αξιοπιστία των πραγμάτων.  Οι πλανήτες σε μεταβλητά ζώδια έχουν ευελιξία στην έκφρασή τους, και οι δύο πλανήτες είναι σε ζώδιο που εκφράζουν την αρχετυπική τους ενέργεια πολύ άνετα. Εδώ ή κάνουμε πολλές παραχωρήσεις και επιδεικνύουμε ανοχή και προσαρμοστικότητα που είτε έχει να κάνει με τα ζητούμενα τις υποσχέσεις των άλλων, ή με το δικό μας αξιακό και ηθικό σύστημα αντίληψης, προκειμένου να λάβουμε, να γνωρίσουμε και να υποστηριχθούμε. Δεν είναι μια χρονιά για να κυνηγήσουμε “το πολλά υποσχόμενο” με την προσδοκία πως θα λύσει όλα μας τα προβλήματα, αλλά να βγούμε από την ζώνη της βολής μας και να εξερευνήσουμε πως κάτι που πιστεύουμε και οραματιζόμαστε θα ενσωματωθεί στο συλλογικό χώρο, μπορεί να φιλοξενήσει ιδέες και άλλους και να γίνει ισχυρότερο. Είναι μια ιδιαίτερα δημιουργική όψη που μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλη ευαισθησία, σε ανάπτυξη μεγάλων εγχειρημάτων με κοινωνική ή φιλανθρωπική διάσταση, σε ευρύτερα μονοπάτια πνευματικότητας, εμπειριών και αντίληψης, σε ενδιαφέρουσες συγχωνεύσεις εικαστικών, μουσικών και πνευματικών τάσεων, αλλά και σε μεγάλα μπερδέματα ή αβεβαιότητες, αμφιβολίες και έλλειψη ορίων αν λειτουργήσουμε τυχοδιωκτικά, κερδοσκοπικά  ή σε ασαφής συνθήκες. Αν το έργο μας ανήκει στον πνευματικό χώρο ίσως διχαστούμε και θέσουμε ευρύτερα ερωτήματα μέσα από το πεδίο που διερευνούμε. Ίσως διαπιστώσουμε πως έχουμε αποπροσανατολιστεί, ή μας απορροφά μια ανάγκη να αποκωδικοποιήσουμε έννοιες και σύμβολα. Η διδασκαλία μπορεί να προσφέρει μια οδό έμπνευσης και να μετασχηματιστεί σε μια κύρια δραστηριότητα. Η ανάγκη να αναζητήσουμε ευκαιρίες, να διευρύνουμε το πεδίο των οριζόντων μας,  μπορεί να πηγαίνει κόντρα σε αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εμάς. Μην αφήσεις άλλους να σε παρασύρουν με τα δικά τους σχέδια και τις προσδοκίες τους για σένα αν αυτά δεν ανταποκρίνονται και στις δικές σου αντιλήψεις και ανάγκες, γιατί είναι πολύ εύκολο να χάσεις τον δρόμο και την αλήθεια σου. Ο Ποσειδώνας δίνει μια λάμψη σε ότι αγγίζει, και σε αυτήν την περίπτωση αγγίζει την ανάγκη μας να ελπίσουμε και να δούμε ανάπτυξη και προοπτική. Σε περίπτωση λοιπόν που είμαστε ήδη μπερδεμένοι, περιορισμένοι ή ψάχνουμε σωτήρες, ευκολίες, και οδούς διαφυγής είναι ίσως μια αρκετά επικίνδυνη συγκυρία γιατί είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε, να πάρουμε μεγαλύτερα ρίσκα απο όσα αντέχουμε, να παραβιάσουμε όρια ή να σπαταλήσουμε ενέργεια και πόρους κυνηγώντας κάτι που δεν είναι έτσι ακριβώς όπως νομίζουμε. Αφορά και τις πνευματικές, και τις αισθησιακές αλλά και τις υλικές μας αναζητήσεις. Επίσης η επιρροή του Ποσειδώνα προκαλεί μια τάση συγχώνευσης, ή εξάρτησης που απορροφά την ενέργεια του πλανήτη με τον οποίο βρίσκεται σε επαφή. Δεν χρειάζεται να ταυτιστείς πλήρως με κάτι, ούτε να το αφήσεις να σε απορροφήσει εις βάρος άλλων πραγμάτων.

Μπορούμε να επιτύχουμε πολλά γιατί υπάρχει και διάθεση και ενθουσιασμός, όπως και να εξερευνήσουμε μονοπάτια αντίληψης που είναι πιο προκλητικά και μας γεμίζουν γνώση. Αν θέλουμε να διαδώσουμε ή να αναπτύξουμε ένα σχέδιο τότε θα πρέπει να δουλέψουμε στο πως θα το παρουσιάσουμε. Θα πρέπει γενικότερα να δουλέψουμε και να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις για να καταλάβουμε που συναντιόμαστε πνευματικά, ηθικά, αισθητικά και φιλοσοφικά με τους σημαντικούς άλλους ή εν δυνάμει χορηγούς των εγχειρημάτων και προσδοκιών μας. Είναι περίοδος να αναπτυχθούν και να αποκτήσουνε μια πιο συγκεκριμένη δομή φιλανθρωπικές δράσεις, ιδεολογίες και κοινωφελείς σκοποί, όπως και κάποιοι από αυτούς να αποσυρθούν, να παύσουν ή να αλλάξουν στόχευση. Επίσης περίοδος να αναπτυχθούν εγχειρήματα που καλύπτουν “κενά” ή δημιουργούν κάτι που δεν υπάρχει, και που μπορούν να συνδυαστούν φαινομενικά διαφορετικές δραστηριότητες.

Η όψη αυτή έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Τοξότης, Ιχθύς, Παρθένος, Δίδυμος του δεύτερου δεκαημέρου, ή αν έχεις ωροσκόπο, ακμές γωνιακών οίκων, σημεία ή προσωπικούς πλανήτες στις 16 (+/-2) μοίρες Τοξότη, Ιχθύων, Παρθένου και Διδύμων 

Ποιους επηρεάζει η διέλευση του Δία στον Τοξότη:

Η διέλευση αυτή θα είναι ενισχυτική κυρίως για τους Τοξότες αλλά και για τα άλλα δύο ζώδια της Φωτιάς (Λέοντες και Κριούς) και δίνει ευκαιρίες στα ζώδια του Αέρα (Διδύμους, Ζυγούς, Υδροχόους), όπως και όσους έχουν ωροσκόπο, σημεία και προσωπικούς πλανήτες στα ζώδια αυτά. Επίσης επηρεάζει όλα τα ζώδια του Μεταβλητού σταυρού (Τοξότες, Διδύμους, Παρθένους, Ιχθύς). Η διέλευση αυτή ίσως αποδειχθεί ένα στοίχημα όσον αφορά στην διαχείριση πολλαπλών δεδομένων και δραστηριοτήτων για όσους έχουν έμφαση στην μεταβλητή ποιότητα, και για όσους έχουν έμφαση σε πλανητικές θέσεις Διδύμων και Παρθένου. Οι Τοξότες, Δίδυμοι, Παρθένοι και Ιχθύς μπορούν να αναμένουν πιο δυναμικές εξελίξεις, και δυνατότητες για ανοίγματα. Όσοι έχουν γεννηθεί με τον Δία στον Τοξότη (1947-48, 1959-60, 1971-72, 1982-83, 1994-95), φέτος ξεκινάνε έναν νέο κύκλο επέκτασης 12-ετίας στην ζωή τους.

Ο Δίας θα είναι ανάδρομος από τις 10 Απριλίου ως τις 11 Αυγούστου και διανύει τις 24 – 14 μοίρες του ζωδίου. Αυτό σημαίνει πως θα παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα σε αυτές τις μοίρες, και θα επηρεάσει περισσότερο όσους έχουν γεννηθεί τις εξής ημερομηνίες: Τοξότες 7-17/12, Δίδυμοι 4-16/6, Παρθένοι 7-18/9, Ιχθύς  5-15/03.  Τα πρώτα δεκαήμερα των ζωδίων θα δεχθούν την επιρροή του Δία από 8/11 -24/12. Ενώ το τέλος του 3ου δεκαήμερου των ζωδίων θα δεχθεί την επιρροή του στις 10/11-2/12 2019.

Το περιβάλλον στο οποίο θα εστιάσει η ενέργεια του Δία για τον καθένα προσωπικά, και θα σημάνει και έναν νέο κύκλο επέκτασης έχει να κάνει με τον οίκο (δηλαδή τον τομέα της ζωής) που διελαύνει στον γενέθλιο χάρτη μας.

Για όσους ξέρετε κάτι παραπάνω ή είστε εξοικειωμένοι με το γενέθλιο χάρτη σας δείτε σε ποιόν οίκο βρίσκεται ο Τοξότης στο ωροσκόπιο σας, ή ποιος οίκος έχει ακμή στον Τοξότη.  Οι τομείς που θα επηρεαστούν είναι αυτοί που κυβερνάει ο Δίας, δηλαδή ο οίκος που έχει ακμή στον Τοξότη και στους Ιχθύς, και πάντοτε σε σχέση με τον γενέθλιο Δία του ωροσκοπίου σας. 

Συνοπτικά οι γενικές τάσεις της επιρροής του Δία στον Τοξότη ανάλογα με τον ωροσκόπο σας ή τον οίκο που θα διανύσει στον γενέθλιο χάρτη:

Ωροσκόπος Κριός ή Δίας στον 9ο οίκο:

Επέκταση γνώσεων και ανανέωση μέσα από επαφή με νέες ιδέες, ταξίδια και γνωριμίες με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Αγκαλιάστε το ξένο και το ανοίκειο και η ζωή σας θα γεμίσει με ελπίδα και προοπτική. Ευκαιρία να αντιληφθείτε και να αναπτύξετε τα πιστεύω και τρόπο σκέψης, έχετε την δυνατότητα να δείτε την μεγάλη εικόνα. Ο Ποσειδώνας στον 12ο οίκο σας οίκο βοηθάει να έρθετε σε επαφή με τα όνειρά σας, να εμπνευστείτε, ή να ενδώσετε σε διονυσιακές εμπειρίες, και ο Δίας θα σας δώσει ευκαιρίες να στοχαστείτε. Χρονιά για να δημοσιεύσετε δουλειά σας ή να σπουδάσετε κάτι καινούργιο. Θα βρείτε τρόπους να ξεκουραστείτε και να αποδράσετε, όπως και θα χρειαστεί να τελειώνετε με νομικές εκκρεμότητες και χρόνια θέματα που σας δημιουργούν αβεβαιότητα. Αλλαγή πλεύσης στα πιστεύω σας και στο πως βλέπετε τον κόσμο. Είναι χρονιά για να βγείτε από τις ζώνες της οικειότητας και της βολής σας.

Ωροσκόπος Ταύρος ή Δίας στον 8ο οίκο:

Κατανόηση του ψυχισμού σας και της διαχείρισης κοινών πόρων φέρνει επέκταση σε εγχειρήματα αλλά και στην σχέση εγγύτητας με τον σύντροφο σας. Βρίσκετε υποστήριξη από τους άλλους, αναπτύσσετε καλύτερα τα οικονομικά σας ή μια “κληρονομιά” σας βοηθάει να επεκταθείτε και γενικότερα αισθάνεστε πως μοιράζεστε περισσότερα, και μπορείτε να ισχυροποιήσετε τους επαγγελματικούς σας στόχους. Μεγαλώνει το αίσθημα κοινοκτημοσύνης και της ανάγκης να ανακαλύψετε σε βάθος τον εαυτό σας. Εξερευνείτε την σεξουαλικότητα σας και τα πάθη σας. Ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο δίνει λάμψη στις ελπίδες και τα όνειρά σας ή φέρνει έμπνευση στα περιβάλλοντα που συναναστρέφεστε. Παρατηρείστε αν όλα αυτά που σας υπόσχονται έχουν απτό αντίκρισμα. Μην προσπαθήσετε να γίνετε ή να δημιουργήσετε αυτό που θέλουν οι άλλοι γιατι μπορεί να αποπροσανατολιστείτε. Μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσετε κάποιο από τα ιδανικά σας για να δείτε περισσότερη οικονομική υποστήριξη.

Ωροσκόπος Δίδυμος ή Δίας στον 7ο οίκο:

Υποστήριξη και ευκαιρίες για νέες σχέσεις και συνεργασίες που σας επιτρέπουν αυτονομία και εξελίσσουν τις γνώσεις και τις επαγγελματικές προοπτικές. Κατανοείτε καλύτερα τις έννοιες της διαπραγμάτευσης και της συναλλαγής. Απόκτηση μεγαλύτερης συνειδητότητας σε σχέση με το τι μπορεί να σας μάθουν και να σας προσφέρουν οι άλλοι και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνεργασιών. Ένας γάμος ή η ανάπτυξη της σχέσης σας με τον σύντροφό σας γεμίζει αισιοδοξία. Αν είστε μόνοι κάποιος σημαντικός άλλος μπαίνει στο πεδίο της ορατότητάς σας. Βρίσκετε κάποιον με τον οποίο δουλεύετε πάνω σε ένα επαγγελματικό σας όνειρο. Μπορείτε να βρείτε τους κατάλληλους συμβούλους. Μην σας αποπροσανατολίζουν οι προσδοκίες των άλλων σε σχέση με την δημόσια ή επαγγελματική σας εικόνα. Κάτι μετασχηματίζεται σε αυτούς τους δύο τομείς που θα αλλάξει το τοπίο της ζωής σας με δυναμικό τρόπο.

Ωροσκόπος Καρκίνος ή Δίας στον 6ο οίκο:

Υποστήριξη και επέκταση στον τομέα της εργασίας, και της προσφοράς. Αύξηση δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων. Αναπτύσσετε τον τρόπο δουλειάς σας. Εξερευνάτε νέα πράγματα στην καθημερινότητά σας. Αντιλαμβάνεστε καλύτερα πως μπορείτε να γίνετε πιο παραγωγικοί και να εξοικονομήσετε και χρήματα. Θα νοιώσετε πιο ελεύθεροι. Περισσότερη γενναιοδωρία, διευκολύνσεις στην καθημερινότητα και στο περιβάλλον εργασίας. Μπορείτε τώρα να φροντίσετε την υγεία σας αν την είχατε παραμελήσει. Αντιλαμβάνεστε καλύτερα την αξία του τρόπου διαβίωσης σας και εξερευνάτε τρόπους εξυγίανσης της ζωής σας. Η διδασκαλία, νέα πρόσωπα, ταξίδια μπορεί να μπουν περισσότερο μέσα στο περιβάλλον εργασίας σας, ή να σας εμπνεύσουν με κάποιο τρόπο. Ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο σας βοηθάει να αποδράσετε μέσα από ταξίδια, γνώσεις και πνευματικότητα. Σας ζητιέται να πραγματοποιήσετε κάποιου είδους κάθαρση στις αντιλήψεις και τα ιδανικά σας. Κάτι το όποιο πιστεύετε και σας εμπνέει καλείστε να δείτε πως θα το αναπτυξετε στην καθημερινότητα σας.

Ωροσκόπος Λέων ή Δίας στον 5ο οίκο:

Ανάπτυξη της προσωπικότητας και του δημιουργικού εαυτού. Μια χρονιά που μπορείτε να εκφραστείτε δημιουργικά, να νιώσετε τυχεροί, να προωθήσετε τις δημιουργίες σας, να ερωτευτείτε, να νιώσετε πως θέλετε να ρισκάρετε περισσότερο. Τα παιδιά σας δίνουν χαρά, μπορείτε να αποκτήσετε και να εξελίξετε ένα χόμπι, ένα ταλέντο ή μια δημιουργία σας και να οραματιστείτε καλύτερα την σχέση σας με το κοινωνικό σύνολο. Κατανοείτε καλύτερα ό,τι σας ευχαριστεί και μπορείτε να μάθετε πολλά δίνοντας αγάπη. Ο Ποσειδώνας στον 8ο οίκο φέρνει έμπνευση και φαντασιώσεις στην σεξουαλική ζωή, και μετατρέπει την εγγύτητα σε ένα πεδίο ευαισθησίας, θυσίας και προσδοκιών. Φορολογικά θέματα ή δάνεια ίσως είναι σε ένα στάδιο μετασχηματισμού ή ανάγκης διευκρίνησης.

Ωροσκόπος Παρθένος ή Δίας στον 4ο οίκο:

Αποκτάτε αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας μέσα από επέκταση και βελτίωση στην οικογένεια ή στο χώρο του σπιτιού. Αντλείτε γνώση από το παρελθόν, και αναπτύσσετε ένα συναισθηματικό άνοιγμα που σας δίνει την απαραίτητη πίστη και αισιοδοξία για να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, και στην επαγγελματική σας στόχευση. Μπορεί να ανακαλύψετε πράγματα για το παρελθόν σας, ή να υποστηριχτείτε ώστε να επιλύσετε χρόνια θέματα. Η επαφή με τον τόπο προέλευσής σας φέρνει κάποια δώρα, ενώ ο Ποσειδώνας από τον 7ο σας οίκο σας ζητάει να ισορροπήσετε τις προσδοκίες στις σχέσεις και συνεργασίες με ρεαλισμό.

Ωροσκόπος Ζυγός ή Δίας στον 3ο οίκο:

Επέκταση της επικοινωνίας, της διαχείρισης πληροφορίας και της αντίληψης στο οικείο περιβάλλον. Αρκετές επαφές στην ζωή σας βοηθούν να εκτιμήσετε την αξία της επικοινωνίας, αλλά και να μάθετε πολλά από το κοντινό περιβάλλον. Μετακινείστε περισσότερο στην καθημερινότητα, και μπορείτε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να νιώσετε γενναιόδωροι με αδέλφια και στενούς φίλους. Ολοκληρώνετε ένα κύκλο ανάπτυξης που έχει σχέση με την οικογένεια ή το συναισθηματικό σας υπόβαθρο. Ο Ποσειδώνας στον 6ο οίκο σας δείχνει που έχετε χάσει τα όρια στην καθημερινότητα, στο περιβάλλον εργασίας, και ίσως θα θυμίσει πως έχετε ανάγκη από περισσότερη βοήθεια. Κάτι μπορεί να σας εμπνεύσει και να θελήσετε να μάθετε περισσότερα γιαυτό. Έχετε περισσότερη ευαισθησία με τα μικρά πράγματα. Κάτι πρέπει να καταλάβετε για τον τρόπο που παρέχετε υπηρεσίες.

Ωροσκόπος Σκορπιός ή Δίας στον 2ο οίκο:

Κατανοείτε την αξία του χρήματος και των αποκτημάτων σας, όπως και αποκτάτε ένα υψηλότερο αίσθημα αυτοεκτίμησης. Χαίρεστε την ζωή περισσότερο και απολαμβάνετε το αισθησιακό κομμάτι ανακαλύπτοντας καινούργιους τρόπους να απελευθερωθείτε από αναστολές και συμπλέγματα στον ψυχισμό σας. Καταλαβαίνετε περισσότερα για το υλικό κομμάτι της ζωής σας. Ο Ποσειδώνας από τον 5ο οίκο δημιουργεί μια πρόκληση δημιουργικού χαρακτήρα πάνω στην οποία θα θελήσετε να επενδύσετε και θα σας εμπνεύσει. Πως μπορείτε να ενδυναμώσετε τα παιδιά σας καθώς το αξιακό σας σύστημα αλλάζει; Πιθανές υπερβολές και σπατάλες στον έρωτα ή υπερβάσεις ορίων μπορεί να εξαντλήσουν τους πόρους σας.

Ωροσκόπος Τοξότης ή Δίας στον 1ο οίκο:

Ένας κύκλος επέκτασης 12-ετίας ξεκινάει για σας σε σχέση με τη προσωπική σας εικόνα, αλλά και τον τρόπο που σχετίζεστε με τους άλλους. Γνωρίζετε περισσότερα για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας μέσα από νέες σχέσεις και συνεργασίες, που είτε σας βοηθούν να ευτυχίσετε περισσότερο, είτε να αποκτήσετε γνώση και καινούργιες εμπειρίες. Ανοίγετε τα φτερά σας και ταυτόχρονα έχετε διάθεση να βοηθήσετε τον σύντροφό σας. Ο Ποσειδώνας στον 4ο οίκο ενδεχομένως να δημιουργεί κάποια ασάφεια σε σχέση με τον παρελθόν ή την οικογενειακή σας κατάσταση, αλλά και τις προσδοκίες που έχουν κοντινοί σας άνθρωποι και μπορεί να σας αποπροσανατολίζουν. Πόσο πιστεύετε τελικά στο συναισθηματικό σας υπόβαθρο; Χρονιά για να στοχαστείτε και να καταλάβετε τι πραγματικά σας εμπνέει.

Ωροσκόπος Αιγόκερως ή Δίας στον 12ο οίκο:

Επέκταση στην πνευματικότητα αλλά και ένα μεγάλο άνοιγμα σχετικά με το πως μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα την σχέση σας με τον κόσμο, σας βοηθάει να απεγκλωβιστείτε από την κανονικότητα και την ρουτίνα. Ο Δίας εδώ σας βοηθά να καταλάβετε πως θα εξελίξετε τον εαυτό σας και να αποτοξινωθείτε από καταστάσεις που υπήρξαν κουραστικές στο παρελθόν, και επιβάρυναν την υγεία σας. Αποκτάτε ελπίδα και υπόσχεστε στον εαυτό σας να κάνετε τις απαραίτητες υπερβάσεις που έχετε ανάγκη. Βρίσκετε ηρεμία και σταθεροποιείται ο ψυχισμός και οι φόβοι σας για το άγνωστο. Ονειρεύεστε και πιθανόν να έχετε και μια τύχη από το πουθενά. Ο Ποσειδώνας από τον 3ο οικο δημιουργεί μια ανάγκη να εμπνευστείτε, να κάνετε μικρές αποδράσεις και να επικοινωνήσετε με πιο δημιουργικούς τρόπους, ενώ χρειάζεται να προσέξετε που καλλιεργείτε παρανοήσεις ή παρεξηγήσεις χωρίς να το θέλετε μέσα από τον τρόπο που αποδεσμεύστε από συμπεράσματα όταν επικοινωνείτε με τους άλλους.

Ωροσκόπος Υδροχόος ή Δίας στον 11ο οίκο:

Επέκταση κοινωνικού κύκλου και επαφών σας μαθαίνουν περισσότερα για τον εαυτό σας και σας δίνουν ένα αίσθημα ανάτασης και δημιουργικότητας. Βρίσκετε την προοπτική μέσα από συλλογικές δραστηριότητες, και αντιλαμβάνεστε αυτά που εύχεστε και επιδιώκετε στην ζωή σας. Ανάπτυξη ελπίδας, και βοήθεια να πραγματοποιήσετε πράγματα που θέλετε, αν κοινωνικοποιηθείτε. Μαθαίνετε πολλά συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ομαδικές δράσεις για όλα αυτά που ονειρεύεστε. Αναπτύσσετε έναν σκοπό μαζί με άλλους. Ο Ποσειδώνας στον 2ο οίκο σας ζητάει να προσέξετε την διαχείριση των οικονομικών σας και ενσιχύει μια τάση να περιμένετε θαύματα σε αυτόν τον τομέα. Διευκρινίζεται αυταπάτες σε σχέση με το ποια περιβάλλοντα σας σχετίζονται με τις αξίες σας.  

Ωροσκόπος Ιχθύς ή Δίας στον 10ο οίκο:

Έχετε την ευκαιρία να επεκτείνετε τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τους στόχους σας, αλλά και να γίνετε περισσότερο ορατοί στο δημόσιο βίο. Μαθαίνετε πολλά από τους ανωτέρους σας αλλά και μέσα από επαφές με τους γονείς σας. Αντλείτε γνώση για το που κατευθύνεται η ζωή σας και έτσι μπορείτε να αναπτύξετε μια καλύτερη σχέση με την επαγγελματική σας δραστηριότητα. Γνώσεις και εμπειρίες, ενισχύουν την δημόσια εικόνα σας και διευρύνουν δυνατότητες στο πως θα στηρίξετε την ζωή σας. Θα βρείτε περισσότερους ανθρώπους να σας υποστηρίξουν στον επαγγελματικό σας χώρο. Ο Ποσειδώνας στον 1ο οίκο σας οίκο δημιουργεί μετασχηματίζει την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, και σας ζητάει να καταλάβετε περισσότερα σε σχέση με το πως τελικά προβάλετε τον εαυτό εαυτό σας. Η σχέση με το άμεσο περιβάλλον και το σώμα σας εξωτερικεύει ευαισθησίες ενώ μπορεί να ενδίδετε πιο εύκολα στην αυτολύπηση. Πως αυτά που πιστεύετε και υποστηρίζετε στο επαγγελματικό σας πεδίο, ή η δημόσια εικόνα σας  σχετίζονται με την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας;

Την τελευταία φορά που ο Δίας ήταν στο ζώδιο του Τοξότη ήταν η περίοδος Οκτώβριος 2006 – Νοέμβριος 2007. (Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν εκείνη την περίοδο, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε κάποια μηνύματα σε σχέση με τον τομέα της ζωής μας που τότε βιώσαμε κάποιου είδους επέκταση, ανάπτυξη, και που θα δούμε εξέλιξη μέσα από την επιρροή στην παρούσα ετήσια διέλευση).

Σημείωση: Μελετώντας την σημασία της επιρροής του Δία στον χάρτη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεχόμαστε ταυτόχρονα και τις ενέργειες όλων των άλλων πλανητών. Ο συνδυασμός τους και η ερμηνεία τους συνθέτει και την συνολική εικόνα του ενεργειακού τοπίου που μας επηρεάζει σε προσωπικό επίπεδο σύμφωνα με τον γενέθλιο χάρτη μας.

© Eleni Kostika 2018

Πηγές:

– C, Kerenyi , The Greek Gods, Thames and Hudson.
Wikipedia
Πλάτωνος, Κράτυλος, Μετάφραση-Σχόλια-Εισαγωγή: Ηλίας Λάγιος, Δαίδαλος Ι. Ζαχαρόπουλος.
Πλάτωνος, Φαίδρος, Ι. Θεοδωρακόπουλου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Photo by Kenny Luo on Unsplash

1 thought on “Ο Δίας στον Τοξότη

  1. Pingback: Νέα Σελήνη  στις 06 μοίρες Παρθένου και 46’ | Aries Point

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s