Πανσέληνος στις 06 μοίρες Ιχθύων

29 Αυγούστου 2015

Πως διορθώνουμε καταστάσεις μέσω της κριτικής ικανότητας. Πως καλλιεργούμε το έδαφος και την πρακτικότητα στην ζωή και τις σχέσεις. Ποιές είναι οι “ορθές” σχέσεις για μας. Που και πως νοιώθουμε χρήσιμοι.

Αλλαγές στις δομές εξουσίας και Εξισορρόπηση Προτεραιοτήτων

Ένας νέος σεληνιακός μήνας ξεκινάει στο γήινο ζώδιο της Παρθένου, με μια ιδιαίτερη και δυναμική χροιά λόγω της Έκλειψης Ηλίου. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με πολλές ενεργειακές αλλαγές και δύο εκλείψεις που θα χαρακτηρίσουν το ευρύτερο σκηνικό γεγονότων που θα ξεδιπλωθεί στο συλλογικό πεδίο δραστηριοτήτων τους επόμενους τρεις μήνες. Κάθε Έκλειψη Ηλίου είναι μια δυναμική Νέα Σελήνη που σχετίζεται με ένα νέο ξεκίνημα, ενώ κάθε Έκλειψη Σελήνης είναι μια δυναμική Πανσέληνος που συνήθως φέρνει στην επιφάνεια έντονη συναισθηματική φόρτιση και φωτίζει το “κλείσιμο” ή το τέλος καταστάσεων. Λόγω του φαινομένου της σκιάς, κάθε νέα πρόθεση ή θέμα που αναδύεται με το νέο κύκλο που ξεκινάει, έχει εν δυνάμει πιο κρίσιμα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να μην είναι εντελώς συνειδητά ή ορατά την στιγμή που ενεργοποιούνται.

 

Η Παρθένος ανήκει στην ποιότητα της Γής που είναι καλλιεργήσιμη. Κάτι προετοιμάζεται, και είτε είναι συνειδητό, είτε όχι, είναι απαραίτητο να μπει σε μια πιο πρακτική βάση. Η Παρθένος συμβολίζει την γη η οποία με την κατάλληλη φροντίδα, και εργασία θα αποφέρει “καρπούς” και αποτελέσματα που έχουν χρησιμότητα, αλλά και μια αίσθηση σκοπού που ικανοποιεί τις πιο λεπτές, αγνές και εξευγενισμένες πτυχές της αυτο-εκτίμησης μας.

Ό,τι και αν είναι αυτό που ξεκινάει στην ζωή μας αυτόν τον σεληνιακό μήνα μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθήματα ταπεινότητας, μια έντονη ανάγκη να παρέχουμε κάτι ή να φροντίσουμε κάποιον, ή ακόμη και να εργαστούμε ώστε να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε, έναν έρωτα, μια δημιουργία, την φυσική μας κατάσταση, την ανανεωμένη σχέση μας με αξίες ή προσωπικές σχέσεις που επεξεργαστήκαμε το προηγούμενο διάστημα.  Όλα όσα συνέβησαν στον προηγούμενο κύκλο, τώρα δοκιμάζονται στην πρακτική τους πλευρά, και στην βιωσιμότητά τους μέσα στην κανονικότητα του προγράμματος της καθημερινής ζωής.

Θα μας δοθεί η δυνατότητα να διακρίνουμε τις πιο φίνες λεπτομέρειες που εστιάζονται στην συρραφή αποσπασματικών πληροφοριών, ή φαινομενικά διάσπαρτων σκέψεων, δραστηριοτήτων και συναισθημάτων. Είναι μια περίοδος για να μπει τάξη, να θέσουμε προτεραιότητες, να οργανωθούμε και να εξακριβώσουμε τα επίπεδα “υγείας” και πρακτικότητας κάθε κατάστασης. Μια περίοδος που απαιτούμε νοητική και συναισθηματική ακρίβεια. Η στιγμή όπου οι κεραίες της συναισθηματικής κριτικής ικανότητας συντονίζονται σε πολύ λεπτές και ευαίσθητες συχνότητες. Η Παρθένος αναλύει και διυλίζει, αλλά μπορεί και να κολλήσει σε λεπτομέρειες χάνοντας την συνολική εικόνα. Αυτό μπορεί να εξωτερικευθεί ως υπερβολικό άγχος, εργασιομανία, τελειοθηρία ή στην πιο θετική εκδοχή ως εξαιρετική οξυδέρκεια και διεξοδική παραγωγικότητα που θα θέσει βάσεις για μελλοντική “συγκομιδή”.

Σε κάθε περίπτωση, θα παρουσιαστεί η ευκαιρία να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε καταστάσεις, μέσα στις επόμενες 29 μέρες αλλά και το επόμενο τρίμηνο μέσα από την επιρροή της Έκλειψης.

Η φάση της Νέας Σελήνης διαρκεί 4 μέρες, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, και μέσα σε αυτό το διάστημα θα εστιάσουμε σε μια καινούργια πρόθεση ή κατεύθυνση. Εάν γνωρίζετε τον οίκο που βρίσκεται η 20η μοίρα της Παρθένου στον γενέθλιο χάρτη μπορείτε να προσδιορίσετε ποιος τομέας της ζωής θα ενεργοποιήθει. Το φαινόμενο της σκιάς της Έκλειψης, μπορεί να πυροδοτήσει αβεβαιότητα ή φόβους για κάτι στο οποίο πρόκειται να εμπλακούμε και μας είναι ανοίκειο, μια νέα δραστηριότητα, ή ακόμη και το να δοκιμάσουμε κάτι για πρώτη φορά. Μας δίνει μια δυνατή “σπρωξιά” να μπούμε σε μια κατάσταση που θα απαιτήσει προσεκτικό χειρισμό.  

 

Θέματα κλειδιά της Νέας Σελήνης/Έκλειψης Ηλίου

Η Σελήνη αποκλίνει από μια αντίθεση με τον Χείρωνα στους Ιχθείς, και μια όψη χιαστή με τον Ουρανό στον Κριό. Αυτό μιλάει για κάτι που πιθανόν μας πλήγωσε και μας αναστάτωσε συναισθηματικά, ή ανέτρεψε κάποια δεδομένα τα οποία διαμόρφωσαν μια κατάσταση που απαιτεί ίαση και προσαρμογές. Ρουτίνες και συνήθειες στην οικεία ζώνη της ζωής απαιτείται να αναπροσαρμοστούν προς μια πιο αποτελεσματική κατεύθυνση. Εστιάζουμε στην βελτίωση και στην εξυγίανση μέσα από την ανάγκη να απεμπλακούμε ή να ξεπεράσουμε καταστάσεις.  Η Σελήνη θα κάνει ένα τρίγωνο με τον αστεροειδή Ceres στον Αιγόκερω μερικές ώρες μετά την σύνοδο με τον Ήλιο, φέρνοντας στην επιφάνεια μια αρμονική σύνδεση με πιο γήινες και υλικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την ανάγκη να παρέχουμε ή να αλλάξουμε δομές (στην επαγγελματική ή προσωπική μας σφαίρα). Μπορεί να αποχωριστήκαμε κάποιον, ή απλώς να αρχίσουμε να δίνουμε έμφαση στις υποχρεώσεις μας. Ο γονεϊκός μας ρόλος φωτίζεται ιδιαίτερα με την Ceres, καθώς η υποχρέωση να φροντίσουμε και να παρέχουμε στα παιδιά μας σε πρακτικό επίπεδο μπορεί να μας απασχολήσει. Εναλλακτικά, η όψη αυτή μιλάει για το καθεστώς “κηδεμονίας” μέσα σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, ή ακόμα και κυβερνήσεις, το οποίο θα υποστεί μετατοπίσεις στα εξουσιαστικά πόστα με σκοπό να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Η Σελήνη στην συνέχεια κάνει σύνοδο με τον αστεροειδή Juno στην Παρθένο, που ενεργοποιεί έντονα την ανάγκη να δούμε συντρόφους ή συνεργάτες μέσα από το πρίσμα της αποτελεσματικότητας και ικανότητας να φέρουν εις πέρας υποχρεώσεις.  Αυτή η συγκυρία σημαίνει πως μπορεί να “δουλέψουμε” πάνω στις σχέσεις με συντρόφους/συνεργάτες σε μια πιο πρακτική βάση ή να εστιάσουμε στους τρόπους που συνεργαζόμαστε. Μπορεί να μας κάνει πιο επικριτικούς ή και πιο προσηλωμένους στο να λυθούν προβλήματα και να διαμοιραστούν καθήκοντα. Ο αστεροειδής Juno αναδύει θέματα εμπιστοσύνης και αφοσίωσης στις σχέσεις. Σε συναισθηματικό επίπεδο μας τοποθετεί σε μια διαδικασία να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει την “ορθή” σχέση για μας προσωπικά.

Η τελευταία όψη που κάνει η Σελήνη πριν περάσει στο ζώδιο του Ζυγού, είναι ένα εξάγωνο με τον Κρόνο στην τελευταία μοίρα του Σκορπιού, και παρουσιάζει μια ευκαιρία  να δεσμευθούμε σοβαρά κάπου (επαγγελματικά ή προσωπικά) σε σχέση με ένα ζήτημα από το παρελθόν ή ένα μακροπρόθεσμο στόχο. Η Νέα Σελήνη υποδηλώνει την ανάγκη της γείωσης στον υλικό πεδίο της ζωής, την ενέργεια που θα επιχειρήσει να διορθώσει και θα προσανατολιστεί παραγωγικά μέσα από σχέσεις, επαφές και συνεργασίες. Αυτές είναι οι όψεις που χαρτογραφούν την πρόθεση για τον επόμενο μήνα και θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνουν τις εξελίξεις λόγω της Έκλειψης και τους επόμενους τρείς μήνες.

Κυρίαρχα στοιχεία: Γή/Φωτιά

Ο χάρτης της Έκλειψης έχει τέσσερις πλανήτες σε ζώδια της Γής, και τρείς σε ζώδια της Φωτιάς, με μοναδικό πλανήτη σε ζώδιο του Αέρα τον κυβερνήτη της Παρθένου (Ερμή) στο Ζυγό. Ό,τι δημιουργεί η Φωτιά, η Γή το υλοποιεί: δίνεται έμφαση στις διαδικασίες παραγωγής, εργασίας και αναγκαιότητας υλοποίησης όσων έχουμε δημιουργικά ενεργοποιήσει το προηγούμενο διάστημα. Θα δούμε την προσοχή μας να εστιάζει σε λεπτομέρειες και προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν, σε συνδυασμό με μια νοητική ενεργειακή φόρτιση που μπορεί να προκαλέσει στρες, αυτο-κριτική, ή τάση να περιπλέξουμε τα θέματα, όπως και πιθανές κρίσεις αναποφασιστικότητας αν έχουμε αναλάβει υπερβολικά πολλές υποχρεώσεις. Μπλοκαρίσματα σε αυτούς τους τομείς μπορεί να πυροδοτήσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα ή σωματική δυσφορία. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε την διατροφή μας σε επίπεδο ρουτίνας και συνηθειών, καθώς η Παρθένος κυβερνάει το πεπτικό σύστημα, και να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για ένα πρόγραμμα καθημερινότητας το οποίο μπορούμε να τηρήσουμε. Θα μας ανακουφίσει το ξεκαθάρισμα από περιττά πράγματα στον χώρο της εργασίας και της κατοικίας μας, η αναδιοργάνωση του τρόπου που εργαζόμαστε, αλλά και η απεμπλοκή από οτιδήποτε παρεμβάλλεται ως “ενόχληση” στον οπτικό και νοητικό μας χώρο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Σελήνης είναι ο Ερμής – ο κοσμικός ενεργοποιητής των αποφάσεων, που βρίσκεται στον Ζυγό στην περίοδο της σκιάς του, πράγμα που σηματοδοτεί πολλές διαπραγματεύσεις στον τομέα των σχέσεων, συνεργασιών και συμφωνιών. Ο Ερμής ξεκινάει την ανάδρομη πορεία του στις 17 Σεπτεμβρίου έτσι θα υπάρξουν πολλά πίσω-μπρος σε αυτόν τον τομέα και για ό,τι συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκε από τις 27 Αυγούστου και μετά. Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου θα είναι ανάδρομος, επομένως αποφάσεις που θα μπουν υπο το πρίσμα της διαπραγμάτευσης θα οριστικοποιηθούν από κει και μετά. Ο Ερμής θα διασχίσει τις πρώτες 15 μοίρες του Ζυγού κατά την ανάδρομη πορεία του, και θα μας δώσει την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε κάποιες σχέσεις και συναλλαγές, όπως και να προσδιορίσουμε με περισσότερη αντικειμενικότητα που βρίσκεται ένα πιθανό σημείο συνάντησης ή συμφωνίας σε ένα πιο ισότιμο πάρε-δώσε. Ο Ερμής στον Ζυγό προσδίδει αντικειμενικότητα, και διπλωματία στην επικοινωνία, όπως και προωθεί την σωστή κρίση. Μπορεί να δημιουργήσει αναποφασιστικότητα στην νοητική επεξεργασία πληροφορίας μέχρι να αξιολογηθεί πλήρως η μία και η άλλη όψη του θέματος.

Για την χώρα μας, με δεδομένο πως οι εκλογές θα βγάλουν αποτέλεσμα μέσα σε ανάδρομο Ερμή, μπορούμε να περιμένουμε πιθανά σενάρια συνεργασίας και συμμαχιών που θα εξελιχθούν μέσα στον Οκτώβρη. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα μέσα σε ανάδρομο Ερμή δεν δίνει ελπίδες για ισχυρό νικητή στην αναμέτρηση, ούτε όμως για εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει κυβερνητικό σχήμα διαρκείας. Πρόκειται να δούμε πολλές μετατοπίσεις στις εξουσιαστικές δομές κυβερνητικών σχημάτων και κομμάτων, όπως αναποφασιστικότητα και καθυστερήσεις, με πρόθεση να τηρηθούν ισορροπίες αλλά και να διευκρινιστούν εδάφη συναινετικών συμμαχιών.  Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επίσης ορκιστεί μέσα σε ανάδρομο Ερμή.

 

Καθώς η πλανητική ενέργεια μετατοπίζεται σε πολλά επίπεδα, η συλλογική αλλά και προσωπική αίσθηση θα έχει ένα χαρακτήρα έντονα μεταβατικό μέχρι την Πανσέληνο/Έκλειψη Σελήνης στις 28 Σεπτεμβρίου. Κατά την διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων στο γέμισμα της Σελήνης, ο Ερμής μπαίνει σε ανάδρομη πορεία στις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε ότι σκεφτόμαστε τώρα θα αλλάξει στην πορεία. Ο Κρόνος θα κάνει την είσοδό του στον Τοξότη στις 18 Σεπτεμβρίου, επομένως στόχοι και επαγγελματικές κατευθύνσεις αποκτούν άλλα κίνητρα επέκτασης, ο Πλούτωνας ξεκινάει την ορθόδρομη πορεία του στις 13 μοίρες του Αιγόκερου και ο Άρης εισέρχεται στην Παρθένο στις 25 Σεπτεμβρίου σχηματίζοντας νέες δυναμικές σε κοινά εγχειρήματα, αλλά και εξωτερικεύοντας πιθανή δυσφορία και εκρηκτικό κλίμα που είχε συσσωρευτεί μέσα από ζυμώσεις και ένταση στο συλλογικό γίγνεσθαι.

Σε προσωπικό επίπεδο είναι κρίσιμο να μην υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ή να μην υποκύψουμε σε ρίσκα στις εκτιμήσεις μας το επόμενο διάστημα. Η αντίθεση Δία – Ποσειδώνα (Παρθένος/Ιχθείς) γίνεται ακριβείας στις 17 του Σεπτέμβρη και θα είναι ενεργή όλο το μήνα. Δεν είναι η στιγμή να φαντασιωνόμαστε, να εξιδανικεύουμε, η να βασιζόμαστε σε προσδοκίες, αλλά μια στιγμή να εστιάσουμε σε ότι είναι ρεαλιστικό και διαχειρίσιμο. Η όψη δηλώνει και σημαντικές αποκαλύψεις. Η συμφιλίωση με την αλήθεια αλλά και η ανάγκη να κατανοήσουμε είναι το ζητούμενο. Όσο περισσότερο επικεντρωθούμε στη λογική του να δουλέψουμε με σύνεση και ρεαλισμό πάνω στα πραγματικά δεδομένα, τόσο περισσότερο θα αποζημιωθούμε αργότερα μέσα από ισορροπημένες διεξόδους επέκτασης.

 

 

Η ενέργεια του Σεληνιακού μήνα και της Ηλιακής έκλειψης έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν έχεις γεννηθεί 10-16 Σεπτεμβρίου (Παρθένος), 07-13 Μαρτίου (Ιχθείς), 10-16 Δεκεμβρίου (Τοξότης), 08-14 Ιουνίου (Δίδυμοι). Αν έχεις Παρθένο, Ιχθύ, Τοξότη ή Δίδυμο ωροσκόπο στις 20 μοίρες (+/- 2), ή/και αν έχεις προσωπικούς πλανήτες στις 20 μοίρες Παρθένου στον γενέθλιο χάρτη. Αν έχεις πλανήτες στις 00 – 15 μοίρες Ζυγού, Κριού, Καρκίνου, Αιγόκερου, η περίοδος ανάδρομης πορείας του Ερμή έχει ιδιαίτερη σημασία για σένα καθώς είναι στενά συνδεδεμένη με τις εκλείψεις.

 

Πρόσθετες πληροφορίες:

  • Αυτή είναι μια μερική Ηλιακή έκλειψη και ανήκει στον κύκλο Saros 18 North (Brady/Jansky)
  • Θα είναι ορατή στην Ανταρκτική και σε κάποιες περιοχές της Νοτίου Αφρικής. Για περισσότερες πληροφορίες: http://earthsky.org/astronomy-essentials/dates-of-next-lunar-and-solar-eclipses#2015
  • Οι εκλείψεις έχουν μια περιοδικότητα και επαναλαμβάνονται κάθε 18 χρόνια και 11 μέρες. Αν η έκλειψη συνδέεται με προσωπικούς σου πλανήτες Ήλιο/Σελήνη ή τις ακμές των γωνιακών οίκων, όπως σημειώνω πιο πάνω, μπορείς να ανατρέξεις στο έτος 1997 για να ξεκλειδώσεις πιθανά εξελικτικά μηνύματα που σε αφορούν σε σχέση με θέματα που προκύπτουν αυτή τη περίοδο και έχουν κάποια σύνδεση, ή πιθανά κοινά σημεία με ότι συνέβαινε τότε.

 

  • Το αστρονομικό φαινόμενο της έκλειψης, όπου η Σελήνη επισκιάζει το φώς του Ήλιου φέρει μια δυναμική επιρροή. Στην εγκόσμια δραστηριότητα η σημασία του φαινομένου εστιάζεται στην επανάληψη των κύκλων της κάθε έκλειψης και στην οικογένεια που αυτή ανήκει καθώς μεταφέρει ένα ενεργειακό θέμα εξελικτικά μέσα στο χρόνο. Το μήνυμα του συγκεκριμένου κύκλου της έκλειψης σύμφωνα με την αστρολόγο Bernadette Brady σε ελεύθερη απόδοση, μιλάει για μία ενέργεια με υψηλά επίπεδα στρες, που μπορεί να επιβαρύνουν την δύναμη του ατόμου, και έχει μια χροιά ανησυχίας σε σχέση με την φυσική κατάσταση, όπως και προκαλεί υπερδιέγερση στο νου.

 

  • Σε ατομικό επίπεδο, για την μελέτη της έκλειψης στο γενέθλιο χάρτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως διελεύσεις και προόδους έτσι ώστε να συμπεράνουμε πιθανά θέματα ή εκδήλωση γεγονότων που θα απασχολήσουν το άτομο.

Η σύνοδος και η αντίθεση με τον γενέθλιο Ήλιο, τη Σελήνη και τις ακμές των γωνιακών οίκων με ανοχή +/-1 μοίρα, θεωρούνται γενικά οι πιο σημαντικές όψεις επιρροής.

 

  • Στην επιλεκτική αστρολογία οι ημερομηνίες των εκλείψεων αποφεύγονται ως μη ευνοϊκές για προγραμματισμό σημαντικών γεγονότων για τη ζωή. Το φαινόμενο της “σκιάς” μπορεί να ερμηνευθεί και ως δείκτης όπου ένα άλλο γεγονός ή κάτι που δεν μπορούμε να “δούμε” παρεμβάλλεται σε αυτό που είχαμε αρχικά αποφασίσει να κάνουμε.

 

  • Σημαντικές ημερομηνίες που ενεργοποιούν την έκλειψη:

13 Σεπτεμβρίου 2015

28-29 Οκτωβρίου 2015 – Άρης στις 20 μοίρες Παρθένου

19 Δεκεμβρίου 2015 – Ήλιος στις 26 μοίρες Τοξότη σε τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης (Moon Wobble)

Πηγές:

Brady, B. 1992:  The Eagle and the Lark, Weisser Books, San Francisco, CA/Newburyport, MA

 

© Eleni Kostika 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s