Νέα Σελήνη / Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου στις 09 μοίρες Παρθένου

01 Σεπτεμβρίου 2016, 09:01 UTC, 12:01 τοπική ώρα

 • Εξυγίανση και όρια – Αντίληψη και κατανόηση
 • Αποκαλύψεις ή συνειδητοποιήσεις που βοηθούν να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την αλήθεια.
 • Ώρα να συνομιλήσουμε με τα όνειρά και τις προσδοκίες μας και να κλείσουμε θέματα από το παρελθόν.
 • Ώρα να αντιληφθούμε και να αναλύσουμε τα προβλήματα και τις συμπεριφορές που μας εγκλωβίζουν, ή μας θυματοποιούν και εμποδίζουν την εξέλιξή μας.
 • Ώρα να λύσουμε θέματα μέσα από ουσιαστικές συνειδητοποιήσεις.
 • Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα όταν η προσφορά ή η εργασία δεν κινητοποιείται μόνο από το αντίκρισμα, ούτε μόνο από την ζήτηση, αλλά και από την ουσιαστική αγάπη, αφοσίωση και πίστη στις δεξιότητες μας.
 • Ευλογία είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να κάνεις αυτό που αγαπάς, και να μην το κάνεις για να σ’ αγαπήσουν περισσότερο ή για να νιώσεις πως σε χρειάζονται περισσότερο. (Αφορά και το γιατί παράγουμε έργο αλλά και τον τρόπο που παρέχουμε και προσφέρουμε σε αυτούς που αγαπάμε).


Με την Νέα Σελήνη στις 09 μοίρες Παρθένου ξεκινάει ένας σεληνιακός μήνας όπου δίνεται έμφαση στην εξυγίανση της ζωής μας. Η Παρθένος μας μιλάει για σωστή κρίση και για αξιολόγηση προτεραιοτήτων. Το φαινόμενο της Έκλειψης επιταχύνει την διαδικασία. Έχουμε την δυνατότητα να βελτιώσουμε την ζωή μας και τις σχέσεις μας λύνοντας θέματα επι της ουσίας, και όχι με βάση ανεδαφικές προσδοκίες. Είναι η στιγμή της κρίσης, που θα μας βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να τα δούμε στην σωστή τους διάσταση.

Θέματα υγείας, εργασίας, και γενικότερα διαχείρισης πληροφορίας αποκτούν έμφαση και ενεργοποιούν την διαδικασία επίλυσης τους. Πλησιάζουμε στην περίοδο ανάγκης ανάπτυξης μεγαλύτερης ισορροπίας και αρμονίας στην ζωή και στις σχέσεις μας που σηματοδοτεί το πέρασμα του Δια στον Ζυγό στις 9 Σεπτεμβρίου. Με την Νέα Σελήνη στην Παρθένο θα μπορέσουμε να πετύχουμε ευκολότερα νέα και πιο ισορροπημένα ξεκινήματα συνειδητοποιώντας που επιτέλους πρέπει να θέσουμε όρια, και που παραμένουμε έρμαια δικών μας συμπλεγματικών συμπεριφορών, έλλειψης αυτο-εκτίμησης, υπερβολικής ανάλυσης, στρες, ευαισθησίας, τελειοθηρίας ή λανθασμένων προτεραιοτήτων.

Το ευρύτερο ενεργειακό σκηνικό:

Όλη η χρονιά και μέρος της προηγούμενης είχαν αυτόν τον σκοπό: Να δουλέψουμε στο κομμάτι της αντίληψης και των ορίων. Με την έμφαση στα μεταβλητά ζώδια και με τις όψεις 90 μοιρών που σχημάτισαν Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας, βιώνουμε ένα τέλος εποχής σε σχέση με τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δομών που συστήνουν τον κόσμο όπως τον εννοούμε έως σήμερα (νόμοι-αξίες-ιδεολογία, εξουσιαστικές δομές-οικονομικά-πόροι, κοινωνική πρόνοια). Αυτό φέρνει μια συνειδητοποίηση πως αυτά τα στοιχεία έτσι όπως είναι δομημένα όχι μόνον δεν έχουν πολλά περιθώρια ενίσχυσης, αλλά γίνεται και επείγον να αλλάξουν. Το ίδιο σε μικρογραφία συμβαίνει σε ατομικό επίπεδο, πράγμα το οποίο μας εξανάγκασε να λύσουμε θέματα, να θυσιάσουμε αποκτήματα, να δουλέψουμε περισσότερο, να ενισχύσουμε τις μεθόδους εργασίας και συνεργασίας, και να αντιληφθούμε την αξία των μικρών πραγμάτων αλλά και τα όρια μας, σε σχέση με όσα ονειρευόμαστε.

Η Νέα Σελήνη ενεργοποιεί την όψη Κρόνου-Ποσειδώνα η όποια είναι ενεργή από το φθινόπωρο του 2015 και μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 και ουσιαστικά εκδηλώνει περισσότερο ενεργά τα θέματα που αντανακλούν οι ενέργειες των δύο πλανητών σε “σκληρή” όψη τετραγώνου μεταξύ τους. Μια όψη κατ’ αρχήν που δηλώνει την απομάγευση, την απογοήτευση από την πραγματικότητα. Προτιμώ την λέξη απομάγευση γιατι ερμηνεύει πιο ξεκάθαρα πως ό,τι βλέπουμε γύρω μας σε επίπεδο εξέλιξης, αξιών, πολιτικής βούλησης, ποιότητας ζωής είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να μας “παρασύρει”, να μας εμπνεύσει ή να το πιστέψουμε. Είναι έννοιες που δεν εξασκούν πλέον καμία μαγεία επάνω μας. Και έτσι έχουμε μπει στην περίοδο που το ψέμα είναι τόσο διάφανο και προφανές και που κάθε τι κρυμμένο και παρασκηνιακό αποκαλύπτεται τόσο άμεσα, που τουλάχιστον τελειώσαμε με την εποχή των ανεδαφικών υποσχέσεων και του “καρότου” της πλασματικής ευημερίας. Είναι και αυτό ένα τέλος εποχής. Αυτό καταγράφεται ως πολύ θετικό.  Παρόμοια θέματα δηλώνουν κι ένα αντίστοιχο τέλος εποχής στην προσωπική μας ζωή.

Ο πόνος που κυριαρχεί γύρω μας, η αδικία και η ανελέητη βία σε κάθε επίπεδο εντείνει επίσης την αίσθηση διάλυσης ορίων που από τη μια έχει ενδυναμώσει την αγανάκτηση, από την άλλη έχει εξασθενίσει τις αντοχές. Και επίσης παρατηρούμε να πραγματοποιείται μια ενίσχυση ορίων που υποστηρίζει την περιχαράκωση και την απομόνωση των αδυνάτων, των “εχθρών” κλπ, μέσα από φυσικά όρια, συμβολισμούς, ιδεολογικά κηρύγματα και νόμους. Η κοσμική ενέργεια εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Τα όρια όμως που πρέπει ουσιαστικά να διαλυθούν είναι αυτά που επιτρέπουν όλα αυτά να συμβαίνουν, οδηγούν στην απομόνωση. Παράδειγμα: Στην Ευρώπη και την Μεσόγειο το προσφυγικό, η αποχώρηση της Βρετανίας και η περσινή κρίση με την Ελλάδα, όπως και με τις οικονομικά αδύναμες χώρες του Νότου είναι τα συμπτώματα μιας κατάστασης που αναδεικνύει αυτή η θεματική περι διάλυσης ορίων. Ο κύκλος Κρόνου Ποσειδώνα ξεκίνησε το 1989, με το τέλος του Ψυχρού πολέμου και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Αυτό συμβολίζουν οι δύο ενέργειες την ένωση, το γκρέμισμα για να ακολουθήσει το κτίσιμο ενός οράματος με ιδανικά και τώρα βρισκόμαστε στο 3/4 του κύκλου, τώρα πρέπει να πέσουν και πάλι κάποια “στεγανά” κάποιες δομές ελέγχου που περιορίζουν (γίνεται το αντίθετο δυστυχώς) αν πρόκειται να διατηρηθεί κάτι από την όραμα και τα ιδανικά της “ενωμένης Ευρώπη”.

Την έμπνευση και την ελπίδα την παίρνουμε σε ελάχιστες δόσεις από τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, στις μικρές και ειλικρινείς προσπάθειες, και στις περιπτώσεις πηγαίας αλληλεγγύης, (Δίας στην Παρθένο /Ποσειδώνας στους Ιχθείς) αλλά και του αυθόρμητου και δημιουργικού ακτιβισμού που ευτυχώς καταγράφονται και διαδίδονται ακαριαία μέσω τον social media (Ουρανός στον Κριό). Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να απομυθοποιούνται τα πάντα, αλλά ταυτόχρονα να μας δόθηκε η δυνατότητα να αντιληφθούμε πως πρέπει να ασχοληθούμε και να επενδύσουμε στο δικό μας όνειρο, στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ή τι δεν μπορούμε πλέον να συνεχίζουμε να κάνουμε, γιατί είναι πολύ δύσκολο πλέον να περιμένουμε από έξω την υποστήριξη. Ο Κρόνος στον Τοξότη μας διδάσκει να περιορίζουμε το οπτικό μας πεδίο, να βάζουμε παρωπίδες και να προχωράμε μπροστά.  Σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να μην μπορέσαμε να απολαύσουμε και να είχαμε την αίσθηση πως δουλεύαμε για μικρό αντίκρισμα, πως δουλέψαμε πολύ για πολύ λίγα. Δεν έχει ακόμη κλείσει ο κύκλος τώρα θα αρχίσουν όλα αυτά να αξιολογούνται με πιο αντικειμενική ματιά και το 2017 θα μας δώσει ένα πρώτο αίσθημα εξέλιξης ή έστω ομαλότητας που μας έλλειψε τα προηγούμενα 4 χρόνια.

 

Το εγκόσμιο κομμάτι λοιπόν μας προκαλεί σύγχυση καθώς η πραγματικότητα που μας περιβάλλει, ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλέον μέσα από τα μοτίβα σκέψεις, τις αξίες και τις ιδεολογίες που αποτελούσαν σημείο αναφοράς μας στο παρελθόν. Δεν μπορούμε πλέον να συζητάμε με τους ίδιους όρους, τα ίδια σύμβολα, τις ίδιες αξίες. Έχουμε λοιπόν μια μετατόπιση στην συλλογική συνειδητότητα που καλείται να αντιληφθεί μέσα από επαναπροσδιορισμό των μοτίβων σκέψης και θεώρησης της πραγματικότητας.  Κάτι που ξέρουν να κάνουν οι ευαίσθητοι σκεπτόμενοι καλλιτέχνες με μεγάλη επιτυχία δημιουργώντας αριστουργήματα, καθώς βλέπουν την πραγματικότητα με άλλους όρους.

Είναι ένα ιδιαίτερα εξελικτικό κατώφλι αυτό που ζούμε, και η θετική του διαχείριση από κάθε άποψη είναι το  να επιχειρήσει να δεί κανείς την πραγματικότητα του με άλλους όρους και να εργαστεί με πίστη, ρεαλισμό και θυσίες για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, αυτό που τον εμπνέει, αυτό που φαντάζεται ως σύνθεση ή ανασύνθεση του κόσμου του, με μικρά βήματα και με λίγη βοήθεια από έξω. Ο Ποσειδώνας είναι στο στοιχείο του στους Ιχθείς και στο τέλος βγαίνει νικητής. Είναι όμως σημαντικό να αντικαταστήσουμε την παραίτηση και την τάση φυγής από την πραγματικότητα, με πνευματικότητα, φαντασία, δημιουργία, πίστη και ενσυναίσθηση. Είναι στην πράξη μια δύσκολη διαδικασία, καθώς συναισθήματα ματαίωσης και ηττοπάθειας παρεισφρέουν στην καθημερινότητα, όμως έτσι ενδυναμώνεται η πίστη στον εαυτό και τελικά επιβεβαιώνεται μέσα μας αν είναι και ωφέλιμο αυτό που κάνουμε για εμάς. Έχουμε λοιπόν τον άξονα Παρθένου-Ιχθύων που ενεργοποιήθηκε με τις Εκλείψεις από πέρσι και την παρουσία του Δία στην Παρθένο και του Ποσειδώνα στους Ιχθείς, που είναι ο άξονας της θεραπείας, της εξυγίανσης, της προσφοράς υπηρεσίας και των ορίων. Και τον άξονα Τοξότη-Διδύμων που ενεργοποιείται από τον Κρόνο στον Τοξότη, και είναι ο άξονας της επικοινωνίας, της αντίληψης και της κατανόησης. ¨Ότι ονειρευόμαστε, προσδοκούσαμε και υποστηρίζαμε με σχέδια και εργασία (Ποσειδώνας-Δίας) είχε κόντρα τον Κρόνο που μας έδειχνε σαν τον κακό εργολάβο που δεν μας καταλαβαίνει, τι μπορούμε να υλοποιήσουμε και τι όχι. Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας και τα έργα μας. Τελικά το έργο ζητούσε προσαρμογές και μεγάλη προσπάθεια, είχε εμπόδια και καθυστερήσεις, έλλειψη πόρων, φόβους, έπρεπε να γίνουν εκπτώσεις: εκεί είναι που είχαμε την ευκαιρία και για λίγο ακόμα να καταλάβουμε περισσότερα ή εν τέλει να δούμε αν το όραμά μας ή η προσδοκία μας ήταν ουτοπικό.

Τι φωτίζει η Νέα Σελήνη:

Όλα τα επίπεδα της ζωής μας δουλεύονται εκεί και μας φέρνουν πιο κοντά και πάλι σε αυτές τις έννοιες με την Νέα Σελήνη, αλλά και την ισχυρή δυναμική αυτή Έκλειψη που θα μας οδηγήσει στην επόμενη τον Φεβρουάριο του 2017 στην ίδια μοίρα στο ακριβώς απέναντι ζώδιο των Ιχθύων. Εκεί κατά κάποιο τρόπο θα φανεί τι έχουμε αποκομίσει  και τι έχουμε καταφέρει από αυτήν την περίοδο του 2015-16 αλλά και τι θα πάρουμε μαζί μας στην συνέχεια. Όλη η ιστορία με τα μεταβλητά ζώδια είναι να μάθουν να βάζουν όρια, είτε στον τρόπο σκέψης (Δίδυμος) ή στην κατανόηση (Τοξότης) ή στην διάκριση (Παρθένος) ή στις προσδοκίες (Ιχθείς), γιατί πάνω από όλα είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά. Δεν έχει σημασία αν ανήκει κανείς στα παραπάνω ζώδια, αυτά αντανακλούν και την πραγματικότητα γύρω μας την περίοδο που διανύουμε.

Ο Ερμής ανάδρομος σε αναιρετική μοίρα κυβερνήτης της Νέας Σελήνης

Κι έτσι ερχόμαστε στον πρωταρχικό χορηγό αυτής της διαδικασίας αντίληψης που είναι ο Ερμής και που συμβολίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτός καθορίζει και τον τρόπο που διαμορφώνουμε την πραγματικότητα μας. Ο Ερμής έκανε φέτος αναδρομή στα τρία ζώδια της Γής που κατεξοχήν συμβολίζουν το υλικό πεδίο της ζωής μας. Εκεί όπου μπορούμε να βρούμε τους τρόπους να κάνουμε την ζωή μας λειτουργική. Τον Ιανουάριο ήταν ανάδρομος στον Αιγόκερω, ένα διάστημα που τόνισε την επεξεργασία στόχων και αντίληψης διαθέσιμων πόρων στο περιβάλλον μας. Στην συνέχεια έκανε αναδρομή στον Ταύρο τον Μάιο, ένα διάστημα που τόνισε την επεξεργασία και την ανάγκη σταθεροποίησης αξιών και εκτίμησης οικονομικών θεμάτων, και τώρα ολοκληρώνει την πορεία του στο στοιχείο της Γής, με την αναδρομή του στη Παρθένο όπου είναι και πολύ ισχυρός κυβερνώντας την Νέα Σελήνη, και δείχνοντάς μας ακριβώς που πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες, που να δουλέψουμε, και πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτέλεσμα, σε σχέση με ότ,ι έχει προηγηθεί.  Όλο αυτό το διάστημα της αναδρομής από τις 30/08 μέχρι τις 21/09 είναι περίοδος να λύσουμε πολλές εκκρεμότητες αλλά και να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Αυτή τη περίοδο θα έχουμε και τα περισσότερα δεδομένα στην διάθεσή μας.

Η στάση της αναδρομής του Ερμή στην 29η αναιρετική μοίρα, στα όρια του Άρη, μιλάει για την κρισιμότητα να ξεχωρίσουμε αυτά τα δεδομένα, να βάλουμε ένα τέλος σε εκκρεμότητες, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε βαθύτερα, ίσως και μέσα από κάποιες αποκαλύψεις και νέες πληροφορίες, που κάνουμε λάθος εμείς οι ίδιοι στην διαχείριση της ζωής μας.  Το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο με κάποιο τρόπο ώστε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Ο άγνωστός Χ στο Ταυ-τετράγωνο που δημιουργείται βρίσκεται στους Διδύμους. Αυτό μας δείχνει πως η επικοινωνία, το χιούμορ και η δυνατότητα να κάνουμε την σωστή σύνδεση στην πληροφορία και στις σκέψεις μας είναι ισχυρά όπλα στην συμφιλίωση με την πραγματικότητα και την διαχείριση των θεμάτων που μας απασχολούν.

 

Η Νέα Σελήνη φέρνει μαζί της ένα τέλος και μια καινούργια αρχή όπως άλλωστε κάθε Νέα Σελήνη, μόνο που αυτή την φορά το τέλος είναι πολύ πιο ουσιαστικό και ακόμα και αν αφορά κάτι επώδυνο, κάτι που μας εξαναγκάζει να δράσουμε, αν το αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο και με ειλικρίνεια, θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισορροπία και αρμονία και πιο ισότιμες σχέσεις και συμφωνίες στις συναλλαγές μας. Η Έκλειψη δίνει έμφαση στα τυφλά μας σημεία (blind spots), όλα αυτά που δεν μπορούμε να διακρίνουμε λόγω του τρόπου που διαχειριζόμαστε τα προβλήματά μας, ή τις συμπεριφορές εκείνες που καθορίζουν την διαχείριση της καθημερινότητας, τον τρόπο διαβίωσης και διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων μας. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, είτε αυτό θα το συνειδητοποιήσουμε μόνοι μας ή θα μας το δείξει κάποιο γεγονός, κι έτσι θα οδηγηθούμε στο δρόμο της εξυγίανσης και επίλυσης που έχει ευρύτερη σημασία και ουσιαστική διάρκεια για την ζωή μας.

 

Η Νέα Σελήνη έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Παρθένος με γενέθλια 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου, Ιχθείς με γενέθλια 27 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου, Τοξότης με γενέθλια 30 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, και Δίδυμοι με γενέθλια 29 Μαίου-02 Ιουνίου, όπως επίσης αν έχεις ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες στις 09 (+/-3 μοίρες) των μεταβλητών ζωδίων.

 

 • Ημερομηνίες που φωτίζουν και ενεργοποιούν την έκλειψη:

23 Αυγούστου 2016 – σύνοδος Άρη-Κρόνου στις 09 Τοξότη

01 Σεπτεμβρίου Νέα Σελήνη/Έκλειψη (+/- 3 μέρες)

17-18 Νοεμβρίου – Ποσειδώνας στις 09 μοίρες Ιχθύων σε σύνοδο ιδιομοιρίας με τον Νότιο Δεσμό και Ερμής στον Τοξότη σε τετράγωνο με Ποσειδώνα και Δεσμούς.

29 Νοεμβρίου 2016 – μερικές ώρες μετά την Νέα Σελήνη ο Ήλιος στις 09 μοίρες Τοξότη σε τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης (Moon Wobble).

 

Πρόσθετες πληροφορίες για την Έκλειψη:

 • Αυτή είναι μια Ηλιακή δακτυλιοειδής έκλειψη (annular) και ανήκει στον κύκλο Saros 19 North (Brady/Jansky). Ονομάζεται δακτυλιοειδής γιατί η Σελήνη βρίσκεται κοντά στην πιο μεγάλη δυνατή απόσταση από την Γή, κι έτσι δεν είναι δυνατόν να καλύψει πλήρως με την σκιά της τον Ήλιο. Το οπτικό φαινόμενο σκιαγραφεί ως αποτέλεσμα ένα φωτεινό περίγραμμα γύρω από την σιλουέτα της, που μοιάζει με δαχτυλίδι.
 • Θα είναι ορατή στην Αφρική και την Μαδαγασκάρη όπως φαίνεται στον πιο κάτω χάρτη. Η κόκκινη γραμμή καταγράφει τα μέρη από όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό, ενώ οι μαύρες γραμμές δείχνουν το εύρος των περιοχών που μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο:

 eclipse path

Για περισσότερες πληροφορίες:  http://earthsky.org/tonight/african-solar-eclipse-on-september-1-2016

 • Οι εκλείψεις έχουν μια περιοδικότητα και επαναλαμβάνονται κάθε 18 χρόνια και 11 μέρες. Αν η έκλειψη συνδέεται με προσωπικούς σου πλανήτες Ήλιο/Σελήνη ή τις ακμές των γωνιακών οίκων στις 09 μοίρες (+/-1) των μεταβλητών ζωδίων, όπως σημειώνω πιο πάνω, μπορείς να ανατρέξεις στο έτος 1998 για να ξεκλειδώσεις πιθανά εξελικτικά μηνύματα που σε αφορούν σε σχέση με θέματα που προκύπτουν αυτή τη περίοδο και έχουν κάποια σύνδεση, ή πιθανά κοινά σημεία με ότι συνέβαινε τότε. Αυτή είναι μια μικρή εγκυκλοπαιδικού τύπου περίληψη στο που βρισκόταν η χώρα μας το 1998: https://www.britannica.com/place/Greece-Year-In-Review-1998

 

 • Το αστρονομικό φαινόμενο της έκλειψης, όπου η Σελήνη επισκιάζει το φώς του Ήλιου φέρει μια δυναμική επιρροή. Στην εγκόσμια δραστηριότητα η σημασία του φαινομένου εστιάζεται στην επανάληψη των κύκλων της κάθε έκλειψης και στην οικογένεια που αυτή ανήκει καθώς μεταφέρει ένα ενεργειακό θέμα εξελικτικά μέσα στο χρόνο. (Η κύκλος αυτός ξεκίνησε το 1331, και πρόκειται να κλείσει το 2034 και αυτή είναι η προτελευταία έκλειψη).Το μήνυμα του συγκεκριμένου κύκλου της έκλειψης σύμφωνα με την αστρολόγο Bernadette Brady σε ελεύθερη απόδοση, έχει να κάνει με τον ρεαλισμό και την προσγείωση στην πραγματικότητα. Η αντίληψη μιας κατάστασης από το παρελθόν θα μας κάνει να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, να τα δούμε στην σωστή τους διάσταση και όχι όπως τα θεωρούσαμε μέχρι τώρα. Είναι μια εποικοδομητική περίοδος για να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια.

 

 • Σε ατομικό επίπεδο για την μελέτη της έκλειψης στο γενέθλιο χάρτη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως διελεύσεις και προόδους έτσι ώστε να συμπεράνουμε πιθανά θέματα ή εκδήλωση γεγονότων που θα απασχολήσουν το άτομο.Η σύνοδος και η αντίθεση με τον γενέθλιο Ήλιο, τη Σελήνη και τις ακμές των γωνιακών οίκων με ανοχή +/-1 μοίρα, θεωρούνται γενικά οι πιο σημαντικές όψεις επιρροής.

 

 • Στην επιλεκτική αστρολογία οι ημερομηνίες των εκλείψεων αποφεύγονται ως μη ευνοϊκές για προγραμματισμό σημαντικών γεγονότων για τη ζωή. Το φαινόμενο της “σκιάς” μπορεί να ερμηνευθεί και ως δείκτης όπου ένα άλλο γεγονός ή κάτι που δεν μπορούμε να “δούμε” παρεμβάλλεται σε αυτό που είχαμε αρχικά αποφασίσει να κάνουμε. Οι εκλείψεις είναι ένα είδος ενεργειακής “πύλης” που δίνει πρόσβαση (είσοδο ή έξοδο) σε νέες “πληροφορίες” και επιταχύνει εξελίξεις. Καθώς ο Ήλιος καθορίζει τις λεγόμενες δραστηριότητες της μέρας στην ανθρώπινη ζωή, η σκιά συμβολίζει ένα είδος διακοπής ή παρεμβολής σε αυτές τις τρέχουσες ή προγραμματισμένες δραστηριότητες που μας δίνει μια άλλη ώθηση ή κατεύθυνση. Οι αρχαίοι καθώς ταύτιζαν τον Ήλιο με τους βασιλιάδες αλλά και την πηγή της ζωής, θεωρούσαν τις Ηλιακές εκλείψεις δυσοίωνες για τους αυτοκράτορες και όσους είχαν βασιλικά αξιώματα αλλά και για την ίδια την ζωή τους. Κάτι θα αφαιρούσε την ισχύ τους, την ζωή τους, έτσι όπως ακριβώς η “σκιά” σκοτείνιαζε το φώς του Ήλιου. Η συνήθης πρόβλεψη είναι πως ένα σημαίνων πρόσωπο θα πεθάνει, ή ένας βασιλιάς θα εκθρονιστεί και θα πάρει την θέση του ένας άλλος. Άρα ήταν και συγκυρίες που έστρεφαν το φώς σε κάποιο πρόσωπο, έδιναν δύναμη σε ένα πρόσωπο. Οι προβλέψεις λοιπόν είχαν πολλές φορές αρνητική χροιά από τους παραδοσιακούς αστρολόγους, εκτός και εάν ο κυβερνήτης της έκλειψης ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Αυτό έχει περάσει μέχρι σήμερα μ’ έναν τρόπο στο συλλογικό υποσυνείδητο ακόμη και των σύγχρονων αστρολόγων ως ένα βαθμό, και ενώ ερμηνεύεται σαν ένα φαινόμενο που εκπέμπει ιδιαιτερότητα στα μηνύματα του πάντα “περνάει” μια  ανησυχία είτε λόγω της σπανιότητάς του ή της αδιάρρηκτης αέναης σχέσης που έχει ο άνθρωπος και ο πλανήτης μας με τον ζωοδότη Ήλιο. Η οπτική συνέχεια της σχέσης Ήλιου-Σελήνης-Γής που για εμάς αποτελεί τον βασικό πυρήνα κατανομής της ζωής και της καθημερινότητας σε δραστηριότητες της μέρας και της νύχτας δίνει μια άλλη διάσταση στην έννοια του χρόνου. Όταν μελετάς μια συμβολική γλώσσα, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και ερμηνείας, το πνευματικό, το ψυχολογικό, το σωματικό, και το συλλογικό εγκόσμιο κομμάτι. Στην πολιτική αστρολογία που ασχολείται με το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Εκλείψεις μέσω της Αστρο-χαρτογραφίας αποτελούν πολύ σημαντικό δείκτη γεγονότων, φέρνουν στο προσκήνιο γεωγραφικά σημεία του πλανήτη, όπως και υποδεικνύουν ένταση σε γεωφυσικά φαινόμενα. Όποιος γνωρίζει αστρολογία ξέρει πως ο κύκλος της Σελήνης είναι δείκτης χρονισμού των γεγονότων, στην τεχνικές πρόβλεψης, άρα μέσα σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο μελέτης πιθανής εκδήλωσης γεγονότων η Σελήνη θα μας δείξει το πότε είναι πιο πιθανό να συμβεί το “γεγονός”. Η Νέα Σελήνη και η Πανσέληνος είναι οι πιο συχνοί δείκτες, και οι Εκλείψεις έχει παρατηρηθεί πως επιταχύνουν τις εξελίξεις με ένα τρόπο, ξαφνιάζουν, “διακόπτουν” την συνήθη ροή. Με βάση τα παραπάνω η Αστροχαρτογραφία μας δείχνει πως μπορούμε να περιμένουμε έμφαση γεγονότων στις περιοχές της ανατολικής Αφρικής (Σομαλία), στην Ινδονησία, στην κεντρική Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα και στην Βραζιλία.

 

Πηγές:

Brady, B. 1992:  The Eagle and the Lark, Weisser Books, San Francisco, CA/Newburyport, MA

 

© Eleni Kostika 2016

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s