Υπερ-πανσέληνος στις 11 μοίρες και 37′ Καρκίνου

melissa-askew-6878

2 Ιανουαρίου, 2018 – 04:23 τοπική ώρα

Ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης και ανταπόκρισης στην εμπειρία της ζωής.

H πρώτη Πανσέληνος του 2018 είναι ιδιαίτερη, κρίσιμη, σύνθετη, έντονη και αποκαλυπτική. Εξωτερικεύει και δίνει σημαντικές διεξόδους σε συνειδητοποιήσεις όσον αφορά στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στην ζωή, εκφραζόμαστε ή λειτουργούμε το υποσυνείδητο κομμάτι του εαυτού: καθώς η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο σε μεγάλη εγγύτητα με την Γή, βλέπουμε και μνημονεύουμε συλλογικά και προσωπικά με μεγαλύτερη ευκρίνεια την ανάγκη της επιστροφής σε ό,τι συμβολικά αντικατοπτρίζει την έννοια της συναισθηματικής ασφάλειας. Η Σελήνη στον Καρκίνο εκφράζει το ένστικτο αυτοσυντήρησης, την ανάγκη να προστατέψουμε  και να φροντίσουμε το οικείο περιβάλλον, την “οικογένεια μας” (όπως την ορίζει ο καθένας) και τους δεσμούς της. Εξωτερικεύει το μητρικό αρχέτυπο, την σημασία των συνηθειών και εθίμων που είτε μας καθιστούν δέσμιους ή μας δίνουν αίσθηση της συνέχειας, την σχέση με τον τόπο μας, την προέλευσή μας, ό,τι αισθανόμαστε σπίτι μας και απόλυτα δικό μας “βίωμα”.

Η Σελήνη εν γένει, ενεργοποιεί εκείνες τις αυτόματες αντιδράσεις και μοτίβα συμπεριφοράς που πηγάζουν από το υποσυνείδητο και έχουν καταγραφεί στην παιδική ηλικία. Στην συγκεκριμένη Πανσέληνο το συναισθηματικό μας μυαλό είναι γρήγορο, παρορμητικό, και δρα προστατευτικά. Ο Ήλιος από τον Αιγόκερω μιλάει για την βούληση και τα θέλω μέσα από την διάκριση της διαθεσιμότητας πόρων και δομών που θα στηρίξουν την ζωή και θα μετουσιώσουν στόχους. Επικεντρώνεται σε θέματα με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Τιμά την μορφή, και αντιλαμβάνεται τους συμβολισμούς στην ιστορία των ανθρώπων και των πραγμάτων ως μέρος μια εξελικτικής συνέχειας. Εστιάζει την διαδικασία αναζωογόνησης μέσα από την ολοκλήρωση ενός έργου, ή εγχειρήματος και εστιάζει την βούληση με ωριμότητα και πρακτικό πνεύμα, ενώ κινητοποιείται από το αίσθημα του καθήκοντος. Το τι θέλω με τον Ήλιο στον Αιγόκερω, έχει να κάνει με αυτό που βλέπω πως είναι βιώσιμο, εφικτό, και αντιληπτό μέσα από τους κανόνες αλλά και περιορισμούς της πραγματικότητας. Η Σελήνη λοιπόν στον Καρκίνο συλλέγει φώς και συντονίζει την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση με τρόπο διαισθητικό ενώ έρχεται αντιμέτωπη με πρακτικές κυρίως αποφάσεις που πρέπει να λειτουργήσουν με τους όρους και τις επιταγές της πραγματικότητας. Το τι έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο ως αυτοματισμός συμπεριφοράς αυτοπροστασίας αλλά και φροντίδας, εξωτερικεύεται στην πιο κυρίαρχη του εκδοχή, καθώς η Σελήνη βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνά, τον Καρκίνο.

Θέματα που εξωτερικεύει η Πανσέληνος, έχουν να κάνουν με την “οικογένεια”, την ανάγκη να φροντίσουμε και να παρέχουμε, να έρθουμε σε επαφή με αναμνήσεις, με το παρελθόν μας, ατομικά και συλλογικά, να ανατρέξουμε στην ιστορία μας, την σχέση με την μητέρα, μητρικές φιγούρες στην ζωή μας ή το μητρικό φίλτρο ανταπόκρισης, τον τόπο προέλευσής μας, την πατρίδα μας, αλλά και την διαίσθηση και την φαντασία μας που “γεννά”, γαλουχεί και φροντίζει ό,τι κουβαλάμε ως υποδοχείς σε ψυχικό απόθεμα και συναίσθημα. Στην φάση της Πανσελήνου έχουμε την κορύφωση του σεληνιακού κύκλου που διανύουμε, κι εδώ βλέπουμε την συνολική εικόνα, αλλά και τις φορτισμένες σχέσεις μεταξύ των στοιχείων που ζητούν εξισορρόπηση. Ο χάρτης της Πανσελήνου σημάνει μια περίοδο δύο περίπου εβδομάδων που σκιαγραφεί και το κλείσιμο του σεληνιακού κύκλου που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου στο ζώδιο του Τοξότη, και έθεσε μια νέα πρόθεση σε αναφορά με νέα και λιγότερο οικεία πεδία δραστηριότητας, όπου αποκτάμε νέες εμπειρίες, αλλά και που μπορούμε να ανακαλύψουμε ανεξάρτητα από αντίξοες συνθήκες, νέες δυνατότητες και πτυχές του εαυτού μας, ένα καινούργιο νόημα. Οι θέσεις και ο διάλογος μεταξύ των πλανητών προωθεί ιδιαίτερα την διάσταση της συναισθηματικής ανταπόκρισης και σύνδεσης προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων με την έννοια της κοινωνικής αποδοχής και της συλλογικής σφαίρας της ζωής. Πάντοτε με βάση την αλήθεια μας συλλογική και προσωπική, ακόμα και όταν το αντίκρισμα αυτής υπήρξε κρίσιμο ή δεν είναι και τόσο “εύπεπτο”. (Δίας στον Σκορπιό). Εάν θέλουμε να στηρίξουμε καλύτερα την ζωή και την διάσταση της συνέχειας το δίπολο Καρκίνου/Αιγόκερου αποζητά την καλλιέργεια και την επένδυση συναισθήματος. Η ισχύς κάθε ύπαρξης, κάθε εγχειρήματος και κάθε στόχου έχει να κάνει με την φροντίδα και την θρέψη της ρίζας και της προέλευσης της. Το ποιός είμαι και τι θέλω, έχει να κάνει με το από που προέρχομαι, και τα βιώματά μου, και όχι με το πως με βλέπουν οι άλλοι, πόσο με αποδέχονται, τις επιλογές μου ή τι θεωρείται “ορθό” μέσα στο εκάστοτε περιβάλλον που δραστηριοποιούμαι και νιώθω πως ανήκω.

Στον χάρτη της Πανσελήνου σχηματίζεται ένας χαρταετός, με την συμμετοχή του Άρη και του Δία στον Σκορπιό (με κάποια ανοχή) και του Ποσειδώνα στους Ιχθείς. Ο χαρταετός είναι ένας σχηματισμός που δίνει μια σημαντική διέξοδο σε ένα μεγάλο τρίγωνο. Το τρίγωνο σχηματίζεται στο στοιχείο του Νερού τονίζοντας την ύπαρξη ταλέντων ή ευκολιών που βρίσκοντας το κατάλληλο περιβάλλον ή φορέα μπορούν να δημιουργήσουν ευφορία, να εκφραστούν και να εξωτερικευθούν. Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Άρη και τον Ποσειδώνα δημιουργεί συνθήκες έμπνευσης, και ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα καθώς ευνοεί τον συναισθηματικό συντονισμό με άλλους. Η διέξοδος δίνεται κυρίως από τον Ήλιο που σε εγγύτητα με την Αφροδίτη και τον Πλούτωνα στο στοιχείο της Γής, αποτελούν την κορυφή του μεγάλου τριγώνου προσφέροντας το έδαφος να μορφοποιηθεί και να επιτευχθεί κάτι.  Τα εξάγωνα με Άρη – (Δία) και Ποσειδώνα δίνουν ευκαιρίες να γονιμοποιηθεί κάθε έκφραση δημιουργική, καλλιτεχνική, φαντασιακή, πνευματική, παροχής βοήθειας, κάθε διαδικασία που προωθεί ένα ιδανικό, που γοητεύει, φωτίζοντας το συλλογικό ή προσωπικό συναίσθημα με αμεσότητα και γρήγορη ανταπόκριση. Το συναίσθημα και οι διαθέσεις διαχέονται  και συγχωνεύονται σε ένα κράμα δονήσεων και επικοινωνίας που λειτουργούν συνεκτικά, με όποιους συναναστρεφόμαστε.

Οι αξίες, αλλά και η δυνατότητα να χαρούμε ίσως είναι δύσκολο να “διευκρινιστούν”, ή να εκφραστούν εντός κανονικότητας πλαισίου ζωής, καθώς η Αφροδίτη επίσης στον Αιγόκερω πλησιάζει προς την ανώτερη σύνοδο με τον Ήλιο (10 Ιανουαρίου), και είναι “καμένη” (combust), αλλά και εκτός ορίων εκλειπτικής. Η Αφροδίτη από τον Αιγόκερω συνδέει την χαρά, και αξιολογεί με πνεύμα ευθύνης, και σοβαρότητα. Χρειάζεται στόχο. Είναι πιο  πιθανό να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να απολαύσουμε, να βρούμε πράγματα, ανθρώπους να αγαπήσουμε ή να νιώσουμε καλά, βγαίνοντας από το συμβατικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας, και να το συνδέσουμε με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι πολύ σημαντικό να το διανοηθούμε, ακόμη κι αν δεν το πράξουμε, λόγω αντίξοων συνθηκών ή περιορισμών. Ο συνοδικός κύκλος των δύο πλανητών μιλάει για την αξία της ζωής, την αγάπη για ζωή, αλλά και την δυνατότητα να χαρούμε στην ζωή, και μέσα σε αυτό το διάστημα που σκιαγραφεί η Πανσέληνος δημιουργείται και η συνθήκη μιας πολύ σημαντικής μεταμορφωτικής ολοκλήρωσης και μιας νέας φάσης του τρόπου που βιώνουμε αυτές τις έννοιες, καθώς στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η τριπλή σύνοδος Ήλιου-Αφροδίτης-Πλούτωνα στις 19 μοίρες Αιγόκερου. Είναι μια συμπαντική στιγμή που τρείς συνοδικοί κύκλοι συναντώνται και που δίνει την δυνατότητα πολύ ριζικών αλλαγών, σε σχέση με την αυτοεκτίμηση, την αγάπη, την αυτο-έκφραση, την σεξουαλικότητα, την ενδυνάμωση στόχων ζωής, ώθησης δραστηριοτήτων, επέκτασης, και γνώσης με την σημαντική βοήθεια του Δία και του Άρη από τον Σκορπιό και του γόνιμου εξαγώνου που πραγματοποιούν. Ουσιαστικά ο Άρης ενεργοποιεί την όψη εξαγώνου Δία-Πλούτωνα που γίνεται ακριβείας στις 16 Ιανουαρίου, και θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές μέσα στο 2018. (για περισσότερες πληροφορίες Δίας στον Σκορπιό)

Κοντά στον Πλούτωνα ο Ήλιος φέρνει στο φώς εμμονές, πάθη, τάση για έλεγχο, αλλά και ισχυρή ενδυνάμωση της βούλησης και της έκφρασης του εγώ, μέσα από την βαθύτερη ένωση με την εσωτερική δύναμη που γεφυρώνει τα όρια του αντιληπτού με το ανεξερεύνητο εγώ, την σχέση μεταξύ της πηγής της ζωής και της σφαίρας του αδιόρατου. Πόσο ελέγχουμε την βούληση, πόσο την επιβάλλουμε και πως; Μας μιλάει για την αυτοκυριαρχία, για την ριζική μεταμόρφωση της ζωής μέσα από δυνατές εμπειρίες, για τον ανεξάντλητο πλούτο των ταλέντων μας αλλά και για όλα όσα φοβόμαστε και πρέπει να δουλέψουμε εσωτερικά για να εξελιχθούμε και να κατακτήσουμε. Είναι μια στιγμή όπου θα αναρωτηθούμε ή θα αντιληφθούμε τι είναι όλα αυτά που μας εμποδίζουν και δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε και να αγαπήσουμε την ζωή. Μια στιγμή  που θα μας δώσει την δύναμη να κατακτήσουμε κάτι/κάποιον. Πόσο σημασία δίνουμε σε κοινωνικά πρότυπα ή στερεότυπα; (Αιγόκερως), και πως βγαίνοντας έξω απο αυτά μπορούμε να δούμε καλύτερα τι είναι υποστηρικτικό και τιδεσμευτικό.  Κάτι ανακαλύπτουμε, κάτι πεθαίνει και κάτι αναγεννιέται σε κάθε σύνοδο που πραγματοποιείται με τον Πλούτωνα. Οι αφορμές θα δοθούν από έξω ή από μέσα.

Οι πτυχές της ανακάλυψης και της αποκάλυψης δεδομένων που δεν ήταν πριν γνωστές σε εμάς, αποκτούν έναν χαρακτήρα ενσωμάτωσης και αποκρυστάλλωσης συνδέοντας το προσωπικό με το συλλογικό, κινητοποιούμενες από τον Κρόνο στην κυριαρχία του στον Αιγόκερω. Ο Κρόνος βρίσκεται στο ζώδιο της έξαρσης του Άρη που είναι σε παραλληλία με τον Δία. Μας τοποθετούν προσωπικά και συλλογικά σε διαδικασία ευθυγράμμισης, και διευκρίνησης της έννοιας της ακεραιότητας, ωρίμανσης και αξιολόγησης ορθότητας επιλογών, αλλά και στο κατά πόσο διεκδικούμε και πράττουμε την αλήθεια μας.

Στον χάρτη της Πανσελήνου έχουμε τρείς πλανήτες σε κυριαρχία, την Σελήνη στον Καρκίνο, τον Άρη στον Σκορπιό, και τον Κρόνο στον Αιγόκερω. Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε κυριαρχία εκφράζει πάρα πολύ άνετα τα θέματα που συμβολίζει, δεν εξαρτάται από κάποιον άλλον, και εκπληρώνει την υπόσχεσή του. Αυτό δίνει αυτονομία, αυτάρκεια και ισχύ σε ότι αφορά θέματα αυτο-συντήρησης, ισχυροποιεί το ένστικτο και την διαίσθηση, την φροντίδα και την προστατευτική διάθεση (Σελήνη), την διεκδίκηση και την ενίσχυση της επιθυμίας (Άρης), την κριτική ικανότητα, την εστίαση και την συγκέντρωση σε στόχους, την αυτοπειθαρχία, και την ορθή κρίση (Κρόνος). Σελήνη και Άρης είναι σε συγκλίνουσα όψη τριγώνου μεταξύ τους. Η όψη αυτή διευκολύνει την ταχεία συναισθηματική ανταπόκριση και την μετουσιώνει σε πράξη, όπως επίσης βοηθάει να απεμπλακούμε εύκολα από καταστάσεις, και να υπερασπίσουμε τις ανάγκες μας. Το τετράγωνο του Άρη με τους Δεσμούς της Σελήνης δημιουργεί ένα αντίβαρο στον χαρταετό, φέρνοντας διλήμματα όσον αφορά στους τρόπους ενίσχυσης δράσης και επένδυσης ενέργειας, που μπορεί να χρειαστεί να διευκρινίσουμε αυτόνομα. Είναι μια όψη που επίσης βοηθήσει να προωθήσουμε πρωτοποριακές ενέργειες σε συνάρτηση με άλλους.

Ο Ουρανός είναι σε στάση στις 24 μοίρες και 34′ Κριού, πριν ξεκινήσει την ορθόδρομη πορεία του, και μας μιλάει για μια στιγμή οξείας έντασης απελευθέρωσης ενέργειας. Η έννοια της ελευθερίας, της αμφισβήτησης, της αφύπνισης, της ατομικότητας, του αλτρουισμού, της επανάστασης, και της ανατροπής γίνεται περισσότερο ορατή και συνειδητή. Σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να νιώσουμε μια έντονη εσωτερική αναστάτωση, μια ανάγκη να κάνουμε κάτι ανατρεπτικό, να συντονιστούμε με αλλαγές.  Ο Ουρανός αφυπνίζει και σοκάρει, και αν είμαστε συντονισμένοι εσωτερικά με την έννοια της “επανάστασης” τότε μπορεί να αισθανθούμε περισσότερο την προτροπή, το αίτημα να ενεργήσουμε διαφορετικά και ανορθόδοξα. Απρόσμενα γεγονότα μπορεί να μας βγάλουν από την κανονικότητα, να μας εκπλήξουν ή να μας σοκάρουν. Ό,τι κι αν συμβεί λειτουργεί αφυπνιστικά και ξυπνάει μια άλλη διάσταση εμπειρίας που σε κάποιο βαθμό θα μας απελευθερώσει. Ο Ουρανός είναι ανάδρομος από τις 3 Αυγούστου 2017, και πέρασε από την ίδια μοίρα στις 16 Απριλίου 2017. Σε προσωπικό επίπεδο επηρεάζεστε ιδιαίτερα αν έχετε πλανήτες ή ακμές γωνιακών οίκων στις 24 μοίρες Κριού, και οι πιο πάνω ημερομηνίες μπορεί να ξεκλειδώνουν μηνύματα που σχετίζονται με το από δω και πέρα.

Η Πανσέληνος αυτή είναι ιδιαίτερα δυναμική καθώς οι περισσότεροι πλανήτες ανταλλάσουν δεδομένα, και καλλιεργεί το έδαφος να διαχειριστούμε θέματα με έναν άλλο τρόπο έκφρασης, να ανταποκριθούμε με άλλα μέσα, να έλξουμε, να ενώσουμε και να ενωθούμε με στοιχεία και καταστάσεις περισσότερο συνθετικά και διαισθητικά. Ανακαλύπτουμε την αξία της απελευθέρωσης μιας άλλης διάστασης προσέγγισης στις εμπειρίες και τα ερεθίσματα της ζωής, που μπορεί και να μας ξαφνιάσει.

Στο συλλογικό τοπίο η ενέργειες προμηνύουν ανάγκη ανάληψης αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, αλλαγές, και πιθανά ξαφνικά γεγονότα. Η ανάγκη να βρουν διέξοδο κοινωνικά και πολιτικά θέματα που βρίσκονταν σε μια λανθάνουσα μορφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι έκδηλη. Σημαντικές πρωτοβουλίες, γυναίκες στην δημόσια σφαίρα, όπως και ενεργοποίηση θεμάτων στέγασης, εθνικής ασφάλειας και μετανάστευσης, θα μπορούσαν να βρουν κάποιες λύσεις, βοήθεια ή να ενεργοποιήσουν συλλογική ευαισθητοποίηση με αντίκρισμα. Γενικότερα κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα που αναμοχλεύει έντονα το συλλογικό θυμικό και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, με διάθεση αλληλεγγύης, και δημιουργικής ενσυναίσθησης. Τα συγκρουσιακά στοιχεία βρίσκουν διεξόδους έκφρασης, και ικανοποιούν συλλογικά αιτήματα αλλαγών. Αποφάσεις και διαπραγματεύσεις σχετικά με φυσικούς πόρους, συνθήκες διαβίωσης, ζητήματα εθνικής ταυτότητας, ακίνητης ιδιωτικής και δημόσιας περιουσία, όπως και αλλαγές στα θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και κοινωνικής προνοίας, είναι πιθανά σενάρια που θα δούμε να ενισχύονται και να μεθοδεύονται.

Στον χάρτη της Πανσελήνου υπάρχει απουσία του στοιχείου του Αέρα, και αυτό τονίζει πως εστιάζουμε περισσότερο στην δράση, στο συναίσθημα και σε ό,τι απαρτίζει το υλικό στερέωμα της ζωής. Ίσως είναι πιο δύσκολο να αποστασιοποιηθούμε από τις πράξεις μας, και να επεξεργαστούμε ή να αναλύσουμε με εκλογικευμένο τρόπο όλα όσα μας απασχολούν. Ίσως είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την δική μας προσωπική θέση και στάση το επόμενο διάστημα, να λειτουργήσουμε με το δικό μας κέντρο ως σημείο αναφοράς. Η διάθεση για επικοινωνία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονη λειτουργώντας ως αναπλήρωση της έλλειψης του στοιχείου. Η Σελήνη είναι δυνατή και μέσα από το τρίγωνο με τον Ποσειδώνα, διασπείρει και διαχέει την επικοινωνία, και παρασύρει τον συναισθηματικό νου να ανταποκριθεί σε ό,τι γοητεύει, και ερεθίζει την φαντασία. Η διαίσθηση μας καθοδηγεί συλλογικά και προσωπικά στο να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, να δημιουργήσουμε ή να βοηθήσουμε.

 

 FM_02_01_2018n

 

Η πανσέληνος έχει πιο προσωπική χροιά για σένα:

Αν είσαι Καρκίνος με γενέθλια 1-6 Ιουλίου, Αιγόκερως με γενέθλια 31 Δεκεμβρίου – 4 Ιανουαρίου, Κριός με γενέθλια 30 Μαρτίου – 3 Απριλίου και Ζυγός με γενέθλια 3-7 Οκτωβρίου, ή/και αν έχεις ωροσκόπο και προσωπικούς πλανήτες στις 11 (+/- 2) μοίρες των παρορμητικών ζωδίων. Ευνοϊκή και μεταμορφωτική πανσέληνος ιδιαίτερα για όσους έχουν πλανήτες στα ζώδια των Ιχθύων, Καρκίνου, Σκορπιού, Αιγόκερου στις 10-20 μοίρες. Επίσης επηρεάζονται όσοι έχουν πλανήτες ή ακμές γωνιακών οίκων στην 24η μοίρα Κριού, Ζυγού, Αιγόκερου, Καρκίνου.

Την επιρροή της πανσελήνου επεξεργαζόμαστε μέχρι και το τέλος του σεληνιακού μήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Εύχομαι να απολαύσουμε ένα υπέροχο φεγγάρι, και καθώς υποδεχόμαστε την νέα χρονιά να αφουγκραστούμε τους τρόπους να τροφοδοτήσουμε γονιμότητα και συνέχεια στην ζωή μας, στηρίζοντας αποφάσεις και σχέσεις που καλλιεργούν συναισθηματική, ψυχική, και σωματική ισορροπία.

 

© Eleni Kostika 2018

(Στην ανάλυσή μου λαμβάνω υπόψη μου περισσότερο τις συγκλίνουσες όψεις των πλανητών)

Photo by Melissa Askew on Unsplash

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s